Amatør med 340 liters kar og utvendig pumpe

Har hatt akvarie da jeg var lita jente. Men så etter mange år tok jeg opp interessen igjen. (den har vel kanskje ligget lantent hele tiden?) Jeg har alltid vært fasinert av undervannsverden og har dykkerserfikat. Men det er alikevel flere år siden jeg selv var i vannet. Det er noe med det å sitte å kikke inn i akvariet og følge meg fiskene, plantene og føle en indre ro. Det å ha akvarie er som en valium for meg. Så i fjor høst startet jeg opp igjen med et 110 l kar. Men ble fort bitt av basillen og utviklet både litersyken og stort engasement på relativ kort tid. I dag har jeg fler kar men pga tid- eller mengel på dette må jeg nå dessverre trappe ned hobbyen. Og jeg bestemte med da for å beholde mitt første 110 l hvor jeg har laget et utrolig dekorativ liten undervannsverden. Her har jeg dverg guramier, vanlig ancistrus, L-144 (som jeg er veldi forelsket i) noen metallpansermaller, praktbotia, zebrabotia og pakistanbotia. En ildhale og en kampfisk (som forøvrig er noe av det vakreste jeg har sett) også et par khuliål. Dette karet har flere typer nydelige planter i grønnnyanser og noe rødt. Flere mangroverøtter og andre hjemmesteder. Fiskene trives godt, de får godt stell og karet står der som en perle i stua mi. Her er det innvendig pumpe og alt er såre vel.......

.......men det andre karet mitt som jeg også gjerne vil beholde har jeg tenkt å plassere på kjøkkenet slik at jeg kan sitte og kikke inn i denne verdenen og filosofere da jeg alikevel tilbringer mye tid på kjøkkenet. Ikke bare med matlaging og andre plikter men også ved kjøkkenbordet hvor jeg tidligere har hatt et mindre kar og trives godt meg å sitte å ha undervannsterapi for meg selv når jeg trenger å koble ut fra en hektisk hverdag. Hadde enda bare dette gått like smertefritt som 110 l i stua. Problemkaret er 236 l Jebo møblelkar. Et nydelig møbel i seg selv men enda mer praktfult når alt fungerer som det skal. Jeg regner meg selv som nybegynner å være. Tilegner meg all den akvariekunnskap jeg kan, er nå medlem i oslo akvarieklubb og leser mye bøker om akvaristikk slik at jeg kan løse problemene ettersom de oppstår. Og da gjerne på egenhånd. Synes derfor at dette er riktig så flaut men problemet er at jeg har ingen erfaring med utvendig pumpe - langt mindre erfaring med rens av denne. Pumpen er en Fluval 305 og har nå gått non stop siden jeg kjøpte karet brukt i fjor høst. det har ikke vært noen grunn til bekymring da vannet har vært klart og fint, fiskene er livlige og ser ut til å trives. De får like mye stell som sine artsfrender i 110 literen. Og har hele tiden vært et blikkfang for alle som kommer på besøk, katta vår og sønn min og jeg som bor her. Nå er vannet langt fra klart og gjennomsiktig og jeg er serdeles bekymret for fiskene mine. Men jeg aner jo ikke hva jeg skal gjøre og hvordan jeg skal få renset denne pumpa. Før jeg monterte pumpen og fikk karet opp å gå tillot jeg meg å åpne denne for i kikke på den innvendig. Den gangen var det liksom så lenge til det var snakk om å rense denne pumpa. Og det jeg så skremte vettet av meg. Det lå noen kuler eller små baller i et kammer og resten var helt ubegripelig. Jeg lot det derfor bli med denne utforskingen, satte lokket på plass og fikk karet opp og gå mens jeg tenket den tid den sorg. Problemet er at jeg er redd jeg mister alle kjære levende skapninger i dette karet dersom jeg ikke får skikk på denne pumpa rimelig fort. Men nå står jeg her helt i villrede. Er det noen som kan hjelpe meg???? Dersom det er noen gode praktikere på å rense utvendige pumper der ute tar jeg gjerne i mot besøk for å få hjelp til dette. Og betaler gladelig noen kroner for bryet også.
Hei Tanita.

Å rense pumpa er ikke noe problem - ikke noe å være redd for. Og det tar ikke så lange tiden heller.
Gjør dette kun når den blir merkbart redusert. Hvor ofte det skjer kommer helt an på belastningen den har. (antall fisk i karet ditt, om de griser mye, om der er mye mat som ikke blir spist og eventuelle døde planterester)
Jeg ville si at en 305 er for liten til et kar på 236 liter. Men som sagt, det kommer ann på belastningen i karet ditt.

Du skriver at du klarer åpne pumpa di. Da er du jo langt allerede.
Ta hele boksen med deg til foreksempel dusjen eller badekaret.
Ta med deg en bøtte med vann tappet ut fra akvariet ditt.

Nå åpner du boksen. Ta ut del for del. Om du er redd for å ikke legge dem tilbake i rett rekkefølge etterpå - legg delene du tar ut etterhverandre i den rekkefølgen de skal inn igjen.

De fleste skyller så filtermaterialene i en bøtte med akvarievann.
Selv gjør jeg dette med noe materiale - mens noe tar jeg å skyller under rennende temperert vann (likt akvarievannets temeratur)
Det hele er ikke noe verre enn dette.
Du skal ikke skrubbe og vaske - bare skylle ut det verste.

Slangene kan du vaske med en slangebørste/rensebørste.

Her trenger du ikke være redd for/forsiktig med bakteriekulturen. Skrubb og vask det du kan få av/ut.

Min egen erfaring er at det opprinnelige filtermateriale som fulgte med Fluval utvendig pumpene mine som nye - ikke er optimalt.
Jeg har økt mengden keramiske rørbiter og byttet ut filtermattene til en grovere type.



Jeg har meget god erfaring med Eheims filtermaterialer for utvendige pumper og vil med tiden bytte ut til dette også i mine fluval utvendige pumper.

mvh
Tilfeldig bekjentskap
© Helle Aamelfot
Reklame for plussmedlemskap