MoneyPit

Bilde av akvarium

User imageNyoppstartet 28.12.2023. "Alle" nybegynnerfeil... pga utålmodighet- uvitenhet- "gode råd" fra akvariebutikker.  Tross et ønske om å gjøre det riktig. Så meldte jeg meg inn i AkvaForum, litt sent.
Har hatt akvarium med Guppy og Platy i barndom/ungdom- det gikk jo (tilfeldigvis) bra... Så prøvde jeg meg har jeg bor nå, for noen år siden- gav opp (skjønner jo nå at det ar for lite kunnskap, feil fisk mtp vannverdier+++) Hadde ikke lyst til å gi opp, men etter 1 uke med død Platy så innså jeg at jeg måtte lære. Jo mer jeg lærer- jo mer skjønner jeg at jeg ikke vet...

4.1.2024. 1 Ansistrus Super Red, 4 cm v kjøp, vært i karet siden- vokser og trives, framme å spiser på dagtid, usjenert dame (?) Fått seg rot midtveis på veggen, hviler der ofte.
5 Platy- Levde 1 uke. Og 1 Eplesnile som levde i 3 uker... (gikk i dvale- flyttet til akvarie med bedre GH/pH, men døde- ja jeg har lært at de kan gå i dvale å se døde ut- men når lukta kommer...)
Det var (for mange) fisk for tidlig i karet, testet med strips (også i akvariebutikk 1) og fikk beskjed om at verdiene var bra?? De nevnte ikke filterguffe, mina vannverdier mtp valg av fisk- ble solgt "bakterier" på flaske, "vannrens" og midler for å øke KH/ph. Snile/Ansistrus kjøpt i Akvariebutikk 1, Platy i akvariebutikk 2.
Hadde lite, innvendig filter, og tenkte kun på den mekaniske rensingen. Når Platyene døde vasket jeg i uvitenhet filteret godt i springen :-) -og byttet fra grus til sand: dvs som å starte på nytt mtp bakterier :-(
Når man ikke vet bedre... 

8.1.24: Testet med dråper i akvariebutikk 2 - Alt i ubalanse. De sa også at verdiene i springen min ikke passet til Platy/levendefødende og Eplesnilen som de hadde solgt meg). Har helt bløtt vann 0-2 og ca pH 6,8. Her var det et lyst hode som sa: Hvorfor ikke heller tilpasse fisk til vannet du har? Godt spørsmål!! 
Ny framtidig plan: En liten stim Kardinaltetra,1 ansistrus, 6 Corydoras av den minste som er ok med mine verdier- disse ble da holdt av-fin ordning!, og et par DvergGurami. Har tross alt bare 80 liter...
Nytt Eheim Experience 250 utvendig filter ble bestilt. Bytta ut varmekolben da den var "ustadig", er ikke nevneverdig imponert over den nye heller... Må finne ut av dette...
Dermed ble grus byttet ut med mørk Sand pga Corydoras (som kanskje er alt for finkornet mtp "støv"? ) 
Ble vasket/skyldt ca 30 ganger før det var ganske ok, synes fortsatt det "støver" når det rotes i.

10.01.2024: 25 Kardinaltetraer (enda en feil, mtp antall - jeg skulle ha 6-8, men han i "akvariebutikk 1" hadde hatt de oppi før jeg fikk sukk for meg....-jada, jeg vet...) mtp dato/for mange for fort- 1 død pga nitritt- flere "syke" (lignet Neonsyke- flaks jeg ikke avlivet alle) men de andre kom seg ved vannbytte, 1 hoppet ut-ble sett for sent) Ble MANGE vannbytter, daglig, pga nitritt. Etterlyste bestilt filter. Jeg klaget flere ganger på at Kardinaltetraene ikke ville spise, de var "manisk" interesserte i å stime, fikk beskjed om at de bare var småspiste... Butikk2 hadde solgt meg et lysrør med blått lys de sa kunne stå på om natten, så Kardinalene hadde jo 10 døgns party- kjempestresset! Så- med 12 t natt svømmer de rolig rundt og spiser bra.
23.01: Nytt Eheim Experience 250 i hus, hadde det i beholderen med akvarievann og klemte lagvis ut guffe/skylte det gamle filteret med det nye, delte det gamle i 2, og la det som ett lag sammen med det andre. Har vel i ettertid forstått at det kanskje ikke var SÅ i funskjon som jeg trodde. Fortsatt masse vannbytter (hver 1-2 dag, 20 liter)
29.01: Hentet 6 Corydoras Benezuelas Orange, som har ventet i butikken i 3 uker (dvs en ANNEN akvariebutikk, her har de dråpetester og gir oftest gode råd).Nå er karet endelig i balanse!! Dvs det trodde jeg:-(  Var ikke det allikevel, men 10-20l vannbytte hver 1-2 dag til 05.02.- de har iallefa overlevd og ser ut til å ha det bra. Veldig morsomme krabater, ikke sjenerte, er "overalt" og spiser ivrig.
Når jeg fant ut at "butikk2" har dråpetest, ble vannet testet 2x/uke til det virket ok.

08.02.2024: Vannet er OK :-)!!
08.02.2024: Skulle hente 4 Dvergguramier, men den ene hadde dødd i butikken, og jeg endte opp med 2 HonningGurami (?) istedenfor? Hva sjedde?? De bestilte ny DvergGurami. Det ble sakt at HonningGurami er mer fredelige (sikkert sant), mindre og tåler "mine vannverdier"- i etterkant av at de havne i karet leste jeg de ble større 7 cm og måtte ha KH fra 4-5? Blir jo helt forvirret... 
Skal jeg levere tilbake? Skal jeg introdusere et DvergGurami-par til? 

Planen/ønsket er å ha 3 KuhliiÅl (for barnas skyld) og 4 DvergGurami, i tillegg til Coryene, Kardinaltetra og Ansistrus'n. Hadde tenkt 6-10 Kardinaltetra da, ikke 23...(2 døde) Og jeg drømmer om reker... Eget rekekar? Større akvarium??
Håper vannverdiene holder seg framover. Får finne ut om 1-2 bøtter 1-2.hver uke er best.

Ønsker "lette" og fredelige fisk som kan gå godt sammen, og i forskjellige skikt, i den vannkvaliteten jeg har. Har mørk sand pga Kardinaltetraene. 
Har masse enkle/lette planter. Plan her er å se hva som klarer seg/ser fint ut, og etterhvert luke ut de som ikke trives. Har skaffet rasktvoksende planter som skal bidra til å stabilisere karet (håper jeg) 
Startet med liten innvendig pumpe, kjøpte så en stor utvendig (putta filteret til den gamle oppi den nye)
Kjøpte nytt lys som "akvariebutikken" sa var med blått lys for nattlys, det slås av for å unngå stress. Timer til lyset er bestilt. Digitat termometer med Wifi er bestilt. 
Ansistrusen fikk 1/2 mat-tablett men vil ikke ha den, så skiftet ut stadig: fra 02.02:: Hver 2.dag:legger ned ca 1/4 i 2 deler, den andre dagen er det 1-2 "corydoras-mat", deles og i 2: Både ansistrus, corys og kardinaltetra koser seg... Varierer mat til Tetraene, flak og Dr.Bassleer: ALLE fiskene spiser av dette om/når mulig. Förer litt 2-3x daglig, og 1 dag/uke 0-1x. 
08.02.2024: Begynner å få LITT alge på etpar blader. Har hatt noen dager med litt uklart vann. 
Har fått SNILER: fy og fy... plukker et jeg klarer. 5 til nå. 
Teknisk informasjon
Status: Slik er det nå
Substrat: Sand
Lys: Aquael Leddy Tube Day&(Night ikke bruk) 1050lm
Filtrering: Eheim Experience 250, Utvendig
Bakgrunn: Poster planter
Vannverdier: pH: 6.8   GH: 2   KH: -
Temperatur: 23°C
Registrert: 28.01.2024 Sist endret: 09.02.2024
Mine andre akvarier
  Kommentarer
Ingen kommentarer.