Nå er jeg lei, jeg trenger hjelp!

Hei!
Jeg har hatt fisk i noen år, men ikke sammenhengende, da jeg fortsatt river meg i fletta hver gang.. Jeg føler jeg er den eneste personen i verden, som får syke fisker, som fører til at de dør. Jeg har ikke hatt en og samme fisk lengre enn kanskje noen få måneder, da de dør en etter en, eller som i et tilfelle, fikk jeg krasj i damekaret, og fant en hann død på bunnen dagen etter den var sett til, og da var den helt fin..

Så.. Jeg har en 22L, som jeg har veldig lyst å ha en kamp fisk i etterhvert. MEN! Denne gangen skal jeg gjøre det helt riktig! Koste hva det vil koste, nå er jeg lei av å få feil informasjon. Etter måneder med lesing, vet jeg at det er kampfisk jeg vil ha igjen, men denne gangen ønsker jeg å gjøre alt for at den kan leve et godt liv lengre enn bare noen få måneder!

Så.. Det jeg starter med å spørre om er;

- Hvilken pumpe trenger jeg? Jeg har en pumpe nå, men har ikke peiling på om den er god nok?
- Jeg vil gjerne kjøre inn tanken uten fisk, så det får ta så lang tid det bare vil, men som sagt, jeg SKAL klare dette denne gangen, på riktig vis!

Og ja, beklager, men jeg må ha dette inn med tskje!


Er det noen der som kan hjelpe meg? For jeg har så lyst å ha en fin fisk å kunne stelle riktig ved. Setter pris på alle svar!
Plussmedlem
Hei!

Trist å høre at du sliter med at de dør for deg. Aldri kult, og er nok den viktigste årsaken til at folk gir opp akvarium.

Aller først vil jeg si at 22 liter er i minste laget, selv til kampfisk. Det går an å ha den i det, men det er et så lite vannvolum at du fort får oppbygning at giftstoffer og ustabile forhold.
Fra 30 liter og oppover ville jeg anbefalt for en enslig kampfisk.


Uansett - i 22 liter ville jeg anbefalt utvendig pumpe av noe slag. Bøttefilter er fine da de gir deg noen desiliter ekstra vannvolum både det de inneholder selv og med at de ikke legger beslag på noe plass inne i akvariet. Om du går for Eheim, Fluval, AM-Top eller noe annet merke spiller ikke så mye rolle.
Alternativt så finn et hang-on-filter. Går også an å bruke et svampfilter på luftpumpe, men de er ikke så pene å se på.

Poenget her er hvor mye vann de filtrerer. Kampfisk skal ikke ha noe særlig strøm i vannet, så du trenger ikke et kraftig utblås, men du trenger en pumpe som filtrerer godt. Fen ganger akvarievolumet pleier å være et fint utgangspunkt, gjerne mer, men ikke mindre.
Altså, for 22 liter akvarium trenger du et filter som filtrerer ca 100 liter vann i timen.

Planter er viktige da de ikke bare er dekorative, men utfyller flere viktige funksjoner. Finn hurtigvoksende planter, sånn som gulrotgress, hornblad o.l. Disse vokser raskt og kan brukes som flyteplanter.
Mange kjøper planter etter hva de synes er fint, men jeg vil anbefale deg (i hvert fall til å begynne med) planter som ikke krever mye stell og som støvsuger karet for overskuddsnæring.
I tillegg vil kampfisken sette veldig pris på dette da den har mange planter å snirkle seg gjennom på jakt etter noe å spise.

Ikke kast bort plass i akvariet på å sette inn plastfigurer eller andre kunstige dekorasjoner. Du kan gjerne ha en trerot eller liknende, men bruk naturlige gjenstander.
Når det kommer til bunnlag (sand, grus, soil) så velg en du synes er fin. For kampfisk spiller det ikke så stor rolle hva du velger, og du trenger ikke bruke mye heller.

Dette setter du opp så fort du har det du trenger. Så lar du filteret og akvariet gå som om det er fisk i det i minimum 6 uker. Av og til kan du ha i pittelitt fiskemat, for å gi filterbakteriene noe å jobbe med.
Gjerne bruk plantegjødning i denne perioden også.

Når det kommer til foring av fisken så ikke kjøp flakfor. Generelt er det av laber kvalitet og inneholder veldig ofte mye mel og kornprodukter.
Let deg frem til et fint granulat (pellets) som har bra innhold av proteiner. Et tips er å se på innholdsfortegnelsen.
Det det er mest av i et produkt står ofte først på slike fortegnelser.
Granulatet kan du supplere med frossent for av et eller annet slaget. Mygglarver av forskjellig farge, dafnier, artemia osv. Det meste vil nok falle i smak.

Etter fisken er satt inn, bør du overvåke vannet med vanntester. Du MÅ ikke, men jeg ville anbefalt det. Og her spiller størrelsen på akvariet en vesentlig rolle. I en 100 liter så vil en vanlig vaskebøtte med vann være bare 10 % av vannvolumet og dermed påvirke resten av vannet i mindre grad.
I 22 liter vil det være nesten halvparten av det, og påvirke resten av vannet betydelig. Så om du velger å skifte vann uten vanntester, så skift små mengder vann OFTE. 3-4 liter hver dag eksempelvis.

Jeg ville kanskje også vurdert å medisinere karet profylaktisk etter at fisken er satt inn. Altså at man medisinerer uten synlige tegn til sykdom. Esha 2000 kan brukes slik. Stresset med flyttingen og akklimatisering til nytt akvarium svekker fisk ofte så mye at de utvikler sykdom immunforsvaret deres normalt ville kunne håndtert.

Håper dette er til noe hjelp. Bare spør mer om du lurer på noe mer.
Riktig innkjøring av filter, jeg bruker å tilføre litt fór hver dag i minst 6 uker, i denne perioden bytter jeg ikke vann. Og regelmessige vannbytter, jeg bytter 2 ganger i uka, sånn at det blir ca 30% til sammen. IKKE overfóre, gjerne en fóringsfri dag i uka, er det viktigste for å lykkes i denne hobbyen.
Du har ikke vurdert reker, siden karet er i minste laget for fisk? Jeg er akkurat i gang med reker i et 19 liters kar nå, det er artige og livlige dyr.
Først og fremst, tusen takk for svar!

Nei, det er ikke noe gøy å miste fisk. Det er faktisk utrolig kjedelig, fordi en bruker mye tid og penger på at alt skal klaffe, så det er kjedelig når det ikke gjør det..

Å? Jeg har snakket med en del oppdrettere, og de har da fortalt at så lenge jeg ikke har for mye i karet, så vil det gå fint, da de i naturen finnes i sumper eller små plasser, men kan hende jeg bytter over til en større tank etterhvert. Problemet mitt nå er at jeg ikke har så stor plass der jeg bor..

Jeg fant en eheim pumpe i dag, fra en tidligere tank, fungerer den? Mtp på utvendig pumpe så sliter jeg med plassen igjen..

Jeg kjøpte to planter i dag, og "plantamin", plantejødsel i væskeform? Jeg har hvertfall aldri hatt det i karene mine før, og kanskje derfor mine planter også har daua ganske fort? Jeg skjønner jo at det er mye jeg ikke har fått med meg... Hun i dyrebutikken mente også plantene vokste fort, så her var det bare å knipse de av, og sette de ned i steinene, så kunne de også få røtter og vokse seg til.

Jeg kjøpte en 3 kg med svarte små steiner. De var kjempe fine, og helt runde i kantene, så føler ikke de blir noe problem for kampfisken.

Jeg har kjøpt en "tønne", som fisken kan gjemme seg i. Den er ikke stor, men stor nok til at fisken kan svømme gjennom.

Flak for min del har aldri vært veldig populært. Pellets derimot er hva jeg har brukt tidligere, og vært veldig fornøyd. Så det skal jeg gå til innkjøp av og fóre med nå som det ikke er fisk i. Jeg leste angående innkjøring med salmiakk, er dette noe jeg kunne gjort, eller holder det med å legge fiske fór oppi, for så å ta noen vannbytter hver uke?

Tusen takk for svar. Setter veldig veldig stor pris på all hjelp jeg kan få.
Eirik Tømmerås
Riktig innkjøring av filter, jeg bruker å tilføre litt fór hver dag i minst 6 uker, i denne perioden bytter jeg ikke vann. Og regelmessige vannbytter, jeg bytter 2 ganger i uka, sånn at det blir ca 30% til sammen. IKKE overfóre, gjerne en fóringsfri dag i uka, er det viktigste for å lykkes i denne hobbyen. Du har ikke vurdert reker, siden karet er i minste laget for fisk? Jeg er akkurat i gang med reker i et 19 liters kar nå, det er artige og livlige dyr.


Du sier du ikke bytter vann i denne perioden. men regelmessige vannbytter(?) Mener du da etter disse 6 ukene, så tar du et 30 prosent vannbytte også setter du inn fisken?
Til TS; har du hatt større kar tidligere, enn denne 22 literen?

Først og fremst, jeg ville tatt en grundig kikk rundt meg og sett om det ikke var mulig å få plass til et større kar! Hvis man er litt kreativ , så er det utrolig hva man får plass til.. :p 22liter er håpløst smått og ikke noe i nærheten av hva jeg ville anbefalt en nybegynner(?) å styre med. Enkelt sagt, jo mindre vannvolum, jo mer erfaren akvarist trenges det for å få det hele til å fungere.

I tillegg er det nok ikke snakk om 22 liter vann..man fyller jo ikke karet breddfullt til kanten og grus/dekorasjoner 'spiser' jo også opp volum. Så i realiteten er det nok snakk om noen liter færre og det gjør det hele ennå vanskeligere.

I en så liten vannmengde skal det veldig lite til før det hele kræsjer med fatalt resultat for beboerene, som du jo har erfart. Hvis man f.eks tenker seg at du har to kar, ett på 200 og ett på 20 liter, og er litt vel godhjerta med foringen en dag eller hopper over vannskifte. I 200 literen kan det være uheldig men vil antagelig gå greit, i 20 literen kan det være over og ut for det som lever der..

I stedet for å bruke penger på dyre utvendige filtre, ville jeg heller ha grunngått plassen og sett om det ikke var mulighet for å ha et noe større kar. Kar kommer jo i forskjellige utforminger, ikke alle har like stort bunnareal men kan likevel være på flere liter enn de tradisjonelle ,rektangulære.

Ideelt sett burde ingen starte med noe mindre enn minimum 100 liter, tenker jeg, da ville nok mange færre ha opplevd store skuffelser og kuttet ut hele fiskeholdet før de fikk startet ordentlig og ikke minst ville nok adskillig færre fisk måtte sette livet til under høyst uegnede forhold.
Dessverre tenker mange at de vil 'starte i det små' for å prøve og tankegangen er jo høyst forståelig men dessverre veldig feil i denne sammenheng.

Hvis du er bestemt på å beholde 22 literen, ville jeg nok kuttet ut tanken på fisk og eventuellt satset på reker i stedet, som noen her foreslo. Tenk dog på at også reker har krav til vannet, de er ikke enkle 'erstatninger' for fisk.

De som hevder at i naturen lever fisk i små vannsamlinger, glemmer gjerne at dette svært sjeldent er snakk om lukkede systemer som et kar jo er. Det regner, kommer vann fra grunnen og det luftes på en helt annen måte i ett kar, så denslags argumenter gir jeg ikke så mye for



Resim
[QUOTE=Eirik Tømmerås]Riktig innkjøring av filter, jeg bruker å tilføre litt fór hver dag i minst 6 uker, i denne perioden bytter jeg ikke vann. Og regelmessige vannbytter, jeg bytter 2 ganger i uka, sånn at det blir ca 30% til sammen. IKKE overfóre, gjerne en fóringsfri dag i uka, er det viktigste for å lykkes i denne hobbyen. Du har ikke vurdert reker, siden karet er i minste laget for fisk? Jeg er akkurat i gang med reker i et 19 liters kar nå, det er artige og livlige dyr.


Du sier du ikke bytter vann i denne perioden. men regelmessige vannbytter(?) Mener du da etter disse 6 ukene, så tar du et 30 prosent vannbytte også setter du inn fisken?Ja. Eller jeg har god tid så jeg bytter gjerne vann i et par uker etter innkjøringen, før det settes inn fisk.
Tilfeldig bekjentskap
© Rita Aspevik
Reklame for plussmedlemskap