Laget nytt akvarium :)

Hei, jeg holder på/skal begynne og lage et nytt akvarium, men lurte på hva dere erfarne akvarister synes om et akvarium på : 90x80x60.

er det en u-ting og ha et høyt akvarium?
evt hvilke fisker bør en ha i et høyt et?
er det noen fisker som ikke kan fordra høye akvarium, evt noen som er strake motsetninger???


mvh Daniel
Kanskje du burde lete litt og lese f.eks. disse i artikkelsamlingen og
under Gjør Det Selv forumet her på AF?
Det er en del ekstra utfordringer å ta hensyn til når akvariet er høyt. Det ene er det rent byggtekniske, men det finner du svar på i linkene til Mona. Det er blant annet nødvendig med tykkere glass siden presset blir større. Tykkere glass betyr dessverre også dyrere kar.

Ellers så kan innredning med planter by på problemer pga at lyset ikke går så lett gjennom vannet som gjennom luften. Om du skal ha planter så behøver du antagelig kraftigere lys, muligens halogenlamper. Dette er også temmelig fordyrende.

Til sist må du ta hensyn til at det er i overflaten utvekslingen av oksygen skjer. Siden du med et høyt kar får mindre overflate pr liter så må du øke vannsirkulasjonen i vannflaten og/eller redusere mengden fisk i karet. Man må også ta hensyn til at det oksygenrike overflatevannet må fraktes ned til bunnen av akvariet på noe vis og plassere pumper og filter slik at sirkulasjonen blir god nok. Dette siste er spesielt viktig om du skal holde maller siden disse oppholder seg stort sett på bunnen og mange av artene i tillegg er oksygenkrevende.

Ved valg av fisk bør du også se på kravet arten har til lengden av akvariet og ikke bare liter. En del fisk krever litt svømmerom og da hjelper det lite om akvariet er høyt siden fisker svømmer horisontalt og ikke vertikalt.
Tilfeldig bekjentskap
© Yu-Chia Chang
Reklame for plussmedlemskap