Hvorfor dør fiskene våre?

Kjøpte to slørhaler som døde etter et par måneder, med kort mellomrom. Har rengjort akvariet, og startet igjen med to nye slørhaler. Den ene døde i dag etter et døgn. Den andre virker ikke helt pigg heller. Kan ikke mye om akvarier, men har prøvd å gjøre alt jeg har blitt fortalt i dyrebutikken. Akvariet er 50l og vi har kun to (nå en) slørhale i. Har prøvd både med og uten plante. Har pumpe og lys. Mater en gang pr dag, og bare litt. Skifter ikke alt vannet på en gang. Har oppi sånn gjøre-springvann-velegnet-for-fisk-væske. Vi gjør så godt vi kan, men de trives tydeligvis ikke. Er sorg i huset hver gang en fisk dør.

Hva gjør vi galt?
Hvordan rengjorde du akvariet? Brukte du noen form for såpe? Isåfall er dette veldig farlig for fisken, og du må skylle hele akvariet meget godt inkludert alt innhold, grus/sand, dekorasjoner osv.

Hvor lenge har filteret vært i gang før dere hadde oppi fisk? Er det et skikkelig filter, eller bare en luftpume? Slørhaler er fisk som produserer mye avfall, og disse trenger skikkelig filtrering. Et filter bruker 2-4 uker på å kjøre seg inn, og i denne perioden blir det mye giftstoffer i akvariet som fiskene tåler veldig dårlig. Aller helst bør man ikke sette inn fisk før denne innkjøringen er ferdig. Da tar man et stort vannbytte, og så kan man sette inn fisk.

Slørhaler bør også ha mye større kar enn det dere har, minimum 200 liter og meget god filtrering. Jeg ville levert fiskene tilbake i butikken, da akvariet dere har er altfor lite for dem, og heller finne bedre egnet fisk å ha i en 50-liter. I mellomtiden bør dere bytte mye vann, minst 50% vannbytte hver dag. "Gjøre-springvann-velegnet-for-fisk-væske" trenger dere antakeligvis ikke heller, for vannkvaliteten her i landet er meget bra, og i de aller fleste tilfeller er det bare å ha vannet fra springen rett oppi akvariet uten tilsetninger.

Beklager at det ble mye dårlig nytt her, men dere har nok dessverre havnet i nybegynnerfella, som veldig mange faller i når de starter med akvarium. Anbefaler dere å lese godt igjennom artikler dere finner her på siden.
Inaktiv bruker
Ja det er mye feilinformasjon å få i dyrebutikker. Det er igrunnen bedre å spørre her på akvaforum om man lurer på noe, for man er GARANTERT å få feil info i dyrebutikkene De er jo kun ute etter å tjene penger og de tjener jo på at fisken dør så man må kjøpe nye...
Tilfeldig bekjentskap
© Anders M. Kaste
Reklame for plussmedlemskap