Discus Heaven 660L

Bilde av akvarium

User imageReoppstartet Discus kar juni/juli 2012

- Akvastabil 660L med heldekkende lysarmatur
- Pangea Rocky III bakrunn med filtering. Mye av det samme teknisk og filtrerings oppsett fra mitt tidligere malawi kar med noe modifisering.  

Tenisk beskrivelse av bakgrunnsfilter og annen filtrering ( se bildet )

1. kammer: ca 15L, innsug Ø65mm, varmekolbe Jager 300W
2. kammer: ca 110L, blå filtermatte tærninger på ca 2-3cm, grov 10ppi
3. kammer: ca 22L,  sikrulasjons pumpe AquaBee UP2000 ( 2000 l/t ),
                      splittet i to utløp med Ø16/22mm for å dempe trykket.
                      Samt innsug og utløp fra Eheim 2228 fungerer som biologisk/-
                      kjemisk fin filter med kun Eheim ehfisubstrat i alle 3 beholdere,
                      event. kullfilter eller torv i første kammer ved behov, og 
                      finfiltermatte på toppen.
- Deltec UV-filter 20w på innsug siden av Eheim 2228
- DIY akvarie reol med leca og diverse skap og dekkplater fra IKEA
____________________________________________

Mine Discus;
- 3 Marlboro Red
- 1 Siam Gold 
- 1 Snow White
- 1 White Tiger
- 2 Alenquer
- 1 Purple Royal
- 1 Green Tefe 
- 1 blå turkis
- 1 rød turkis
- 1 blue daimond
____________________________________________

Mine Video Klipp;
- video1
- video2
- video3
- video4

____________________________________________

Ting som står på lista
- flere planter
- ny / modifisert lysarmatur
Teknisk informasjon
Status: Gammelt oppsett
Substrat: Lys grå ciklide sand
Lys: Heldekkende med 4xT8, 2 x Life Glo, 2 x Marine Glo
Filtrering: DIY med Aquabee 2000 l/t + UVfilter + Eheim 2228
Bakgrunn: Pangea Rocky III
Vannverdier: pH: 6.5   GH: -   KH: 2
Temperatur: 29°C
Registrert: 30.06.2012 Sist endret: 28.06.2016
Mine andre akvarier
  Kommentarer
leo76
leo76 0 RE: Ann Merete Michaelsen
( du skrev )
Takker for sist ja. Var hyggelig. Tenkte at jeg skulle ha slått på tråden nå for å høre hvordan det gikk, men gikk inn her først for å se om du hadde lagt ut noe. Så koselig å høre at alt går bra, og at fiskene har slått seg til ro hos dere. Har de forresten blitt så trygge på nytt sted at de spiser fra hånden? Ser ut som om de har fått det veldig fint, og det er godt å vite for oss. Håper "lillebror" også vil klare seg bra - og at den vokser seg til etterhvert. Har sett etter i papirene våre, og ser vi kjøpte den som en Siam Gold. Fine videoer du har lagt ut forresten, vi følger med videre. Tar kontakt når vi kommer hjem fra ferie vedr. kardinalene - så snakkes vi :-) Stein hilser også.

Svar;
Hei, som sagt skulle på tur igår, fikk ikke tid til å sitte ned og oppdatere profilen før sent på natta. Dattera mi har drevet og fortalt alle om alle kjærle dyra dere hadde hjemme :)
Discusene ser ut til å trives ellers men har ikke blitt så trygge på meg ennå, to av dem spiste forsiktig fra hånden idag og stakk igjen, men kommer nok etter hvert gleder meg til det. Desverre den "outsideren" holder fortsatt seg litt for seg selv og spiser ikke mye, men han føler seg veldig trygg med min store Malbro og ser han ofte sammen med han. prøver å hjemme unna litt mat til han på de stedene han hjemmer seg får håpe at han får appetitten tilbake og vokser som den skal. Saim gold kan stemme det, så ut som en malbro i første øyekast. er selv ikke kjent med alle oppdretts sortene som finnes av dem ennå.
Dere får ha en god ferie så snakkes vi når dere er tilbake. og hils Stein tilbake....
Ann Merete Michaelsen
Ann Merete Michaelsen 0 Takker for det.
Det skal jeg. God hjemmeferie til dere :)
Trond Nygaard
Trond Nygaard 0 Bakgrunnsfilter
Hei.

Jeg har en 900 ltr med et tilsvarende bakgrunnsfiltersystem som du har. Men jeg har ikke noen ekstra Eheim 2228 og UV.
Har du noen erfaring med forskjellen på filtrering med og uten Eheim+UV?
Synes selv det fungerer bra med kun bakgrunnsfilteret, men er åpen for argumenter for ekstrautstyret.
PS: Jeg har ikke Discus.......

Mvh
Trond
leo76
leo76 0 Hei Trond
vel jeg hadde i utgangspunktet kun tenkt å bruke bakgrunnsfilter jeg også. Jeg satte i gang et eheim 2226 som utvendig filter til å begynne i et ganske tidlig stadige, som jeg byttet ut med 2228 da jeg gikk over til diskus. Det jeg oppdaget var at bakgrunnsfilteret som kun består av 20ppi ( grov ) blå filter terninger ikke tok de mindre partiklene, vannet var ikke så rent. Derfor bestemte jeg meg for å sette in et ekstra eheim utv. filter etter bakgrunnsfilteret, slik jeg har beskrevet under akvariet. På det tidspunktet hadde jeg malawi og hadde ganske høy sirkulasjon, 2 x 2000l/t . Det kan jo hende at pga dette så filtrerte ikke bakgrunnsfilteret godt nok eller at filteret ikke var fullstendig "kjørt" igang. Jeg bestemte også meg for å da bruke den ene kammer med kullfilter. Men fant ut etterhvert at uv-filter kunne være en bedre løsning for å holde vannet klart, og noe det gjorde. En annen ting jeg har oppdaget ved bruk av uv filter er at jeg ikke har hatt sykdommer i akvariet. Eheimen har også en annen hensikt, det er å sirkulere vannet gjennom uv-filteret, da den ikke har noe eget pumpe, kunne egentlig tenke meg å ha uv-filteret ved ut-løpet til eheimen, men rør dimensjonenene begrenser dette. Det sies at man ikke skal har store partikler gjennom uv-filter da disse skygger for de mindre partiklene. men det fungerer fint etter bakgrunnfilteret og før eheimen også, de mest grove partiklene blir borte i bakgrunnen.

Nå har jeg også hat diskus i dette karret i flere år, og har heller ikke slitet med sykdommer hos dem. Men jeg bruker også for med hvitløk i, noe som også forsterker imunforsvaret til fiskene. Om det er uv-filteret eller hvitløken som gjør at jeg ikke får sykdommer er uvist. Siden dette fungerer for meg så har jeg ikke gjørt noen endringer med systemet hos meg. Det er mange blandet erfaring ute hos folk både med tanke på uv-filter og hvitløk. Dette med filtrering, noen har hatt dårlig erfaring med bakgrunnsfilter og andre ikke. Det jeg opplever med systemet mitt er at vannverdiene holder seg ganske bra både for malawi ( den gang ) og diskusene, slik jeg har skjønt jo større kjemisk filter jo bedre. Jeg har sjelden eller aldri slitet med nitrit og høye nitrat nivåer selv uten planter. Da jeg hadde malawi kunne det gå flere uker før jeg byttet vann i visse perioder, og fiskene ynglet og hadde det bra.
Tør ikke å ta den samme sjansen med diskus da, litt oftere vanbytte nå.

jeg renser bakrunnsfilteret veldig sjelden, 1-2 ganger i året, men renser den første filter veggen oftere, dette pga mat rester etter diskusene.

Håper du fikk svar på det du lurte på, eller så får du bare spørre i vei hvis det er noe du lurer på.
Trond Nygaard
Trond Nygaard 0 Takk for svar
Jeg har også vært litt usikker på om jeg synes bakgrunnsfilteret funker godt nok i forhold til de små partiklene.
Hadde jeg hatt plass skulle jeg testet med et kammer med vatt rett før pumpene. Men pga alle kriker og kroker i BTN-bakgrunnen er det umulig å lage et passende kammer. (Tenk om BTN kunne ha laget en helt firkantet "kasse" på baksiden av bakgrunnen...... Det hadde forenklet mye.)
Jeg satte opprinnelig inn to stk Eheim Compact 3000, men fant ut at det ble for mye. Derfor kjører bare en av pumpene justert til minimum på 1500 l/t.
Kunne godt tenke meg UV. Vet du om det er mulig å kjøre med UV uten å sette opp en slik løsning som du har med et ekstra eksternt filter. (Synes det er betryggende å ikke ha slanger/fileter utenfor karret).
Vet du noe om innkjøringstiden på slike bakgrunnsfiltere? Betyr større volum lengre innkjøring tro?

Mvh.
Trond
leo76
leo76 du kan jo prøve å sette en fin filter på innsuget til pumpen du bruker, men de er som regel ikke så store, eventuelt kanskje fylle på med vatt rundt pumpen. Jeg prøvde med en fin filter matte som siste vegg på siste kammer før pumpene, men oppdaget at den ble fort tett og jeg slet med vann nivået foran og bak filteret. men det var den gang jeg kjørte 2x2000l/t, skulle vel ikke være noe problem med under 2000l/t.
Det jeg ikke likte var at jeg ofte måtte sjekke finfilteret om den ikke hadde blitt for tett. Derfor valgte jeg å kjøre en utv. punmpe. jeg kunne jo selvfølgelig fylle på med vatt i det siste kammeret, men siden jeg bruker en uv-filter så måtte jeg uansett ha noe på utsiden som kunne dra vannet gjennom uv-filteret.

Jeg selv drev og vurderte btn bakgrunn, men som du sier så er de ganske krunglete på baksiden, derfor valgte jeg Pangea, det var mye enklere å lage kammer bak disse med blå filter matte. I tillegså tar ikke de så mye plass som BTN. Ja, tenk om de kunne lage ferdig kammer bak, eller så må man tenke på å lage det selv med glassfiber før man setter den inn.

Jeg veit ikke om det finnes noen uv-filter som man kan ha i vann, min ser jo veldig tettpakket ut, men jeg har ikke plass til min bak, men derimot så kanskje du klarer å plassere noe bak BTN, eller kanskje legge den på toppen av karret og under lys-armaturen slik at du ikke får rør ut av karet, men det kan bli for trangt for din del?? du kan jo bruke den ene eheim compact til å sirkulere vannet gjennom uv-filteret. du kan sikkert sette denne pumpen på utsiden med bare rør tilkoblet? hadde vært fint å sett hvordan du har det på baksiden av BTN, kanskje jeg kommer på noe???

når det gjelder innkjørings tid så vil jeg nok tro at det tar lengere tid å "fylle" opp hele bakgrunnsfilteret med de riktig bakteriene, men at man kan ta det i bruk tidligere er sikkert ikke noe problem da en del av filteret vil jo bli aktiv med bakterier. Gjerne hør med andre, jeg ventet ikke så lenge, litt over en uke, men da hadde jeg eheim 2226 allerede gående på det gamle karret, som jeg flyttet over. Men et helt nytt filter media vil nok ta lenger tid en en vanlig utv. filter, tor jeg da ?!