Anders' akvarierom (side 26)

Plussmedlem
Lurer på hvor mange timer jeg har lagt igjen i denne tråden?

I'd rather not know :p

Nå har det imidlertid blitt nesten tre år siden sist! Så jeg tenkte jeg kunne skrive et innlegg for gamledagers skyld. Og litt fordi jeg er sånn smått i gang igjen med ny gnist.

Når det er sagt, denne tråden er fortsatt flittig brukt som min eksterne akvarie-hjerne. Hvis jeg lurer på hvordan jeg gjorde ditt eller datt for ti år siden, går jeg inn her og finner ut av det. Kjekt å ha skrevet ned nesten alt!

Foreldrene mine har fungert som fiskepassere for min siste Cory-gjeng i fire og et halvt år etter at jeg flyttet fra Telemark til Oslo i 2017... men jeg har vært ofte innom, altså.

Nå har jeg nettopp flyttet fra Oslo til andre siden av kommunegrensa, til den første boligen jeg eier selv. Her i Nordre Follo får man litt mer veggplass for pengene. Og vipps fikk jeg plass til et akvarium! Ikke et akvarierom, da - så et par veggmeter får holde

Som mangeårig akvarist vet jeg at hvis du klarer ett akvarium, klarer du to. Og ettersom jeg hadde satt bort en reol i kjelleren til foreldrene mine, var det enten tid for å selge fiskene og legge opp helt, eller å sette reolen opp igjen i ny bolig. Gnisten kom tilbake og valget falt på det siste.

[External Image]

Reolen har 2 x 132 litere, spesialbestilte med perfekte Corydoras-mål. 110 x 40 cm bunnareal, og bare 30 cm i høyden. Litt nyplantet og halvveis innredet foreløpig, men nå som akvariene står i stua blir jeg nødt til å holde de sånn noenlunde.

Så nå surkler det i akvarier igjen hos meg! Øverst i reolen går gruppen min med Corydoras sp. C121, det er artskaret deres fra nå.

Det nederste akvariet fungerer som et selskapsakvarium. Litt for gjestenes del - altså disse hedningene som titter inn i akvarier med Corydoras og spør «har du bare planter her, eller?» :p

Foreløpig bor 37 ildtetra + to mysteriefisk i dette karet. Sistnevnte kom som blindpassasjerer med tetraene, og er en eller annen levendeføder.

Og så skal jeg selvfølgelig ha Corydoras i dette karet også. Jeg har ekstremt lyst på Corydoras orcesi igjen. Det gjenstår å se om den dukker opp - jeg skal vel være greit heldig i så fall

Jeg er ekstremt glad for at AF ser ut til å leve videre etter noen usikre måneder. Jeg har aldri vært interessert i akvariegruppene på Facebook, så jeg håper på ny aktivitet her inne. Og satser på å bidra med noen innlegg iblant, jeg også.
Plussmedlem
Flott å sjå, Anders! No driv eg med akvarieplaner også! Har to døtre som ikkje er uinteressert heller, så det er på tide å få noko opp å stå! Det er ti år sidan vi solgte 430-literen fordi vi skulle flytte frå Oslo. Det har heile tida vore meininga å starte opp igjen, men det har ikkje blitt sånn av mange årsaker. No er det på tide!

Eg har to mindre akvarier på loftet, men har lyst på noko som er minst 250 liter - ganske enkelt fordi det går meir av seg sjølv. Dei små akvariene er så sårbare for endringar.
Så bra du er tilbake , jeg henger med enda jeg også . 80 kar oppe å gå så det er litt å holde på med
Plussmedlem
Holger Lockertsen
No driv eg med akvarieplaner også!


Moro å høre at du har vann i tankene igjen, Holger! Man skal ha overskudd og tid - men plutselig en dag kjenner man at det klør i fingrene Kanskje du som meg har kjent litt ekstra på det de siste to årene?

Skjønner godt at du vil gå for et større akvarium! Jeg kjente selv veldig på behovet for å gjøre alt ordentlig fra bunnen av denne gangen, slik at akvarieholdet blir mest mulig stabilt - selv om akvariene jeg har her ikke rommer så mange liter.

Tiltakene jeg har gjort er å bytte ut elendige og gammeldagse t8-lysrør med nye LED-armaturer, og jeg tror plantene takker meg for det. Glade planter er godt for balansen i lengden.

Ja - jeg ser jeg burde tørket støv før jeg knipset bilde med blitz :p
[External Image]

Har også kjøpt helt nye, utvendige filtre av typen Eheim Experience 350. Mange kjenner serien som Eheim Pro - men nå er den blitt for gammel til å bli ansett som særlig pro :p

Filterne er imidlertid skuddsikre. Utprøvd teknologi som går i 20 år, og samtidig fantastisk stillegående. Og godt trøkk! De skal takle akvarier opp til 350 liter, og sørger for god sirkulasjon i disse 132-literne.

Dårlig trøkk irriterte meg i disse akvariene sist jeg hadde de oppe. Så jeg er glad jeg investerte i litt nytt og kjøpte meg fri fra noen irritasjoner!

[External Image]

[External Image]

Erik Johansen
80 kar oppe å gå så det er litt å holde på med :-)


Hei, Erik!

Først og fremst veldig moro at du fortsatt er med. Og for det andre... 80 kar er jo nesten galskap! Den beste formen for galskap, da!

Jeg kjenner jeg blir veldig nysgjerrig på hva som bor i de 80 akvariene dine Jeg stikker gjerne innom og kikker en gang
Plussmedlem
To måneder har gått siden oppstart av akvariene. Så det er på tide med en aldri så liten loggføring.

Siden sist har C121-gruppen i øverste akvarium fått selskap av noen røde krystallreker. Nå håper jeg bare det dukker opp noen småreker snart, sånn at jeg får en fin stamme av disse kule krabatene.

Ildtetra-gjengen har fått tank-kamerater, de også; 12 ottoer og 13 små Corydoras septentrionalis. Vel, Dahls solgte dem som septentrionalis - og jeg kaller dem det til det motsatte er bevist. Det er bare at de ikke ser ut som septentrionalis i det hele tatt

Men - dette er altså små ungfisk ennå, og trolig har disse ungfiskene en drakt som ikke ligner på de voksnes inntil en viss alder. Blir spennende å se.

Disse to akvariene har litt forskjellige utfordringer. Det øverste akvariet har nesten null alger. Bank i bordet! Plantene vokser villig, og jeg antar at det hjelper med å holde algene unna. Til gjengjeld sliter jeg med litt tåkete vann her, og jeg er usikker på hva det kommer av. Infusorier er hovedteorien. Kan ikke huske å ha opplevd lignende før, så derfor kjenner jeg ikke automatisk igjen problemet.

Det nederste akvariet har klart og fint vann, men alger av de irriterende slagene. Trådalgene har fått fotfeste, men heldigvis ser de ut til å ikke spre seg noe særlig pr. nå. Håper veksten har stagnert og at det går andre veien igjen.

Er også en del penselalger (blæh) og noen grønne, rare alger i sanda som jeg ikke har hatt før. Har ikke tatt meg bryet med å fjerne dem. Forhåpentligvis forsvinner de av seg selv om jeg er litt mer tålmodig.

[External Image]

Fortsatt er det jo ferske akvarier, så jeg satser på at det går seg til i løpet av noen uker, når karene kommer i bedre i balanse. Har dessuten satt inn 12 stk. Otocinclus her som kan ta unna litt

Ellers viser C121-gjengen lekstendenser i skrivende stund, men de har ikke lekt ennå etter flytting. Merkelig nok. De fikk jo dobbelt så stor plass, pluss at jeg tok ut en gjeng og ga bort til en medakvarist samtidig. De likte det vel mer intimt, da

Jeg krysset fingrene for at jeg skulle få til yndlingsplanten min, Blyxa japonica. Den vokser bedre enn jeg turte å håpe på. Det er artig!

[External Image]
Plussmedlem
Najs!

Jeg er veldig svak for formfaktoren på akvariene dine. Liksom litt...klassisk.
Det er veldig mye nesten firkanta kar der ute, tungt påvirka av at scaping er den nye trenden. Blir liksom litt friskt da å se at man fremdeles kan glede øyet på gamlemåten. Blyxa'n ser awesome ut!

Kjenner til algeproblematikken. Hvor lenge har jeg hatt den Juwelen min nå? 4 måneder, 5? Først nå føler jeg at jeg begynner å få overtaket...
Jeg skal ikke ta den sekvensen her, Anders. Det blir kupping av tråd. XD

Hvor fikk du tak i septentrionalis?
Plussmedlem
En veldig bred definisjon av kupping du har, Viktor Jeg syns kupping er gull verdt!

Viktor
Hvor lenge har jeg hatt den Juwelen min nå?


Jeg stalket meg frem til at du fikk Juwelen i hus for fem måneder siden. Godt å høre at det begynner å stabilisere seg. Jeg får smøre meg med litt tålmodighet og skrape vekk det verste av alger inntil videre. Det kan nok ta sin tid.

Egentlig fatter jeg ikke at jeg kan holde på med denne hobbyen her. Jeg er altfor utålmodig, og det er umulig å skynde seg med noe som helst. Bortsett fra kickstart av filtre da, det er en kjær lifehack.

Viktor
Najs! Jeg er veldig svak for formfaktoren på akvariene dine. Liksom litt...klassisk.


Takk, hyggelig å høre! Jeg ækk’e så trendy, så klassisk tar jeg som et kompliment!
Er svak selv for lave akvarier med stort bunnareal. Jeg bruker jo ikke høyden noe særlig uansett. Innredningsmessig blir det enkelt og litt tilfeldig, men hvis plantene vokser og holder seg grønne blir det stort sett greit å hvile øynene på.

Har ikke helt bestemt meg for om jeg er fornøyd med plasseringen av røttene i det øverste enda. Og det nederste karet kaller jeg altså «halvvissen barokk» fordi det er et kaos av altfor mange plantesorter: kjøpte fem ekstra for å ta høyde for at noen sikkert kom til å daue :p

Enda verre ble det da jeg flyttet en Echinodorus ozelot fra karet over. Nå er det tre ulike sverdplanter her, i tillegg til altfor mye annet.

Så ja, det må ryddes opp for å få dette karet litt mer presentabelt. Men så skal jeg liksom begynne å pælme planter, da? Jeg trenger et akvarium til!

Viktor
Hvor fikk du tak i septentrionalis?


Septentrionalis’ene fikk jeg tak i hos Dahls Dyrerike i Moss. 79 kroner stykket på grunn av den lille størrelsen Forøvrig er Dahls en livsfarlig butikk, fordi innehaver Thor har uhyre god oversikt over det globale fiskemarkedet og kan ta inn så vanvittig mye kult av pansermaller. Og ganske sikkert andre ting. Da jeg gikk ut derfra sist innså jeg at jeg trenger større leilighet med plass til et akvarierom.

For eksempel kunne jeg bestilt C. imitator. Finnes knapt noen finere Cory, og jeg vet ikke hvordan jeg klarte å la være. Tror det var fordi han sa de helt sikkert har mulighet til å få inn C. narcissus også etterhvert. Er ikke de lekre, så vet ikke jeg. Og jeg elsker historien bak navnet. Sakset fra faktabasen på scotcat.com:

«[...] in memory of those who collected undescribed species of Corydoras and suggested their own names for the scientific description.»

Plussmedlem
Anders K
En veldig bred definisjon av kupping du har, Viktor ;) Jeg syns kupping er gull verdt!


Tilgi ham, Herre, for han vet ikke hva han gjør...

Okey - Mr. K, here goes:

Etter en langdryg komitédiskusjon med meg selv, der debattantene nærmest fløy i tottene på hverandre (digresjon: hvor i all verden er totten?!), har vi etter Tøftens eliminasjonsmetode (kun perifert assosiert med vitenskap og med dertil stor vektlegging på "JEG VIL AT DET SKAL OSV.") kommet frem til at jeg muligens var litt grådig med dekkelaget (cap) og at bunnlaget var mer potent enn jeg vurderte det til. I tillegg var jeg nok litt for villig til å bytte vann, nok til at jeg tømte karet for nitrater.

Jeg kickstarta hele sulamitten med dugelig innkjørt filterguffe og et elefantfotfilter på legd. For de som er så unge at de ikke vet hva legd er, så var det gamle tiders "eldre- og fattigomsorg". Når de gamle hadde sluttet å være nyttige (les: de var utslitte), men manglet det gode vettet til å dø, flyttet de rundt fra gård til gård på korttidsopphold. I byene ble dette systemet etter hvert erstattet av fattighus o.l., men praksisen vedvarte i bygdene ganske så lenge. Ble ikke offisielt avskaffet før på begynnelsen av det 20. århundre.

Som jeg skrev i min egen tråd så er en god del av dødt inventar hentet fra skuffen "ting vi eier fra før" fordi - gjenbruk.

Og de første ukene var egentlig det meste relativt på stell. Har aldri hatt utslag på vanntester på standardvarene, men så er det jo sånn med nye greier at de får voldsom oppmerksomhet, særlig i starten.

Likevel - trass mine bestrebelser - så begynte det så smått å dukke opp litt grums hist og her. Litt støvalger, litt mye grønnalger, en og annen skjeggalger på trevirke og stein. En del sånt må påregnes så ennå var det ingen alarmklokker som ringte.
Jeg tenkte bare "pøh, skal se at DERE skal få fotfeste ja", og dælja oppi en god kompis fra ceratopteris-slekten.
Og han spiste og drakk det han makta, han kompisen. Såpass at han ble særs omfangsrik der oppe i karet og jeg ba han gå hjem.
Bommert...

Da kom grønngutta like fort som russen til dårlig musikk og enda dårlige drammer.
Og her begikk jeg sannsynligvis bommert nr. 2. Jeg ble for raus med vannbyttene og for lite raus med næringa. Har du hørt sånt tull? Ett akvarium med NITRATMANGEL?? Jeg gir meg ende over.
Så knappe 10 dager etterpå smelta en haug av allerede etablerte vekster vekk. Dette trigget selvsagt enda mer alger...
Og slik holdt vi på i en evig runddans med fintenking, målinger, algegnukking, trimming av nedgrodde planteblader, mer fintenking, flere målinger osv.

Men nå, nå tror jeg at jeg vinner.
Jeg har funnet et fint regime på 45 ml universalgjødning pluss en mindre rigid dæsj jerntilskudd pr uke i kombinasjon med ett vannbytte på drøye 30% og lett algefjerning. Jeg har også redusert strømmen i karet, redusert lystiden ca 1,5 timer og flyttet noe hardscape slik at jeg ikke skal få dødsoner.
Jeg har også invitert flere kompiser til å flyte litt i toppen.
Nå har gjenveksten begynt. Heldigvis. For jeg var nære å gi opp.

Anders K
Septentrionalis’ene fikk jeg tak i hos Dahls Dyrerike i Moss. 79 kroner stykket på grunn av den lille størrelsen :D Forøvrig er Dahls en livsfarlig butikk, fordi innehaver Thor har uhyre god oversikt over det globale fiskemarkedet og kan ta inn så vanvittig mye kult av pansermaller. Og ganske sikkert andre ting. Da jeg gikk ut derfra sist innså jeg at jeg trenger større leilighet med plass til et akvarierom. For eksempel kunne jeg bestilt C. imitator. Finnes knapt noen finere Cory, og jeg vet ikke hvordan jeg klarte å la være. Tror det var fordi han sa de helt sikkert har mulighet til å få inn C. narcissus også etterhvert. Er ikke de lekre, så vet ikke jeg. Og jeg elsker historien bak navnet. Sakset fra faktabasen på scotcat.com: «[...] in memory of those who collected undescribed species of Corydoras and suggested their own names for the scientific description.»

Det er åpenbart noe feil med meg - jeg har LYST til å dra til Moss...

Anders K
Så ja, det må ryddes opp for å få dette karet litt mer presentabelt. Men så skal jeg liksom begynne å pælme planter, da? Jeg trenger et akvarium til!

JA! Alle gjør det!
Jeg greier heller ikke kaste planter... sliter sågar med å pælme andemat.


Plussmedlem
Herlige opplysende og oppløftende skildringer, Viktor! Dette bidro til at jeg er ganske trygg på at jeg er på sporet av en løsning.

Viktor
Jeg ble [I]for [/I] raus med vannbyttene og for [I]lite [/I] raus med næringa. Har du hørt sånt tull? Ett akvarium med NITRATMANGEL?? Jeg gir meg ende over. Så knappe 10 dager etterpå smelta en haug av allerede etablerte vekster vekk. Dette trigget selvsagt enda mer alger...


Vi gikk altså i samme fella begge to. Så det er nok der kilden til algeeksplosjonen i katastrofekaret mitt ligger.

I desperasjon begynte jeg å søke rundt på hvorfor trådalgene dukker opp. Fant denne tråden på AF, der forklaringen fra julnil og Michael Niesar var for lite nitrat i forhold til fosfat.

Det kunne høres logisk ut i mitt tilfelle. Så nå holder jeg meg til det ukentlige vannbyttet på 40 prosent, i stedet for å tro at jeg seigpiner algene til døde med friskt vann flere ganger i uka. Og så gir jeg litt flytende gjødning.

Har også kuttet drastisk ned på antall lystimer i Halvvissen Barokk-karet. Prøver med fem-seks timer en periode. Så får vi sjå. Kjører bare åtte timer til vanlig, det virker til å være passelig med disse kraftige led-lysene.


Det var ein gong ei raud plante.
[External Image]

Viktor
[QUOTE=Anders K]Men så skal jeg liksom begynne å pælme planter, da?

JA! Alle gjør det!

Jeg har offisielt kastet en sverdplante. En liten en av ukjent art. Kjøpte den i august 2020 da jeg hadde vannabstinenser og satte opp en 54-liter i en studentbolig i Oslo. Den vokste ikke på dette halvannet året, og nå kunne den ikke forvente at jeg gadd å vente lenger. Jeg må slutte å klandre meg selv for ikke å være tålmodig.

Til sverdplantens forsvar var den grønn og fin hele tiden. Kanskje det var en plastplante?

Anders K
Siden sist har C121-gruppen i øverste akvarium fått selskap av noen røde krystallreker. Nå håper jeg bare det dukker opp noen småreker snart, sånn at jeg får en fin stamme av disse kule krabatene.


Og småreker har det blitt. Én småreke oppdaget under vannbytte i helgen. Jeg skjønte umiddelbart at det bare var å sette i gang redningsaksjon i filterbøtta etter resten. Og å samtidig rekesikre innsuget etter beste evne. En god gjeng småkrystaller veier opp for alle algene, altså!



Plussmedlem
Anders K
Vi gikk altså i samme fella begge to. Så det er nok kilden til algeeksplosjonen i katastrofekaret mitt ligger.

Yes, det tror nemlig jeg også. Regelmessig (dog behovsjustert) tilsetting av næringsstoffer (makro aktiv, mikro mest i form av vannbytter) virker å være løsningen.
Ludwigian og staurogynen (begge repens) har virkelig begynt å få fart. Måtte hugge kraftig i ungskogen for å kontroll på algepesten, men det spretter bra nå altså. Det skal få gro litt til så kommer det litt bilder.

Anders K
I desperasjon begynte jeg å søke rundt på hvorfor trådalgene dukker opp. Fant [URLBLOCK1], der forklaringen fra julnil og Michael Niesar var for lite nitrat i forhold til fosfat.

Jeg digger sånne poster som bare oser kunnskap og innsikt. Aquarium gold, mate!

Anders K
Til sverdplantens forsvar var den grønn og fin hele tiden. Kanskje det var en plastplante?

Mulig. Dog ser jeg flere fordeler med å ha akvariumsplanter som tåler oppvasktmaskin. Skal det være en liten Echinodorus HighDensityPolyethylenus?

Anders K
Og småreker har det blitt. Én småreke oppdaget under vannbytte i helgen. Jeg skjønte umiddelbart at det bare var å sette i gang redningsaksjon i filterbøtta etter resten. Og å samtidig rekesikre innsuget etter beste evne. En god gjeng småkrystaller veier opp for alle algene, altså!

Det er overraskende hvor hardføre de små dækelene er. Det kan ikke være bare hyggelig å bo inni et filter??

Mottar forresten reker i dag! Har vært et par år uten, hvis man ser bort i fra langarmsrekene da.


Plussmedlem
Ja takk til ti ferdig utvokste Echinodorus HighDensityPolyethylenus! Samtidig er det bort med 5 ml gjødsel og inn med en raus klunk Roundup etter vannbyttene. Tror jeg nettopp fant oppskriften på stabilt akvariehold.

Viktor
Måtte hugge kraftig i ungskogen for å kontroll på algepesten, men det spretter bra nå altså. Det skal få gro litt til så kommer det litt bilder.


Dette er jo en solskinnshistorie! Gleder meg til bilder.

Viktor
Det er overraskende hvor hardføre de små dækelene er. Det kan ikke være bare hyggelig å bo inni et filter??


Det er på grensen til utrolig, ja! Tenk deg ferden gjennom slangen for et millimeterstort krapyl som knapt henger sammen, og dagesvis (og ofte ukesvis) i den mørke, gjørmete filterbøtta.

De vokser jo greit nedi der da, og etter alt å dømme er oppvekstprosenten god - så egentlig er det en effektiv oppdrettsmaskin når uhellet først er ute :p

Viktor
Mottar forresten reker i dag! Har vært et par år uten, hvis man ser bort i fra langarmsrekene da.


Spennende, gratulerer! Hva slags blir det denne gangen?
Plussmedlem
Anders K
Ja takk til ti ferdig utvokste Echinodorus HighDensityPolyethylenus! Samtidig er det bort med 5 ml gjødsel og inn med en raus klunk [URLBLOCK1]etter vannbyttene. Tror jeg nettopp fant oppskriften på stabilt akvariehold. [QUOTE] Eureka! Han har knekt koden. LOL - som det sies i visse kretser! [QUOTE=Anders K] Dette er jo en solskinnshistorie! Gleder meg til bilder. [QUOTE] Bildene tar jeg på min egen tråd. Og sola er ikke helt fremme ennå, men det er meget bedre. [QUOTE=Anders K] Spennende, gratulerer! Hva slags blir det denne gangen?

Ikke voldsomt spennende. Neocaridina sp. "drittvifinneriskapet".
Plussmedlem
Haha - det er jo ihverfall spennende
Plussmedlem
Du, Anders, du? Hadde ikke du eques en gang i tiden? Har du de ennå?
Plussmedlem
Godt husket! Det stemmer. Jeg hadde, i preteritum dessverre. Tror det nærmer seg ni år siden at jeg solgte dem. Eques er en utrolig vakker Corydoras når den trives (og det gjør de stort sett), og jeg savner dem litt. Tror det er den minst sky arten jeg har hatt, de bartet alltid rundt ute i lyset, så jeg tenkte alltid at de virket så kloke og tillitsfulle  

Så hvis du har mulighet for å kjøpe en gruppe... gjør det! 

[External Image]
Plussmedlem
Bra jeg husker noe... 😂 Skjer stadig sjeldnere har jeg inntrykk av.
Ikke fått nyss om eques i handel nei.
Svenskene har de ikke inne de heller.
Plussmedlem
Å huske en av Coryartene jeg la ut om for omtrent ti år siden må sies å være et sunnhetstegn  

Lenge siden jeg har sett dem i butikk selv, ja. Ikke at de noen gang har vært dagligdagse akkurat. For noen år tilbake var det jo en del som knakk koden og begynte å drette dem også, men det ser ikke ut som det har hjulpet nevneverdig på tilgangen. Kanskje barna til de viltfangede viste seg å være like vanskelige å få lek på? 
Plussmedlem
Noen ting sitter, vet du. Husker fremdeles hvor jeg bor, hva ungene heter og hvilke fisk du har hatt. #frisk

Ja, kan ikke huske å ha sett dem på aldri så lenge. Du fikk ikke lek på dem du, altså?

Kanskje man skulle ha gjort en innsats? Mulig populært innen cory-miljøet?
Plussmedlem
Jada Viktor, jeg kan jo svare deg på spørsmålet du stilte over her for det som fortsatt er under et år siden, hehehe: nei, jeg fikk aldri lek på eques.

Prøvde nok heller ikke iherdig nok - tror de som har fått det til, har gått inn for en ganske omstendelig simulering av tørketid og regntid. Så her ble det med litt flørting. Kanskje jeg må skaffe eques igjen for å slutte sirkelen. Det var uansett en utrolig sjarmerende Cory. Tenk å si slikt om en fisk, men jeg mener det. Den var så uredd og sosial, liksom! 
Plussmedlem
Jeg har ikke ghosta AF, sånn egentlig. Men det er jo samtidig det jeg har. Egentlig skulle jeg bli superaktiv da jeg for to år siden fikk litt orden på akvariene igjen og AF ble nytt. Her er et livstegn, dynket i dårlig samvittighet.

For noen år siden irriterte jeg meg ofte over folk som snakket om at de «ikke har tid» til ting som tar en time eller to. Virkelig - i løpet av en hel uke har du ikke én ledig time? Jeg irriterte meg over ting folk ikke fikk gjort. Eller at det var så vanskelig å få spikret en avtale. For meg så det ofte ut som dårlig prioritering og latskap. Og så slår voksenlivet deg i trynet.

Jeeeez, hvem skulle trodd at det var så slitsomt og tidkrevende!

Jeg skal flytte, til et helt hus denne gangen. Akvariene blir etter planen med, og jeg gleder meg til å ikke måtte ha dem i stua lenger. Så om ikke kjøp, salg, klargjøring til visning, pakking og planlegging og bekymringer over mellomfinansiering tar all tid, føles hjernen rimelig mørbanket I alle fall når det kommer i tillegg til jobben og resten av livet.

Jeg har visst havnet i samme situasjon som folka som ikke har tid nok. Og det gjør at AF blir nedprioritert. Forsåvidt akvariene også - selv om ikke akkurat frontglassene bærer preg av det. Har nemlig gått til innkjøp av en fantastisk algeskrape! Rett og slett et barberblad på et håndtak. Hvordan jeg har kunnet ha akvarier i 15 år uten å kjøpe en slik vet jeg ikke. Men algeskrapingen tar jo en tiendel av tiden det tok før - den bare skreller vekk algene på glasset En sann lifehack, og et godt tips om noen fortsatt ikke har skaffet seg en slik.

[External Image]

Akvariene sildrer og går og fiskene lever bortsett fra de som har dødd siden sist. Heldigvis er ikke det alt for mange. Det er verre med plantene. Sliter med grønne alge-dotter som jeg har hatt i store mengder i alle karene mine med led-lys. De tok av etter ca. ett års drift. Skal ikke konstatere en sammenheng, men det virker som om led-lysene har litt av skylda. Alt var bedre før, med tjukke t8-lysrør.

Jeg mistenker litt at det er disse algene som har tatt knekken på Blyxaen min også. Snufs! Yndlingsplanten min som spiret og vokste som bare det for et år siden fikk en brå knekk da det ellers begynte å livne i lunder på vårparten. Det ser ut som om dott-algene kveiler seg mellom røttene på Blyxaen og kaldkvæler den. Hadde jeg ennå funnet en oppskrift på å bli kvitt dottene. Skal gjøre en innsats etter hvert, men «lese seg opp på ting» er også et stykke bak i prioriteringskøen.

Jeg tror det er omtrent ett år siden vår alles forumvenn Viktor fikk beskjed om at han skulle få Blyxa av meg neste gang jeg skulle luke. For ingenting lå an til at jeg hadde luket Blyxa for siste gang - faktisk trodde jeg at jeg straks måtte luke igjen. Så har jeg utsatt å innse nederlaget fordi jeg tenkte at de snart kom til å skyte fart igjen. Unnskyld, Viktor - jeg håper du ikke har spart masse plass til dem.

Den siste Blyxakriger - som har brukt ufattelig lang tid på å dø helt. Algene trives rundt røttene på stakkaren.
[External Image]
Tilfeldig bekjentskap
© Rita Aspevik
Reklame for plussmedlemskap