kjøkkenbordskos/utfordring

Bilde av akvarium

  • Et 33 liters som er eid av Kate & co.
  • Dette akvariet er med på 1 favorittliste!
User imageNykjøpt akvarie til morsdagen 2008, og før natta sank på hadde vi fisken på plass! Vi har ennå ikke mistet en eneste en, men det er visstnok et mirakel, for kunskapene og skrekken har kommet etterhvert! Så nå driver vi dagene i måling av nitritt og nitrat, bytter vann og ber til høyere makter om at vi må klare å berge alle våre individer som er: 5 skjørtetera, 6 keiser-tetra, 2 molly, en malle, to skalarer og en rød mangrovekrabbe!

Vi er absolutt mottakelige for råd og dåd.
Teknisk informasjon
Status: Slik er det nå
Substrat: Grus
Lys: Lysrør
Filtrering: Innvendig Fluval-pumpe
Bakgrunn: Står ved viduet, og har mine grønne vindusplanter
Vannverdier: pH: 7.2   GH: 6   KH: -
Temperatur: 26°C
Registrert: 04.03.2008 Sist endret: 04.03.2008
Mine andre akvarier
  Kommentarer
Pernille
Pernille Siden dere spør om råd, så tillater jeg meg å komme med noen. Mener absolutt ikke å kvele en begynnende akvarieinteresse, men å forberede dere på at dere nok har en stooor utfordring stående på kjøkkenbenken. Vet ikke hvilke innspill dere har fått i forumet, så kan hende du har hørt dette før.

Fiskesammensetningen dere har valgt er vel dessverre ikke helt ideell. Scalarene er små nå, men vil ganske fort trenge mye mer plass enn det dere kan tilby i en 33-liter. Så her bør dere tenke fremover; enten finne noen som kan overta scalarene eller planelgge å kjøpe større kar (og da er det minst 250 liter som gjelder for scalare..!) Vi ønsker oss egentlig scalare selv, men siden vårt største kar er på 125 liter er ikke det en art vi ikke kan ha nå. Plecoen vil også vokse ut av karet dere har, de kan bli monstersvære (opp mot 50 cm)!!
Skjørtetetra kan være aggressive, særlig hvis stimen er liten. De er finnenappere, og skal ikke holdes sammen med fisker som scalare da de har lange og fristende finner...
Mangrovekrabben skal ha et landområde den kan klatre opp på, og det er vanskelig å få til i et selskapskar - særlig når karet er så lite og fisken trenger alt det vannvolumet dere har å tilby med fullt kar. Dessuten griser disse krabbene mye, noe som igjen stiller ekstra krav til god filtrering. Og de liker å være "gartnere" - klipper gjerne ned det meste av planter...

Ønsker dere lykke til videre med hobbyen, og håper dere finner gode løsninger på de problemene dere sannsynlgivis vil møte med denne fiskesammensetningen! Akvariehobbyen er en flott hobby, men den krever litt kunnskap. Det å lese og finne ut av ting før man kjøper, fører til at mange problemer forsvinner og man får mye mer glede av hobbyen.
Kate & co.
Kate & co. 0 Råd og dåd
Tusen takk for respons. Jo, vi ser i ettertid at vi nok har startet på Å i alfabetet! Det eneste vi faktisk har funnet løsning på, er å ha klart å konstruere et "tørr-område" for krabben aller øverst...uten å redusere på vannmengden i karet.

For tiden driver vi også å bytter ca 1/3 av vannmengden hver dag, for å søke kontroll på nitritt og nitrat innholdet i vannet. Vi måler med sticks, men føler vel at dette viser unøyaktige resultat. Sånn sett stoler vi på de råd andre her inne har fått, mht. vannbytte.

Joda, vi må nok anskaffe større kar, og er i full gang med å søke etter brukte. Det er vel noen som gir opp av forskjellige grunner, og det kan jo vi benytte oss av enn så lenge! Dette er jo egentlig en hel vitenskap! Men vi gir ikke opp med det første! Så lenge det er liv er det håp! Men vi følger nøye med, og det ser egentlig ut til at de fleste fisker hos oss har det fint.

Skulle vi bekymre oss for noe, så måtte det være for de to molly-fiskene! Den gule virker stressa rett etter vannbytte-jager liksom hvileløst frem og tilbake, opp og ned, og det tar litt tid for den "ser" normal ut igjen. Bekymring nr. to går på at den svarte molly-fisken muligens har orm; den har noe pittelite hvitt ut av gatten så og si hele tiden, og det ser dessuten ut som om kroppen buer svakt og unaturlig aller bakerst på fisken! Vi har lest om sykdommer og tiltak her inne, men velger å se det ann en tid. Matlysten er det iallfall ingenting å si på!

Vi har bare plast-planter oppi karet. Som kompensasjon firer vi ned agurk til krabbe og malle!

Takk for støtte! Hilsen Kate og Co.
Pernille
Pernille Akvariehobbyen er en hel liten vitenskap, og det er vel en av faktorene som gjør at det er en hobby jeg og samboeren min trives veldig godt med. Alltid noe nytt å lære og utallige muligheter til å variere hobbyen. Er egentlig bare lommebok, tid og plass som begrenser det.
Som du sier har dere nok begynt litt i feil ende, men det er godt å se at dere er innstilt på å gjøre det som må til for å løse problemene som har dukket opp. Håper dere med tid og stunder får stabilisert situasjonen og får mulighet til å nyte synet av flotte fisker som trives i akvariene deres:-)
Lillian Ulriksen
Lillian Ulriksen 0 Hei Kate.
Takk for innlegget om ett av mine akvarier.
Jeg har i dag kun to i drift, 63 og 720 liter. De andre har jeg solgt for et par måneder siden. Dessverre. Om ikke skulle jeg ha hjulpet deg ut av knipa du har kommet i.
For som du selv har forstått, har du jo kommet litt skjevt ut.
Rådet jeg vil gi deg er nå å bruke all energi på å få tak i et større akvarie - minste antall liter jeg vil anbefale deg som fersking, er 120 liter. Så skal du lese, lese og lese her i forumet og skaffe deg kunnskap. Du bør også forsøke levere tilbake eller få gitt bort fisker som ikke passer i akvariet ditt/passer sammen.
Selvfølgelig kan du fotsette med et lite akvarie også. :-) Men da må du snu helt om på fiskebesettningen din.
Jeg tror likevel at skal du lykkes og få mer glede ut av det å være akvarist - så skal du skaffe deg et større akvarie. Av egen erfaring vet jeg at det er lettere som fersking å lykkes da. Jeg startet med 43 liter for snart tre år siden. Jeg viste lite og ingenting. Men hadde masse med flaks selv om jeg gjorde ting galt. :-)
Du kan lese mer om mine "opplevelser" i min akvarieblog - eller min hjemmeside. Link finner du under min profil. Vi bor jo da ikke så langt fra hverandre. :-) Og du er hjertelig velkommen til å ta kontakt privat. Jeg er ingen ekspert. Men litt erfaring har jeg fått på denne tiden, og jeg hjelper deg gjerne med delte erfaringer og råd utfra de kunnskapene jeg har tilegnet meg.

hilsen fra sømnes ytre
Lillian Ulriksen
Lillian Ulriksen 0 Akvarie til salgs i Brønnøysund!
Kate. Jeg tittet innom Finn.no.
Det er et 550 liters akvarie til salgs privat i Brønnøysund. :-) (FINN-kode: 12426553)
Det er også flere akvarier til slags i Sør Trønderlag.
mvh
Kate & co.
Kate & co. 0 Juuuhuu....
Hei, Lillian!
Tusen takk for støtte-det er betryggende! Jeg har nok også hatt flaks...enn så lenge, for alle individene i det lille karet vårt ser ut til å ha det bra. Skal sjekke opp det karet i Brønnøysund du nevner.....men jeg synes det høres veeelldig stort ut. Egentlig så har vi vel god plass i et rimelig stort hus, men tanken var å ha akvariet godt synlig fra der hvor vi sitter til vanlig - stua oppe eller kjøkkenet. Ellers har jeg meldt min interess under "ønskes kjøpt" her inne. Nå er det jo snart vinterferie i skolen, så en kjøretur til Trøndelag er jo heller ikke umulig!

Vi tester vannkvalitet med "tetra-strips", men forstår at en tråpetester skal være mer nøyaktig. Får jeg kjøpt sånn i Brønnøysund tror du?

Vi har akvariet stående forran vinduet på kjøkkenbordet....men der blir det nok for varmt i vårsola, så jeg tenkte å flytte det i dag. Håper det går bra!
Vi snakkes sikkert!

Hilsen oss rett over sundet...på Trælnes!
Lillian Ulriksen
Lillian Ulriksen Jeg vet ikke om du får handlet dråpetest i Br.sund Kate. Alt jeg kan handle via nettet, kjøper jeg på nettet. :-) Det på grunn av prisene, vareutvalg, kunnskapene til selger og service.

Du kan nok få problemer med temperaturen i akvariet ditt om det står i sola Kate. Og enda verre, du vil få kraftig algevekst. :-)

vinker tilbake :-)
Kate & co.
Kate & co. 0 Det kreves nok raske tiltak, ja!
Har kommet i kontakt med selger av 550 literen i Brønnøysund. Vi er invitert til å kikke på det nå!!!! Han håpet å få kr. 6.000 for akvarie med understell og de pumper og lys som stod i annonsen......men VI VET INGENTING OM PRISER, så vi vet ikke om dette er en akseptabel pris. Vi vet heller ikke om utstyret som følger med er tilstrekkelig og dimensjonert for at akvariet vil fungere optimalt? Skulle ønske jeg kunne ringe deg nå!

Kate
Lillian Ulriksen
Lillian Ulriksen 0 Hei igjen Kate.
Ved gå til min profil kan du sende meg en mail. Eller bruke linken inn til min hjemmeside.
Dessverre så jeg ikke denne beskjeden før det var gått tre timer etter at du skrev - så du er vel i byèn allerede nå.

Jeg håpe du gjør det slik da, at du noterer ned hva foreksempel denne pumpa heter. Gulvpumpe står det i annonsen, det må være en utvendig pumpe. Men det er dårlig bskrivelse av en pumpe. :-)
Hva slags merke er akavariet. Hvor gammelt er dette. Noen synelige riper/skader. Står akvariet tomt skal du sjekke silikonen.
Komplett står det. Får du med varmekolbe, grus, planter, hov....
Om prisen er rimelig eller dyr - kommer helt ann på svaret på disse spørsmålene. Spesiellt er pumpa viktig, det er liksom akvariets hjerte dette. :)
Det er en ting du skal huske på. Om du må kjøpe et nytt akvariet i denne størrelsen her vi bor - får du kraftige fraktutgifter. Dette må du ta med i beregningene anngående prisen. Dette kan virke kjempedyrt for de som bor andre steder i landet - men vår virklighet her er en noen annen dessverre.
Jeg kjøpte min 720 literny. Fra sør i landet. Fraktutgiftene var enorme!
Jeg betalte kr 8000 for akvariet og heldekkende lysarmatur. Frakten betalte jeg kr 5000 for! Pumpa mi, en utvendig eheim professional 3, kostet meg med filtermaterialene og frakt rundt kr 4000,-
Ellers så skal du ikke la deg skremme av størrelsen på akvariet. Tvert i mot. Jeg tror at det er lettere å lykkes med et stort akvarie enn et lite. :-)

Du er velkommen til å ta kontakt privat via mail - eller min hjemmeside.
Jeg skal gi deg råd så godt jeg kan med den erfaringen jeg har.

Du må fortelle hvordan det gikk!

mvh
Lillian Ulriksen
Lillian Ulriksen 0 Obs
Jeg har nettopp sjekket mobilen min. Og du har vist funnet frem til mitt nummer. :-)
Beklager Kate. Jeg er av de få som ikke går med mobilen på meg.....
Men send meg en mail så tar vi det derfra.
Jeg hadde syntes det var kjempeartig å få kontakt med andre akvarister her på strøket!

mvh
Kate & co.
Kate & co. 0 Hør, hør i nord og i sør...
.....så snart det blir natt....trallala...i kjempegodt humør!!!

Jo, vi dro inn til byen for å kikke på 550 literen....hmmmm...den var stor, ja! Det var ei utvendig pumpe, ja, men alderen visste selger ikke, heller ikke hvor lenge den var gått. Akvariet var ikke i drift, og hadde heller ikke vært det på lenge. Silikonen var bra og vi kunne ikke se riper i glasset der det stod, men det var dårlig belysning og vanskelig å se. Glasset på toppen var brukket.....nei, jeg ble ikke imponert. Han var forresten villig til å diskutere prisen.

MEN....så skal du høre; På Hestøya bor ei dame som heter Strand (Tina Strand, Line Strand...husker ikke) og som er totalt fiskegal. Dette fikk jeg vite etter en desperat ringerunde før vi dro, og jeg generte meg ikke for å kontakte henne.....og vet du....HO HADDE EN 100LITER SOM VI KUNNE HENTE MED DET SAMME! Den fikk jeg for kr. 1000 - brukt og noe slitt, men komplett.....så nå driver vi å vasker og restaurerer kar og understell! Med på kjøpet fikk vi planter, et par snegler, sand, div. sånn til vannet og en boks med filterslam fra ett av hennes mange akvarier som er i drift! Vi traller, synger og synes vi har gjort et kjempekupp! Og siden dette egentlig bare er sånn førstehjelp, så fikk vi faktisk tilbud om å kjøpe et 350 liters, komplett tipp topp, når hun bare hadde fått levert fiskene dit de skulle!

Den dama var ikke sann!.....og akvarieklubb....ja, DET hadde ho tenkt lenge på.....og både følt og sett at det var behov for! For et engasjement på den dama!

Ja, nå er det visst en snøball i fart her, og du skal se at før vi roper "Hurra for 17. mai" så står det også en større innsjø i stua vår!

.......måtte bare si deg det..... Vi snakkes! Nå må jeg opp å fortsette innsettinga av det nye karet! Hei, hei, hemskt mycket hej!

Kate.
Lillian Ulriksen
Lillian Ulriksen 0 Gratulerer Kate
Så flott!
Vi får snakkes senere.
For nå kan det kanskje bli fart i mine planer om lokal akvarieklubb også. :-)

mvh
Kate & co.
Kate & co. 0 Mangrovekrabben!
Et par dager har gått uten at noen av oss har registrert mr. Sprett (krabben) utenfor hulen sin, og Anders var nesten sikker på at NÅ hadde vi opplevd vårt første dødsfall. Mamma Kate liker ikke uvisshet, så jeg løftet på "hule-steinen"....og fikk sjokk;..TO KRABBER!!!.....men den ene var død, og den andre løp som f....! Hvor dum kan jeg bli????! Det var selvfølgelig Mr. Sprett som hadde byttet "klær" (skall). Så ingen dramatikk likevel, bare livets gang under vann! Så da ble det vannbyte med litt ekstra kalk i, og "gammel-klærne" blir nå tørket og tatt vare på som suvernir!

Tenk om det hadde vært like bekymringsløst for oss menneskene når det ble slik at vi vokste ut av klærne! Sukk!

Hilsen Oss.
(mangler)
(mangler) Takker og bukker!
...Tror krabbene liker seg i litt dunkle omgivelser, og at de har gjemmesteder tror jeg også er viktig..."Tror" er et veldig viktig ord her...De trenger og gjemme seg når de skifter skall, for da er de sårbare (i sine egne øyne) og trenger litt privatliv, nesten på lik linje at jeg ikke liker de fleste skifterommene som er...I karet har vi, som du ser, vasspest, og denne gror så sinnsykt fort at den er oppe i vannflaten dagen etter at den er klippet ned, så det bildet av karet du ser er egentli ikke representativt...Egentlig så er det overgrodd av vasspest, som da ligger i lange stengler i vanngflaten, og i tillegg så er det gaffelmose for å gjøre ting enda dunklere...Tror dette er noe krabbene liker...Har i hvertfall to som er fremme ved frontglasset og spiser...Hvor fort de vokser har jeg egentlig ikke, men vi hadde de oppi der 14. mars og de har byttet skall...Apropos det så ser jeg gjerne at du tar en till på denne tråden slik at du ikke får fnatt første gangen...Send den gjerne til andre som nylig har fått seg krabber, dersom du kjenner noen...

...I karet vårt har vi tre krabber, den ene eier pumpen, den andre eier undersiden av trestokken, og den tredje eier tønna...Jeg tror det er slik i hvertfall....Også bytter de på litt...Og noen ganger så eier noen den lille mopani-roten som ligger der, men jeg tror det er ekvivalent til å sove på sofaen...Slik som det ser ut nå så ser ikke 60 liter ut til å være for lite for de, det er litt knuffing inne i mellom, men det er ikke noen reale slosskamper siden de har gjemmeplasser...

..Jeg tror du skal gi masse skygger, og gjerne et gjemmested helt for seg selv...Selvom vi har tre der så er det ikke noen garanti for at du ser en når du kommer bort dit, men du ser i hvertfall én om dagen...Minst...Dessuten så er de mer sky i begynnelsen, de har begynt å mykne litt opp nå (no pun intended), etter og ha gått i karet en stund ser de ut til å bli vant til det som skjer på kjøkkenet der de står, og "godtar" at vi er så nærme området deres...

...Snegler! Har dere snegler så kast de oppi der, da får plantene deres helt sikkert fred, for å si det slik...I begynnelsen når det var masse snegler i det karet (hadde stått tomt for innkjøring, og sneglene regjerte), da tok de ikke fôr fra oss, de jaktet heller på damsneglene...Så dersom dere kjøper planter til de så kan dere godt ta den med mest "sorte prikker", så kaster krabbene seg over...Vel og merke seg at sneglene blir vel aldri helt borte, så dere må tolerere en og annen slim-fabrikk på ruten inne i mellom...

...Utover det så er det salt, da...Brakkvann, men det har jeg ikke begynt helt med selv heller, skal "stable om" litt på karene her, så jeg har bare ikke fått begynt, og da overlater jeg det til andre som har erfaring med det...

...Så...Spørsmålene...Mørke? Ikke nødvendigvis, men skygge...Gjemmeplass? Absolutt, i hvertfall når de skifter skall.... Hvor ofte skifter de skall? Aner ikke, jeg har bare hatt ett skallskifte etter at jeg fikk de, altså fra 14. mars til 12. april...Hvor fort vokser de? De eksploderer ikke, akkurat, men du ser små nyanser her og der, bl.a. på taggene på klørne...De er små og nusselig uansett...Er dette fasit? På absolutt, definitivt ingen måte, dette er bare masse synsing, spekulasjoner og tanker fra en som tilfeldigvis har slike krabber, og som er gal nok til å tro at han vet hva de tenker..............

...Lykke til! Skal legge til siden din slik at jeg husker og "stikke innom" dere for å sjekke status...Og sånn til slutt vil jeg bare presisere at det er (manglerinnen) som har æren for innredningen...
(mangler)
(mangler) ...Vasspest - det er en grunn til navnet...Det vi gjør, eller i det minste har gjort én gang, er å dra ut all vasspesten, løsne den fra det blyet som de kom med fra butikken, klippe de til og legge alle sammen rett vei, dra rundtg blyet igjen...Easy-peasy, og du har en stykk fyldig vasspest...Dersom du vil ha den over i andre kar så bare klipper du av toppen og legger den oppi det nye karet...La den ligge der og godgjøre seg en ukes tid, samle sammen, dytt godt nedi substratet, evt. legg en stei over...Når du tar vaspesten ut, før du planter de ned igjen, så rot litt i substratet...Greit og få rotet opp de to centimeterne med råtten vasspeste som du stakk ned i substratet forrige gang...Dersom du har et "rotekar" så er jo det helt kjempe og kaste "vasspest-avklipp" i, så kan du jo bare smale sammen til buketter senere, selge på auksjon, gi bort, og så videre...Vasspest er liksom litt poteten når det kommer til akvarieplanter...Fin for yngel, dekorativ, bekjmper alger generelt, medisinerer karet mot BGA, kan være stengel eller flyteplante............Potet.
Georgfd
Georgfd FÅ PLEKOEN UT! STAKKARN TRENGER FLERE HUNDRE LITER!
(mangler)
(mangler) ...Vel, nå er jo den plecoen, ifølge bildet, nesten like stor som en kardinaltetra....................Karet er satt opp i mars, så jeg regner med at den ikke er så himla svær, og når den blir stor så hadde jeg mentalt nærvær nok til å sjekke resten av karene, og jøssenammen, trur'u'n'te døm har slek stor-kar'a...? Greit å være på siden til fiskene, men ta å kikk deg litt rundt først...

...Du fikk for øvrig ikke med deg at det i teksten står at det også er scalarer i det karet, men det beror vel på at lesing er for pyser...Dessuten måtte du vel sikkert da slått opp at de skal ha stort kar (250l), så det er vel litt utenfor rekkevidden...

...A for effort, though...Close but no cigar...
Petter Wang
Petter Wang flytt plecoen og scalaren i det største karet ditt, og skjørtetetraen i det mellomste! og hadde vært kult å gjort karet om til krabbe kar!:D med landområder
Kate & co.
Kate & co. Dårlig på oppdatering! Nå har allerede 30-literen vært yngel-kar lenge! Vi har en "ska-rysele-masse" av ansistrusyngel som vokser for hver dag som går. Dette var våre første produkter av egg-leggende arter, så du kan tro vi har voktet de små som gull! Utfordringen nå blir snart å få gitt bort ansistruser, slik at alle får en sjanse til å vokse opp! I samme karet puttet vi noen Guppy-yngel som plutselig en dag var blitt kjønnsmodne og det er utrolig men sant-nyfødtyngel overlever!!!! Men sneglene som bor i lag med alle disse ansistrusene blir desverre mat!!!
Fisk, dyr og planter i akvariet
Tilfeldig bekjentskap
© Ian Fuller
Reklame for plussmedlemskap