Celestichthys margaritatus ?

Leste litt om disse små fiskene etter en tur på akvariebutikken.

Og jeg må si jeg ble veeldig facinert av syntes di lignet litt på ørret/ bekkerøy med en gang så jeg tenkte "stiili"

Så jeg lurer på liksom etter å ha lest endel artikler om at den ble overfisket for etpar år siden om det hadde kommet seg opp igjen på et stabilt nivå?

Og, om noen av dere har noen erfaringer med disse smårollingene?
leste at di burde være i artskar, men er det noen som har erfaringer med å ha di sammen med andre fisker?
Du kan nå trygt kjøpe disse. Det viste seg visst etterhvert at de fantes på flere steder og i tillegg er de veldig lette å drette. Har du betenkelligheter kan du jo velge vekk de viltfangede og kjøpe oppdrettsfisk. Disse siste ser også ut til å ligge litt lavere i pris.

Har selv disse sammen med et par kampfisker. De har tidligere også gått sammen med guppy. De er raske og rovgriske små fisk. Tidligere hadde jeg de gående alene i en tett beplantet 35-liter, men ingen egg og yngel overlevde der. Nå går de i 125-literen min og jeg flyttet over noe mose derifra til den da tomme 35-literen og ha nå to 3-uker gamle yngel der. Resten av eggene ble nok spist før jeg rakk å flytte den over.

De kan også finne på å ta små reker og de er til og med etter amanorekene mine når disse går med egg. Heldigivis er mine reker såpass store at stjernedanioene ikke får gjort noen skade.

Selv om de er kvikke til å komme seg unna så ville jeg ikke holdt de med alt for store eller rovgriske fisk. Det kan lett bli dyrt fôr. De virker også ganske hardføre. Da jeg kjøpte mine var de altfor tynne og jeg regnet i grunnen med litt frafall, men bare en har forsvunnet siden innkjøp og de er nå veldig runde og fine

Anbefaler smått fôr til disse. Mine får variert mat bestående av TetraMin Junior, frossen cyclops, frysetørket artemia, avskallede artemiaegg og av og til nyklekte artemia pluss endel av de frosne mygglarvene som kampfiskene får. Det kan imidlertid bli litt for stort for de. De kan også forsyne seg av maten til rekene, deriblant knuste erter.
takker for langt svar

tror jeg kommer til å gå for disse her, etter at jeg har kjørt inn karet mitt
men hvor mange individer vil en anbefale i en stim med disse?

tenke i tilegg å ha noen:
Otto (Otocinclus vittatus)
Kuhlii-ål (Pangio kuhlii)

er dette en god kombinasjon eller vil det bli for mye liv på bunnen?

det er snakk om et 110 liters kar.
Har tenkt å ha kuhlii-åler sammen med disse jeg også, når jeg bare får tak i noen

Høres ut som en god kombinasjon med de fiskene du har valgt ut. Du kan fint ha en stim med en 15-20 stykker med margaritatusene i en 110 liter. Jeg holder 14 stykker i min 125 liter, men jeg liker ikke at det blir for mye fisk i karene. Disse, og kuhlii-ålene holder seg stort sett i den nederste delen av karet. Du kan derfor gjerne holde et par fisker i øvre sjikt også, feks et par av de mindre guramiene. Jeg anbefaler ikke dvergguramien, ikke fordi den ikke er en vakker og fin fisk, men den virker noe ømtåelig og stryker lett med. Det er derfor smart å styre unna den til å begynne med.

Husk også at ottoene krever et godt innkjørt kar, så vent gjerne med de til de andre fiskene har vært i karet en stund. Velg også ottoer med runde mager i butikken og fôr de godt med malletabletter til å begynne med. De har ellerst lett for å bukke under. Har de først overlevd noen uker i karet ditt så er de forholdsvis robuste fisk.
takk for hjelpen liker når en får god tilbakemelding

Når det kommer til antall av kuhliål da? hvor mange tror du jeg kan ha krypende på bunnen? har tenkt å ha litt planter og endel objekter så di kan gjemme seg, og fin sand til bunnen.

Jeg skal følge rådet ditt angående ottoene og vente til karet har gått en stund med disse andre.
Men når det tidspunktet kommer, hvor mange av disse tror du vil bli passende?
6-8 ottoer og rundt 10 kuhlii-er skulle vel gå fint. Om du er i tvil så kan du kjøpe litt i underkant av antallet du tror du kan ha og vente noen måneder og se hvordan karet virker. De fiskene som er å få kjøpt er mange ganger ungfisk som vokser litt etter at de kommer hjem til deg også. Når det er gått en stund så ser du hvor i karet det virker "tomt" og hvor det er mer enn nok. Da kan du heller kjøpe inn flere for å fylle i der det trengs.

Det kommer jo litt an på hvordan du liker å ha det også. Jeg synes det er penest og ser mest naturlig ut med litt færre fisk enn det som er det er mulig å fylle karet med. Andre liker fulle kar med liv i hver en krok.

Når filteret er kjørt inn så fyll ikke i alle fiskene med en gang, men vent en uke eller to etter hvert innkjøp. Dette er fordi filteret trenger å tilpasse seg den økte belastningen før neste pulje kommer.

Sand i bunnen høres veldig bra ut. Spesielt ålene vil nok sette pris på det. Om du ikke har noe særlig med planter i karet ditt under innkjøringen så sørg for å putte opp i litt fiskefôr innimellom slik at bakteriene i filteret får noe å jobbe med. Døde planterester og lignende kan også gjerne få ligge under innkjøringen.
Etter at karet er fesrig innkjørt, burde jeg starte med fisken eller ålen?
karet vil bli fylt opp med vann i morgen, og da tenkte jeg å fylle i sand og en rot og så har jeg allerede noen planter jeg skal sette i, derav endel javamose.
men siden jeg ikke skal ha noe co2 anlegg så vil jeg ikke "overplante" karet.
men noe vil jeg jo ha.

ett lite spørsmål til når jeg er i gang reker oppi her eller ha ett lite rekekar på siden av? vil rekene få være i fred med disse andre fiskene/ålene?
Vel, spørs hvilke reker du tenker på. Regner med at margaritatusene vil forsyne seg av alt som er av rekeyngel. Har mine sammen med amanoreker og det går derimot greit siden de er såpass store.

Så lenge du har et godt innkjørt kar og følger med nitritt-nivået så spiller det nok ingen rolle hva du velger av disse to artene som førstefisk. Det er bare ottoene som kan være litt sensible i nyoppsatte kar.

Det er forresten bra å ha så mye planter som mulig i akvariet. Velg de enkle og rimelige artene (søk i plantebasen) så vil det nok gå bra. Det er fakisk ikke nødvendig med co2 for å få bra plantevekst. Du kan jo titte innom profilen min og se hvordan plantene mine trives og jeg har ingen co2-tilførsel. Mye sunne planter i et akvarie hjelper til med å fjerne nitrat og tilfører også oksygen samt at det gir ly og vern for fiskene. Det er nesten slik at jo flere planter dess bedre. Om du ser på et akvarie ovenfra så bør 80% av bunnen være dekket av plantevekst.

Det er fullt mulig å ha et akvare uten planter også, det kan du feks se hos de som holder malawi, men da blir det ekstra viktig med både godt med sirkulasjon, gode vannbytterutiner og godt med gjemmeplasser for fiskene.

Tipser i tillegg om Akvarieskolen under Kunnskap her øverst på siden om du ikke har funnet den allerede. Masse gode artikler der. Spesielt Oppstart av akvarium og Vannverdier er verdt å få med seg.
men jeg har alltid trodd at det var et must med co2 anlegg hvis en skulle ha mye planter. men men nå er jo jeg temmelig grønn på dette her

var innom plantebasen en tur nå, og jeg må si at jeg ble litt småfortvilet:P hva skal jeg velge, hvordan vil det se ut i mitt kar? aj aj aj:P
tilsetter du noe i vannet? som f.eks plantenæring o.l?

får vel bare gå ned på den lokale fiskebutikken og se hva di har.
men da har jeg jo en god måned nå på å finne ut hvordan jeg vil ha karet mitt

blir spennende


Var innom å kikket litt på akvariene dine, og må si di var veldig fine
og ja, det blomstret jo veldig godt
Hva slags sand bruker du?
Om du legger inn søk på planter som er enkle og tåler lite til moderat lys så vil du få planter som det nesten er umulig å ikke få til. Helt i starten kan det også lønne seg å velge planter som vokser raskt. Dette kan du også legge inn i søket. Etterhvert som du får til disse så kan du velge vanskeligere planter etterhvert.

For at plantene skal trives optimalt så trenger de litt næring. Selv så bruker jeg TropicaAquaCare som er en flytende plantenæring. Velg den som ikke heter pluss i tillegg. (TAC + er tilsatt nitrogen og fosfat og det er vanligvis ikke nødvendig i et kar med fisk.) Det finnes flere andre typer flytende gjødsel av varierende kvalitet. Det viktigste med alle disse er at du starter med veldig lav dosering, gjerne mindre enn en fjerdedel til å begynne med. Du kan så øke langsomt over tid (flere uker) til det dukker opp alger. Da er det bare å redusere igjen til du ser hvor mye du trenger. Plantene trenger nemlig tid til å tilpasse seg mengden næring i vannet. Selv så bruker jeg ikke mer enn en fjerdedel av anbefalt dosering.

Planter med stort rotnett kan ha behov for næring i bunnlaget. Det finnes masse forskjellige sorter å velge blant. Jeg har valgt JBL's gjødselkuler siden det bare er behov for å tilføre disse ca en gang i året.

Tipser forresten om at du kan finne billige planter under Rubrikk her oppe på siden. Dessverre har det vært litt varierende kvalitet på de enkelte selgerne. Om det er spesielle planter i plantebasen du har lyst på så kan de fleste butikker bestille de inn for deg om de ikke har de inne.

Jeg bruker faktisk sand fra den lokale stranden. Ellers så finner du noe lignende hos Biltema hvor den selges som blåsesand. Den finnes i to størrelser og det er den groveste som brukes i akvariesammenheng. Selv den grove er veldig fin.

Jeg vet ikke hvor nødvendig det er, men jeg bruker sandsnegler for å skape sirkulasjon og løse opp i bunnlaget. Andre bruker varmekabler under sanden og atter andre synes det går greit uten å bruke noen ting. Det kan bli noen gassbobler i sanden om den ikke blir bearbeidet på noe vis, men det er ikke helt klart om disse er farlige eller ikke. Kan tenke meg at de kan skape problem om denne gassen blir liggende i huler som fiskene bruker, men ellers så forsvinner den bare opp og ut i rommet.
Tilfeldig bekjentskap
© Anders Solem
Reklame for plussmedlemskap