Juwel 60

Bilde av akvarium

User imageBle startet opp i begynnelsen av januar 2007. Med Hvit grovkornet grus + div. planter. 10 Neontetra, 1 ancistrus og 1 kampfiskhann. Deretter kjøpte jeg ett dverg-guramiparr. Dette første oppsettet ble desverre hardt rammet av hvitprikk. Spesielt trist var det at den fine rubinrøde kampfisken gikk tapt. Kjøpte 1 pitbullpleco.

Feb.2007: Mistet 2 dverg-guramier som følge av bukvannsott. Disse ble erstattet av nye. Men på grunn av litt kluss med kjønnene i butikken, endte jeg opp med to hunner og en hann. Kjøpte 1 ancistrus+1 kampfiskhann.

Mars 2007: Helt nytt oppsett. Skiftet ut bunnsubstratet. Ut med den grove grusen, og inn med biltemasand 0,2-1,0mm.
Bygde også opp et lite hulesystem av skifer. Kvittet meg to av plantene, har nå kun vasspest, som jeg deler etter hvert som den vokser. Synes dette er en enkel og grei plante, som fort vokser til. På grunn av at den kan deles så lett, er den også ganske kostnadsbesparende. Kjøp en plante, og du kan beplante et helt akvarie.
23.mars: ulykken rammer igjen. Dvergurami-hannen som jeg trodde hadde skader etter slosskamp med kampfisken.(pop-eye+ småsår). Viste seg å ha en svulst i hodet. Denne gjorde etter hvert til at han ikke greide å lukke munnen og at hodet dreide over til siden. Ble kjemisk avlivet.
24.mars: kjøpte 2 gule palettciklider. Ett par som allerede etter noen timer i nytt kar, ser ut til å begynne med lek. Hunnen er knall purpurfarget på buken, og hannen er etter henne hele tiden. De kommer godt overens med karets øvrige beboere. Var spesielt bekymret for kampfisken, men det ser ut til å gå greit. Selv om palett-hannen tok hulen hans etter ca 10 sekunder.
Har bestemt meg for å kutte ut gurami-hunnene. Synes det blir alt for mye med disse sammen med palettene. Skal høre med butikken om de kan ta i mot dem der.Viss ikke, blir det avliving.

Påsken 2007: Måtte tilbake med paletthannen. Det jeg i første omgang trodde var skjellreisning, men det viste seg å være sopp. Butikken tok han tilbake, siden jeg egentlig skulle være borte flere dager i påsken. Og da var det litt vanskelig å starte med noen behandling. Butikken kunne ikke gi meg noe ny hanne, da alle var i karantene.
Men dro til en annen butikk som kun hadde hanner i pubertetsalderen (ca.4cm). Trodde det skulle gå bra, men paletthunnen kan tydeligvis ikke fordra å ha denne lille frekke fyren i nærheten. Så her blir det nokk omplassering.
Har kjøpt til en liten powerhead fra Jebo for hjelpe pumpa litt.

13,04,07: Endelig litt ryddigere. Har nå kuttet ut dverg-guramiene og kampfisken. Og fikk levert inn den lille paletthannen, og kjøpt en voksen.
Så nå satser jeg på at det snart blir småpaletter. Har i tillegg kjøpt en liten albino ancistrus.
30,04,07: Kom hjem fra hytta å oppdaget at karet var fult av palettbarn. Tror antallet lå på rundt 100 stk, men er blitt redusert noe. Tetraene ble henrettet en etter en. Paletthannen likte tydeligvis ikke synet av dem. Så jeg fant dem alle sammen liggende i vannskorpa med avspist hale.
Uten tetraene har palettene fått øynene opp for de tre mallene mine som mulige yngeltyver. Hardest går det utover pitbulplecoen, som er i kamp med de nybakte foreldrene hele tiden
19.05: Man prøver og man feiler! nå består akvariet av undersiden av en pitbullpleco. Alle andre ligger godt gjemt og sturer for seg selv. Tror jeg sier takk for nå til palettene...
26.05: Da var det gjort. Palettene har takket for seg. Men har fremdeles 8 stk yngel gående i karet. Blir vel mat for Leopoldiene som kommer om ca 2 uker.
Nyanskaffelser: 5 pansermaller og 10 kardinaltetra. Endelig litt liv i vannmassene igjen.
14.6.07: 2 nye fisk; Leopoldi. Håper iallefall at det er det det er..
I værste fall er det scalare. Og da har jeg et stort plassproblem.
Uansett må jeg ty til sterkere lut ganske snart, med tanke på filterkapasiteten.

20.6.07: Da var "luten" på plass! I form av en Fluval 2+.

01.02.08: Mye har hendt siden sist; Leopoldiene var scalare! Ble byttet ut med 4 stk Dvergacara. Disse viste seg å være veldig glupske på alt annet i karet. Spesielt mindre fisk og snegler. Etter et par uker var det ingen synlige snegler igjen.
Men også dette gikk til h.....! Dvergacara-hannene fant det like godt å prøve å ta livet av alt annet liv i vannmassene. Medregnet hverandre. Den siste overlevende dvergacaraen ble jeg selv nødt til å ta livet av.
Så dagens mobile biomasseinnhold er: 4 sommerfugler, 2 ancistrus, 3 metallpansermaller( var i utganspunktet 8), 1 sevellia lineolata, 1 neon ( den eneste overlevende etter dvergenes fråttsing!) og 1 Smaragdciklide ( som tydeligvis er umulig å få fatt i....)
Smaragdciklide"tennåringen" min er så sky at jeg sannsynligvis må ty til full nedtapping av karet for å få fatt i henne. Så hun dør sikkert av alderdom før jeg får tak i henne..
Teknisk informasjon
Status: Slik er det nå
Substrat: Biltemasand
Lys: Standar 15W. Med alu.reflektorer
Filtrering: Org. juwel + mod. fluval 2+
Bakgrunn: Kjedelig folie!
Vannverdier: pH: -   GH: -   KH: -
Temperatur: 25°C
Registrert: 28.01.2007 Sist endret: 01.02.2008
Mine andre akvarier
  Kommentarer
stigger
stigger Hei.
Utfra historien og bildene du har her så er jeg redd du har mikset to Pelvicachromis arter.
P. pulcher som kalles palett, og P. taeniatus som kalles gul palett.
P. taeniatus har alltid et tillegsnavn som feks. moliwe, wouri, dehane.
Butikken du kjøpte det første paret ditt fra burde kunne gi deg dette fargevariant navnet.
Bildet av hannen som går med yngel ser ut som en vanlig palett, altså pulcher.
Jeg håper ikke at avkommet fra denne mixen kommer ut på markedet, da det etter de flestes mening er ekstremt viktig å holde de forskjellige variantene rene.
Håper ikke du tar dette ille opp, men det er et ønske om å holde disse vakre vest afrikanerene så rene som mulig.
Mvh. Stig J.
Kampfisken
Kampfisken Problemet her er at disse gikk i det samme karet, og at betjeningen rett og slett ikke klarte å se forskjell på dem. Men hannen kan kanskje være en wouri eller tar jeg helt feil nå?
Arfus
Arfus 0 Drit pent kar!
Drit pent kar! Og bra info om karet ditt! Veldig bra! 5 Stars !
Martin...
Martin... 0 finfin
dette var et ganske så fint akvarium må jeg si!!!
men det er et par ting jeg lurer på: har du alltid hatt sandbunn?? og hvis du har hatt grusbunn noen gang ville du si det er en fodel å gå over til sand??
Kampfisken
Kampfisken 0 Takk takk...
Starta med grus. Grov kritthvit grus. Syntes ikke dette ble noe spesielt fint, og algene farget den fort grønn. Eneste fordelen jeg kan se med grus er at møkka forsvinner lettere. Siden grusen blir en del av filtereringsmekanismen i karet. Finkornet sand derimot har svært lite sirkulasjon og bidrar derfor svært lite til den kjemiske balansen i vannet. Ofte kan det være en fordel med ganske sterk sirkulasjon i vannet når du har sand. Slik at møkka ikke skal bli liggende på bunn.
Hadde jeg derimot skulle starte et artskar for gullfisk eller andre store karper ville jeg valgt grus. Mest for renslighetens skyld.
Men vil i de fleste tilfeller anbefale biltemasand. Pen og rimelig!