Hjelp, alle fiskene døde i løpet av natten!

Hei alle her på akvaforum!

For 2 år siden tok jeg over et 70 l akvarium med alt av utstyr. Jeg har hatt fisker i ulike varianter i over 10 år, men da i mindre skala. 

Med akvariumet fulgte det med et par algespisere, to perleguramier og 3 platy. De fant seg fort til rette, og platyene begynte å lage mange (les: MANGE) barn. 

Dessverre begynte fiskene å spise hverandre (usikker på hvorfor?) og jeg kjøpte noen guppyer, neontetra og molly i tillegg til den 1 perleguramien , algespiserene og 5 platyene som var igjen. Disse har nå levd helt fint sammen i et års tid, men da jeg våknet i dag morges var nesten alle døde. Det så ut som de hadde fått et slags sjokk, algefiskene var blåst opp, og det så rett og slett ordentlig guffent ut. Det er nå kun 1 perlegurami, 1 molly og 1 platy igjen (de ser forsåvidt syke og "slitne" ut..)

Har vært innom dyrebutikken nå og tatt vannprøve, og det viser seg at det var litt mye nitritt i vannet. Kjøpte akvariesalt og skal fylle på med det mente de.

Spørsmålet er: Hva skjedde? Hva gjør jeg nå? Hvordan kan jeg forhindre at dette skjer igjen? 

Er ikke kjempeerfaren, men ønsker veldig gjerne at fiskene skal leve så sunt og godt som mulig! Alt av hjelp, tips og råd tas i mot med stor takk🙏🏼🐠

Legger ved et par bilder av akvariet, tatt i dag. 
Takker på forhånd for alle svar!
Plussmedlem
Hei, Sara!

Triste nyheter dette. 

Jeg tar det mest konkrete først - platy har ikke foreldreinstinkter og vil kunne finne på å spise avkommet sitt. De andre fiskene vil også se på yngel som mat, så om man ønsker å avle opp yngelen bør man flytte de over i et eget kar etter de er kommet til verden. 

Så til fiskedøden. 
Noen mer eller mindre vanlige årsaker til sånn plutselig masseavgang og like plutselige nitrittutslag er:

  • Old Tank Syndrome - akvaristen har vært litt for "lax" med vedlikeholdet og ikke skiftet vann og renset filteret hyppig nok. Dette skjer over lang tid og vil ikke kunne utløses om man hopper over et vannbytte eller to. Nitrater hoper seg opp, KH og pH faller. Skulle pH falle under 6.0, så vil filterbakteriene bli mindre effektive og dermed klarer de ikke å håndtere avfallsmengdene de normalt gjør. Dermed kollapser den biokjemiske ballansen i karet og tar livet av fiskene. 
  • Fisk dør av mer eller mindre naturlige årsaker, og blir liggende i akvariet og råtne. Nedbrytningen av denne slipper ut store mengder nitrogenforbindelser som forgifter de andre fiskene. Dette kan skje overraskende fort, så det er viktig å fjerne døde fisk så snart man ser dem. Om man ser dem. 
  • Dette punktet likner punkt nummer 1, men er forårsaket av oksygenmangel. Strømstans og opphørt eller dårlig pumpefunksjon kan redusere mengden oppløst oksygen i vannet ditt. Filterbakteriene er avhengige av oksygen for å spalte ammoniakk og nitritt til mer harmløse nitrater. Uten oksygen hoper disse seg opp og fiskene vil kunne dø om situasjonen ikke snur fort nok. Det er nok med ett par timer strømstans for potensielt kunne utløse dette. I de aller, aller fleste tilfeller vil dette ikke være et problem da overflateutvekslingen av gasser er god nok til å holde liv i alt i akvariet, men det kan skje. 
  • Overfóring kan også utløse dette, men du har hatt de for lenge til det. Det er mye vanligere hos helt ferske akvarister, så dette er lite sannsynlig.


Uten mer informasjon og test av vannet så er det litt fånyttes å skulle peke på EN spesifikk årsak. Men det er ikke så vesentlig heller. 

Uansett årsak er løsningen i første omgang å bytte vann. Ofte til å begynne med, 20-25 liter med noen timers mellomrom 3-4 ganger om dagen slik at du får vekk nitritten. Her vil jeg anbefale deg å ha test-sett for ammoniakk, nitritt og pH slik at du kan følge med på utviklingen.
For en bra lavterskel-inngang til å teste vannet ditt selv så synes jeg JBL sine Proaqua 7+1 strips er gode. De er ikke like nøyaktige som dråpetester, men de er gode nok til å fortelle deg om utviklingen i vannkjemien din. 
Du må ikke ha det, men det er et meget godt verktøy. 
Etter et par dager kan du roe ned vannbyttene litt til 2 ganger daglig. Du trenger ikke gi fiskene mat de første 4-5 dagene, fisk må ikke spise hver dag. Uspist mat og avføring vil dessuten kunne eksalere nitrittproblemene. Hvis du ser at fiskene kvikner til og virker å være noenlunde tilbake i normalt gjenge kan du tilby små mengder mat. 

Levende planter er en kjempegod måte å bidra til å holde nitritt og ammoniakk nede da planter bruker det som næring. Ikke kjøp javabregner eller anubias da disse vokser så sakte at de på kort sikt ikke kan bidra. Velg heller da stengelplanter og/eller flytende planter da disse forbruker overskuddsnæring raskt og mye av det, om du skulle velge planter. 

Akvariesaltet kan benyttes i dette tilfellet da saltet vil kunne blokkere opptaket av nitritt gjennom fiskens gjeller. Jeg husker ikke blandingsforholdet i farten, men mener det er 1 teskje pr 10 liter vann. Dette må du sjekke før du benytter deg av saltet da for mye salt også vil kunne skade fiskene. De er jo ferskvannsfisk tross alt. 

Fremover er det viktig å holde fokus på vedlikeholdet, da fiskene som er igjen vil være svekket en stund. Videre anbefaler jeg å ikke handle nye fisk før det er gått noen uker slik at systemet rekker å reetablere seg, samt de svekkede overlevende ikke blir utsatt for sykdommer de nå ikke har immunforsvar for å håndtere. 
Etter en slik knekk, og med uviss årsak, er det greit å ikke gamble. 

Det tror jeg er mer enn nok fra min side i denne omgang. 
Lykke til videre, Sara!

Edit:
Ett tillegg til mulig årsak. Kranvannet. 
Av og til vil det kunne komme nitritter/nitrater i kranvannet, avhengig av været ute, nærhet til jordbruk, snøsmelt, arbeider på vannlinjene osv. Grenseverdiene for slikt er meget lave, men vi mennesker tåler det bedre enn vesener i et så sårbart miljø som et akvarium. Ved vannbytter tilsetter man dermed nitrogenforbindelser selv om man tror man gjør det motsatte. 
Ikke voldsomt vanlig årsak, men en mulighet dette også. Jeg har drevet kontinuerlig med dette i snart 15 år, og har til dags dato aldri målt nivåer som er i nærheten av bekymringsverdig i kranvannet. 

 
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap