Drømmen om et akvarierom! (side 6)

Plussmedlem
Å, fyttikatta, godt du har sluk og vanntett gulvbelegg i gulvet sier bare jeg... kan bare tenke meg selv hvis noe sånt skulle skjedd på mitt eget akvarierom.
Alle akvaristers mareritt det der. Hell i uhellet du hadde det i et rom som der det ikke ble katastrofe av flere hundre liter vann på gulvet...!
Forfulgt av uhell?
Jeg vet ikke hvordan det er med dere andre, men jeg har lett for å finne tilsynelatende nyttige greier på ebay. Denne gangen var det kraftige sirkulasjonspumper. Alle vet jo at malawi liker god strøm, og jeg var usikker på om 4500 l/t var tilstrekkelig i en 720l. Og med det samme jeg var i gang, bestilte jeg en til Bob også. 530l han bor i er jo som en hybel å regne, og jeg har litt dårlig samvittighet. Jeg tenkte at motstrømsprinsippet (som man finner i bassenger) også kunne fungere her. Jeg vil jo ikke at bob skal bli fet...

Bob virket ikke som han merket noe særlig til 12000l/t ekstra, han hang ved fronten og tagg som vanlig. Men coryene satte tydelig pris på litt fart. Jeg har en diger (lang) rot i karet, og de surfet opp og ned på denne hele dagen. De så så glade ut!

Dessverre var gleden kortvarig. pumpen virvlet tydeligvis opp mye rusk og rask. Dette festet seg i filterristene til bakgrunnen. På baksiden av bakgrunnen har jeg en powerhead. Denne fortsatte å pumpe vann foran, på tross av at det ikke kom tilbake... Forøvrig et kjent problem, det er en utfordring å få balanse i dette.

Uansett, det ble fult! Til slutt nådde vannet opp til reflektorene. Og med lyset på, ble disse varme. Når jeg kom inn til fiskene i går kveld, holdt karet til Bob 36 grader. Jeg har opplevd å koke fisk før, men da har det i det minste vært en varmekolbe innvolvert.

Bob er en tøffing! Han hadde mistet matlysten, men var ellers ok. Men jeg mistet 9 cory. Bl.a. 2 adolfoi som tilhørte en liten stim. Som nå er redusert til 3 eller 4, som er for lite... Ble noen veldig store vannbytter i går!
Fett prosjekt og drøm. Hvor er mine drømmer.. :P

Kunne me fått panorama bilder av karene dine, eller av det største ditt? Må bare ha noe fint å se på.

Dek lar seg nok ordne, skal bare vente et par dagen med algeskrapen. Fiskene som overlevde kokingen trenger sikkert et par dagers hvile...
Se hva jeg fant på glasset til Bob i dag....!
Dette er cory-egg? Jeg har endel cory gående på bunnen for å rydde opp etter Bob, for han griser veldig i matfatet. I går fikk de en skikkelig porsjon mygglarver, noe de sannsynligvis likte. Tror dessverre at de har dårlige kår der de henger, disse eggene. Kjenner trangen til å løpe ut å handle plastkar, pipetter og saumfare skogen etter orekongler. Og hva med artemia...?

Jaja, kanskje neste gang...

Unnskylder på forhånd for uklare bilder.
Har revurdert mitt forhold til planter. Malawikar, nå med Vallisneria americana 'gigantea'.
vannet er fremdeles litt tåkete etter vannbytte....
Det gjorde seg med litt grønt oppi der, veldig fint kar med flott bakgrunn
Og gratulerer med cory-egg! Kan jo hende noen klarer seg
Happy valentine!
Det virker som om fiskene følger med på kalenderen, for det er mye romantikk på gang i karene.... Corydorasene (antar det er Aeneus) har klint enda flere egg på glasset. Så slapp jeg å vaske det...

Og i Malawikaret har den flotte Afra-hannen blitt enda flottere. Han har erklert den ene modulen for sin, og kona hans ser jeg ingen steder. Antar det er heftige ting på gang bak den modulen...

I tillegg er det lek på både perlmutt og golden. Golden har egentlig leksforbud, for de blir så mange... En Saulosi-hunn tygger også.

Har handlet ny fisk i dag, som valentinsgave til meg selv. 22 kobbertetra til 350 kr, det synes jeg var en hyggelig pris! Så da holder prisnivået seg på et like hyggelig nivå på Lillestrøm Akvarium (nå Buddy på Lillestrøm Torv) som før flyttingen. Og servicen er den samme gode!

Planen er at disse skal gå i balja til Bob. Det mangler liksom litt liv der (selv om Bob er en sjarmør). Men nå som coryene legger egg over alt, må de vente. For det kan jo hende at noen klarer seg....
Yngel er gøy, men vanskelig å hente ut av 720literen. Må faktisk tømme hele karet, slik at det bare er ca 10 cm vann igjen. Deretter må jeg ommøblere steinformasjoner. Stor jobb!

Derfor må jeg innrømme at jeg ble litt skuffet når melanochromis-hunnen min spyttet hele 3 (!) yngel.... Følte liksom ikke at belønningen sto i forhold til innsatsen her......
Oi, denne tråden hadde jeg glemt! Det har skjedd mye siden sist. Etter "lang tids sykdom" som det så fint heter, mistet jeg mye fisk. Og interessen. Mannen min skulle passe fiskene, og det gikk som forventet. Til og med Bob kveldet en gang utpå vinteren 2012. Ungene var knust! Bob ble lagt i fryseren (!) i påvente av teleslipp, og en vakker vårdag ble han begravet ved hagedammen vår.

Bare malawiene svømte videre som om ingenting vas skjedd. I prosessen ble de fleste karene solgt, og mannen min så sitt snitt til å plassere et kjøleskap og en fryser på akvarierommet :-0. Dermed er nå plassen litt begrenset, i hvert fall for store kar. Igjen satt vi med to 720l, det ene med malawi, det andre med gullfisk som går ute om sommeren.

Nylig fikk interessen en liten oppsving. Jeg fant ut at en bekjent skulle selge sin rio 180l. Når den var på plass, fant jeg ut at det akkurat var plass til en til.... Begge karene kom med fisk. Det ene med blå acara og noen bittesmå sebraciklider. Dette karet hadde kun filtervatt i filteret sitt, så filtermedier ble bestilt. I mellomtiden kunne jeg ikke gjøre annet enn å sette inn et innkjørt fluval 4plus, samt bytte vann, bytte vann, bytte vann...

Det andre karet med 20 sverddragere, hadde orginalt filter som var rengjort etter alle kunstens regler. Ingen filterbakterier å spore der! Jeg endte opp med å plukke ut orginalfilteret og starte på nytt med utvendig filter. Og bytte vann, bytte vann, bytte vann....

Planene for karene er litt i det blå enda. Jeg har muligens lyst på planter, det har jeg aldri prøvd før. Jeg er gartner, så kanskje jeg ikke gadd å ta med jobben hjem . Det ene karet har dessverre T8 armatur. Jeg har lyst til å bytte, enten til T5, eller til et uorginalt T5 med 4 rør. Mannen er ikke enig. Hvorfor bytte noe som virker??? Virker og virker.....

Litt dårlige bilder, men de viser Malawikaret slik det er i dag. Ingen store forandringer der. Jeg har prøvd med noen seige planter, men alle blir kosttilskudd.

Bildet av juwelene viser tydelig forskjell på T8 og T5.

Og så noen av gullfiskene mine. Skjønne vesner!
For en tid tilbake mistet jeg en del malawi. De døde en etter en, gjerne en om dagen. Når man har mange, virker ikke det så dramatisk. Man sjekker vannverdier, bytter vann, og håper det var alderdom. De fleste malawiene mine har vært med siden 2008.

Men man skjønner jo etterhvert at det er mer alvorlig enn som så. Etter litt gjennomgang av rutiner, kom jeg fram til at de var smittet av bakterier fra gullfiskene. Jeg har av en eller annen grunn kjempeproduksjon av andemat bak bakgrunnen i malawikaret. Dette har jeg hovet opp og gitt til gullfisken som salat. Bruk av samme hov i begge karene var ikke lurt. Etter behandling med esha 2000 har jeg ikke mistet noen fisk.

Men det så litt tomt ut. Jeg hadde noen yngel som er store nok, så disse ble overført. I tillegg kjøpte jeg 5 rødzebraer og 7 delfiner hor aquamanias. Herregud så små de er!!!!
Og delfinene stimer! Sååå søte....
Jeg har to 54 l kar, som jeg har brukt til malawiyngel. De ser litt stusslige ut, uten hverken pynt eller planter. (Det er jo upraktisk når man skal ha tak i yngel). Nå har jeg lyst til å gjøre dem om til rekekar. Har hatt kirsebærreker før, men jeg solgte både karet og rekene.

Karene har begge 15w T8 rør, og jeg lurer på om dette blir nok lys til planter...? Det ene lysrøret bør i hvertfall byttes, for det har ikke jeg gjort på 4 år.

I tillegg må jeg ha litt mere sand. Jeg har bestilt mose og flyteplanter ev noen på Finn. De kommer i dag. Gleder meg som en unge! Lurer fælt på om de har klart frakten.... I tillegg har jeg kjøpt en fluval 3pluss til det ene karet, da det gikk to fluval u1 i det fra før. Ikke særlig pent!

Jeg hadde planer om å handle litt mer planter, samt røtter i morgen. Men mannen i huset låner bilen min om dagen, så jeg må smøre meg med tålmodighet... Som jeg ikke har....

Jeg får bruke tiden til å planlegge salmi-innkjørig til karet som får ny pumpe. Og så får jeg jo masse tid til å planlegge hvilke reker jeg vil ha. Noen forslag der ute?
Mens jeg venter på filter, røtter innkjøring og våren, kan jeg kose meg med noen bilder fra hagedammen. Jeg er sikker på at gullfiskene savner den!
Nyyydelig! Åsså så svære fisk! Hvor dyp er den, og har du de inne om vinteren? Har så innmari lyst på dam, men har ikke noe lyst å måtte flytte de rundt, spesielt siden vi har vinter og frost her såpass lenge. Er det slik at med tykk nok dam så kan de være ute hele vinteren? Ser for meg at her blir det bunntæle uansett, haha uff
Tusen takk!

Dammen er på ca 3500-4000l. Den er 1 meter på det dypeste, og bunnfryser på vinteren. Likevel har det overlevet en yngel der en gang. Gullfisk er tøffe greier! Vi har også hatt koi, men de døde for meg nå i høst. Da var de 4 år gamle....

Det er mye styr å ta de inn og ut. Selv uti juni er temperaturforskjellen enorm, så vi bruker omtrent en dag på akklimatisering. Når de skal inn må vi tømme hele dammen...

Jeg vet om folk som har dammer på rimelig kalde steder, som overvintrer dem ute. Da er dammen stor, og i tillegg brukes det varme/bobler eller en stor kuppel for å holde dammen fri for is (trenger bare et hull, egentlig).
1 meter! Dæven, jeg hadde nok blitt fristet til å ta meg en liten vassetur selv, for å være ærlig, hehe. Må være gøy å vasse litt med gullfisk som sirkler rundt føttene, haha!
I går begynte jeg med salmiinnkjøring i det nye rekekaret. Brukte en kalkulator jeg fant på nett, trakk ifra for sand og rot (sånn ca), og helte i 1 ml salmi. Det må da være for mye??? I dag var amoniakk på 5 mg/l. Minst!

Karet ser litt stusselig ut enda, ueten planter. Men den lokale dyresjappa hadde så dårlig utvalg.
Målte under 3 mg/l i karet i dag. Tilsatte bittelitt salmi. Håper det var riktig...

De nye delfinene i malawikaret har sluttet å stime. De har nå kastet seg inn i kampen om maten, alle unntatt en. En liten tass står urørlig i et hjørne, blek om nebbet. Jeg aner ikke hva det er med han (hun?). Han er god og rund, så han har litt å gå på, men jeg ville foretrukket om han viste samme glupske apetitt som de andre.

Kan det være en frøken som har kost deg litt med en kavaler i nytt kar?? Kanskje hun tygger? Det skjedde med melanochromis-avkommet mitt når jeg satt de i storkaret. Trodde nesten ikke de var store nok til det. Fiskenes svar på tenåringsmødre....
Tilfeldig bekjentskap
© Lene Jødahl
Reklame for plussmedlemskap