Redningsaksjon som kanskje går bra..?

Hei!

Jeg vet at dette ble langt, men kunne virkelig trengt litt hjelp, altså.

Jeg har akkurat fått et akvarium på 17 liter, en slik Aquabox.
Har aldri hatt akvarium før, og har snoket rundt her på AF i tide og utide de siste to ukene og sitter igjen med mange spørmål.

Har skjønt det er sånn at diskusjonen her går hit og dit om størrelse og trivsel og hu og hei, men jeg hadde satt pris på om denne kan vente - jeg har lest opp og ned og i mente om dette, men faktum er at jeg ikke har plass til et større.
Da tenker man kanskje at jeg bare burde latt være, men dere skal få hele historien.

Jeg er student, og flere av vennene mine bor i kollektiv.
I det ene kollektivet bor det en kampfisk (av den vanligste typen, om det oppklarer noe) i en bitteliten bolle, som for meg fremstår fryktelig deprimert.
Eieren hans skal flytte i juni, og jeg har fått mulighet til å adoptere fyren og det måtte jeg jo nesten takke ja til.
Håpet er å velte han ut av denne furtingen og gi han et litt bedre utgangspunkt for å trives.

Men nå trenger jeg altså litt hjelp.
Akvariet er installert med pumpe og filter av denne typen, varmekolbe, temp.måler (som nå står på 26 grader), grus og en båt å gjemme seg i. Tenkte meg ut på planteshopping i dag, ei lita plante i bunnen og ei flyteplante.
Pumpa har en gjennomstrømming (?) på 450l/t - virker det logisk til 17l?
Vannstanden er nå ca. 15 cm høyt, for det har jeg hørt at kampfiskene trives med - skal jeg la det være eller fylle opp noen cm til - har 5-6 å gå på. Det øker jo plassen til typen litt, hvert fall.

Sånn planen ser ut nå får akvariet gått og summet seg i gang i 5-6 uker, men jeg er forvirret av alt jeg leser - hvis det får surre og gå av seg selv med planter i denne tida, trenger jeg drive med masse fiksfakseri med salmiakk og Gud vet hva? For helt ærlig føler jeg meg ikke kompetent nok til det.
Hva kan jeg evt gjøre for å sikre god innkjøring? Kan jeg spørre i dyrebutikken om jeg kan få med litt slam fra et av deres kar?

Hvilke tester er det jeg MÅ ha? Har notert meg NO2 og pH - holder det? Og kan jeg klare meg uten, eller er det fullstendig uansvarlig?

Grusen jeg har er relativt stor (den fulgte med akvariet), vil tippe 0.5-0.7cm - hvordan vil planter trives her? Bør jeg blande det ut med mindre grus i tillegg? Har tenkt på å kjøpe mørkere grus å blande ut med uansett, siden fisken naturlig lever med mudder.

Også er det dette med at små akvarier er vanskelige for nybegynnere fordi de er vanskelige å holde jevne vannverdier i - hva kan jeg gjøre med det?
Bør jeg skifte vann oftere/skjeldnere enn en gang i uka? Hva kan jeg bruke av innredning for å holde ting mer stabilt, og hva bør jeg unngå? Har lyst på ei rot i tillegg til plantene, f eks. Er det noen midler jeg kan kjøpe som hjelper å stabilisere ting?

Hva er tankene rundt sånn vannforberedene man får med fra butikken - synes jeg leser så mye forskjellig. Tanken min er å ha det i ved vannskifte..

Siden karet er så lite, hva er sjansen for at en malle kan trives sammen med kampfisken?

Og er det noen andre, mindre kjente grep jeg kan gjøre for å bidra til trivsel? Noen mener de liker å høre på musikk (?), noen mener fiskene trives utrolig mye bedre av å få tenke litt og lære triks.. Det ligger så mye info ute! Blir helt svimmel. Og dyrebutikken stoler jeg svært lite på.

Generelt: HJELP! Vil jo helst ikke ta livet av den stakkars karen heller.
Prøver med et kort svar på langt innlegg Har litt dårlig tid, så jeg rekker kanskje ikke alt.

Ikke kjøp flere fisker, fyll akvariet helt opp. Det med 15 cm er bare for parring, så vidt jeg husker. Det er lettere å holde vannverdiene stabile i større kar. Skaff deg en test for vannverdier (kanskje jbl proscan med mobilapp er bra hvis du er helt ny og vil gjøre det enkelt) og bytt deler av vannet minst en gang i uken, kanskje to. Hvis du følger med på testene så finner du ut av det. Jeg pleier å bytte 20-25 prosent på min kampfisk hvis vannverdiene er OK. Det er bedre med flere små vannbytter enn å bytte nesten alt på en gang. Flyteplanter er supert Bra med plante på bunnen også, det kan hende den legger seg og hviler på bladene av og til Du kan godt spørre i dyrebutikken etter slam, men det er seriøst ikke så vanskelig som det høres ut som å kjøre inn et kar Det trenger bare litt tid, så hvis du begynner nå så er det klart når du får fisken. Eg brukte instruksene under avsnittet "add and wait" på denne siden http://www.fishlore.com/aquariumfishforum/threads/ammonia-instructions-for-a-fishless-cycle.19627/

Er ikke så dreven på pumper, men hvis du ser at fisken blir feid av gårde så er den alt for sterk. Ser at min kampfisk tåler litt strøm, men det ble for mye en dag jeg skulle teste ut en ekstra pumpe. Hvis den svømmer fint og rolig uten å anstrenge seg mye hele tiden, og det er bevegelse i overflaten tror jeg det er greit. Du kan Google litt på ideer til hvordan man minker strømmen hvis det blir for mye.
450 l/t høres ut som sterkt overdrevne tall fra en billigpumpe, men hvem vet. Hvis den virkelig er så kraftig, så sirkulerer den alt vannet i akvariet på godt under tre minutter, og da vil saker og ting flagre godt rundt i akvariet.

Bare fyll helt opp med vann, men pass på at kampfisken ikke kan hoppe ut. Hvis den har lange slør (VT) så hopper den neppe så høyt, eller ikke i det hele tatt. Samme hvis den er slapp og sløv. Mer kortfinnede varianter kan fort hoppe 6-7 cm over vannflaten hvis de er av den livlige typen.

Siden fisken bor i en bolle i dag, ville jeg bare tatt den rett opp i akvariet. Det er ikke verre å være i et akvarium under innkjøring, enn i en bolle.

Men få deg målesett for ammoniakk og nitritt sånn at du vet når de respektive toppene kommer under innkjøringen. Du må være klar til å skifte vann hver dag i to separate perioder under innkjøringen. Du kan klare deg uten disse testene, men da må du skifte vann, både ofte og mye, gjennom hele innkjøringen, for å være på den sikre siden.

Kampisken blåser en lang marsj i hvordan bunnlaget er, så lenge det er noenlunde mørkt på farge. Grus er helt greit for planter, og det er lettere å få dem til å sitte i grus enn i sand.

Skifter du vann 1-2 ganger i uka etter innkjøringen er ferdig, går det sikkert greit. I hvert fall så lenge du ikke begynner å fylle på med flere fisk.

De få mallene jeg vet om som kan trives i så små akvarier, er egentlig ikke så veldig hardføre, så jeg ville ikke brydd meg med det i første omgang.

Du kan gjerne kjøpe en flaske med vannforbedringsmiddel (type Aquasafe o.l.) til bruk i innkjøringsperioden, men du trenger neppe å bruke anbefalt dose hvis du har normalt norsk vann (som er usedvanlig godt i internasjonal målestokk). Det vil kverke det lille som er av klor i vannet. Senere, når du skifter litt mindre vann av gangen, tviler jeg på at du vil trenge det.

Tviler sterkt på at kampfisken er noen musikk-entusiast, men gi den masse planter, og gjerne en rot og litt annen innredning som den kan utforske. Jo tettere med planter, desto "større" vil territoriet synes for kampfisken, og den kan kose seg med å patruljere hver eneste krik og krok av planteskogen sin.
Tusen takk for gode råd!

Nå er akvariet på plass, og nervene adskillig roligere. Har lagd fra meg malle-idéen, men tenker litt på en eplesnegle eller to, for algespising.

Pumpa ser ut som passer ganske godt (rent sett bort i fra at den er relativt stor, da..), og jeg skal studere meg grønn på linken du har lagd ved
Takk for gode råd og beroligene ord

Pumpa ser ut til å være helt grei, den er til og med ganske stille! Det fulgte med et dekkglass og lys, og varmen ligger jevnt på 26 grader. Blir spennende å se om han endrer adferd når han kommer ut av bollen og får litt mer plass og en liten skog!

Jeg er borte fra akvariet noen dager nå, men tenker å skifte daglig når jeg er tilbake - har kjøpt en rot som farger vannet ganske bra også..

Det viser seg at daglig leder på den nærmeste dyrebutikken er en skikkelig akvarieentusiast, så jeg planlegger å bli gode venner med henne de neste månedene
Vannet her jeg bor er visst ekstra bra, sier hun, og fikk roet meg ned noen hakk.

Jeg dropper malle, men vurderer reker eller en snegle eller to for algene sin skyld.. bare i tilfelle. Hva tenker du om det?

Men herregud som jeg koser meg, leser og planlegger, ser og leker hele tiden! Er redd dette vil spise litt av stipendet mitt.. Og tusen takk for hjemmesiden din, den er til skikkelig gog hjelp!
Jeg blir så glad av å lese om fisker som kommer seg ut av bollene!!! Og at faktisk fins skikkelig flinke akvarister i dyrebutikkene,det er sjelden vare.
Du gjør alt riktig og det er helt supert, men det trenger ikke være så dyrt å drive med akvarium.
Istedenfor å kjøpe masse midler,kan man bruke eikeblader for å senke pH, man kan ha litt skjellsand oppi for høyere gh og pH osv, mye muligheter Jeg er ikke stor fan å putte alt mulige remedier oppi karet, men man lærer og finner sine egne foretrukne metoder.
Mye planter er gull verdt, og kampfisken vil kose seg maks.
Jeg går i lokale vannet/ elven og plukker planter, har masse elvemose som trives godt, og en del andre planter ( kan finne navnet på de) og alle mine vokser og trives. Og det er utrolig gøy å gå i naturen og plukke og ikke minst billig
Min kampfisk elsker å ligge stille i elvemosen og jakte å guppy babyer. Når karet er godt beplantet, vil kampfisken skifte helt adferd, den vil bli nysgjerrig og være veldig aktiv.
Bare så du er advart, så kommer kampfisken til å ete tentaklene av eplesneglen, noe eplesneglen neppe vil sette noe stor pris på, men dødelig er det ikke. Men det ser unektelig litt stusselig ut med tentakkel-løse eplesnegler.
Tilfeldig bekjentskap
© Klaus Steinhaus
Reklame for plussmedlemskap