Hjelp i forhold til planlegging av akvarium

Hei!

Jeg er i gang med å kjøpe akvarium, men siden jeg er helt ny i gamet kunne jeg godt tenke meg å få litt råd.

Så langt har jeg kommet frem til at jeg må ha et akvarium på mellom 100 - 200 liter, noe jeg kommer til å kjøpe fortløpende, og at jeg skal ha ferskvann. Herifra og ut er jeg veldig usikker på hva jeg skal foreta meg.

1. Pakkeløsning eller kjøpe del for del? Hvis det første: Hvilken pakkeløsning er gunstig? Hvis det andre: Hvilke deler fra hvilke produsenter (akvariumet inkludert) lønner seg? Er det stor kvalitetsforskjell mellom produkter i samme prisklasse avhengig av produsent?

2. Hvis pakkeløsning: Er det slik at mange av delene er "dårlige" og må byttes ut i løpet av ikke alt for lang tid?


3. Hvor mange fisk er det forsvarlig å ha i et, la oss si, 140l akvarium?

4. Da jeg hadde et akvarium da jeg var liten husker jeg at "malle" er et must. Er det slik? Finnes det noen type fisk man "må" ha? Og tar man utgangspunkt i disse basisfiskene når man går til innkjøp av andre?

5. Lønner det seg å kjøpe fisk som kommer fra samme kontinent og som allerede befinner seg i "samme" vann?

6. Kan man ha stimfisk og "enstøinger" i samme akvarium?

7. Hvordan fungerer "sjikt"? Er det slik at man kan ha et visst antall midtsjikt før det går galt, mens man kan kjøpe en bunnfisk uten problem selv om det er nok fisk i midsjiktet? Eller er det totalen som teller?

8. Planter. Nå har ikke jeg sett mye på planter forsåvidt, men er det slik at spesielle planter og spesielle fisk hører sammen på en måte?

Hilsen Nybegynner med stor N
Plussmedlem
Punkt 1 og 2 : Hvilken prisklasse hadde du tenkt deg?
For litt innput kan du jo se på kar i nettbutikkene Webzoo, Aquamanias og Akvariekjellern...

Punkt 3 : Kommer helt an på type fisk, størrelse og gemytt på de...

Punkt 4 : Maller er ikke et must. MEN det er en fordel å finne en type fisk man VIL ha og så bygge resten rundt denne arten...

Punkt 5 : Det lønner seg helt klart å kjøpe fisk som skal ha samme vannverdier, det kan spare deg for mye trøbbel og mye døde fisk.

Punkt 6 : Ja... Men igjen... Det kommer an på artene man kombinerer.

Punkt 7 : Totalen teller med tanke på forurensning. Men helt greit med bunnfisk selv om midtsjiktet er "fullt" om det bare er kapasitet til det...

Punkt 8 : Dette får noen andre fortelle deg...
Takk for svar

Pris har jeg ikke tenkt særlig på, men jeg ser ikke for meg å gå særlig mye over 5 - 6 tusen i førsteomgang (ikke inkludert fisk).
8. Kort sagt: velg planter som trives i samme vannverdier ( for eksempel temperatur og hardhet) som fisken du har lyst på. Eks. Vallisneria og guppy liker begge hardt vann. Sverdplanter og neontetra liker bløtt vann.
Her er litt input til å starte med :
1. Her kommer det helt an på hvor mye penger du vil bruke. Det blir som å kjøpe bil...ny, dyr bil gir en viss kvalitetsgaranti, mens bruktbil kan være alt fra et røverkjøp til skivebom. Det er mye å få på bruktfronten, men man bør være litt kritisk til "tingenes tilstand". Du kan få relativt rimelige tilbud på pakkeløsninger, som regel på relativt rimelige system. Men prisklasse for prisklasse er kvaliteten relativt lik. velger du bit-for-bit, kan vi snakke mer om enkeltprodukter etter hvert.

2. I noen tilfeller er ikke utstyret på pakkeløsninger tilfredsstillende fra starten av, etter min mening. Men dette gjelder ofte mindre akvarier enn hva du tenker på. Filterløsningen er nesten det viktigste for et akvarium utenom selve karet.

3. Umulig å svare konkret på...kommer an på mange faktorer, som størrelse på karet, filterkapasistet og ikke minst størrelse på fiskene.

4. Malle er ikke et "must". Hvis du tenker på algespising, fins det også andre løsninger.

5. Samme kontinent kan ha utallige typer vann og biotoper. Bare vannet tilfredsstiller de ulike fiskenes krav og fiskene passer sammen, går det greit. Eller man kan prøve å kopiere en spesiell type biotop og bruke de fisker som fins der.

6. Jepp. Men igjen, det må passe sammen, og med vannet.

7. Både ja og nei. Å fylle en tanks kapasitet med bare bunnfisk eller bare toppfisk blir helt feil uansett. Så man må finne en total, og fordele det på sjiktene i akvariet.

8. Nei, fisk og planter hører ikke sammen...fiskene blåser stort sett i hva slags planter de har i karet bare plantene oppfyller fiskenes krav til gjemmesteder, eventuelt spisevaner eller eggleggingsbehov. Men naturligvis er det moro å bruke planter som kommer fra samme områder som fiskene når det lar seg gjøre. De som lager biotopakvarier benytter gjerne planter som stammer fra den aktuelle biotopen.
Hva med et Juwel Rio ? Denne pakkeløsningen fra Aquamanias er innenfor ditt budsjett, og inneholder det du behøver, med untak av sand, planter, vann og fisk :o)

Juwel er gode kar, og de gjør seg bra i stua. Du kan velge mellom ulike farger. Hvis man skal si noe negativt om Juwel, så er det at filteret ikke har veldig stor kapasitet. I tillegg er karet høyere enn det er "bredt", noe som gir mindre overflate. Dette er 2 faktorer som begrenser antall fisk man bør putte opp i karet, bortsett fra det så har jeg lite negativt å si om Juwel.

Ellers må du gjerne ta en titt under "rubrikk" her på forumet, det er mulig å gjøre gode bruktkjøp. Både fisk og planter kan det også lønne seg å kjøpe privat.

Kjøp så stort kar som du har plass og råd til. 200 liter er dobbelt så bra som 100 ;o) Større kar er lettere å holde, da større vannmasse gir et mer stabilt miljø, og du har mange flere valgmuligheter når det gjelder fisker.
1-2. Jeg har god erfaring med pakkeløsningene fra Juwel (Har tre akvarier derfra), og som nevnt over så ser de pene ut, er av god kvalitet, og har fine og praktiske møbler som du får med i pakkeløsningen. Filtrene i disse akvariene tar ganske stor plass i forhold til kapasiteten, men det er ganske enkelt å ta ut filterboksen hvis man ønsker det, og heller bruke ett utvendig filter med kapasiteten man vil. Har ett med det orginale filteret (som jeg har kjøpt ett filtercover til for å få samme tekstur på boksen som på bakgrunnen), og ett uten det orginale med utvendig filter istedenfor. Hva du trenger av filter kommer an på hvor mange og hvilke fisker du har (i forhold til forurensning osv). Av utvendige filter så anbefaler jeg Eheim, det er nok det med absolutt best kvalitet på, selv om de kan være dyre i innkjøp. Finnes mye brukt i god stand dersom man ser seg rundt.


3-4-5. Finn først ut hvor i verden du vil ha fisk fra, og om det er en spesiell type du helst vil ha som passer i størrelsen på akvariet ditt. Anbefaler å gå for få arter, og heller flere individer av hver art (dersom det er fisker som trives i stim/flokk), f. eks. 3 arter totalt (ett eksempel kan være en type ciklider du liker, en flokk med stimfisk som passer med disse, og et par algespisende dyr). Jeg synes det blir ryddigere og mer harmonisk i akvariet på denne måten i alle fall. Maller eller andre algespisende dyr kan være greit å ha, for å lette litt på renholdet i karet. Litt ut fra hvilke vannverdier du kommer til å ha (i forhold til den arten du velger å fokusere mest på), så har du forskjellige muligheter. Ancistrus-varianter er nok de vanligste og mest robuste fiskene, ellers har du f. eks. Otocinclus-arter. Noen reker og snegler er også gode algespisere. Corydoras roter rundt i sanden og holder den i orden, men da er det viktig at du har finkornet sand uten skarpe kanter.


6. Ja, du kan fint ha stimfisk og solitære fisker i samme kar, så lenge du passer på at stimfiskene ikke blir mat for de solitære fiskene (størrelsen på stimfiskene teller ofte inn her), og at de kan gå fredelig sammen i samme vannverdier.


7. Det er stort sett totalen som teller. Da jeg planla mitt første akvarium prøvde jeg for harde livet å finne en art som kunne gå i toppsjikt, men fant fort ut at det ikke ville fungere hos meg sammen med de fiskene jeg ønsket å ha. Se hovedsaklig på det jeg nevnte på spørsmål 3-4-5. Jeg holder selv Malawi nå, de er overalt i karet (ikke så alt for mye i toppsjikt), og det ser derfor harmonisk ut med kun disse.


8. Du velger helt selv hva slags planter du ønsker, så lenge de fungerer i vannverdiene, lyset du kan gi, evt. co2 (trengs ikke med mindre du velger middels vanskelige eller vanskelige planter) og at du ikke har fisk som spiser de opp. Det er lurt å ha litt planter som gjemmesteder for fiskene (med mindre du velger malawi/tanganyika), men de bryr seg ikke så mye om hva slags planter det egentlig er. Det som kan være lurt når du kjøper planter i butikken er å se at de ser friske og fine ut i butikken, og at det ikke er alger på disse. Du vil ikke dra med deg alger derfra til karet ditt.

Håper det var til hjelp og at du får en fin start med akvariet!
Takk for alle tips og innspill

Jeg har nå kjøpt, fått opp og fylt med bunnsubstrat og vann, et Juwel Rio 180. So far so good. Men da jeg fikk fylt opp vannet tilstrekkelig ser jeg at det er en viss høydeforskjell fra venstre mot høyre. Uten å ha målebånd tilgjengelig vil jeg si at det kanskje er en halv cm eller noe så der. Jeg vatret opp i går og fant ut at alt, bortsett fra ett hjørne er fullstendig i vater. Det siste hjørnet er pittelitt skeivt, ikke nok til å få noia over, men den ytterkanten av vanndingsen i vanndingsen (bra forklart) i vateret toucher så vidt streken.

Kan det stemme at det meste er i vater, selv om det er klar høydeforskjell? Eller burde jeg oppdrive et nytt vater? Er jeg avhengig av å tømme, for så å rette opp forskjellen umiddelbart eller kan jeg drøye den en dag eller to?

Edit:

Høyrehjørnet foran: 1.3 fra bunn av topparmaturen.
Høyrehjørnet bak: 1.3 fra bunn av topparmaturen
Venstrehjørnet foran: 1.8 fra bunn av topparmaturen
Venstrehjørnet bak 1.8-1.9 fra bunn av topparmaturen.

Vaterboblen heller mot noe mot venstre på langsiden foran, men fortsatt innenfor strekene. Noe mot baksiden på kortsiden høyre, men fortsatt innenfor. Noe bakover på kortsiden venstre, men fortsatt innenfor. Noe mot venstre på langsiden bak.
Har hatt samme problem med mine akvarier da gulvet i leiligheten ikke er rett i det hele tatt, så det jeg har gjort er å legge stabler med isboks-biter (klippet firkanter av plasten i boksene siden de ikke gir etter for vekt, la så mange som trengtes oppå hverandre og teipet rundt de for å holde det på plass) under de beina der det trengtes. Jeg har fremdeles ikke klart å få alt i vater 100%, og vurderer å flytte akvariet til en annen del av rommet nå. Ut fra hva jeg har forstått er det svært viktig å være nøye på det pga at glasset kan få ujevnt trykk og vri seg, og da kan det gå veldig galt.

Siden du sier du selv kan se høydeforskjellen, så vil jeg anbefale deg å prøve å rette det opp så fort som mulig, så er du sikker.
Tilfeldig bekjentskap
© Mona Opland
Reklame for plussmedlemskap