Innkøyring av akvarie....

Har endelig fått gang på et akvarium med grus pynt blomst og vann. Den har og pumpe med filter, varmekolbe og lys. Temperaturen er på ca 26 grader. Ungane er idag veldig utolmodige med å få fisk oppi. Fekk derfor, av en venn som har hatt stort akvarie i mange år, 25 liter akvarievann som han skulle skifte ut idag. Dermed har eg 50/50 med nytt og gammalt vann. Skal vannverdiane då vere bra? Eller må vi vente enda lenger? Tenkte å ta med en vannprøve på dyrebutikken før vi kjøper fisk. Men håper å ikkje skuffe ungane....
Vannet hjelper nok fint lite på å kjøre inn akavariet på en ordentlig måte.

Det du heller bør gjøre er å få litt 'filter gørr' fra vennen din og bruke i ditt eget filter. Da kan akvariet kick-startes uten å måtte vente 6 uker på innkjøring.

Jeg har kick-startet mange kar ved å ta (blå)svamper fra et filter til et annet.

Uansett bør du sjekke vannverdiene nøye den første tiden.
Inaktiv bruker
Her må du som forelder skjære gjennom, om ikke dere venter er det mulig at dere vil oppleve stor sorg i form av fiskedød. Det vil bli mer jobb, vann bytter hver dag i 2-3 uker og bare tull.
Bruk den tiden det tar å gjør det skikkelig.
Vil ikke de rette bakteriene vere i vannet nå? Og hvorfor vannbytte hver dag hvis fisken dør?
Inaktiv bruker
Nei, de rette bakteriene kommer etter ca 4-6 uker. Det vannet du fikk er meningsløst, det du vil ha sitter i filteret.
Om du ikke venter vil du få Ammoniakk og nitritt oppblomstring, og da dør fiskene.
Anna Lovinda
Vil ikke de rette bakteriene vere i vannet nå? Og hvorfor vannbytte hver dag hvis fisken dør?


Du bytter vann fordi akvarievannet i et nystartet akvarium inneholder et giftstoff som heter nitritt, når man ikke har et innkjørt filter. Kranvannet vi mennesker drikker er rent og fritt for det. Så når du bytter vann med rent kranvann, tynner du ut giften fiskene svømmer i, og redder dermed livet til fiskene.

Kan ta det litt fra begynnelsen av:

Bakteriene vi er ute etter i et fungerende akvarium, sitter ikke i vannet. De sitter i filtermaterialet, dvs inne i filteret, der vannet sirkulerer forbi hele tiden og forsyner bakteriene med næring og oksygen.
Det tar ca 4-5 uker for disse filterbakteriene å gro frem og begynne og etablere seg i en passende stor koloni i akvariets filter, så det er litt ventetid.
Vannet du har hentet brukt, har ingenting å si. Du har sannsynligvis bare hentet deg en masse alge-sporer i det brukte vannet, så du får fortere alger i ditt akvarium.

Du kan be akvarie-vennen deres om å istedet få en bøtte med vann der han har vridd opp filtermaterialet sitt, sånn at du får en brun, gørrete "suppe" i bøtta. Bøtta med dette gørrete vannet tar du så fort med deg hjem (vær rask, bakteriene i vannet lever ikke så lenge uten sirkulasjon).
I denne bøtta så kan du sette filteret ditt (hvis du har et lite innvending filter) og la det filteret få stå i gang og suge og filtrere skittvannet i bøtta. Når vannet i bøtta er blitt klart og gjennomsiktig igjen, kan du sette filteret tilbake i akvariet og plugge i kontakten igjen der. DA er det klart for fisk. For nå har du fått bakteriene du trenger! Bakteriene du trenger, levde i filteret til din kompis, og de ble overført til vannet i bøtta når filtermaterialet ble rengjort i bøtta.

Det du har gjort her beskrevet ovenfor, er det vi kaller "å kickstarte filteret", dvs gi det filterbakteriene ved hjelp av gørr fra et innkjørt, modent filter Sparer mange uker på det

Vær likevel forsiktig i de neste ukene. Begynn med bare et par-tre fisk, og øk en gang i uken med noen få til, inntil du har fått det antallet fisk du skal ha, eller som akvariet kan ha rom til. IKKE overbefolke akvariet ditt. Det har lett for å bli krangling og jaging fiskene i mellom om de bor for trangt.

Filteret er altså akvariets "hjerte", det er her viktig liv skal oppstå. Filteret må stå i drift 24 timer i døgnet, bestandig.
Kan kun stoppes for noen minutter når man må ta en nødvendig rens, men heller ikke det skal gjøres særlig ofte. Rens vil tynne ut bakteriebestanden, og det vil vi jo helst ikke skal skje for ofte. Når vet man så at det er på tide med en rens? Det SER man. Filterets materialer begynner å bli såpass tett av grums og slam inni at det begynner å bli lavere og dårligere "out put" fra utblåset til filteret. At utblåset er dårligere ser du når du titter inn i akvariet. Gjør det til en vane og kontrollere dette ved å kaste et blikk på filterutblåset hver dag, når du kikker inn i karet. Enkelt og greit, blir lett en vane.

Du skal altså ikke rutinemessig "vaske" filterets filtermaterialer til faste tider, som noen dessverre gjør ved en feil. Det filtermaterialet skal kun klemmes litt i en bøtte akvarievann (i forbindelse med et vannbytte er praktisk) til du får vekk det verste og fargen blir litt lysere, og så settes tilbake igjen i filteret så fort som mulig. Filtermaterialet skal ALDRI vaskes i varmt vann fra krana. Da dreper du filterbakteriene, og vil få nitritt-forgiftning i akvariet etterpå. Det dør fiskene ofte av.

Og et par råd til slutt, som jeg håper du lytter til;
ikke forhast deg. Med akvarium må man bruke tid, og det er like greit at ungene dine lærer det nå, først som sist. Naturen kan man ikke skynde på!

Det andre rådet som jeg understreker er veldig viktig er; KJØP dine egne vannverdi-tester! Du trenger dem. Har du et akvarium i hus, trenger du tester. Lær deg dette selv, først som sist. De du trenger mest i starten er:
Nitritt-test
Nitrat-test
Ph-test
Ammoniakk-test

Normalt ville jeg anbefalt deg å kjøpe dem her hos Aquamanias, men de har feriestengt for øyeblikket (ut uke 31). Tester og akvarieutstyr er MYE billigere på nett! Du kan istedet kjøpe dem her hos Webzoo.net. Handlet mye selv hos begge disse to.


Lykke til med akvariet ditt!
Tilfeldig bekjentskap
© Erik Silgjerd
Reklame for plussmedlemskap