UV-filter i planteakvarie - bra/dårlig?

Hei

Kjøpte meg uv-filter for å redusere svevealger og bakterievekst i akvariet. Men i bruksanvisningen står det at uv-lys sammen med plantegjødning kan være en dårlig kombinasjon. Er det noen som har erfaring med dette? Foreløpig ser det ut til å gå veldig bra, vannet er krystallklart og plantene ser ut til å trives. Men har kun hatt det i drift i en god uke og ble litt nervøs for plantene mine.


Mvh
Kjartan
Har ikke vært borti at det er noe problem å bruke plantenæring når en har UV-filter på...
Greier heller ikke å forstå hvordan UV-lyset skal kunne påvirke næringen til plantene. UV tar jo levende organismer, har ikke hørt at det tar noe annet

Jeg ville nok ikke tenkt mere på saken, før eventuelt plantene henger med hue Om så skjer, er det flotters om du gir ett aldri så lite vink om det
Hva er egentlig cluet med UV-lamper? Eneste jeg har fått med meg er at det visstnok skal være effektivt i bekjempelse med visse typer alger. Er det "bare" derfor?
UV er bra for å hindre sykdomsspredning (ihvertfall bakterielle), for svevealger, for andre typer alger (som sprer seg med sporer), og for bakterielle angrep i vannet (grått tåkete vann).
UV-lyset dreper alt av levende organismer som passerer gjennom dette, og reaultatet er at man kvitter seg med masse bakterier, sopp, parasitter, alger etc.

Dette gjør igjen at faren for sykdomsutbrudd minkes noe, algeproblemer blir gjerne mindre, og vannet blir betydelig klarere.
Sistnevnte er nok det man merker mest, siden det alltid vil finnes noe bakterier og annet mikroskopisk liv i vannmassene
Hmmm...interessant...er det da egentlig noen grunn til *ikke* å ha det, sånn rent bortsett fra økonomsk?
Bakteriefloraen vi ønsker i akvariet lever i hovedsak på faste flater. De tar derfor ikke skade av UF filtrering. Personlig vil jeg ikke bruke det fordi jeg ønsker en viss plankton/infusorie flora i vannet av hensyn til fiskeyngel.
Hans Rune Bø
Hmmm...interessant...er det da egentlig noen grunn til *ikke* å ha det, sånn rent bortsett fra økonomsk? ;-)

Nei, generelt sett er det ikke noen grunn til å ikke ha det koblet til.

Men som Håvard sier, småtroll trenger jo litt å beite på i karene, og det er ikke mye igjen av slikt om en filtrerer med UV
Så hvis/når en får yngel er det viktig å stoppe UV pga næring til yngelet?

Men plantegjødningen lider ikke av å kjøre uv-i faste tidsintervaller?

Har jeg da forstått dere korrekt?

Er det andre ulemper med uv?
Om du må stanse UV-filtrering ved eventuell yngel, kommer mye ann på type yngel, og hvor mye for du selv vil spandere på dem.
Jeg ville nok ikke brukt UV sammen med yngel

Kan som sagt ikke greie å forstå at plantenæringen skal påvirkes av UV

Tror ikke at det finnes noen ulemper ved UV, ut over strømforbruk og investeringskostnader

PS: Enkelte medisiner mot sykdommer vil påvirkes av UV, så om du må medisinere, skruv av UV-en
Prøver å lese meg opp litt på dette
PS: Enkelte medisiner mot sykdommer vil påvirkes av UV, så om du må medisinere, skruv av UV-en


Vil det si att man kan kjøre dette filteret en stund etter hvert vannskifte, kanskje noen dager også stoppe filteret når vannet er klart?

Må man da ta filteret ut av karet og rengjøre det, eller kan dette gjemmes bort mer permanent.

Jeg har en 650 l og plages endel med svevealger etter vannbytte, så jeg lurer på om dette kunne være noe for meg. Krever et slikt filter mye rengjøring-vedlikehold mon tro.
Jeg har hørt at hvis man venner fiskene sine til bakteriefritt vann med en UV-lampe, så blir de syke med en gang man skrur lampen av. Noe sannhet i dette?

Jeg har en 650 l og plages endel med svevealger etter vannbytte, så jeg lurer på om dette kunne være noe for meg. Krever et slikt filter mye rengjøring-vedlikehold mon tro.

Jeg har mitt UV-filter koblet til den utvendige pumpa mi, og rengjør dem samtidig, Ca en gang halvårlig.

Jon
Uv-filter
Jeg har mitt UV-filter koblet til den utvendige pumpa mi, og rengjør dem samtidig, Ca en gang halvårlig


Takk for svar- men nå har jeg lest en del mer og skjønner att det er to slags uv-filter det er snakk om. En type er de som du nevner- og som er koblet til eksterne pumper- og så er det en type med ett lite pumpehodet som er frittstående.

Er det noen forskjell her eller er den sistnevnte noe "nytt" på markedet.

rune
Mange gjødselstoffer og spesiell sporelementer som Fe, K, MN osv. holdes i løsning med hjelp av chelater. Disse chelatkomplekser er litt ustabil og sensitiv mot lys (UV). Uten tvil vil UV knekke disse komplexer og Fe vil gå i en annen struktur (for eksempel jernfosfat) som er ikke så godt løsbar lenger og dermed mindre tilgjengelig for planter.
Generell er det altså korrekt, at UV-lys er feil hvis man bruker plantegjødning. Spesiell hvis man bruker det kun en gang kvar veke, da må man jo egentlig overdoserer sånn at plantene kan bruke det hele veke. Men da er faren stor at en god del av "de dyre stoffer" ender i sedimenten.

Derfor er det anbefalt å gjødsle kvar DAG med (og uten) UV. Man deler mengden per veke med 7, da har man dagsrasjonen. Da er det ingen problem med UV lenger, i tillegg blir det en jamnere konsentrasjon av gjødselstoffer over hele veke.
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap