Akvarium uten varmepumpe! hvilken temperatur ??

Har et akvarium på 30 l uten pumpe eller varmeelement, de gangene jeg har målt har den vist ca 20 grader, som virket veldig kaldt, men jeg heller på med ganske varmt vann hver dag, sånn at det blir ca. 23-25 grader.

Hvilken temperatur trenger guppy for god oppdrett eller bare at de har det godt?
Du kan ikke drive karet uten et innkjørt filter og riktig temperatur ! 20 grader er noe lavt for guppy. Å helle på varmt vann er ikke bra, ihvertfall hvis du tar det direkte fra springen. Skal du bruke varmt vann, så brukt vann som er kokt ! Og skaff filter og varmekolbe...
Hei og velkommen til vannverdenen

Antar at du er nybegynner ettersom du poster inne på denne kategorien i forumet

Fiskebolle var en ganske populær hobby/gave for en god tid tilbake, i dag får du ikke en gang handlet fisk i dyrebutikkene om den skal settes i en fiskebolle.

Hvorfor? (La oss ta et eksempel med fiskene du har i dag)

Kar størrelse:
Man bør lese om Guppy og finne ut hvilket kar som er egnet for denne fisken, samtidig må man sjekke/google hvor mange fisk som er forsvarlig å ha i et kar på XX Liter.

Vannverider:
Skal man drive med fisk må man også bry seg om fiskens vellferd, personlig tror jeg flesteparten bryr seg. Utfordringen hviler heller på mangel av kunnskap og at man faktisk oppsøker den. Lytter man til råd og følger dem så lykkes alle med sin vannhobby..

Guppy skal ha høy Ph/Gh, disse skal også ha biologiske bakterier som man får fra en innkjørt filterpumpe som sirklulerer vannet. Disse pumpene fåes i flere størrelser og varianter, noen henger utenfor glasset mens andre ligger oppi. (Ref: din strl på 10L)
Pumpen har også til hensikt å rense vannet (beholde akvarie kvalitet men rense tiss & bæsj også kalt nitritt)

Vannbytte skal foretas annenhverdag i et så lite akvarie som 10L, men da IKKE mer en 1/3 av vannet byttes. I større kar kan man bytte samme del ukentlig.

Vanntester: har du ikke dråptetester så er du ganske blind på hvilken kvalitet vannet ditt har og kan derfor heller ikke justere verdier opp/ned.. Det finnes strimmeltester og andre tvilsomme tester, men disse er ikke særlig pålitelige. Noen vil si i mot dette, men som en generell regel så er JBL Dråptest den mest nøyaktig å få kjøpt.

JBL Dråpetestkit koster rund 5-600,- og mangler kun NO4 (Amoniakk som også er viktig)
Her har du et godt utgangspunkt.

Fiskenes Vellferd:
Guppy liker planter, planter liker næring. Noen planter er hardhause mens andre er veldig vanskelig å få til i et kar. MEN skal du ha guppy bør du ha både planter og flyteplanter.

Innkjøring av nytt kar/filter:
Du som allerede har fisk i karet bør spørre på FB eller noen plass om noen har filterguffe å avse. INGEN kar stort eller smått skal stå uten filterpumpe.

Normal innkjøringstid med fiskeløs innkjøring av filer er 6 uker +
Målinger gjøres fortløpende og når alle verdier er fine, først da er karet klar for litt fisk. Start med en stim og noen algeetere samt bunnfisk. Gjerne noen Eplesnegler som kan være med å bidra til den biologiske prosessen.

Lykke til
Fortsetter:

Varmekolbe:
Noen fisker klarer seg utmerket i romtemp (22 grader).. Har du et kaldere rom enn dette skal du benytte en varmekolbe som er dimmensjonert for ditt kar. (Står som regel på pakken)

Vann fra kran:
ALLE bør handle seg et test kit ref tidligere kommentar. Du bør sjekke kranen din for Ph kvalitet, vannet i kranen vår er ofte Ph nøytral (ca 6 i Ph). Selskapsfisk skal som regel aldri ha denne lave Ph´n.. Da må man tilsette Ph+ for å øke dette til ønsket nivå avhengig av hvilken fisk man har.

Guppy skal ha Ph 8-8,5 for å trives, samt en Gh på minst 7-8
Det første her er Ph = surhet i vannet, det andre Gh = hardhet i vannet.

NB: Hver gang du tar vannbytte (annenhver dag i ditt tilfelle) må du tilføye Ph/Gh+ etter angitt mål.. Veldig veldig lite om gangen for ditt vedkommende (10L).. Såå en boks har du leeenge.

Foring:
Gi fisken grønnsaker og kjøtt..
Kjøtt får du handlet i dyrebutikk i form av frosne larver og Artemia. Ha litt forskjellig i frysen og mat litt av hver til forskjellige dager.. Artemia bør du gi litt av hver dag spør du meg.
Grønnskaer får du handlet i frysedisk også, frosne erter som du tiner og fjerner skrell på før du mater samt frossen spinat som du porsjonerer. Gulerøtter liker di også..

Mengde for:
Prosjoner litt forsiktig, ser du at maten blir spist opp raskt (ikke grønnsaker) så gir du ikke for mye. Blir mat liggende må du minske samt fjerne med slamsuger slik at den ikke ligger og råtner. Har du snegler forsvinner den uansett.. MEN som sagt, dette er et hint om overforing som igjen kan føre til nitritt og død.

Det er alltid mat i karet (Når dette er brukt en liten stund med fisk oppi) så pass på og ikke overfor med kjøtt mat. Grønnsaker bør være borte neste morgen, helst..

Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap