Småtteri og spekulasjoner (side 44)

Klarer ikke å styre min begeistring, og bare må skrive at jeg i dag oppdaget et yngel i karet med Paedocyrips.
Hva er Paedocyrips? Prøvd å søke men får ingen treff
Det er vel en av årets beste nyheter! Lykke til.

HM
Lisbeth
Hva er Paedocyrips? Prøvd å søke men får ingen treff

Skrivefeil, burde ha stått Paedocypris.
Verdens minste vitenskapelig beskrevne fisk.

Takker Hans Martin, vi får se om det lar seg gjøre å fore den opp til levedyktig størrelse. Og kanskje definere hva levedyktig størrelse er når vi snakker om paedomorfosiske arter.
Humunuku
Jeg kommer til å bruke denne tråden til å dele mine akvaristiske spekulasjoner, gleder og ting som "de andre" ikke synes er særlig interessant. Post gjerne kommentarer til det jeg skriver i denne tråden hvis du ønsker det.


Hei, dette er første avsnitt i din første post i tråden din. Jeg tar deg på ordet, selv om det kommer vel sent etter oppfordringen.

Jeg har, som du muligens vet, Apistogramma i flere kar og er avhengig av ganske surt vann. Kranvannet her i Mosseområdet holder nå vel 7,5 og jeg bruker en del "eikeekstrakt" for å redusere pH. Nå har jeg også gjort et par alvorlige forsøk med torv som pH reduserer. Dels for å ikke være så lat, dels fordi webzoo har vært utsolgt i flere måneder og aquamanias heller ikke ser ut til å ha produktet etter at det merket de hadde gikk inn.

Problem: pH kommer ned til ca 5,3. Det holder mer enn nok for de fleste, men ikke A. sp. atahualpa som gjerne vil ned mot 4 eller sogar rett under. (Tom C. har fanget dem i 3,7 såvidt jeg husker.) Slik sett er det fint. Det som ikke er fint er at vannet får en farge som ligger mellom tynn kaffe (passer for kaffedoktor om det fortsatt er et kjent begrep) og te. Blir vanskelig å se fiskene, ettersom jeg også har en del planter og mye flyteplanter.

Spørsmål: Hvordan gjør du dette? Så et innlegg fra deg hvor du fortalte om 5 cm lagtorv i en beholder, la stå en uke før bruk, kan gjenbruks noen ganger. Hva med fargen på vannet? Det bare blir sånn?

Hilsen Sigmund, MAK
Hei Sigmund,

Metoden jeg benytter gir ganske mørkt vann, jeg har innimellom brukt syre (eikebarkekstrakt og annet) for å få lav pH og lysere vann. Men generellt er mange av mine kar med lav pH sortvannskar i ordets rette forstand.

Doseringen min er ca. 12 never med torv på 10 liter vann. Så står dette ca. en uke eller mer, før jeg tapper av med hevert og filtrerer bort de størstel torvpartiklene med filtervatt i en trakt. Jo lengre du lar det stå jo lavere pH. Og pH blir lavest på første "brygg".
Jeg har vært nede under pH4 med denne metoden.
Vannet blir naturligvis farget av torven, det er nesten ungåelig. Ønsker du klart vann snakkes det om at fitrering over aktivt kull tar bort en del farge, men jeg antar at du samtidig også fjerner torv-/humussyrer som er en viktig komponent.

Mener Tom C. sa at han hadde et kar på noen hundre liter som han brukte til å produsere torvvann ved å helle en sekk torv i karet.

Mvh
Bjørn

Og sånn ellers går det i vått. Flere arter enn noen sinne ++.
Lurte på hvor det hadde blitt av tråden din Men husket ikke brukernavnet ditt så jeg kunne ikke søke.

Noe spennende som skjer?
Hei Marianne,

Det skjer masse spennende her, men har ikke så mye tid til overs for å holde denne tråden ved like.
Har fremdeles diverse bettaer, paroer, miniatyrer, killier, levendefødere, småmaller fra afrika og asia og tanganyikaciklider.
Det mest spennende akkurat nå er vel hvor mange dager det er igjen til Betta macrostoma-hannen slipper fri kullet han har ruget på i nesten tre uker, eller om han ombestemmer seg og abborterer i siste liten. Og når jeg får til oppdrett på Danionella translucida og dracula.

Regner med at alt er vel i OZ.

Mvh
Bjørn
Humunuku
Hei Sigmund, Metoden jeg benytter gir ganske mørkt vann, jeg har innimellom brukt syre (eikebarkekstrakt og annet) for å få lav pH og lysere vann. Men generellt er mange av mine kar med lav pH sortvannskar i ordets rette forstand. Og sånn ellers går det i vått. Flere arter enn noen sinne ++.


Takk for godt svar Bjørn. Sist gang jeg gikk tom for Eikeekstrakt brukte jeg eddikessens, i praksis eddiksyre antar jeg, 35% oppløsning. Har lest i et par tråder at klar 7% eddik er et godt middel, men har begrensninger på hvor lav pH man kan få. Du nevner eikebark... og annet for å få surt nok, men allikevel lyst vann. Kan du utdype hva annet er? Jeg syntes jeg merket en tendens til kløe hos fiskene i de karene jeg brukte eddikessens, så jeg stppet med det. Helt i starten brukte jeg noe som het pH minus, et dansk produkt. Algene stortrivdes ogforklaringen lå i innholdsfortegnelsen - fosforsyre. Fosfor er det som gjorde at Vansjø fikk sterk algeoppblomstring hver sommer de siste årene, resultat av jordbruksvirksomhet.

Kanskje vann som er behandlet med torv, har så liten bufferkapasitet at man kan blande inn ubehandlet kranvann og 7% eddik og oppnå lav nok pH og lyst nok vann? Skal prøve. Tom C. fortalte en gang at han hadde brukt torvfiltrert vann og litt eikeekstrakt i samme kar. Dagen etter så fiskene underlige ut, og han målte pH til nesten ingenting. Det må være bufferkapasiteten som ble vekk?

Jeg fulgte tråden din og din fascinasjon for små fisk. Skjønner at det ikke har svekket seg! Det er vel det som ligger bak det som kalles litersyke. For den virkelig interesserte er det vel mindre et ønske om flere liter og mer et ønske om flere arter. Kanskje vi sees 3.5. om NAF bestemmer seg for et møte den dagen?
Humunuku
Har fremdeles diverse bettaer, paroer, miniatyrer, killier, levendefødere, [B]småmaller fra [/B]afrika og [B]asia[/B] og tanganyikaciklider.


Hva slags asiatiske småmaller er det du har?
530
Du nevner eikebark... og [B]annet[/B] for å få surt nok, men allikevel lyst vann. Kan du utdype hva annet er?

Antra eikebarkekstrakt (som i følge enkelte også inneholder en sterk syre). Men har eksperimentert litt med sitronsyre mm, men vil ikke gå god for at det fungerer over tid. Fikk en fornemmelse at det ikke var veldig stabilt og at pH gikk opp ettr hvert.
Mener at hvis man skal emulere naturen så er det best å gjøre det på den rette måten. Ser ingen grunn til å bruke industrielle kjøkkenprodukter, når man kan bruke det rette produktet (torv) for å et fullverdig resultat. At jeg må bruek lommelykt for å se fisken tar jeg som en spenningsøkende bonus.

Hørte også om Toms erfaring med kombinasjonen torvvann og syre.

530
Jeg fulgte tråden din og din fascinasjon for små fisk. Skjønner at det ikke har svekket seg! Det er vel det som ligger bak det som kalles litersyke. For den virkelig interesserte er [I]det[/I] vel mindre et ønske om flere liter og mer et ønske om flere arter.

Jeg lider ikke av litersyke. Det er de som vil ha større kar og flere liter. Jeg sliter med antall kar og setter diagnosen "karsykdom".

Lisbeth
Hva slags asiatiske småmaller er det du har?

Har fremdeles Erethistes (Hara) jerdoni og fikk for ikke så lenge siden en gjeng Akysis vespa. Vespaene er kule, men typisk nattaktive og stort sett bare å se like før lyset går av.

Mvh
Bjørn
Humunuku[QUOTE=530
For den virkelig interesserte er [I]det[/I] vel mindre et ønske om flere liter og [B]mer et ønske om flere arter[/B].

Jeg lider ikke av litersyke. Det er de som vil ha større kar og flere liter. Jeg sliter med antall kar og setter diagnosen "karsykdom".
Mvh
Bjørn

Som er det jeg litt klossete forsøkte å gi uttrykk for! og som jeg også er angrepet av, men blir hindret i mer "behandling" av av min kjære

Takk for råd.

Hilsen
Sigmund
Ser at det er mer enn et år siden jeg postet noe her sist.

Akkurat nå er det foredraget med Diana Walstad i Oslo Akvarieklubb som har topp prioritet.
Gleder meg stort til å se og høre henne fortelle om å komme i gang med naturlige planteakvarier. Hun har lovet å ikke bli for vitenskapelig og vil forsøke å legge det på et nivå som også er forståelig for nybegynnere.

Hun kom til Norge på onsdag og på veien fra Gardermoen var vi innom Plantasjen for å finne ideelll jord til demokaret hun skal sette opp, og endte opp med Plantasjens hagejord. Denne hadde et nitrogeninnhold på 100mg/l, hvilket var en av de faktorene hun anså at var viktigst. Dvs. så lavt nitrogeninnhold som mulig. Alle andre varianter av jord de hadde på Plantasjen hadde et mye høyere nitrogeninnhold.

Er du fremdeles i tvil om hva du skal gjøre på torsdag 5. september kl 18:30?
Tilfeldig bekjentskap
© Håvard Støre Andresen
Reklame for plussmedlemskap