Drømmetanken

Bilde av akvarium

  • Et 340 liters som er eid av Merman
  • Dette akvariet er med på 2 favorittlister!
User imageDette akvariumet har blitt satt opp med estetikk, "naturlig" kunstig miljø i tankene. Økosystem er også et nøkkelord, der flest mulig prosesser skal skje på biologisk vis, med et minimum av behov for tilsetning, vannbytte og foring.

Foreløpig innebærer det at varmekalbler er lagt i bunn, og selveste bunnlaget består av en type plantesubstrat, og et tykt lag med grus på toppen (7-15 cm). Dette skal visstnok hjelpe både for planteveksten i bunn, og gjøre selvest bunnlaget til et ekstra nedbrytningslag i næringskjeden, på samme måte som et filter.

En stor stim med kirsebærreker er satt inn tidlig for å etablere en koloni i proporsjon med akvariet (regner med at det blir plass til kanskje så mye som 1000 stk). Disse sørger for både renhold, og mat til større fisk som blir satt inn senere (I skrivende stund er en kampfisk satt inn, som snuser rundt på både snegler og reker, foreløpig ser ut som det blir en utfordring for den å fange maten sin selv etter et liv i glass...)

Lavastein er brukt i innredningen, og stablet inn mot de bakerste hjørnene, og rommer ganske så store huleganger innvendig. Verdien av disse "naturlige" hulene er foreløpig langt over forventninger og tiltenkt funksjon. I utgangspunktet var tanken at jeg skulle flytte inn noen Hemiloricaria sp. L010a eller andre L-maller, men etter å ha flyttet inn kardinaltetra og et par sebrabotiaer, så innser jeg at det er en fordel for absolutt alle fisk å ha noen huler å gjemme seg bort i. Kardinaltetraene holdt seg i hulene de 3-4 første ukene, til de ble mer vant og trygg med de nye omgivelsene sine, og visst de skvetter, så kan de søke tilflukt i hulene når som helst. Effekten det gjør rent opplevelsesmessig er betydelig; i ett øyeblikk ser man kun planter, plutselig dukker det opp 40-50 kardinaltetra fra ingensted og sveiper over landskapet.

Av planter har jeg prøvd å holde meg til noen få planter, som fungerer litt forskjellig. I bunn har jeg Pogostemon helferi. Disse trenger god plass til røtter, og har sånnsett de beste forutsetningen i akvariumet, men er også de mest krevende plantene. I bakgrunn i midten har jeg Hydrocotyle leucocephala, som dekker litt i bakgrunn, og som også legger seg i overflaten over det ene "berget" med Anubias, og dermed gir de litt skygge, som er bra for den saktevoksende planten, som jeg har plantet opp på lavasteinene (som forøvrig har blitt laget slik at jeg har noen "skåler" rundt omkring på toppen, som jeg har fyllt med lavagrus). Ferskvannstang er også lagt rundt i akvariet på bare flekker, for å hindre massiv algevekst, inntil de andre plantene får skikkelig fotfeste (spesielt anubiasen). Senere blir jeg antakeligvis å ta de ut, men jeg må si at ferskvannstangen er en genial plante å sett inn som oppstartsplante, i å med at den ikke trenges å rotes, samtidig som den holder seg nogenlunde stabil i bunnen.

CO2 blir selvsagt tilført ved hjelp av en gjærsats som jeg har koplet inn på utgangen av et lite innvendig filter som er plassert bakerst til høyre, via en venturi-ventil. Gassen blir sånn høvelig diffusert i små bobler som svever rundt omkring, og samler seg i planter rundt omkring. Jeg tror dette er mer effektivt enn mange andre passive diffusorer, men jeg tror muligens det fungerer enda bedre å bare la gassen samle seg i hulrommet i lavaberget under, for deretter spre seg inn i steinen og piple gjennom og rundt den. Må prøves ut...

Utover dette, er drama og action et tema jeg vil skape i akvariet, nettopp ved å skape nok rom ved hjelp av huler, kamuflasje og planter til mange organismer som formerer seg selv, og som vil spise hverandre. Jeg vil gjerne flytte inn noen territorielle fisk som kan dele akvariet , landskapet er laget litt med dette i tanken også, ved at jeg har skapt et berg i hver ende, med en tydelig avskilt slette i mellom. Jeg tar gjerne i mot forslag i forhold til hvilke organismer som kan passe i en slik drømmetank. Jeg har også tenkt mye på insekter, det er noe som mangler i økosystemet mitt. Jeg har bakterier, reker, snegler, fisk og planter, og jeg ser noen små lopper som hopper i overflaten. Jeg vet ikke hva dette er, men jeg tror bare at det er bra at de er der, men jeg skulle gjerne hatt flere bærekraftige mini-organismer for å fylle ut i næringskjeden, mat for yngel tenker jeg.
Teknisk informasjon
Status: Slik er det nå
Substrat: Plantegranulat i bunn, 10cm rådasand og lavagrus
Lys: 2 x 54W T5
Filtrering: Utvendig og innvendig
Bakgrunn: Verdensrommet veggteppe
Vannverdier: pH: 7.5   GH: 6   KH: 6
Temperatur: 25°C
Registrert: 05.02.2011 Sist endret: 21.05.2011
Mine andre akvarier
  Kommentarer
Ingen kommentarer.