Moderjord

Jeg har i min nyervervede hobby gjort en del undersøkelser, forhørt meg om hvordan ting bør gjøres, hvordan det kan gjøres og lest meg frem til litt av hvert selv, da hovedsakelig om arter med tilhold i ferskvann og forskjellige tekniske løsninger.

Og det er en ting som har bitt seg fast og det er at dem aller fleste artene tilhører forskjellige elvebiotoper og at det egentlig er best med store kar med relativt massiv gjennomstrømning av vann.

Men å gå til innkjøp av et stort kar er det ikke alle som har plass eller råd til og det kan være vanskelig å flytte på så store kar om en skal flytte til ny bolig selv. Eller kanskje en plutslig får tilgang til et ekstra akvarium?

Så jeg fikk fiks ide og en drøm.

En drøm om å kunne gjøre akvarium modulbaserte, på samme måte som når jeg programmerer. Å kunne ta bort eller legge til akvariumer fra en delt biotop ved behov, hvor hver enkel modul kan fungere helt fint på egen hånd, men også kunne være tilknyttet hovedbiotopen uten at uønsket tilgang av brukere finner sted mellom modulene.

Alt dette samtidig som en tilfredsstiller kravene fiskene har med tanke på vanngjennomstrømning og vannkvalitet.

Så, hvordan vil jeg gjøre dette? Dette er jo ikke akkurat noe en bare går til nærmeste dyrehandel og slenger penga i bordet med for å få.

Svaret er like enkelt som genialt: Broer mellom karene som benytter seg av hevert-prinsippet. Bygg dem store nok for en solid vanngjennomstrømning og nivået vil holde seg noenlunde stabilt i alle karene.

En bro vil også gjøre det mulig å enkelt begrense eller sperre tilgangen mellom karene for ulike arter ved hjelp av netting eller gitter som er tilpasset for eksempel å slippe yngel igjennom, men sperre for større fisk, samtidig som vanngjennomstrømningen ikke vil påvirkes i nevneverdig grad.

Bygger en opp hver kar med tanke på hvor disse broene vil gå, så kan en lage ganske realistiske elveleier ved å lage nedfallspunktet for broene over "steiner" som sørger for virvler, dødsoner fisken kan hvile i og andre aspekter man finner i et elvefar.

En må selvsagt dimensjonere pumpe- og filtrerings-systemet opp mot vannmengden en vil ha i karene, men dette vil uansett bli billigere enn å investere i et helt nytt kar og en unngår forhåpentligvis stresset det vil bli for innboerene i karene å bli flyttet rundt på.

Da dette er en hobby, så vil jeg jobbe med dette når jeg får tid. Kommer selvfølgelig til å legge ut bilder etterhvert som ting blir gjort.

Inntil videre, så får dere klare dere med konseptskissen av hvordan det vil fungere.
Lykke til med et spennende prosjekt
Sissimor: Takker.

Har hele helgen fri, så da skal jeg begynne med å designe den delen hvor vannet kommer inn i systemet. Har et par gode ideér om hvordan jeg skal gjøre dette som jeg vil teste ut.

En idé jeg har, er å lage dette interiøret modulbasert også, sånn om det skulle bli behov for å ta det ut for reperasjon, modifisering og lignende. Dette har jeg tenkt å gjøre ved å ha en topp-modul, med slanger og pumpe innebygget (+ inntak for tilkobling av flere kar,) og en bunn-modul som jeg fester i selve bunnen. Sammenkobling av disse to modulene tenkte jeg å gjøre ved å lage slot-in spor, med lås på motsatt side. Dette vil da gjøre at jeg kan feste andre design på samme bunnplate og drive vedlikehold uten å måtte drenere ned hele karet eller fjerne alt annet bunnmateriale for å ta det ut.

Noen som har noen innspill angående det?
Her tenker du selvfølgelig å ha fisk som krever akkurat samme vanntype, altså som om de gikk sammen i et stort kar? Og hvis noen fisk blir syke så er du forberedt på å medisinere alle karene?

Jeg har sett dette før, og syns det er et morsomt konsept, men har alltid lurt på akkurat de begrensningene jeg nevner over
Som ny-hekta apistofan må jeg si dette hadde vært artig!
For der vil jeg jo for all del ikke at artene skal krysses og krangle om revir,
men ut over det kunne de gjerne gått i samme kar for min , og vannverdienes del.
Ofte bruker man jo sumpfilter i reoler, og da får man jo litt av denne effekten.
Men man kan ikke kople til og fra kar kun ved å fjerne ei bro!

Jeg må si jeg likte idéen din!
Vet ikke hva slags broer man måtte ha for å få dette til.
Er ingen stor vitenskapsmann, men tviler litt på hevertprinsippet.
Da måtte man vel ihvertfall ha ulik vannstand i alle karene,
mindre og mindre lenger bort fra innløpskaret man kom?
Hva med motoriserte broer bygget på noen billige hang-on filter?
Eller bygget fra scratch på dette prinsippet?
Suge fra et kar og la det strømme over i neste, tenker jeg...
Lisbeth: Jepp, hele idéen er jo at dette vil bli påbygging av eksisterende kar. Fiskene vil også kunne svømme mellom karene gjennom broene, med mindre du setter på sperrer på åpningene til broene.

Man må se på den samlede vannmengden i akvariumene som om det er ett stort akvarium og følgelig også skifte vannmengde med det i øyemed, det samme med medisinering og filtreringsevne.

Det vil si, med andre ord, at det er ikke bare å koble til et nytt kar; du må nok belage deg på å dimensjonere opp filteret ditt og la det gå en stund før du setter til flere fisk, eventuelt øke mengden fisk i rolig tempo, slik at filteret får økt filtreringsevnen i takt med næringsinnholdet i tanken.

For om du har et kar på 150 liter og kobler til et til på 150 liter, så har du jo nå plutslig 300 liter å hanskes med.

Men en ting du kan gjøre ved å benytte deg av dette systemet, er å veksle mellom lys i dem forskjellige karene, slik at et kar alltid produserer O2. Hver tank vil da fungere som en sump for søskenkarene. (Akkurat dette må jeg nesten teste ut, men for meg høres det ut som noe som kan virke.)

Odd Meyer Løgevik: Det siste karet vil nok ha lavere vannstand enn det første, ja, men om en benytter seg av en stor nok bro, så vil nok ikke dette utgjøre en nevneverdig forskjell. Avsuget fra siste karet vil også bidra til at vanngjennomstrømningen vil regulere vannhøyden. Det hele monner ned til hvor mye vann heverten kan transportere.
Om du ser på konsepttegningen min, så vil du se at det vil bli mye mer enn hva pumpene vil klare å forflytte, selv om jeg overdimensjonerer pumpene kraftig.

Men det jeg lurer mest på, er om jeg burde gå bort i fra den firkantede formen og heller prøve å få laget en avrundet form, slik at vanngjennomstrømningen vil møte minst mulig motstand inne i broene.

Ditt forslag om å lage motoriserte broer tror jeg ikke helt vil fungere med mitt konsept, men jeg skjønner hva tankegangen din er. Du ser for deg at bare vannet deles og ikke selve rommet i karene.

Vakum er en artig ting.

Sjekk ut denne siden. Dette har blitt gjort mange ganger.
Ronny-André : Takker for link!

Jeg har bare videreutviklet idéen litt, så det er den samme grunn-idéen, men hvor min vil ha mer fleksibilitiet med tanke på enhetene som jeg skal lage.

Selve broen er lik, resten ulikt, hehe.
Vannstrømmer
Jeg har blitt veldig opptatt av at fisken skal ha det bra når jeg først setter i gang.
Noe jeg egentlig har vært fra starten av, men jeg har nok gjort et par bommerter.

For eksempel, så har jeg hele 8 praktbotiar i et 150 liters kar, sammen med 5 pansermaller og en haug mollyer. Jepp, alarmbjellene ringer nok hos dem fleste av dere nå, men slapp av, et større kar er planlagt.

Men dem ser ut til å trives så langt og siden dem fremdeles er en 5-6 cm, så vil det nok gå bra i karet der en stund til fremover. Men vannet er alt for stillestående for demmes biotop, noe jeg planlegger å rette opp i med dette prosjektet mitt.

Hvordan vannet beveger seg er viktig. Du skal ha god gjennomstrømning av vann for å sørge for at det holder seg friskt og ogsygenrikt, samt at skadelige stoffer i vannet blir filtrert bort raskt og effektivt.

Men det er også viktig at fiskene har "dødsoner" i vannstrømmen hvor dem kan slappe av. Mange sier at praktbotiaene bør ha huler, men jeg er mer av oppfatningen av at fisk i elver med moderat vannstrømning heller bør ha dødsoner dem kan slappe av i og kunne "gjemme" seg unna vannstrømmene.

Her kan dere godt få arrestere meg, men jeg er villig til å teste ut denne teorien min og se om den stemmer bedre overens med fiskene, fremfor hva faglitteraturen sier på akkurat dette evnet.

Selvfølgelig, om fiskene ser ut til å vantrives, så vil jeg rette opp i miljøet, men kar nummer to kommer til å bli designet opp mot dette i første omgang.

Så med det i tankene, så har jeg noen spørsmål å stille til folk som har god peiling på turbulens og strømninger i vann:

1: Hvordan utformer jeg best mulig et vannfall under vann? Vanntilførsel ovenfra og ned på et fremspring?

2: Dirigering av vannstrømmer dit jeg vil, etter at vannet har forlatt slangen(e), hva er det viktig å huske på her?

3: Hvor godt kan jeg simulere en vanstrøm i oppadgående sirkel?
Notat til meg selv: Skal du benytte hevertprinsippet for tapping av kar, benytt en slange uten stoppekran som er mindre enn diameteren på slangen.

Stakkars Mollyen min fikk bråstopp med en tydelig *phunk!* lyd da den nådde stoppekranen. Ble svimeslått og fikk en solid blåveis, hehe, men er helt fin nå.
Da har jeg oppdatert akvariumet mitt.

http://akvaforum.no/akvarium.cfm?id=18263

Har ikke fått laget til alt jeg ville, grunnet at jeg fikk meg samboer og at hele kåken nå er ominnredet. Men fiskene, plantene og krepsene stortrives.
Nytt prosjekt på gang!

Denne gangen blir det filterløsning, mer nøyaktig AQUAPONIC, som jeg syntes virker veldig interessant å teste ut.

For dem som lurer på hva Aquaponic er for noe, så er det rett og slett at en kjører vannet gjennom en grusmasse, hvor en har plantet planter i.
Plantene tar opp avfallsstoffene fra fiskene som næring og en står igjen med vann som er fint for fiskene å leve i.

Da jeg har søkt litt rundt om kring på nettet, så har jeg enda ikke funnet et fornuftig system for relativt små akvarier, slik som for mitt nye 180 liters kar.

Designet blir veldig enkelt og skal bli laget av:

1 stk verandakasse"potte" av plast, ca. 100 cm lang.
1 stk pumpe (fra karet til potten)
Grovfilter av blåsvamp.
"klokkedren" for å tømme potten for vann ved jevne mellomrom. (Lages selv, enkelt design.)
Planter av diverse typer.

Eneste problemet er å få tak i sånne potter av plast, dem har jo bare av zink nå for tiden..
Resten har jeg liggende.

Kommer tilbake med bilder fra montering og kanskje et par videosnutter som viser systemet i drift.
Tilfeldig bekjentskap
© Trym Andreassen
Reklame for plussmedlemskap