Spørsmål om pumpe

Hei!

Har fått hentet meg et 120 liters akvarium.
Fikk med noe jeg tror er pumpe, og hun jeg kjøpte av sa jeg måtte bytte filteret.

Hvor mange liter i timen må det pumpes hvis man har et 120 liters akvarium?

Hva trenger man egentlig til et akvarium?
Må man ha en pumpe med filter, en varmekolbe, en temperaturmåler og så er man ferdig?

Trenger man ekstra pumpe hvis man har pumpe med filter eller ekstra filter?

Og hvordan vet jeg at pumpen jeg fikk med er stor nok?

Hvis jeg skal kjøpe ny:
Hvilken pumpe trenger jeg da?
Mange bruker uttrykket pumpe når de mener filter. Et utvendig filter (som avgjort er det du bør ha) virker slik at innsugingsrøret fra akvariet til filteret egentlig er en hevert som suger vann fra akvariet (etter at røret er fylt med vann) og den pumpen som sitter på toppen av filteret pumper vannet tilbake til akvariet. Underveis i filteret passerer vannet ulike typer filtermedier for å bli renset, både biologisk for avfallsstoffer fra fiskene og mekanisk for partikler, slik at vannet er både renset og klart.

Du bør satse på et filter som har minst dobbelt så stor kapasitet som det som angis på filteret. F.eks. hvis det står at det passer for et kar på 110 liter, bør du velge et dobbelt så stort, dvs. pumper minst 240 liter vann pr time. I tillegg til vannmengden er det viktig at selve filterhuset, hvor filtermediet er, er stort nok. Hvis det er for lite, blir både hastigheten vannet pumpes forbi filtermediet med for høy for en effektiv biologisk filtrering, og det går fortere tett. Mange nybegynnere vil gjerne ha mange fisk, og da er det enda viktigere at filteret har stor nok kapasitet. Velg gjerne et filter som har en kapasitet tre ganger volumet av akvariet. Det vil også gi bedre gjennomstrømming i karet.

Hvis filteret du fikk med er et utvendig filter og fungerer, altså pumper vann, mente selger kanskje at du måtte bytte filtermaterialet inni filterhuset? Spør henne for sikkerhets skyld. Kanskje er det et innvendig filter drevet av en luftpumpe? Det er en for svak løsning i en 120 liter.

Når det gjelder valg av filter, er det nesten like mange meninger som det finnes filtre. Bruk søkefunksjonen på filter og du får opp en masse info.

I tillegg til filter, bør du ha varmekolbe, 100 watt eventuelt 150 watt, ahvengig av den temperaturen du normalt har i rommet karet skal stå i. Dessuten termometer, hov, hevert (gjerne med en "klokke" i den ene enden slik at du ikke suger opp mye av sanda.

Hvis du mener filter når du sier pumpe, trenger du normalt ikke noen ekstra pumpe. Mener du kanskje luftpumpe? Det trenger du ikke. Pass på at vannet som pumpes inn i karet igjen, skaper god bevegelse i vannflaten. Der skjer oksygenopptaket i vannet og det er derfor viktig at vannet er i bevegelse der. Også viktig at pumpens inntak plasseres nær bunnen slik at det samletsett blir gos sirkulasjon i hele vannmengden.

Av annet utstyr trenger du et par bøtter som må være nye og som du ikke bruker til noe annet enn akvariet.
Takk for svar!
Tror det er innvendig filter, for det var alger på det.
Med mindre jeg har misforstått noe da. Er helt ny på denne fronten her.

Det er fluval filterstoff jeg må kjøpe nytt i så fall.
Altså det der som er inni filteret

Så jeg trenger bare filter altså?
Hva med dette filteret?

Er det komplett? Hvis jeg kjøper det, trenger jeg noe annet da, eller er det bare å sette igang og koble det til så er det greit?


Hei,
jeg bommet på antall liter pr time som minimumskrav. Selv har jeg et med kapasitet 1000 liter pr time i en 160 liter og det er ikke for mye.
Det filteret du viser til, er helt i grenseland for ditt kar ettersom det passer for akvarier fra 60 til 120 liter. Du bør velge et større. Jeg kjenner ikke det filtermerket, men i mange tråder her er det diskutert mye om filtere. Søk og kikk.

Du vil bli mer fornøyd med et utvendig filter enn det innvendige. Større kapasitet, større filterbeholder og mye sjeldnere behov for rensing. Rensing skal heller ikke gøres veldig grundig, skyll filtermediet forsiktig i en bøtte med vann fra akvariet, ikke kaldt vann fra sprngen, da dreper du de nødvendige bakteriene.

Ellers vil jeg sterkt anbefale at du leser i artikkelforum og start av akvarium, der er det mange gode artikler som gir deg informasjon slik at du unngår de vanligste nybegynnerfeilene.
Ok!

Skal titte litt mer på filtere.
Har lest litt om oppstart av akvarium o.l, men hvis jeg er usikker, føler jeg at jeg må spørre her for å få en bekreftelse.
Sigmund,
Jeg har en Discus kar, jeg sliter med uklart vann i overflate, vet du om en pumpe som kan bare rense overflate. Det er akkurat som flytter veldig små organer på overflaten.

Takk
Plussmedlem
->Arsalan
Høres ut som proteinhinne

F.eks en overflateskimmer vil vel fikse dette, hvis det er et konstant problem
Tilfeldig bekjentskap
© Bjarne Sætrang
Reklame for plussmedlemskap