Afrika - Klovnenes arena

Bilde av akvarium

User imageEt enkelt lite akvarium med dekkglass og løst armatur på toppen. Her bor det nå en gruppe klovnkilli og noen snegler. Sebrasneglen er fra Afrika, men de andre er fremmedarbeidere ;)

Overvannsplantene er foruten Gåsefotsyngonium, som står på listen under, en type Philodendron og en bregne som heter Humata tyermanni. Fant dessverre ingen passende planter fra Afrika for landdelen.

[url=http://akvaforum.no/forum.cfm?forum_id=1025&;thread_id=37732]Her[/url] er en tråd hvor jeg detaljert beskriver oppsett og innredning av dette karet.

Akvariet er ikke i drift lenger.
Teknisk informasjon
Status: Solgt/gitt bort
Substrat: Sand fra en lokal strand
Lys: T8 2x15 w.Arcadia freshwater /Osram warmwhite.
Filtrering: Modifisert Fluval 2+
Bakgrunn: Selvlaget; akvarellark malt med hobbylakk.
Vannverdier: pH: 6   GH: 1   KH: 1
Temperatur: 23°C
Registrert: 16.11.2008 Sist endret: 17.01.2014
Mine andre akvarier
  Kommentarer
Tante Astrid
Tante Astrid Takk! Håper det blir enda bedre når planter og fisk kommer oppi :)
Tante Astrid
Tante Astrid Tror ikke det har så stor betydning. Har brukt grus fra dyrebutikk også, men skjønnte etterhvert at coryene ville sette pris på sand og byttet da ut grusen. Merket ikke noen forskjell på plantene, men jeg måtte skaffe meg sandsnegler da jeg byttet over til sand.
Montyelov fisken
Montyelov fisken 0 Pumpe...
Hei! har du pumpe og varmekoble, hvist du ikke har det kan du ha fisk da eller?
PS. drit fint akvarium dette blir god insperasjon, du er kjempeflink og dekorere og fiskene ser ut til og stortrives i karene dine. ;)
Tante Astrid
Tante Astrid Tusen takk, Tordensky!

Jeg har både filter og varmekolbe i karet. Filteret er gjemt bak roten til venstre og varmekolben på andre siden. Det finnes nok fisk som kan trives i vanlig romtemperatur, men her hvor dette karet står kan det fort bli ned i 10-15 grader på vinteren så det vil nok ikke fiskene (klovnkilli) som jeg skal ha i dette karet tåle så godt.

Filter er også nødvendig om man ikke er innstilt på å skifte mye vann hver dag. Filteret huser bakterier som omdanner skadelige stoffer, fra nedbrytningen av avfall i karet, til mer ufarlig gjødsel som tynnes ut ved hjelp av ukentlige vannbytter. Det tar forresten 4-5 uker fra filteret settes i gang i karet og til det er klart for fisk. Om du har lyst til å lese mer om hva som foregår i filteret under innkjøringen kan du lese litt her og her :)
AtiLLa
AtiLLa 0 Liker virkelig stilen din!
Lurer på, hvor finner du røttene dine? Finner du dem selv ute, eller får du kjøpt slike? Har aldri sett røtter med så mye "mangrove-preg", hvis du skjønner hva jeg mener, i butikk...(men så bor jeg slik til at nærmeste seriøse akvariumsforetning er en dagsreise unna da...)
Du har virkelig teken på innredningen i alle fall!!
Tante Astrid
Tante Astrid Liker virkelig stilen din!
Lurer på, hvor finner du røttene dine? Finner du dem selv ute, eller får du kjøpt slike? Har aldri sett røtter med så mye "mangrove-preg", hvis du skjønner hva jeg mener, i butikk...(men så bor jeg slik til at nærmeste seriøse akvariumsforetning er en dagsreise unna da...)
Du har virkelig teken på innredningen i alle fall!!

AtiLLa 27.01.09 17:47 Slett

Tusen takk for rosen, AtiLLa :)

Akkurat røttene i dette karet er redmoor-røtter kjøpt på en vanlig dyrebutikk. Det skulle ikke være noe problem for butikken å bestille slike for deg om du har tenkt deg på en dagstur dit ;)

Tidligere var det noen nettbutikker i Norge som også førte slike, men kan ikke se at de gjør det lenger. Kanskje du kan høre med din nærmeste forhandler om de kan ta de inn og sende noen til deg om du ikke kommer deg dit selv.

I de to andre karene mine er det henholdsvis "mangrove"-røtter (de selges som det, men er antagelig røtter fra andre hardvedtrær) i søramerika og i asia røtter fra et prydtre som heter Blodrips.

De færreste har suksess med å bruke røtter fra naturen. Røtter fra bartrær utskiller et stoff som ikke er heldig i akvariesammenheng og mange andre blir for myke og råtner i vann. Unntaksvis så kan eik og bøk brukes. Ferske røtter skiller også ut næring og skaper problemer på det viset og siden eldre røtter er vanskelig å artsbestemme så er nok det enklest å handle slikt på butikk.
AtiLLa
AtiLLa 0 Hei igjen...:)
Hvis du liker å gjøre det selv, så pleide min far (virkelig "old-school-akvarist") å finne røtter i litt strie elver, gjerne i samme elva der han fant daphnier o.l. Desse pleide han å koke godt, for så å la de tørke, kokes igjen, og legges i karantenekar for sikkerhets skyld...kan ikke huske at han noen sinne hadde særlige problemer annet en slikt som skjer...
Samme med stein, de fant han hvor som helst, men han var nøye på at det ikke var vannløselige! Jeg bor i Bremanger, og her finner du helt eventyrlige stein hvis du ser etter!! :)
Hvis du ikke har noe imot det kommer jeg sikkert til å mase litt på deg, for det virker som du kjører litt "old-school" med naturlige akvarier! Har hatt akvarium siden jeg var 8, men blir aldri utlært!!!
(Synd å lese at du er syk! Hva er ME)

Mvh Torill
Tante Astrid
Tante Astrid Ja, liker at det er naturlig utseende i akvariene og at det tas hensyn til behovene til fiskene som skal bo der. Da trives de og får utfolde sin instinktive atferd og jeg får en følelse av å ha fått en bit av naturen inn stuen. Veldig godt for en landsens jente som har havnet i byen ;)

Det høres ut som faren din hadde peiling på det han drev med. Helt riktig at røtter som har ligget og blitt vasstrukne egner seg bra i akvarier. Problemet er at mange nybegynnere er litt utålmodige og tenker at det ikke er så nøye og ender opp med råtnende røtter i akvariene sine. Derfor anbefaler jeg stort sett kjøperøtter.

Røttene jeg har i asia-karet hentet jeg forresten fra min onkel. Han hadde fjernet et prydtre i hagen, Blodrips, og brukt røttene som pynt ute. De hadde ligget slik over et år da jeg spurte om å få bruke de. Undersøkte først at treet ikke var giftig. Siden denne arten vokser så sent så er det veldig hardt tre og det egner seg derfor godt til akvariebruk.

Må bare spørre så skal jeg svare så sant jeg kan. Jo mer man lærer dess mer skjønner man at man ikke vet nok, så jeg skal ikke engang late som jeg har svar på alt ;)

ME betyr Myalgisk encefalopati, til vanlig kallt trøtthetssyndrom eller kronisk utmattelsessyndrom. Foreløpig er det ingen som helt kan svare på hvorfor den oppstår og hvordan den kan kureres. Den fører til ekstrem utmattelse når kroppen utsettes for stress av noe slag og stresstoleransen er veldig liten. Mange blir sengeliggende og tåler hverken lys- eller lydinntrykk. Jeg hadde delvis slike perioder det første året. Jeg ble betraktelig bedre etter kognitiv terapi og en spesiell type fysioterapi, begge deler har blitt anbefalt i senere tid til ME-pasienter. Jeg klarer meg nå stort sett greit i hverdagen, men blir sykere når jeg blir utsatt for stress av noe slag enten mentalt eller fysisk. Det vil si at jeg stort sett holder meg hjemme. Er jeg uforsiktig, for eksempel drar på helgebesøk eller gjør julerent, så må jeg regne med at jeg må holde meg veldig i ro noen dager etterpå. Det verste er egentlig at jeg i dårlige perioder får problemer med oppfattelse og forståelse. Det gjør kommunikasjon med andre veldig vanskelig. Jeg kan også bli veldig lite tolerant ovenfor lys og lyd. Heldigvis har jeg nå lært å ikke overdrive i de gode periodene så de dårlige periodene er stadig sjeldnere og raskere overstått, men det er veldig vanskelig å holde igjen når det er så mye man har lyst til å gjøre ;)
Lars H
Lars H Lenge til kiliiene kommer?
Tante Astrid
Tante Astrid Si det. Bestillingen har ligget inne hos butikken siden før jul ;b Leverandøren her oppe har problem med å få tak i de så da hjelper det ikke om det blir bestilt. Har reserveløsning i bakhånd om det ikke kommer noen før det våres. Klovnkillier skal det bli uansett selv om det tar lenger tid enn planlagt :)
Luudvig
Luudvig Hvordan takler Anubias å være over vannet?
Tante Astrid
Tante Astrid Ikke i det hele tatt. De bladene som kommer over vann blir brune og dør. Antagelig blir det for tørr luft for de siden jeg ikke har heldekkende toppglass. De plantene som vokser over vannet nå er stueplanter faktisk. Riktignok av den typen som trives med fuktig jord ;)
Plankton
Plankton Digger dette karet!
Rett på favorittlista :)
Tante Astrid
Tante Astrid Takk, Lille Hafruen!
Setter stor pris på slike tilbakemeldinger :)

Må se å få tatt litt nyere bilder. Er blitt enda mer villniss oppi der nå. Er nok det akvariet jeg liker best selv også, og antagelig det jeg gjør minst med. Her lar jeg visnede planter og eventuelt slam ligge siden jeg er ute etter infusorier som klovnkilli-yngel kan spise, om det dukker opp noen da. Det eneste jeg foretar meg er det rutinemessige vedlikeholdet på filteret og det ukentlige delvannsbyttet. Jeg liker oppsett som ikke behøver å ettersees så ofte.
Plankton
Plankton Likte veldig godt det naturlige og litt ville preget i akvariet. Og fiskene er jo bare kjempenydelige :D
Oslotina
Oslotina Dette var innmari stilg!
Tante Astrid
Tante Astrid Takk Anitarus :)
Tin-Tin
Tin-Tin 0 Kjempefint:)
Har egentlig vært skeptisk til slike akvarier, av en eller annen grunn.. men dette var jo unektelig veldig veldig fint å se på da :)
Og de killiene var nydelige.
Tante Astrid
Tante Astrid Takk for rosen TIn-Tin :)
Sirra
Sirra Så frodig og flott! *forelsket igjen..* ..ler.
Tante Astrid
Tante Astrid Alltid glad når noen liker karene mine :)
Takk for rosen Sirra!
CiklideSyka
CiklideSyka 0 ikke mer en 17 favoriter
jeg er skufa jeg ret og slet dete er jo nydeligt her du noen ideer om vordan jeg kan inrede et guramikar på den måten der?
Tante Astrid
Tante Astrid Det burde ikke være så vanskelig. Detaljer om oppsettet ligger i tråden det er lenket til. Tenk enkelt er mitt råd :)
Det eneste du bør være klar over er at guramier puster fra luften så et slikt åpent akvarium for guramier må stå i et, til enhver tid, godt oppvarmet rom. De tåler dårlig store temperaturforskjeller mellom vannet de svømmer i og luften de puster. Dette gjelder i enda større grad for yngel.
HegeK
HegeK Gratulerer som månedens! Det var virkelig på tide :D
Tante Astrid
Tante Astrid Takk Thatina!
Jeg er faktisk litt målløs her jeg sitter. Veeeeldig uventet selv om jeg er utrolig fornøyd med oppsettet på dette karet selv. Takker så mye til de som har nominert akvariet!
tomandre
tomandre Gratulerer med månedens akvarium.... : )
Tante Astrid
Tante Astrid Tusen takk, Tomandre! :D
Fredrik Jakobsen
Fredrik Jakobsen NICE!!:-)
Tante Astrid
Tante Astrid Takk Fredrik :)
Moonlight
Moonlight 0 Nydelig kili kar
Det er så flott å se at selv små akvarier kan bli skikkelig fine. En ordentlig inspirasjon er det. Gratulerer med månedens akvarium, det er vel fortjent.
Tante Astrid
Tante Astrid Takk Moonlight!
Synes nesten det var enda morsommere å innrede dette mindre akvariet. Veldig artig å høre at folk lar seg inspirere :)
Neon Bebop
Neon Bebop Frodig, fredfullt kar og velfortjent win!
Lisbeth
Lisbeth yey endelig! Dette karet fortjener virkelig å bli månedens :)

Grattis!
Tante Astrid
Tante Astrid Tusen takk Neon Bebop og Lisbeth! :)
Tove H
Tove H Gratulerer med velfortjent utmerkelse. Du er et eksempel til etterfølgelse, både når det gjelder ditt syn på akvariefisk som levende skapninger og din evne til å skape noe vakkert. Alle dine akvarier er så gjennomført velkomponerte, så nå har jeg lagt dette også på favorittlista, jeg hadde to av de andre der fra før.
Tante Astrid
Tante Astrid Takk Tove! Jeg setter stor pris på at akvariene mine blir til inspirasjon for andre. Ikke minst å få vist at det ikke er nødvendig med så avanserte planter og oppsett for at det skal se bra ut. Jeg liker de best når det er minimalt med arbeid og vedlikehold ;)
Tante Astrid
Tante Astrid Takk :)
Suppadura
Suppadura 0 Vakkert!
Nå ble jeg inspirert :D
Tante Astrid
Tante Astrid Så bra! Takk :D
Tante Astrid
Tante Astrid Tusen takk :D
Gomp
Gomp Har du noen bilder av område rundt dette karet?

Jeg er helt betatt av hvor pent det er. Så jeg lurer veldig på åssen rom det står i, og om det svarer til atmosfæren i karet..

Du har tydelig evner til å dekorere og forstå! :D
Tante Astrid
Tante Astrid Er redd all kreativiteten går til innredning av karene gitt ;) Og litt til malehobbyen. Men om du ser i innlegg 64 i denne tråden så får du et visst innblikk i hvordan det ser ut. Er en del nye bilder og sånn på veggene, men ellers ikke store forandringen. Blir ikke så mye ekstra å innrede for når man går på trygd er jeg redd :b

Takk for komplimentet forresten :)
Tin-Tin
Tin-Tin 0 Gratulerer!
Gratulerer Tante Astrid :)
Tante Astrid
Tante Astrid Tusen takk Tin-Tin :)
Steinar E
Steinar E fint kar :)
Tante Astrid
Tante Astrid Takk :)
Tante Astrid
Tante Astrid Takk for rosen! :) Når det kommer til det å lykkes med planter så er det viktigste faktisk å velge enkle planter som tåler lite til middels belysning om man har et "normalt" belyst akvarie. De fleste plantene jeg har hører til den kategorien. Ellers er tilpasset mengde gjødsel ofte nødvendig til de mer rasktvoksende plantene. Velg et merke uten nitrat og fosfat og begynn forsiktig til å begynne med. Når algene kommer reduserer du igjen til du finner riktig mengde.

Jeg har faktisk hatt så mye lek på klovnkilliene at jeg har måttet redusere overlevelsesevnene litt ved å fjerne en del flyteplanter og sette inn et par pygmeguramier. De stresser hverandre ihjel når de blir for mange ser det ut til. På tross av alt dette, og snegler i karet, har jeg nå halvvoksen yngel svømmende der :) Jeg har ikke gjort noe for å senke ph, men jeg mener de lekte mer når røttene var ferske og ph-en lavere. Nå er det ikke så om å gjøre at det er for surt synes jeg siden det er rapporter som nevner at det da klekkes fler hanner. Jeg tror det er nærmere nøytralt på 7 her nå og den siste yngelen er en hunn. Akkurat som deg har jeg erfart at de kan være ganske aggressive, men masse tettvokst plantevekst hjelper på.

Det er leit å høre at du har vært plaget med ME så lenge. Det er en fryktelig sykdom å ha. Man blir lett mistrodd og det er vanskelig å få forståelse. Jeg er likevel en del mer optimistisk nå enn jeg har vært. Anbefaler deg å se gjennom disse videoene fra et foredrag om ME i Sverige nå i høst. Det er lastet opp 7 videoer, men det kommer to til etterhvert. Om du er på Facebook så er det også en del støttegrupper der om du er interessert.
Tante Astrid
Tante Astrid Dama som holder foredraget snakker norsk og kommer et stykke uti første videoen. Da får de endelig orden på mikrofonen også så resten er enkelt å høre :) Anbefaler deg absolutt å se gjennom de. Dette er info om siste forskning innen ME, mulig behandling (ikke for ME-en egentlig siden ingen vet hva den skyldes, men mot alle følgesymptomene) og kostholdsråd. Dette er det motsatte av deprimerende, det kan jeg love deg :D
Tante Astrid
Tante Astrid Beklager så mye! Jeg misforstod deg og trodde du ble midlertidig døv da du fikk ME. Veldig mange som har problemer med lyder, men har ikke hørt om noen som har fått varige skader. Ifølge det som sies i videone jeg linket til så kan ME føre til immunologisk svekkelse slik at infeksjoner lettere "setter seg fast". Det kan kanskje være noe sånt som har skjedd med deg og hørselen.
Jeg har nær famile som er døve (onkel og tante) så jeg kjenner litt til begrensningene det fører med seg. Det må sikkert være enda verre for deg å tilpasse deg som har mistet hørselen i voksen alder.
Veldig synd at du ikke får med deg videoene da, men kanskje du kan få noen til å se de for deg og gi deg ett sammendrag?