Absolut Piraya

Bilde av akvarium

User imageAkvastabil 325l med originalt skap og armatur. Pygocentrus Caribe-ene er viltfanget i Venezuela, de to rødbukpirayaene er oppdrettsfisk. Alle fem er mellom 14 og 16cm.
Teknisk informasjon
Status: Gammelt oppsett
Substrat: Sort grus
Lys: 2x T8
Filtrering: JBL Cristal Profi 500 + Eheim 2252
Bakgrunn: Sort film.
Vannverdier: pH: 6.5   GH: -   KH: -
Temperatur: 28°C
Registrert: 05.12.2006 Sist endret: 26.12.2011
Mine andre akvarier
  Kommentarer
Kristian
Kristian Der, ja! Akvariet ble veldig bra.

Håper alt går som det skal?
Aasgaard
Aasgaard Mange takk, det går bra. Fiskene ser virkelig ut til å stortrives i det nye karet. :)
Jo Kristian
Jo Kristian kjempe fint akvarium men fiskan er finere:) piraja skal egentlig ha 500liter
Aasgaard
Aasgaard Takk for det. :)

Hvor stort akvarie som trengs kan man alltid diskutere, og det avhenger selvsagt av antall fisk, fasong på akvariet osv. Det er imidlertid ganske bred enighet i "pirayamiljøet" om at man bør beregne minst 75 liter (20 gallons) per piraya (da snakker vi Pygocentrus) i "stimen". Det betyr at man kan ha en 6-7 fullvoksne fisk i en 500-liter, og typisk 4-5 i en 325-liter. Vanskelig å si noe bastant, det kan være veldig store individuelle forskjeller, noen piraya er rett og slett mer kranglete enn andre. :)
*julie*
*julie* 0 Så fint akvarie!
Nå fikk jeg en ide om hvordan jeg skal innrede det nye akvariet til pirayaen min :) Hvor store er dine nå? Jeg har kjøpt et akvarie på 325l, men har bare en piraya. Er så vanskelig å få tak i en på str med den jeg har (ca 25cm). Han spiste den forrige jeg hadde i karet..
Aasgaard
Aasgaard Hei, og takk. :)

Lastet opp et nytt bilde nå, synes det ser litt bedre ut med mer vegetasjon. En stund siden jeg målte nøyaktig, men de er nok mellom 12 og 14 cm. Jeg så faktisk et par på rundt 20cm til salgs i Halden her om dagen, i en butikk, men det ser ut i profilen din som det blir litt langt å reise).

Det kan hende det går bra med et par på rundt 15cm, også. Lettere med sprik i størrelse når de er større, sies det. Men da bør du i så fall ta ut den du har, omrede akvariet, og så sette alle inn samtidig. For å slippe territoriell atferd. Bare et lite tips. Kan hende du var klar over det. :)
*julie*
*julie* 0 :)
Hehe, ja halden blir litt langt å reise :) Men det var en som sa at han trodde det skulle være mulig å få dyrebutikken her til å bestille piraya som er litt større, hvis interessen er der da.. Så jeg tror jeg skal prøve det :)
Nå ble jo akvariet enda finere med litt flere planter. Takk for tipset med å ha alle i samtidig, det hadde jeg ikke tenkt på. Skal skaffe meg en sånn stor rot som du har også :)
Mats Hansen
Mats Hansen utrolig pent oppsatt dette akvariet. Likte det kjempegodt.
Lar pirayaene plantene stå i fred, eller river de de opp?
Kjenner en som sleit med at de åt/ødela alle plantene.
Aasgaard
Aasgaard Takk for det. :)

De rører ikke planter i det hele tatt, de må bare plantes litt dypt, slik at de ikke løsner når pirayaene er for voldsomme. Sikker på at ikke kameraten din hadde pacu? De blir ofte forvekslet med piraya, men er kjent for å elske plantekost. Det er mange som tror de har piraya, men som faktisk har pacu.
Mats Hansen
Mats Hansen Ganske sikker på at det var piraya. De åt de vel ikke, men reiv de opp hele tiden. :)

Drit kule fisk da.
filathor
filathor 0 piraya
vel ikke uvanlig at pirayaen eter litt planter inni mellom,.. Men da ofte fordi de magler ett eller annet i kosten sin,.
mine fikk derfor litt grønntfor innimellom i form av pelletsfor til katt/hund fungerte kjempe fint fine og flotte fisker
Aasgaard
Aasgaard Piraya kan spise litt plantekost (blant annet frukt i det fri), men mine gjør det ikke. Vet at enkelte får dem til å spise erter, men det virker som de foretrekker annet fôr om de får det.
Espen Johansen
Espen Johansen 0 Piraja
Hei! Noen som vil ha eller vet om noen som vil ha 4 piraja? Har 4 stk. rødbukpiraja, men de er blitt for store for mitt 160litr. De er rundt 12-15cm. Har vokst eventyrlig mye i det siste
Aasgaard
Aasgaard Det her er vel ikke plassen for å annonsere, slikt hører hjemme under kjøp/salg. Jeg har uansett ikke plass til flere i Pygocentrus-karet mitt.
GK
GK HEI, kult akvarie! lurer bare på hvor for de vokser?
GK
GK ehh... ja liten skrivefeirl der, det skulle stå for fort" de vokser?
Aasgaard
Aasgaard Veksthastigheten er veldig avhengig av forhold i karet. Mine er vel en 13-14 måneder nå, og opp mot 16cm. Vokser veldig raskt i begynnelsen, men sakter ned litt når de runder en 10-12cm.
GK
GK oki diki:)
guttn
guttn kult akvarie
Georgfd
Georgfd Kjempeflotte saker! :) Rett inn på favorittlista!

Men er dette akvariet kjøpt på tropehagen zoo?
Aasgaard
Aasgaard Hyggelig. Nei, det er ikke kjøpt der. Det er et vanlig Akvastabil-kar på 325l. Får man tak i "overalt". Jeg kjøpte det brukt.
Georgfd
Georgfd Ok! ;)

Jeg vurderer ca samme karret. Med piraya. Har du noen gode tips og anbefalinger?
Aasgaard
Aasgaard Utrolig mye å si om den saken, men i korte trekk: Renhold er viktig, piraya griser, så bytt 1/3 av vannet ukentlig, og sørg for at du har god filtrering i vannet. Når det gjelder mat, er tørrfôr ypperlig, gjerne noe proteinrikt. Du kan også gi dem biter av fiskefiléer, reker og så videre. De har ikke bruk for kjøtt fra landlevende dyr, det spiser de veldig lite av i naturen. Men hvis du vil, går det fint med biter av stekt kylling og lignende. Til syvende og sist: Ikke for mange fisk i karet. I et 325-liters akvarie er 5 absolutt maks. Når de er små, går det selvsagt fint med flere, men da må du være forberedt på å selge/gi bort etterhvert som de vokser seg større. De vokser _fort_ hvis du tar godt vare på dem.
Georgfd
Georgfd Tror det meste av det du sier skal gå bra :) kan du si litt om filtreringen du har?

Og har du en anelse om hvor mye du har brukt totalt sett?
Aasgaard
Aasgaard Står lenger opp på siden, under "Mer informasjon om akvariet". Tror jeg gav ca. 5.000,- for akvariet inkludert bord, lys og pumper. Husker ikke nøyaktig.
Georgfd
Georgfd Takk skal du ha! :)
Georgfd
Georgfd Mennee hva gjør du om du skal arbeide med noe oppi karret, flytte på noe/etc?
Skillevegg?

Og har du måla på karret? :)
RunningKilla
RunningKilla 0 hei
vurderer sterkt å invistere i piraya, driver å leser litt rundt. har to kar nå, ett på 60l me noen guppyer og ett på 160 me endel annen fisk. så sitter da å lurer på om det egentli er noen vits, kunne jo flytta guppiene over i 160'n og hatt piraya unger på 4-6 cm der til jeg eventuelt bytta plass over i 160 karet når de blir såpass. synes du? har lyst å se på noe annet enn guppier og chiclider..
Aasgaard
Aasgaard Jeg bruker ingenting, passer bare på at jeg ikke trenger dem inn i et hjørne eller lignende. Holder et øye med hvor de er når jeg har armen i karet. Det har fungert fint for meg. Noen bruker skillevegg, det er selvsagt det tryggeste. De klipper ut en bit av fingeren din på nulltid hvis de føler for det.

Går fint med noen små piraya i en 60-liter, men ikke spesielt lenge. Vil nok heller anbefale å ha dem i det store karet først som sist, de vokser fortere enn man skulle tro. Problemet er vel at et 160-liters akvarie ikke er så mye å skryte av for voksne pirayaer heller. Jeg har som sagt en 325-liter, det er ikke plass til noe mer enn 4-5 i et kar på den størrelsen. Hvis de får for liten plass, ender det bare med at de blir stresset og biter på hverandre.
RunningKilla
RunningKilla så du ville ikke anbefale mer enn ett par tre pirayar i ett 160l kar? voksen størrelse da vel å merke, hørt det er bedre å ha 3 eller fler enn 2 i karet uansett størrele, pga krangling er meget utsatt med kun 2.
Aasgaard
Aasgaard Ville ikke anbefale deg det engang, det kommer til å bli veldig trangt. De blir jo 20-25cm. Hadde vurdert å se etter et større akvarie, eventuelt så kan du alltids gi bort/selge pirayaer etterhvert som de vokser, men til syvende og sist blir det vel neppe plass til mer enn én voksen fisk. Nå skal det sies at det faktisk er en del som rapporterer at det fungerer godt med en enslig rødbukpiraya (på tross av det mange tror), men jeg har ikke prøvd det selv.

Alternativt kunne du selvsagt prøve å få tak i en pirayaart som må gå alene. For eksempel Serrasalmus rhombeus. Hvis du får tak i en relativt liten, vil akvariet holde en stund, de vokser saktere. Til gjengjeld kan de bli veldig store. Men, det er ikke enkelt å få tak i her i landet. Nesten bare rødbukpiraya som er å oppdrive.
RunningKilla
RunningKilla sittet en liten stund og tenkt på det du sier, mener du er en ev de mest kyndige personene på piraya, har lest en del av dine komentarer rundt på akvaforum og tar til meg det du sier, så fant ett rimelig og fint akvarium på finn.no nå. 3000 kroner skal han ha for det, synes det virker ut som ett bra tilbud: isåfall mange pirayar tru du jeg kan ha i dette karet for at de vil trives og muligens kunne yngle?
http://www.finn.no/finn/bap/object?finnkode=15600343&sid=&WT.svl=Link

foresten takk for meget utfyllende svar overfor på denne siden :)
RunningKilla
RunningKilla glemte å skrive at jeg sikter til det 540 liter karet, kjøper jeg det vil jeg isåfall selge det 160 liter karet jeg har:P
Aasgaard
Aasgaard Vanskelig å komme med noen fasit, men 7 voksne rødbukpiraya tenker jeg går bra. For å ende opp med så mange voksne, bør du nok starte med ganske mange flere yngel/ungfisk. Begynn heller med litt for mange, og selg unna etterhvert hvis nødvendig. Har en tendens til å falle fra en del underveis. Spesielt mens de er små (under 6-7cm). Men det blir jo ikke plassproblemer før de har vokst en god del i et slikt akvarie, så det er jo bare å begynne med 20 stykk eller noe. Ellers kan du jo alltids prøve å få tak i voksen fisk. Jeg synes det er artig å se fisk vokse opp, men det tar jo litt tid.

Jeg har ikke fått mine til å yngle selv, men det hadde jeg heller ikke regnet med, siden jeg har flest Pygocentrus cariba nå, de er det praktisk talt umulig å få til å yngle i fangenskap, i motsetning til vanlig rødbukpiraya.
RunningKilla
RunningKilla har også ett lite spørsmål til:
hvordan er det å ha maller i ett kar med pirayar?
så en film på youtube en stund tilbake og der hadde han ett kar meget overfylt med pirayaer som var godt voksne og han filmet karet av den grunn at han foret med levende fisk ( noe jeg er strekt imot vel og merke ) poenget er at pirayaene kastet seg over den stakkars gullfisken med engang den slapp oppi, men det som forundret meg i filmen var at på bunn av akvariet så jeg en rimelig stor malle svømme rundt, er det vanlig at de ikke bryr deg om maller?
Aasgaard
Aasgaard Det virker i alle fall som at enkelte maller (vanlig Pleco) har større sjanse enn annen fisk til å klare seg. Det er mange som har dem sammen i månedsvis uten at det skjer noe. Andre steder fungerer det ikke i det hele tatt. Hos meg gikk det flott i kanskje et år, men da tok jeg den ut (det så ikke ut til at det kom til å gå bra så mye lenger, de begynte å nappe i den). Svaret er vel altså: Det kan gå, men det er ikke noen garantert suksess, for å si det sånn. Jeg har ikke hatt annen fisk sammen med pirayaene mine etter at jeg tok ut plecoen. Virker som de lever litt på lånt tid.
RunningKilla
RunningKilla hei ville bare fortelle at nå har jeg bestilt 20 stk rødbukpiraya av str, 4-5 cm, jeg har også skaffet meg det akvariet på 540 liter, saken er at fisken skal hentes til fredag mens akvariet ikke kan hentes før om to uker. jeg har som sagt to akvarier fra før, ett på 60 og ett på 160l, tror du de 20 fiskene vil gå bra sammen i 60 literen i 2 uker? har ikke lyst å ha de i 160 literen siden da blir jeg nødt til å flytte alle de andre fiskene (sikkert 35 stk av str fra 3-6 cm ) over i 60 literen noe som blir i minste laget for de tror jeg.

vil også fortelle at jeg kjøpte fisken i strømstad på zoo butikken ved consum, fikk de til pakkepris på 49 svenske kroner stk. er ikke dette meget billig?
RunningKilla
RunningKilla foresten også: risikerer jeg at tollen tar fiskene mine om jeg skulle blitt stoppet? dårlig magefølelse siden jeg har blitt stoppen 2 av 3 ganger på en måned nå.. på gamle bru :O
Aasgaard
Aasgaard Det blir moro. Høres ut som en god pris det, ja. Tror du fritt kan ta de inn uten problemer, men jeg er ingen ekspert på det feltet.

For å være ærlig, tror jeg det blir vel trangt i en 60-liter. De er jo ikke så store enda, men likevel. Jeg ville ikke tatt sjansen. Kan du ikke høre med butikken om du kan hente dem når det store karet er klart? For mange piraya på liten plass kan nok fort stresse dem. Det kan fort føre til at du mister unødvendig mange. Hvis det er helt nødvendig å ha dem på liten plass, kan du prøve å ha litt lav temperatur i akvariet (24-25 grader kanskje, jeg har normalt 27-28), det sies at de blir litt mer passive da. Men ideelt er det jo ikke.
RunningKilla
RunningKilla ja trur det her blir skikkeli bra ! ( gleder meg som f..n :P )
jo kunne hørt med dem om de kunne blitt der i butikken så lenge, ellers når jeg tenker meg om så kunne jeg sikkert flyttet fiskene fra 160'n over i 60'n ett par uker, skal ikke være noe problem det tror jeg, bare ikke den grønne kulefisken min finner drapsinstinket sitt igjen :P risikerer at han tar knekken på noen neontetra om det blir så liten plass.. men er ikke helt sikker på hvordan det går. han har allerede tatt noen i det store karet, eller jeg mistenker han ihvertfall. uasett skal jeg varsle hva det blir til.
RunningKilla
RunningKilla men oppi 160 literen vil det gå bra eller tror du?
Aasgaard
Aasgaard Det burde nok gå fint til du får det store karet. Blir nok en artig flokk det. :)
RunningKilla
RunningKilla har du noen anelse om vanlig levealder på en RBP?
Aasgaard
Aasgaard Avhengig av en rekke faktorer, men de kan i alle fall passere 20 år med god margin.
RunningKilla
RunningKilla 0 hei igjen
har nå kjøpt det akvariet på 540 L for en 14 dager siden, problemet med å få tak i fisken oppsto rett etter og etter mye (MYE) om og men kome jeg fram til at jeg vil kjøpe rødbukpirayaen i norge istedenfor sverige, da importøren til den fiskebutikken i strømstad ikke kunne si noe om når de neste gang ville importere pygo nattereri, så var på amfi borg i sarpsborg nå for 15 min siden for å snakke med de ang. pris bestillingstid etc.. saken var at den lille jenta i butikken var komplett blottlagt for informasjon som etter min mening er ganske relevant i en butikk ( pris, bestillingstid og regnekunskaper :P ) uasett så kom ho fram til etter å ha ringt sjefen sin at det ville komme på rundt 4000 kr for for 20 stk pygo nattereri, kan det stemme? de var da på 5-8 cm, i sverige skulle han ha 49 kr svenske for stk. lurer på om ikke ho surra det til fælt eller om det er så dyrt. ho i norge skulle 190 kr stk (3800 nok) uasett skal ringe sjefen hennes i morra å snakke med ho selv, men bare lurer på hvor mye du betalte? har pengene mener jeg, men har ikke lyst å bli lurt for 1000 lapper av den grunn :S
Aasgaard
Aasgaard Normal pris er vel 60-80,- per stykk for nattereri på 2-4cm tenker jeg (pleier å stå på listene til de fleste dyrebutikker, så det burde være mulig å få tak i). Burde få det billigere ved kjøp av flere. Men de går fort opp i pris når størrelsen øker. En piraya på 7-8cm er betydelig større enn en på 4cm. Alle veier.
RunningKilla
RunningKilla jepp, snakket med han på dyrezoo på mosseporten for ett par dager siden da jeg jobber rett ved, han fortalte han hadde tilgang på nattereri på 2 cm +, men han hadde bevisst ikke tatt de inn den siste gangen grunnet i hans munn
'' døm døvver bare etter ett par dager alikkavæl '' så da slo jeg ifra meg det med engang, dem er vel ganske utsatt for å gå med i den størrelsen, utsatt for vannverdier og sånn.
men nok om det, han skulle ihvertfall ha 79 kr stk for dem, noe jeg også synes var væl drøyt, men ja får helt sikkert ordna pakkepris ja, bare at det gikk bare ikke snakke med ho 16 år gammel jenta i butikken istad.
Aasgaard
Aasgaard Har hatt så små, det er moro å se dem vokse. Synes ikke de er så ekstremt hårsåre, det største problemet er vel at de spiser hverandre. Matet mine tre ganger om dagen ganske lenge, det hjelper, men tap må man bare regne med. Blir mindre kannibalistiske etterhvert som de blir større.
RunningKilla
RunningKilla oi, jaså! nå ble jeg brått litt mer interesert.. trudde det nesten var bare tull jeg å selge de så små, at jeg var for å kjøpe en ''PIRAYA'' man ville finne på å kjøpe dem såpass små.
at folk som har litt mer peiling ikke ville gjort det. hmm, ja kanskje jeg skal satse på det istedet, er jo også ett rimelig stort kar jeg har for så små så er ikke sikkert det ville blitt så mye kanibalisme da? hmm, vet ikke jeg. men ja jeg å synes det er arti å følge med på f.eks. yngel. men om jeg da mater 3 ganger om dagen, slik du gjorde med mye mygglarver f.eks, vokser dem i cm i måneden da sånn ca? om du vet da såklart, vannverdier å karet og ph er helt fin, pluss at 2 pumpene jeg bruker sto i bøtter da jeg kjøpte karet og det har stått som sagt i 2 uker nå
Aasgaard
Aasgaard Begynner å bli en stund siden jeg hadde så små, men mener å huske at de var 5cm i løpet av relativt få uker. Går vel i det hele tatt relativt fort til en 7-8cm. Når de er rundt 10cm ligner de på voksen fisk (kraftigere fasong), og veksten reduseres ytterligere. Det er min erfaring i alle fall. Kan helt sikkert variere basert på diverse faktorer.

Kan ikke love noe som helst hva kannibalisme angår, men jeg ville ikke vært redd for å gjøre det igjen. Snarere tvert imot. Høres artig ut. :)
RunningKilla
RunningKilla ja pokker heller, skal ta noen telefoner i morra også og se hva jeg gjør, men nå er jeg ganke lysten på å kjøpe de små ja. for ikke snakke om hvor mye penger man sparer :P
RunningKilla
RunningKilla god dag igjen.
fikk pirayaen for ett par dager siden, en som har gått med, den døde kun ett par timer etter jeg slapp de ut i akvariet.
ellers virker det som ting går bra.
men lurer på hvor lang tid det vil ta før jeg ser antydning på rødfarge hos dem?
slik de ser ut nå er de helt sølvgrå.
dem er vel en 2.5-3 cm ca tenker jeg.
Aasgaard
Aasgaard De er sølvfargede med sorte prikker som små, ja. Rødfargen tipper jeg du kan se fra rundt 5cm, men det er vel avhengig av fôr, trivsel og gener. Noen blir rødere enn andre.
CiklideSyka
CiklideSyka 0 nydeligt ;-)
fint kar trode piraiaene skule ha 222 l eg :P
Moonlight
Moonlight 0 Flott kar!
Må bare si at dette var et flott akvarie. Artig å se noe utenom de vanlige selskapskarene. :)
RunningKilla
RunningKilla 0 hei igjen
ja har blitt en stund siden jeg kjøpte pirayene mine nå. av de 20 jeg kjøpte til å begynne med har jeg nå igjen 12 stk. da jeg dro på ferie i 14 dager og personen som skulle fore, overforet og drepte fiskene me vannverdiene.
men ville egentli bare spørre om hvor mye lys du har i ditt pirayakar ? evt mye planter har du? har selv endel planter i karet mitt, men ser ikke ut til at plantene trives veldi godt, sikkert pga svakt lys. montert i ett nytt armatur idag så for se om det vil hjelpe. men fisken er vel ikke så veldi fornøys med mye lys vet jeg da, så har også endel flyteplanter. når det gjelder for, forer jeg kun med tørrfor om dagen, vet de skal ha variert kost, men later til at de synes det er godt for de kaster deg over matfatet hver gang det er foringstid, mater 2 ganger om dagen.
fiskene er vel nå på rundt 8-12 cm ca tenker jeg.
:)
Aasgaard
Aasgaard Bruker ett av lysrørene (T5), har fungert bra for meg. Hvor mye lys du trenger avhenger selvsagt av hvilke planter du velger. Men det er nok mange her som kan mye mer om den biten enn meg. Har til tider hatt relativt mye planter i karet (se bilde). Akkurat nå har jeg ingenting, tok ut alt. Var en ommøblering på gang, men nå har jeg kommet frem til at både fiskene og karet må selges, så det spørs hva som skjer der. :(
gitar_norge
gitar_norge 0 sand?
kongeakvarium!
hvor har du kjøpt grusen?
Aasgaard
Aasgaard Det husker jeg nesten ikke, var vel i den lokale dyrebutikken. Det er smågrus, mest sort, men noen grå/hvite elementer. Synes det fungerer fint, men det er fort gjort å lage riper, ganske skarpe småsteiner.
Marianne Berge
Marianne Berge 0 Piraya
Er det nooen her som vil kjøpe 4 pirayaer?? er ganske desperat fordi jeg har 60 liter med 4 pirayaer i!! de er ca. 9 cm og begynner å bli litt på hverandre
Fisk, dyr og planter i akvariet
Tilfeldig bekjentskap
© Richard Dybdahl