Så billig som mulig

Hei har aktorat kjøpt en kamp fisk. jeg har den i akvariet på 40 L, men jeg mager sand har bare stein i nå.
så spørsmålet mitt er kan jeg bruke sand som fins ute? jeg vet den vil helst ha mørk sand.
feks strø sand eller har den for skarpe kanter?
Strøsand kan inneholde alle mulige slags mineraler som ikke er bra for vannet eller fisken.

Skal du ha sand utenfra, er det tryggeste å finne en ren elv med sandbanker, skylle sanden godt, og kanskje koke den for å være helt sikker.
Tusen takk
tusen takk for svaret
vet noen om en billig nettbutikk som har sand?
og hvilken sand jeg bør kjøpe?
Du kan kjøpe blåsesand på jula eller den groveste typen på biltema. Under 100 lappen for 20+ kg, den på biltema er vell enda litt mindre. Jula har også filtersand som fremdeles er sand men litt "grovere" Det er sesong vare men er i butikken i slutten av mars ble jeg fortalt.

Edit: så du ønsket nettbutikk og jeg kan linke til flere som selger billig sand, bakdelen er bare at 15-25 kg sand koster like mye og sende som sanden alene koster..

Plussmedlem
Biltema : Artikkelnr 17-5425

Strøsand er stort sett alltid tilsatt tinesalter, dvs fy-fy
Mange er i tvil/skeptisk til biltema blåsesand men når jeg holdt på for mange år siden hadde jeg blåsesand fra biltema i alle kar. Opplevde ingen død eller verdier som tilsa at noe var dårligt. Videre kan en jo si at når biltema faktisk har en sand som det står kan brukes til akvarium nå i dag hadde jeg nok valgt den. Her er linken, du bør velge den groveste typen da den fine er veeeldig fin

http://www.biltema.no/no/Bygg/Flislegge-og-mure/Murerverktoy/Ovrigt/Sand-2000021665/

Jeg bruker blåsesand fra jula i mitt nye kar hvor de annonserer så pent om at det er et rent naturprodukt. Har ingen som helst betenkninger om og bruke den sanden i et akvarium. Noen mener blåsesand er for "skarp" til fisk som romsterer i sandnen eller filtrere sand i gjennom gjeller men det skal ikke jeg uttale meg om.

http://www.jula.no/catalog/verktoy-og-maskiner/trykkluft/trykkluftsverktoy/blasepistoler-og-tilbehor/filtersand-for-sandblasing-018297/

Til slutt vil jeg nevne denne filtersanden som er litt grovere og er ment som sandfilter til basseng. Helt kurrant den også, dog ikke i butikk ennå og litt dyrere. http://www.jula.no/catalog/fritid/fritidsaktiviteter/svommebassenger-og-tilbehor/tilbehor-til-svommebasseng/filtersand-952042/

Det som heter blåsesand på Biltema, ser sånn ut :

Type 1 :
SiO2 45–52 %
Al2O3 24–31 %
Fe2O3 7–11 %
CaO 3–8 %
K2O 2–5 %
MgO 2–3 %
TiO2 0–2 %
Na2O 0–1 %
Fri kvarts mindre enn 0,1 %

Type 2 :
MgO 47–50 %
SiO2 40–42 %
FeO+Fe2O3 7–8 %
Al2O3 0,4–0,5 %
CaO 0,2 %
Glødetap 0,5–1,2 %
Fri kvarts mindre enn 0,1 %

Dette er helt ubrukbart, etter min mening....men naturprodukter. At noe er "et naturprodukt" betyr ikke at man trygt kan putte det i et akvarium. Ren kvartssand (97-99% SiO2) er trygt. Blåsesanden fra Jula fins det ingen deklarasjon på...fins sjelden noen dokumentasjon på noe i den butikken, desverre.
Hvilke mineraler er det denne sanden inneholder som du mener ikke er forenlig med livet under vann?
Rådasand, da? Det er ikke så dyrt (tror jeg?), og jeg tror de fleste dyrebutikker kan ta inn det (og kan kjøpes på nett). Fins i flere kornstørrelser, og antakelig også i ulike kvanta. Du trenger jo ikke svære mengder til en 40-liter.
Rådasand er kvarts (ca.80% SiO2) og feltspat (i form av kali-aluminiumsilikat) i litt ulike prosentforhold etter hvor sanden er tatt ut. Har den i ett kar her, men kommer ikke til å bruke den mer.

Jeg har ikke sagt at de nevnte blåsesandtypene er "ikke forenlige med livet under vann". Men hverken aluminiumoksyd (naturlig mineral bauxitt) eller jern(III)oksyd (rødrust) er noe særlig å ha i akvariet. Ingen av dem er forsåvidt løselige i vann, men kan reagere med syrer og/eller baser som fins i akvariet med uforutsigbare resultater. Magnesiumoksyd vil fungere som en buffer og heve pH og GH.

Plussmedlem
Kenneth Myhre
Mange er i tvil/skeptisk til biltema blåsesand men når jeg holdt på for mange år siden hadde jeg blåsesand fra biltema i alle kar. Opplevde ingen død eller verdier som tilsa at noe var dårligt. Videre kan en jo si at når biltema faktisk har en sand som det står kan brukes til akvarium nå i dag hadde jeg nok valgt den. Her er linken, du bør velge den groveste typen da den fine er veeeldig fin


For mange år siden er ikke det samme som i dag. For noen år siden endret Biltema blåsesanden sin. Samtidig begynte de å selge den sanden vi nå bruker, altså 17-5425
Kenneth Myhre
Hvilke mineraler er det denne sanden inneholder som du mener ikke er forenlig med livet under vann?


Jeg ble nysgjerrig og googla litt.. Det synses VELDIG angående olivine sand men videre er det mange som bruker det, har brukt det og fortsatt bruker det. Når det er sagt sier jeg det igjen, når biltema selger sand som er beregnet for akvariebruk brukes selvsagt den som tidligere forklart.
Angående jula blåsesand. Hva den inneholder, tja.. Hvem vet men den er utprøvd i maaaaange kar gjennom flere år uten at jeg kan finne en eneste negativ opplevelse som kan knyttes til denne sanden. Hva gjelder olivine sand er det delte meninger om fiskedød, alge oppblomstring etc.

Jeg fant en gammel forklaring fra en meget kompetent AF bruker som var og treffe noen år tilbake på forumet.

COPY/PASTE

Olivin er ett "rent" mineral, og er derfor noe som ikke egner seg til vårt formål.
Olivin har kjemisk formel Mg2SiO4, og vil spaltes ned til både magnesium (som løfter Gh, her vil den løfte Gh til ulevelige verdier), silisium (som øker ledeevnet til vannet slik at fiskenes nerver trolig går bananas) og oksygen.
I tillegg finnes det en god del jern i slike forekomster av olivin (Fe2SiO4). Dette vil garantert gi ennå mer problemer med alger, enn næringa de får i form av magnesiumet.

Med å bruke denne sanden, vil vannet fort bli helt grønt, både av mineralene, og av alger, i tillegg til at fiskene ikke vil kunne håndtere denne hardheten på vannet.

Men interessant nok, vil jeg anta at olivin i passende mengder (les: små ), kan fremme planteveksten. Men det er jo en del måneder\ år med prøving og feiling som skal til for å finne rette mengder. En del daue planter\ fisk er nok også å beregne i ett slikt eksperiment

For å gjøre ett langt svar kort; nei, olivin passer umåtelig dårlig som bunnlag i ett akvarium

Skrevet av Frank Angell
milo
[QUOTE=Kenneth Myhre]Mange er i tvil/skeptisk til biltema blåsesand men når jeg holdt på for mange år siden hadde jeg blåsesand fra biltema i alle kar. Opplevde ingen død eller verdier som tilsa at noe var dårligt. Videre kan en jo si at når biltema faktisk har en sand som det står kan brukes til akvarium nå i dag hadde jeg nok valgt den. Her er linken, du bør velge den groveste typen da den fine er veeeldig fin


For mange år siden er ikke det samme som i dag. For noen år siden endret Biltema blåsesanden sin. Samtidig begynte de å selge den sanden vi nå bruker, altså 17-5425

Helt sant og det var den jeg linket til..
Vet ikke hva jeg har gjordt riktig i mitt kar. Men jeg har Coop-extra kattesand, i mitt kar. og alle set\r ut til å trives bedre enn noe oppsett jeg har hat før. Tidligere har reker bare dødd. Men no skifter Amanorekene skall i høyt tempo. Både Amanorekene, og kirseberrekene bærer rogn, noe de alderi har gjordt før. Og det ser ut som fisken trives so alderig før..

Eneste jeg angrer på er å ikke knustes kattesanden til sand før jeg brukte den i karet..

Sånn ser ting ut no...

Litt mere info om hvordan jeg har gjordt det....!?

hei tusen takk for alle svar.
har kommet frem til at det blir blåsesand fra jula.
jeg vet det er litt sent å lese seg opp etter at man har begynt
i boka akvariet mitt av Ulrich Schilliewen så virker det viktig med bunnslagnæring. er det viktig og hvor får jeg tak i det?
Jeg har fått tak i databladet på jula blåsesand og det består stort sett av kvarts. Helt topp sand! Jeg har nettopp lært om næringsrikt bunnlagt selv og jeg valgte og gå for tropica sitt bunnsubstrat. Du får det på dyrego butikker eller webzoo. Den er ment og være tildekt med annet ønsket substrat menst soil er ment for og være DET eneste substratet. Egenskapene er noe av det samme med unntak av at soil senker pH og kh. De som har greie på dette får korrigere hvis det er feil.

Hvor viktig? Tja, hva skal du ha av planter? Med mye stengel planter er det ikke så viktig men aldri feil og ha et depot som plantene kan nytte seg av.
Tusen takk for svar. jeg tenkte å ha nybegynner planter
Tilfeldig bekjentskap
© Leif Flister
Reklame for plussmedlemskap