Hvor mye vekt tåler bunnen?

Jeg har lyst å legge stein i akvariet, lage huler etc. Men jeg er usikker på hvor mye stein jeg kan legge inn? Har jo sett bilder av akvarier 'fulle' av stein, men de er kanskje spesiallaget?

Akvariet er 160 liter, aner ikke glasstykkelsen men det er vel ikke allverdens.

Hva er det jeg bør tenke på før jeg legger ned mer stein?
Om du går inn på "gjør det selv" artiklene, ligger det et par artikler om bygging av akvarium der det er tabeller om glasstykkelse.

Så spørs det litt om det er et rent glassakvarium eller et rammeakvarium, mulig et hakk tynnere plater i et rammekar - men ikke nødvendigvis.

Men, det aller viktigste uansett er å ikke punktbelaste hardt noe sted!
Et sandkorn under en sten som ligger mot bunnglasset gjør akvariet om til høyrisikosport!

Det finnes flere måter å skjerme glasset på, både innenifra og utenifra. Spesielt rene glassakvarier bør (les må) ha en dempende matte under. Det finnes en type matte som selges for eksempel via Webzoo, uten at jeg akkurat nå husker hva den heter. Jeg har god erfaring med 3mm Depronplater (finnes i 3mm og 6mm) som kjøpes på et byggevarehus og hos noen rørleggere eller flisbutikker. Dette brukes til isolasjon under støp og fliser på f.eks. bad.

Jeg bruker en tilskåret matte under akvariet og en annen inni akvariet nærmest glasset. Så legger jeg bunnsubstrat, sand/grus og stener oppå. Det har fungert bra hos meg.
Ett gjennomsnittlig akvarie produseres med en sikkerhetsfaktor på ca 4. Dvs, det tåler vekten av 4 ganger så mye som det er fullt med vann.

Men som Helge sier, punktbelastning er noen skumle saker. Jeg spanderer en plate isopor i bunnen av kar der jeg antar det kan bli fare for at det blir for mye stein - eller svære røtter i små kar.

En slik plate, f.eks på 3cm tykkelse, koster 20-40 kroner, og er en billig forsikring. Denne må for all del limes fast, ellers risikerer man at ting går skikkelig i utforbakke en gang i framtiden.
Jeg varmebehander alltid isoporen litt med enten varmluftspistol, eller en liten gassbrenner før jeg limer de inn.
Vær varsom, forskjellen mellom å sveise sammen kulene og å smelte hele sulamitten er ganske liten Grunnen til denne behandlingen er at jeg ikke verdtsetter snøstorm i karet i fremtiden (les: hvite kuler over alt)
Jeg prøvde meg på sitteunderlag i den delen der jeg ville legge ned steinene, men den fløyt bare opp igjen, selv med steinene på. Må nok lime den også fast, men det må vente til jeg ved en anledning skal tømme akvariet.

Hvor mye veier 160 liter vann da?
Massetettheten til vann er på 0,998 kg per liter, altså ca 1 kg. Dermed veier 160 liter vann ca 160 kg.
160 liter vann = 160 kilo


Obs, nå ser jeg jo at du allerede har fått svar, har vært ei stund borte fra maskina gitt...
Har et 325 liters kar stående som skal settes opp med varmekabler samt en del lavastein til ciklider. Jeg ser derfor av denne tråden at det her kan forkomme en konflikt. Jeg har derfor noen spørsmål:

Hvordan kombineres bruken av isoporplate (eventuell annen beskyttelse) i bunnen på karet, med bruk av varmekabler, som jo også skal festes til bunnen? Vil effekten i kablene vere for liten til at dette vil ha noen betydning?
Liggeunderlag fungerer fint. Men det blir ikke holdt nede av et par småstein, nei... Men med et grus/sandlag pluss steiner, så viil det bli holdt nede...
Ok, så da tåler bunnen ca 500 kg da? Jeg tenker jeg legger liggeunderlag i bunnen, mulig jeg limer det fast for sikkerhetsskyld. Kanskje det er best å lime/silikonere steinene sammen også, i tilfelle mallene ommøbelerer litt heftig. Er redd for at steinene skal rase ned over dem...?
Vet ikke hva som er vanlig, men jeg løfter på steinene innimellom for renhold eller ommøblering.
Bakgrunnsplata er litt tjukk så jeg bruker den til å bygge litt stener i høyden, ved at de lener seg forsiktig mot plata, som sikring mot ras...
Apistogramma
Har et 325 liters kar stående som skal settes opp med varmekabler samt en del lavastein til ciklider. Jeg ser derfor av denne tråden at det her kan forkomme en konflikt. Jeg har derfor noen spørsmål: Hvordan kombineres bruken av isoporplate (eventuell annen beskyttelse) i bunnen på karet, med bruk av varmekabler, som jo også skal festes til bunnen? Vil effekten i kablene vere for liten til at dette vil ha noen betydning?

Du kan jo ikke ha varmekabelen under det støtavlastende materialet. Da er effekten helt borte.

Jeg hadde enten fjernet varmekablene, eller hatt disse over isoporplata. Det er ikke noe problem å lime varmekabelen fast til isopor.
Sørg for at det ikke ligger stein med kanter mot\ på varmekabelen. Punkterer denne, har du fri flyt av strøm i karet - og er det usikrede kabler (svakstrøm) kan dette bli en ubehagelig affære
Frank Angell
[QUOTE=Apistogramma]Sørg for at det ikke ligger stein med kanter mot\ på varmekabelen. Punkterer denne, har du fri flyt av strøm i karet - og er det usikrede kabler (svakstrøm) kan dette bli en ubehagelig affære ;)


Når du sier at det ikke skal ligge stein med kanter mot/på varmekablene, mener du da steiner over en viss størrelse eller bunnsteinene også? Vi har (utradisjonelt nok) steiner i bunnen og oppå disse ligger noen litt større stein og et par store røtter...

Jeg har aldri tenkt på denne problematikken, men blir litt engstelig av å lese tråden ettersom vi (så vidt jeg husker) ikke har noe støtdempende lag mellom glasset og steinene. Vi har varmekabler.
Stein som bunnlag, vil gi ett større punkt-trykk i forhold til f.eks sand, med vekten av steiner oppå. Om substratet består av glatte stein (elvestein f.eks) går det bedre enn om det er grov masse.
Det er kombinasjonen trykk og kanter som er farlige greier
er det det samme problem å ha stein i et slik akvarium nå stein hviler på sand som er 3-5 cm i tykkelse, ville ikke dette kunne avlaste tilsvarende isopor.... ?
Sanden har til en viss grad samme effekt som isoporen helt til fiskene bestemmer seg for å grave litt, vips så har du sten mot glass…
Tilfeldig bekjentskap
© Bjarne Sætrang
Reklame for plussmedlemskap