Tilsette filtergugge

Hvordan tilsetter man filtergugge i nytt filter?

Vrir man akvarievann ned i det nye filteret eller tar man slim inn i filteret?

Er det greit å gjøre dette på toppen av filteret eller bør man løfte av noen
kassetter og så tilsette vann eller gugge?
Jeg bruker å stoppe et av de innkjørte utvendige filterene mine. Åpne og ta ut filtermasse og filtermatter. Tømme det vannet som er igjen i filteret i ei bøtte og la det nye filteret stå og filtrere vannet i bøtta i noen minutter.

Det filteret som nå er tomt setter jeg sammen igjen. Fyller med akvarievann og setter det på plass.

Husk å ta i bruk det nye filteret med en gang så ikke bakteriene som har satt seg dør.

Det hele kommer an på hvilke filtre det her er snakk om. Er det utvendige filtre med filtermasse så bytter du bare halvparten av filtermassen i det som er innkjørt med det som er i det nye. Bakteriekolonien befinner seg i filtermaterien og ikke i vannet.

Er det innvendige filtre med svamper må du få presset ut gugge til de nye svampene. Klem svampene i det innkjørte filteret slik at guggen lander på de nye.
Poding av filter
Du har flere muligheter,feks sette igang det nye filteret og rense en kompromittert (halv tett) svamp ved innsuget,bytte filtermasse(noe),rense et filter i akvarievann i ei bøtte og helle d oppi d nye.
Goodies
Nice, mange svar. Er et innvendig filter med gugge og utvendig filter som ikke har gugge.

Takk skal dere ha, folkens.
Er dette en bedre måte å gjøre det på enn å sette et u-innkjørt innvendig filter inn i et innkjørt kar og la det gå parallelt med pumpen i det karet ?

Hvis man lar det gå i det innkjørte karet, hvor lenge må det da gå før dette filteret også er innkjørt?
Ca 4-5 uker. Dersom du tar litt bakterier fra det som allerede er innkjørt går det raskere. Husk at det er filteret, og ikke karet som skal kjøres inn.
Hadde vert et morsomt eksperiment. Kan man spare tid med å samkjøre et rent filter med et som er innkjørt.
Kun om du tilfører bakterier fra det gamle.
Hvis man samkjører et nytt filter med et gammelt for på den måten å kjøre inn det nye filteret, må man være oppmerksom på at innkjøringstiden er den samme som ved separat innkjøring, som Jonas sier. Dessuten, og det er viktig, de to filtrene vil ikke inneholde flere bakterier enn det ene opprinnelige gjorde. Grunnen er at man ikke får en større bakteriekoloni enn det den tilførte næringsmengden kan underholde. Når man så tar ut det ene filteret, reduserer man filterkapasiteten i akvariet. Den vil raskt øke igjen, men det er viktig at man ikke med en gang setter inn ny fisk i det gamle karet.

Det nye filteret kan man øke kapasiteten til raskt ved å gi litt salmiakk (Salmi fra Lilleborg) daglig frem til man skal ha fisk i karet. Det nylig innkjørte filteret må ikke gå i dagevis uten å tilføre næring til bakteriene.
Tilfeldig bekjentskap
© Gro Solvang
Reklame for plussmedlemskap