"....alt de sa på dyrebutikken" er dessverre ikke noe man kan trekke gode slutninger av. Om du har kjøpt akvarium og fisk omtrent samtidig, er det stor fare for at filteret ditt ikke er innkjørt, dvs. har fått utvikle de bakteriekoloniene som skal bryte ned og ufarliggjøre avfallsstoffer fra fiskene, matrester mm. og da blir vannet stadig giftigere.
Les deg opp på noen artikler her på AF, under fanen Artikler, spesielt om oppstart og innkjøring. Du kan med fordel også lese om fiskers behov for plass, vannkvalitet etc. i Fiskebasen.
Om du ikke allerede har kjøpt vanntester, bør du gjøre det snarest. Strips er gjennomgående ubrukelige, så kjøp dråpetester. Selv foretrekker jeg JBLs tester, de har en mer fin\gradet skala og gir derfor bedre resultat. Du bør ha minimum tester for ammoniakk (NH3/4), nitritt (NO2), nitrat NO3), surhet (pH) og ettersom du har levendefødende også hardhet (GH). Tester får du billigst i nettbutikkene, eks.
http://aquamanias.no/ eller
http://www.webzoo.net/. Når de opprinnelige er tomme, kan du kjøpe refill, det blir mye rimeligere. (Du trenger imidlertid både testglass, bruksanvisning og fargeskalaer og det får du ikke i refillene.
Nå i starten bør du skifte ca 30% av vannet daglig inntil du ser på testene at vannet ikke lenger inneholder ammoniakk eller nitritt. Litt nitrat er bra, inntil ca. 20ppm ettersom dette er næring for planter.
For levendefødere kan du se kjønnsforskjell ved at hannen har et såkalt gonopodium, dvs. den tredje, fjerde og femte finnestrålen i hannens gattfinne er formet til en rørlignende struktur som han bruker i parringsakten.