Nybegynner og planter

Hei
Har noen frodige planter som ser ut til å sette røtter eller skudd fra midtsjiktet i akvariet og nedover horisontalt mot bunnen . I et par tilfeller kommer det opp nye skudd fra grusen. En annen plante (som mer ligner siv), ser ut som sprer seg under grusen og kommer opp nye skudd i en rett linje. Har også klippet av disse skuddene og satt de en annen plass på bunnen med spredning. Er ingen botaniker, men dette er vel normalt?
Tk
Ja, dette er normalt. Typiske stengel-planter (ser du har Hygrophila difformis) danner noder på stengelen, og knipes stengelen av vil det dannes nye skudd fra nodene. Disse gar også ofte gråhvite "luftrøtter" som vokser fra nodene. Mer typiske rosett-planter som sverdplanter, danner ofte adventivplanter på blomsterstengelen...blomsterstengelen kan vokse og danne en hel kjede med adventivplanter oppe i vannlagene. Sivaktige/gress-planter danner rotstengler med adventivplanter, enten oppå bunnlaget (lik jordbær) eller under (lik bringebær). Noen gressplanter danner adventivplanter oppe på plantestenglene ("paraplygress"). I alle fall kan man trygt skille dem fra morplanten når de har bra med røtter.
Imponerende svar, takk for det. Jeg har mye å lære. Er dettte en genetisk? Planter fra et miljø med stor avstand mellom høy og lav vannstand. Plantene virker veldig tilpasningsdyktige.
Tk
En må nok skille her mellom sanne undervannsplanter og sump-planter. For undervannsplanter er det bare å følge årstidene, det ligger i genene og er ofte forbundet med dagslys-lengde og temperatur. De kan produsere både blomsterstengler/frø og adventivplanter, litt etter lys og næringstilgang. Sump-planter er mer opportunistiske og kan reagere mye raskere på endringer i miljøet som flom og tørke, noe undervannsplanter har lite bruk for. Det kan man se på flere av dem, f.eks javabregner...de har sporekapsler under bladene, men produserer ikke sporer før forholdene blir nokså kritiske. Ellers lager de adventivplanter både på bladene og på rotstengeler. Ofte er det stor forskjell på over- og undervanns-blader både i utseende og funksjoner. Men når det kommer til stykket er selvsagt alt dette styrt av genene, som har tilpasset seg til å reagere på et visst sett med miljøbetingelser.
Tilfeldig bekjentskap
© John Morten Jensen
Reklame for plussmedlemskap