Søramerika - Coryenes tumleplass

Bilde av akvarium

User imageDette er et 180 liters Rubin møbelakvarie. Her går det bare fisker fra sør-amerika mens jeg jukser litt når det gjelder plantene. H.polyspermaen er forresten varianten 'rosanervig'.

C.aeneusene ble forresten solgt som schultzei og minner ikke mye om de vanlige aeneusene jeg har sett til salgs rundt omkring.

Dette akvariet er nå blitt gjort om til selskapsakvarie etter at fiskene fra 125 litern flyttet over hit da det akvariet ble solgt.
Teknisk informasjon
Status: Gammelt oppsett
Substrat: Fin sand fra lokal strand.
Lys: To Life-glo ll T8 lysrør på 25 watt.
Filtrering: Utvendig Fluval 304 og innvendig Fluval 3+
Bakgrunn: Selvlaget; lerretsark malt med sort hobbylakk.
Vannverdier: pH: 6.8   GH: 3   KH: 2
Temperatur: 26°C
Registrert: 11.04.2006 Sist endret: 12.10.2011
Mine andre akvarier
  Kommentarer
Kesol
Kesol Åherre. Den lotusen ahr jo tatt helt av.
Tante Astrid
Tante Astrid Ja, jeg må faktisk beskjære 4-5 blad hver uke. Har hørt andre har strevd med å få den til så jeg er litt overasket selv også. Tror det har med co2-nivået å gjøre for når jeg har måttet ha ekstra sirkulasjon og dermed luftet ut co2-en så har den straks begynt å slite. Forresten veldig hyggelig å få en kommentar på karet mitt, Kesol.
ceci85
ceci85 Så pent!
Hvordan får du sanden så ren??
Har selv lik farge (og sikkert lik størrelse) sand som din i 118 literen, men den blir både grønn og møkkete på bare et par dager!
Er det sandsneglene sin fortjeneste?
Tante Astrid
Tante Astrid Takk for det ceci85!

Har egentlig ikke tenkt over hvorfor den holder seg så bra, men tror nok ikke det bare er sandsneglenes fortjeneste. Coryene og amanorekene gjør nok også sitt. Har tatt ut rekene når jeg har medisinert og da har det blitt litt grønnskjær over sanden, men det har blitt borte når de har fått komme tilbake.

Må nok også si at bildet er tatt på en bra dag, og ikke ser like fint ut bestandig :)
ceci85
ceci85 Reker ja.... sikkert nyttige dyr, men jeg kjenner jeg får litt frysninger av tanken på å styre nedi et kar med reker, hehe
Vet ikke hvorfor, snegler er ok, men reker... nei, fuglene vet, men gåsehuden popper i alle fall opp her =)
Tante Astrid
Tante Astrid He He :)
Har selv en snev av edderkoppskrekk, så skjønner at du kan ha aversjon mot reker altså. Noen flittige små vesen er de ihvertfall :)
ceci85
ceci85 Merkelig at du klarer å ha så få skjørtetetra sammen med så få guppy!
Vi hadde 5 skjørtetetra og 6-7 guppyer, de drepte alle hannene systematisk. Til slutt måtte vi bare gi dem fra oss :(
Tante Astrid
Tante Astrid Skjørtetetraene prøvde seg her hos meg også, men tror den tette planteveksten hjalp på situasjonen. Riktignok var de etter den første hannen min hele tiden, men han tror jeg var syk. Holdt seg for seg selv og var ikke intressert i hunnene. Han døde etter kort tid.

Den andre hannen og hunnene prøvde de seg på de første to-tre dagene, men de ikke fikk tak i dem fordi de forsvant inn i vegetasjonen. Etter en stund ble de vel vant til hverandre for nå svømmer de sammen uten konflikter i det hele tatt :)
Etpuslespill
Etpuslespill Koselig akvarium! :)
Likte godt de dvergøksefiskene. Er det rolige fisker?
Jeg har en skjørtetetra sammen med mine guppyer, og det har ikke vært noe problem. Men den trenger flere venner, foreløpig stimer den sammen med dverggurami hunnen. :)
Tante Astrid
Tante Astrid Tusen takk, Blå :)
Dvergøksefiskene er stort sett rolige, men de kan sloss noe innmari seg imellom. De hopper for å komme unna farer, og er også ganske lettskremte, så dekkglass og rolige samboere er et must. De smeller rett som det er oppi reflektorene og det har også hendt at de har blitt liggende og sprelle på støttestagene, men det har gått bra hittil.
Skjørtetetra er en av favorittene mine og hvis du liker den du har bør du skaffe deg flere. Det er først da de kommer til sin rett og en får se den typiske tetraknuffingen og deres andre pussigheter. En bør likevel være obs på at den i enkelte tilfeller kan være noe bøllete i flokk. Det er jo fint at din ene har funnet seg en venn. Man tar hva man har ;)
Har skrevet litt om fiskene i tråden min også :)
AquaBoy
AquaBoy 0 Oi, det var fint!
Kjempepent akvarium! Jeg holder på å dåne altså!
Tante Astrid
Tante Astrid 0 Tusen takk, AquaBoy!
Kjempemorsomt at noen liker det som jeg har prøvd å få til i karet mitt :)
Håper du stikker innom og tar en ny titt nærmere jul. Da skal strikkene være borte og plantene vokst litt mer. Gleder meg til det :)
bjørn  300l
bjørn 300l Den nye inredningen ble kjempefin. Hva slags mose bruker du ?
Tante Astrid
Tante Astrid 0 Takk for det, Bjørn :)
Har brukt helt vanlig javamose siden jeg hadde det fra før i karet. Fjernet den fra de forrige røttene og festet de til de nye med strikk. Den vil forhåpentlig gro seg fast om noen uker slik at jeg kan fjerne strikkene.
AquaBoy
AquaBoy Ja kanskje det Astrid :D
Tove H
Tove H Velgjort akvarium! Det blir sikkert nydelig når strikkene har gjort jobben sin. Du har spennende innbyggere også, og det er mange fine detaljer å studere ved dette akvariet.
Tante Astrid
Tante Astrid 0 Takk skal du ha evoT
Er blitt veldig fornøyd med resultatet foreløpig, og er kjempeglad for at andre også synes om det "nye" karet :)
bjørn  300l
bjørn 300l Har du tatt vekk strikkene nå?
Tante Astrid
Tante Astrid Ja, det har jeg. Har akkurat lagt inn nytt bilde uten strikk. Ser dessverre litt tufst ut i karet nå siden jeg både har fjernet masse flyteplanter og den mosen som ikke hadde festet seg skikkelig. Prøvde nemlig å få redusert yngel-antallet ;) Blir nok bra når ting vokser seg til igjen. Liker nemlig det utseende mosen får når den vokser naturlig ut. Det er nå masse fastgrodde små mosegrener på hele røttene :)
Leifur
Leifur Veldig flott, og det blir bare bedre & bedre når mosen vokser!
Det var ellers litt interessant å lese kommentarene om skjørtetetraene her. Jeg har hatt ti slike(har nå bare 3 igjen på grunn av et "munnopphovningsvirus") og har alltid hatt inntrykk av at disse var dønn fredelige skapninger...
Tante Astrid
Tante Astrid Takk, Leifur!
Akkurat nå er karet enda stussligere enn på bildet siden jeg har hatt varmekur gående og den har tatt knekken på det meste av grønnplantene. De vokser forhåpentligvis opp igjen og mosen kommer seg også, men har ikke lyst til å ta nye bilder før jeg ser endring til det bedre ;)

Når det gjelder skjørtetetraen så er det nok individuelle forskjeller på disse også. Det er spesielt en av mine som plutselig kan få det for seg å jage andre fisk og egge opp resten av flokken. Enten så er det ingen fisk som er fristende å jage hos deg eller så har du noen snille eksemplarer ;)

Har mistet en fisk av det munnviruset jeg også og en med lignende flekker på finner og kroppen. To av de sist gjenværende har også begynnende, små flekker på finnene, men det tar jo lang tid før dette blir ett problem. Ser dessverre ut som dette er ganske vanlig hos arten.
Leifur
Leifur Ja, jeg har sett her på forumet at flere har dette viruset hos skjørtetetra. Jeg tør ikke kjøpe flere nå som jeg har disse - siden de sannsynligvis er smittebærere - men det er jo litt stusslig med 3 stykker av denne stimfisken.

Men en annen ting: Det var en usedvanlig "jålete" hannfisk du hadde bilder av der - han har jo slør...?! Er han gammel, og er flere av dine hanner slik? Jeg har slitt fælt med å se forskjell på hunner og hanner her hos meg, jeg...
Tante Astrid
Tante Astrid Har to hanner og to hunner. Hannene er utrolig pene syns jeg. Lange finner som de gjerne spiler ut for å imponere damene. Er vanskelig å skille kjønn når de er ungfisk. Lettest å se det på ryggfinnen da denne er litt lengre, litt mer avlang og litt mer avrundet i tuppen hos hannene. Hunnenes har en helt klar trekantform. Etterhvert som de blir eldre blir forskjellene mye tydeligere. De på bildet ble kjøpt som veldig små ungfisk på sommeren for to år siden.

Hadde opprinnelig 6, men synes egentlig 180 liter er litt lite for en skikkelig stim av disse så jeg blir nok ikke å anskaffe flere før jeg eventuelt får meg ett større kar. Favorittfiskene mine dette :)

Ligger en del flere bilder av dem i den personlige tråden min hvis du er interessert ;)
Leifur
Leifur Det må vel være ca 3 år siden jeg kjøpte mine. Det er nesten så jeg lurer på om jeg bare har hatt hunner, for ingen av mine har vært så fine som hannene dine!
Tante Astrid
Tante Astrid Hadde du hatt hanner så hadde du nok helt sikkert sett forskjell, ja ;)
Mats Oldebråten
Mats Oldebråten Din rineloricaria ligner ikke i det jele tatt på min.
Tante Astrid
Tante Astrid 0 Hei, Mats!
Det er ikke så merkelig egentlig for jeg har forstått det slik at butikkene selger de fleste Rineloricaria-mallene som R.parva selv om de kanskje egentlig er en annen Rineloricaria-art som ligner. I tillegg så er disse flinke til å kamuflere seg og kan skifte farge etter bunnlaget i karet, så det kan også føre til at de ser anderledes ut hos deg.
Tove H
Tove H Dette blir jo bare finere og finere, veldig morsomt å følge utviklingen. Jeg har kost meg med bildene dine, har du tenkt på å bidra med noen bilder til bildebasen?
Tante Astrid
Tante Astrid 0 Takk evoT :)
Er ikke så flink med kamera enda, men jeg øver :)
Har fått inn 5 bilder til basene, men håper det blir flere etterhvert. Lenge siden jeg har postet nye bilder av dette karet også, men det er fordi at plantene er ganske skrale etter varmekuren. Om en måndeds tid så håper jeg det har vokst seg til igjen. Nytter ikke å være utålmodig når det gjelder planter ;)
Tante Astrid
Tante Astrid Tetraene mine er gamle og skal få lov å leve livet ut der de er tenker jeg. Har den lille filosofien at de fiskene som jeg har kjøpt skal få leve livet ut her hos meg. De skal etterhvert erstattes med en større stim med kardinaltetra, men som nevnt har det ingen hast. Mallene skal jeg beholde. Har tenkt å øke stimen med coryer etterhvert også.
Det er sikkert ikke noe problem å få tak i de tetraene du er ute etter på butikken. De er ikke akkurat av sjelden type.
Rinamor
Rinamor Jeg må si den sanden din var helt utroligfin.. Lys og pen :)
Tante Astrid
Tante Astrid Tusen takk, Rinamor. Har ikke angret et sekund på at jeg skiftet ut grusen. Dessuten så kan jeg bare dra og hente mere om jeg skulle trenge det. Er en hel strand å ta av ;)
Rinamor
Rinamor :D Galemor og meg skal på stranda til mandagen å skaffe oss litt snad selv :) ^^
Tante Astrid
Tante Astrid Lykke til da, og pass dere for krabbene ;)
Rinamor
Rinamor sand tho.. Hehe ja. krabbene er ofte ute å lurer etter sand pirater som oss :P
Zizziane
Zizziane Hei tante astrid. Jeg studerer bilde nr. 8, hvordan klarer du å få så god plantevekst? Jeg har festet javabregner til røtter med fiskesnøre - tør jeg håpe på at de fester seg tror du?
Tante Astrid
Tante Astrid 0 Hei, 2nelise!
Javabregner skal feste seg etterhvert, men jeg vet ikke hvor lang tid det kan ta. Muligens så lenge som en måned eller to. Er ikke så lenge siden jeg kjøpte en windeløv (variant av javabregne) til rekekaret. Brydde meg ikke om å feste den engang. Puttet den bare inn i en sprekk. Regner med at den skyter ut røtter etterhvert som får den til å feste seg på egen hånd. Du får holde et øye med røttene på javabregnen din så vil du helt sikkert se at den kommer med nye og lurer dem inn i alle sprekkene den kan finne ;)

Når det gjelder å få god plantevekst så er det en ting som er veldig viktig, nemlig å velge planter som passer i karet. Dvs at når det er litt lite lys, som hos meg, så har jeg valgt planter som ikke er så lyskrevende. De som tåler minst lys settes i sidene på karet og de mer lyskrevende i midten. På bilde åtte så mener jeg det er Rotala rotundifolia som står som et grønt teppe midt i bakgrunnen og en Bacopa-art på sidene. De fleste Hygrophila-artene er også lette å få til.

Det er også viktig å gjødsle riktig. Jeg bruker Tropica Aqua Care flytende gjødsel. (Obs, obs, unngå den som i tillegg heter pluss. Den egner seg bare for kar med veldig lite fisk i.) Starter opp med halv dosering og så øker jeg forsiktig over flere uker til jeg ser om det begynner å komme alger. Reduserer da litt igjen slik at algene ikke tar over. Planter som trenger ekstra jern og som har store røtter får i tillegg litt tabletter i bunnen.

Jeg har i tillegg en helt enkel Co2-diffusor gående i dette karet, men har ingenting slikt i rekekaret og der vokser det like mye, så jeg vet ikke om dette har så stor betydning egentlig.

Planter liker også at det byttes vann jevnlig. Det aller viktigste er likevel å velge planter som er tilpasset lysforholdene i karet, og akvaristens kunnskap. I midt tilfelle så vil det si, planter som er lette å få til og som tåler moderat til lite lys ;)
Zizziane
Zizziane 0 Hei igjen Tante Astrid
Tusen takk for et godt og utfyllende svar :-) Men jeg lurer på hvorfor du sier obs obs obs, ikke plus? Jeg har noe som heter Aqua-Plant plus fra Aquatic Nature. Hvorfor bør jeg ikke bruke den? Og du sier en enkel Co2-diffusor. Hva er egentlig dette, hvor får jeg kjøpt slik og hvordan brukes den?

Mvh
2nelise
Tante Astrid
Tante Astrid Jeg kjenner ikke til det merket som du bruker. Det er Tropicas Aqua Care pluss som jeg sier obs obs til. I motsetning til den vanlige Tropica Aqua Care så inneholder deres pluss-gjødsel også nitrogen og fosfor. Dette er stoffer som det vanligvis er mer enn nok av i et vanlig akvarium med fisk i, men som det kan bli for lite av i et plantekar. Bruk av TAC pluss i et kar med normal mengde fisk fører derfor ofte til algeoppblomstring. Derfor anbefaler jeg den ordinære TAC uten pluss ;)

Dette er Co2-diffusoren jeg bruker. Jeg bruker ikke de dyre refillene, men lager min egen sats av en desiliter sukker, en strøken teskje tørrgjær, en toppet teskje bakepulver og en halv liter lunkent vann. Denne skifter jeg en gang i uken for å holde en mest mulig jevn tilgang av Co2.

Du kan også lage din egen diffusor ved hjelp av en stor flaske Idun-ketchup som du tømmer og rengjør. Sett på en luftslange på tuppen og putt den andre inn i innsuget på utvendig filter, om du har det, eller fest en brusestein ytterst og legg denne i karet. Samme opskrift på satsen. På begge typene så er det viktig at beholderen settes stødig og at oppskriften på sats følges. Dette er viktig slik at ikke innholdet kommer i akvariet. Det kan nemlig fort skje om beholderen velter eller satsen blir for sterk og bruser over. I motsetning til oss så er ikke fisk så begeistret for alkohol ;)

Vær litt obs når du trikser med co2-tilsetning siden den påvirker ph-verdien. Viktig å måle ph-mengden forskjellige tider på døgnet til å begynne med slik at du ser om ph-en svinger for mye. Jeg tilsetter natron som holder kh på 4 slik at jeg holder ph mer stabil. Det kan også tilsettes luft med luftpumpe og luftestein på natten om det viser seg at ph-en endres for mye på natten. Som sagt viktig å teste ph til å begynne med, men det er ikke sikkert du får noen problemer siden den mengden co2 som tilsettes ved hjelp av denne metoden er beskjeden i forhold til co2-anlegg med gassflasker.
Zizziane
Zizziane Jeg må bare innrømme at jeg synes det virker komplisert. Men nå skal jeg få gubben til å sette seg inn i dette, hans iq - om jeg må innrømme det, ligger vel litt høyere enn min. *sukk*.
Det plantegjødselet jeg refererte til, der står det at den inneholder jern og magnesium. Og at den fungerer bedre med tilsetting av CO2. Det står videre at den IKKE inneholder nitrat og fosfor.

* kompliserte greier for ei vanlig jente gitt *

MEN JEG VIL - JEG VIL - OG DA SKAL JEG FÅ DET TIL! ;-)
Lisbeth
Lisbeth 0 Flott kar
Flott kar du har! Lotus gjør virkelig mye ut av seg.
Tante Astrid
Tante Astrid Takk i like måde, Lro :)
Stakk innom profilen din og kikket på den nydelige 250 literen din. Det så da ut til at du hadde en lotus du også. Liker den veldig godt, selv om den har det med å sture når jeg glemmer å gjødsle i bunnen. Plante med personlighet dette ;)
Lisbeth
Lisbeth Helt enig at lotusen har personlighet. Og jeg liker at den har gode og dårlige perioder. Blir så glad når den setter i gang igjen :)
gorbjo
gorbjo Morsomt å se utviklingen av karet. Fortsett gjerne slik;-)
Fine oppsett forresten
Tante Astrid
Tante Astrid Takk skal du ha, gorbjo :)
Blir nok noen flere bilder når plantene har vokst seg skikkelig til igjen.
Får bare håpe prikkene holder seg unna ;)
Ciklide
Ciklide Nydelig akvarium!
(Artig å se at det er flere fra Kr.Sund her inne forresten!)
Tante Astrid
Tante Astrid Tusen takk, Ciklide!
Ja, morsomt at det er flere fra området vårt her inne, og flere blir det ser jeg. Kanskje vi etterhvert blir så mange entusiaster at vi kan sparke igang den klubben som ligger nede også ;)
simpsons
simpsons 0 hei
flott akvarium=)
jeg synes vi skal få igjen møreogromsdal klubb=) bor i ålesund sjøl, så er ikke så langt unna.men det e egentli lurte på hva korsen du får plantane dine så fint til?fleste parten av mine planter er brune å stygge.slite litt me dei. har i noe bunnnææring avogtil..

håper på tips fra dg=)
Tante Astrid
Tante Astrid 0 Hei, simpsons!
Takk for skrytet :)
Det aller enkleste for å få fine planter er å velge de enkle artene som tåler medium belysning eller dårligere. De fleste har nemlig for lite lys i karene sine, jeg også. Reflektorer på lysrørene hjelper litt. De plantene som vil ha mest lys settes i midten og de som tåler litt dårligere med lys plasseres i sidene.

Planter med kraftige røtter vil ha næring i bunnen, men de andre trenger litt flytende næring for å trives optimalt. Jeg bruker Tropica AquaCare (obs: ikke den som i tillegg heter pluss). Uansett hvilket merke du velger så start med godt under halv dosering og øk veldig langsomt over mange uker til du ser at algene kommer. Da reduserer du igjen til du finner akkurat riktig dose for ditt akvarium. Plantene trenger nemlig tid til å omstille seg til den økte mengden gjødsel. Skjer økningen for fort er det bare algene som får glede av næringen.

Ved planting så må all vatten rundt røttene fjernes forsiktig og er røttene veldig lange så kan de med fordel klippes ned til rundt 3cm før de plantes. Gode vannbytterutiner er forresten like viktig for plantene som for fiskene. Av og til kan blader bli stygge uansett om man har gjort alt riktig. Viktig å fjerne disse for å unngå forurensning i karet og så ser det jo mye finere ut også.

For de som har sand i karet er det viktig at det er noe sirkulasjon i bunnlaget for at ikke planterøttene skal råtne. Dette kan en oppnå ved hjelp av varmekabler eller sandsnegler. Jeg har snegler. De som har grus har vanligvis ikke det problemet.

Som du ser så er det en del ting en kan prøve, men det aller viktigste for å lykkes er det jeg nevnte til å begynne med. Nemlig å velge enkle planter. Går du til plantebasen så kan du legge inn søk og få opp de plantene som kan passe. Lykke til!
Johanne B
Johanne B Et utrolig fint akvarium:-)
Tante Astrid
Tante Astrid Tusen takk, Panduro, du har noen flotte du også :)
Johanne B
Johanne B Hjertlig takk. Tror jeg blir nødt til å røske vekk litt Javabregne fra 120 literen min og plante litt Hydrcotyle der i stedet. Den var bare kjempefin:-)
Jon Bruce
Jon Bruce Dette var da et utrolig fint kar, gikk rett inn på favorittlista mi. Det er noe med lys/skygge forholdet som fasinerer. I Grefsenkollen ved Oslo er det et lite klart vann som heter Trollvann, badet og fisket der mye som guttunge. Jeg ble satt rett tilbake dit.
Jon
Tante Astrid
Tante Astrid Så morsomt å høre! Det er akkurat denne virkningen jeg har prøvd å få til her med kontraster mellom lys og skygge og en litt stille, rolig stemning. Glad du likte det :)
Tante Astrid
Tante Astrid Tusen takk, david g :)
Montyelov fisken
Montyelov fisken 0 Tetra spø......
Hei!
jeg har noen tetra spørsmål! ;)
1. kan forskjellige tetrar gå sammen i en gruppe?
2. hvor får du tak i all den nydelige fisken?
kjempe fint akvarium, du burde bli kåret til årets medlem 2009 xD....hvist det gikk da ;p
Tante Astrid
Tante Astrid Tusen takk, Tordensky. Det var litt av et kompliment :)

Du kan gjerne holde flere sorter tetra sammen, men jeg angrer litt på at jeg startet opp med tre forskjellige arter. Det virker nemlig veldig kaotisk med mer enn en stimfisk i et akvarium. Dessuten så trives de nok best med sin egen art og idèelt sett så skal det helst være flere enn ti av hver art i stimen.

Grunnen til at jeg endte opp med tre forskjellige tetra-stimer var uvitenhet siden dette var det første akvariet mitt og jeg visste ikke stort om akvariehold på forhånd. Dessverre så har de resterende tetraene mine fått et virus så jeg kan ikke kjøpe inn flere før alle de jeg har er borte. De begynner å bli gamle (over 3 år) så når alle er døde skal jeg ha noen måneders karantene før jeg kjøper meg noen nye. Som nevnt så blir det veldig rotete i karet med flere stimer så da vil jeg heller holde meg til en art og ha et større antall av den.

Mye finere å se på og fiskene trives nok også best i større antall :)
tomandre
tomandre 0 vakkert.
utrolig flott oppsett, ser du har ynglingscikliden min, nøkkelhullciklide, dette kan jo være en ganske tøff type hvordan har det går det med øksefiskene dine med denne cikliden? synrs du er veldig kreativ i måten du innreder dine tanker.
anbefaler dette akvariet til månedens akvarium.
Tante Astrid
Tante Astrid Tusen takk Tomandre!
Nøkkelhullene har blitt favorittciklidene mine også etterhvert, men snillere ciklide finnes vel ikke. De er bare rolige og rører ingen av de andre fiskene. Har tidligere hatt både sommerfuglciklider og regnbueciklider (A.agassizii) og begge disse var langt hissigere spesielt mot pansermallene. Nå skal det sies at de to sistnevnte lekte jevnlig noe nøkkelhullciklidene enda ikke har gjort. Mulig de skifter litt personlighet da ;)
Tin-Tin
Tin-Tin 0 Flotte akvarium du har :)
Startet hobbyen i september, og har vært mye innom dine kar da jeg liker planter veldig godt. Leopold sin verden var jo månedens kar da ;)
cera og hydro-plantene dine vurderer jeg i min nye 325l som jeg snart bestiller^^(gleder meg:), hvordan er disse i forhold til stell?
Tante Astrid
Tante Astrid Takk skal du ha Tin-tin :)

Flyteplantene er veldig enkle. Liker ikke å fyke så mye rundt og vokser best der det er mest lys. Det danner seg avleggere langs bladkantene. Ellers veldig enkle å luke. Blir nesten ikke våt engang ;)

Hydrocotylene er det veldig mange som sliter med å få til å holde seg på bunnen. De har det med å ende som flyteplanter de også. Fjern derfor de 2-3 nederste bladparene og legg stilken på langs så langt ned i substratet som du får til. Dette skulle hjelpe på. De liker ikke høye temperaturer og de krever at det er flytende gjødsel i karet. Hvis ikke så sturer de litt, mister blad og bladene som kommer blir små. Tåler å stå litt mørkt, men trives best med lys. Blir den nederste delen stygg så kan du bare knipe av den øverste og plante den på nytt igjen. Slik kan du også lage flere planter.

Lykke til!
Teo
Teo Flott akvarie og mange fine fotografier! Her må jeg tydeligvis innom og studere nærmere flere ganger... Dette blir et av favorittakvariene mine! :)
Tante Astrid
Tante Astrid Takk skal du ha Theo :)
Tin-Tin
Tin-Tin 0 Takk :)
Og du bruker ikke CO2 av no slag? Synes det ser litt pes ut å bruke det..
Tante Astrid
Tante Astrid Nei, det er for lite lys i dette karet til at plantene kan nyttigjøre seg ekstra co2. Den første tiden jeg hadde karet (mer enn tre år siden) så kjørte jeg en enkel co2-diffusor, men oppdaget da jeg fjernet dette at plantene klarte seg like bra uten. Derfor har jeg ikke co2-tilsetning i noen av karene mine. Sørger bare for å velge planter som tåler lite lys og unngår for mye pisking i overflaten slik at det som naturlig er av co2 i vannet ikke forsvinner den veien. Det er forresten like viktig med vannbytter for plantene i et kar uten co2-tilførsel som for fiskene. Vann har jo en naturlig andel av co2, og en del vannverk tilsetter dette i tillegg, slik at tilførsel av nytt vann har sin misjon når det gjelder planteveksten også :)
tomandre
tomandre 0 nøkkelhull
jeg har 8 nøkkelhull i mitt akvarium og de leker gjevnelig, de blir nok hissigere da ja, så hos meg går det ikke med småfisk eller økse fisk, den minste jeg har er glødebånds tetra og kobber tetra de gikk i et eget akvarium til de ble voksne og kunne settes sammen med de store fiskene, disse stim fiskene er jo rimelig tøffe så det har gått bra med dem.
Tante Astrid
Tante Astrid 0 Nøkkelhullciklider
Akkurat nå i dag så jeg at den ene begynte å vise seg litt for den andre så det er mulig det snart blir skikkelig flørting her også. Håper bare de ikke blir altfor hissige på de andre fiskene om det blir noe ut av det.

Er dine nøkler viltfangede eller drettede eksemplarer, Tomandre? Begynte å lure på om kanskje viltfangede har et skarpere gemytt.
tomandre
tomandre mine nøkkler er oppdrettsvariant, vet at den viltfanget blir mye større en oppdrettsvarianten, kan nok hende at de ville er litt skarpere ja.
Tante Astrid
Tante Astrid Takk for svaret. Da får jeg bare krysse fingre og håpe at mine er snillere av seg enn dine oppdrettvarianter ;)
Falney
Falney For et flott kar :O Skjønner at det ligger en del jobb bak noe slikt. Og de nøkkelhullciklidene er jeg pittelitt misunnelig på. De er jo så vakre!
Tante Astrid
Tante Astrid Takk for rosen, Falney :)

Nå er det egentlig ikke mye jobb med noen av akvariene mine. Er mye syk så jeg må ha et oppsett som fungerer uten for mye jobb. Det jeg gjør er å skifte ca en tredel av vannet hver uke og renser frontglasset for alger om det er nødvendig. I dette karet så vil det si hver gang. Er nok litt i overkant belastet er jeg redd så det er vanskelig å få den balansen som skal til for å holde algene helt i sjakk.

Samtidig med vannbyttet beskjærer jeg også plantene om det er nødvendig. Har vært bevisst på å velge planter som ikke vokser for fort eller som er enkle å beskjære. Her i dette karet består det stort sett i å knipe noen av toppene når de når overflaten og rive vekk litt mose. Bruker ikke lange tiden på akkurat den biten. Et minutt hver uke kanskje. Har siden siste bildet ble tatt byttet ut sverdplanten med en annen art som ikke vokser så fort. Den måtte beskjæres hver uke og det orket jeg ikke. Kommer med nye bilder av karet når nyplanten har fått vokst litt. Det dreier seg forresten om en Echinodorus 'Red Diamond'. Nydelig plante!

Som du skjønner så er det ikke nødvendigvis masse arbeid bak et okei kar. Hovedsaken er å skape god balanse i karet, velge planter som er lette å få til og som ikke trenger trimming hver dag, og ikke minst stelle litt hver uke istedenfor skippertak. Ingen heksekunst i det hele tatt :)

Nøkkelhullene er forresten mine favoritte også. De er bare skjønne!
CiklideSyka
CiklideSyka 0 oioi det der var konge
garamtert på min favoritliste likte veldigt got nøkelhul ciklidene jaja kansje for det jeg liker best ciklider og da :P
det der bør ver måndens akvariet
tante astri det skal du ha

mvh

christoffer helland
Tante Astrid
Tante Astrid Tusen takk for rosen Christoffer! Jeg er veldig glad i nøkkelhullciklidene selv jeg. Begynner imidlertid å tvile på at jeg har ett av hvert kjønn siden de ikke har lagt egg enda selv om det har vært noe flørting. Like greit for min del siden jeg ikke har så lyst på yngel egentlig ;)
CiklideSyka
CiklideSyka 0 ok
men det hade jo vert litt moro da :P
malla100
malla100 0 180 liter
va råflott kar du hadde likte godt corydoras,du har
Tante Astrid
Tante Astrid Tusen takk malla :)
Lars H
Lars H Åssen holder du javamosen din ren? Min blir full av ancistrus dritt. (De elsker å sole seg på den) :P
Tante Astrid
Tante Astrid He he, den ser nok en del renere ut enn den er ;)
Har en del maller som roter opp all gørra fra bunnen og med god sirkulasjon og nok filtrering så havner heldigvis mesteparten i filteret og ikke i mosen. Ancistruser og en del andre maller er jo tidvis skikkelig dritemaskiner så det er kanskje ikke så rart det blir liggende igjen en del etter de hos deg ;b
Lars H
Lars H Dritemaskiner er de nok! Men hva forer du alle fiskene med?
Jeg pleier å fore corydorasene mine med rekemiks, oksehjerte og tubifex noen ganger. Ciklidene spiser bare oksehjerte og flak. Synes de har blitt noen kresne bajaser. ;)
Tante Astrid
Tante Astrid I dette karet går det akkurat nå i Jbl Gala, Tetra Delica meny, Tetra Chiclid mini granules, Tetra Delica frysetørkede røde mygglarver, Frosne sorte mygglarver, Jbl NovoTab, Jbl Tabis og Jbl NovoPlecochips. Selvfølgelig ikke alt samtidig, varier litt på hva de får. I tillegg så får de av og til avskallede frosne erter og rester av levendefôr som gis i de andre to akvariene, dvs mikroorm og nyklekket artemia. Det ser ut som om mine er minst like bortskjemte som dine ;)
Sirra
Sirra 0 Ååå
Dette akvariumet er kjempefint! Ble helt forelsket igjen jeg.. flirer..
Må legge det inn som favoritt så jeg kan studere bildene enda mer når jeg blir litt bedre. Kjempefin innredning og alt. :)
Tante Astrid
Tante Astrid Tusen takk for rosen Sirra :)
Var innom profilen din for å se dine kar, men der var det ingen bilder enda ;)
Sirra
Sirra Nei, vi har ingenting enda foreløpig.. :( Mannen min holder på med en liten dam ute i hagen.. jeg tenker og han arbeider.. ler.. Jeg har forøvrig ME jeg også, så hos meg blir det også kun med tenkinga, mens de andre arbeider.
Har fått tak i ett brukt 300 L akvarium og prøver derfor å lese mest mulig her, og ser også på bilder av andres akvarium. Dine er jo bare helt herlige!
Jeg forelsker meg til standighet her jeg.. ler.
Tante Astrid
Tante Astrid Masse flotte akvarium her på forumet så da får du bra med inspirasjon ved å titte litt rundt tenker jeg. Siden du har ME kan jeg anbefale deg å skaffe deg slange for vannskift ihvertfall. Å bære bøtter tar på :-b
Mye bedre å bruke slange til både å tappe ut vannet (husk sil på innsugsenden slik at du beholder fiskene i karet ;)) og så fylle på med slange direkte fra kranen. Om du ikke bytter alt for mye vann i gangen så går det fint å bare bruke kaldt vann. Når akvariet først er satt opp og kommet i gjenge så er det relativt lite arbeid med det heldigvis.
Du finner masse info under Akvarieskolen i Artikler her øverst på siden og ved å søke på en eller flere ord i søkefeltet. Det ligger så mye informasjon her at jeg ikke har fått med meg alt enda ;b
Sirra
Sirra Har nettopp sett akvarie-bildene dine på laptop'en, og ble bare enda mer betatt.
Flotte akvarier, du er ganske kreativ med innredninga ser det ut for. Er jo det som gjør dem så flotte.
Takk for titten! :)
Heidi Ingdal
Heidi Ingdal GRATULERER Tanta Astrid. Dette fortjente du og det er et flott kar. Nydelig nydelig jeg drømmer meg helt bort i det. mvh Heidi
Tante Astrid
Tante Astrid Oj! Takk Heidi! Dette var veldig hyggelig, men må innrømme at jeg er veldig overrasket! Det er jo sååå mange flotte akvarier å velge i her på forumet så jeg føler meg veldig beæret. Takk til de som har nominert meg :D
CiklideSyka
CiklideSyka 0 oy
det kere er en av mine favoriter :P
gratla : )
Lisbeth
Lisbeth Gratulerer! Det er så flott at et så frodig og "litt rotete" kar vinner. Helt etter min smak! Du er så flink :)
MarenB
MarenB Gratulerer så veldig mye! Veldig fortjent seier!:D Utrolig vakkert kar med mye sjel!
Tante Astrid
Tante Astrid Tusen takk alle sammen :)
Maretard
Maretard Gratulerer med velfortjent månedens! Karene dine er virkelig en inspirasjonskilde for andre, og fiskene dinne er flotte=)
Tante Astrid
Tante Astrid Takk skal du ha for rosen :)
Virveldyr
Virveldyr Vakkert. Det er noe med skyggene/lyset som gjør det så behagelig og beroligende å hvile øynene på... Nesten litt søvndyssende, hehe. Og som gjør at det føles som man er på dykketur. Den som hadde hatt et sånt kar i stua.. :)

Hva heter den planten som "danser" i sidene på akvariet, fra bilde to og utover?
Tante Astrid
Tante Astrid Takk for rosen! Du har egentlig rett i at det er et veldig beroligende syn. De fleste fiskene i dette karet er også rolige av seg så det er nesten meditasjon å sitte å se på livet her :)

Den flotte planten er en Hydrocotyle leucocephala. Dessverre så har jeg veldig høy temperatur i leiligheten på sommeren, oppmot 30 grader, og denne planten liker ikke det noe særlig. Derfor måtte jeg med stor sorg se meg nødt til å bytte den ut i en noe mer varmebestandig sort.

Den er lett å få til, men kan være problematisk å få til å feste i bunnlaget siden den har korte røtter. Et tips her er å fjerne de nederste 2-3 bladparene og legge stilken litt på skrå under sanden/grusen. Da holder den seg lettere på plass.

Det ser ikke ut til at Tropica, og dermed dyreforretningene, fører akkurat denne varianten lengre (ihvertfall gjorde de ikke det da jeg kjøpte mine) så om du skal ha tak i den så anbefaler jeg deg å prøve en annonse her inne.
Virveldyr
Virveldyr Leucocephala, ja! Usedvanlig fin, blir nok nødt til å prøve å få tak i noen slike etterhvert. Ser nå at det visst står under et bilde at den heter det, ops :)

Takk skal du ha for tips, forresten!
Tante Astrid
Tante Astrid Bare hyggelig det :)
Vikinger
Vikinger 0 flott, flott
Veldig flott akvariet du har!
hilsen vikinger
Tante Astrid
Tante Astrid Tusen takk for rosen Vikinger! :)
Wibekke Omdahl
Wibekke Omdahl Tror jeg må ha sett bilder at hundrevis av akvarier over hele internett siste ukene, men nå ble jeg aldeles målløs... og det er sterkt for en bergenser! Du har så vakre akvarier, harmoniske... spennende.. de fargene... dybden.. Håper på flere bilder!
Tante Astrid
Tante Astrid Takk for rosen! Må bare innrømme at de ikke er like pene noen av de akkurat nå. Jeg har vært veldig dårlig i vinter. Noen planter og fisk er også forsvunnet og nye kommet til, men har dessverre ikke stort overskudd til nye bilder og oppdateringer. Driver jo egentlig å trapper ned også ;)
Tante Astrid
Tante Astrid Tusen takk Bjørnar :) Og gratulerer med nytt akvarium!