Planter vokser/trives rett og slett ikke :(

Har et ca 430l akvarium som jeg har en del planter i, men av en eller annen grunn vokser ikke plantene noe særlig. De er ikke pene, virker som de rett og slett forfaller. De råtner ikke, vanskelig å beskrive, men de blir liksom ikke pene.

Jeg bruker næring i vannet, samt at jeg har næringskuler i sanden (grov type). Jeg har 2xt5 54w dagslys og 2xtf 54w plantelys, 12 timers belysning. Har prøvd forskjellig.

Normal algevekst.

Eneste jeg ikke har prøvd er CO2, men er det virkelig nødvendig. Har sett flere kar med flotte planter som ikke har CO2. Det går en del fisk i karret.

Forslag?
Jeg har heller ikke CO2, og samme belysning som deg, det vokser voldsomt. Har riktignok næringssubstrat, men hvis du legger ned JBL-kuler og litt jern til de som liker det (Echonodorus og Cryptocoryne) er hoverdforskjellen at jeg slipper å huske på noe på tre år.

Bortsett fra det tilfører jeg flytende næring og jern, og vaser nok rundt i karene med plantesaksa oftere enn jeg er villig til å innrømme fordi det er så moro. Alle blader som viser tegn på forfall fjernes jevnt og trutt, det herlige med akvarieplanter er at de svarer med ny vekst nesten med en gang. Ikke Anubias og sånne somleplanter, men hurtigvokserne er igang igjen før man får lagt fra seg utstyret :o)

På dette bildet jeg stjal fra profilen din ser jeg fine nye skudd, og blader jeg hadde fjernet for lengst for å gi de nye sjansen. Planten mistrives nok ikke, den bare blir gammel her og der som planter gjør, og gjør veldig fort i et akvarium. Tror ikke det er så mye annet jeg kan komme på...

Her ville jeg snippet vekk alt som ikke var friskt og grønt, det nye skuddet rett under guppybarnet er i farta!
[External Image]
Jeg har ikke grønne fingre for å si det sånn, og har vært heldig med akvarieplantene mine, det er det eneste jeg har av grønt som overlever flere måneder her i huset. Jeg stresset veldig i starten med at anubiasene var så sorte og halvdøde og et par nyinnkjøpte planter smeltet bort. Men så gav jeg dem litt flytende næring med jern jevnlig og litt mer tålmodighet og nå kommer nye skudd hele tiden på alle plantene! Bladene blir fortsatt sorte, men det er de gamle bladene. Nye knallgrønne skudd kommer hele tiden, så bare jeg får kjøpt ei passende saks skal det trimmes hardt og brutalt og nye skudd vil helt sikkert dominere etterpå.

Jeg opplevde at en plante døde umiddelbart da jeg fylte nytt vann rett på den, den tålte ikke at jeg sølte vekk næringssubstratet under den... forhåpentligvis kommer den seg men jeg vet ikke...

Et tips jeg har fått er at man skal ikke slamsuge rundt planterøttene i karet for da mister de næringen sin. La heller plantesubstratet være og slamsug litt unna dem.
Det skulle ikke være noe i veien for plantevekst med den belysningen og tilskuddet med næring som du gir, men det er noen få ting man må ta hensyn til i tillegg.

For det første så bør man starte med litt hardføre, rasktvoksende og enkle planter med små krav til lys, til man har fått dreisen på det med plantene. Sjekk ut plantene dine i plantebasen og se om du kanskje bør supplere med noen andre typer nå i starten.

Det er også viktig å skifte lysrør årlig. Er de gamle så kan ikke plantene nyttigjøre seg lyset godt nok.

Om du ikke tilsetter co2 så er det likevel måter å øke nivået på. Vær forsiktig meg å ha for kraftig bevegelse akkurat i vannflaten. Det vil piske ut co2 fra vannet. Vannet skal bevege seg rundt i karet, men de fleste fisk behøver ikke ekstra høy oksygenmetning og dermed er det unødvendig å sette utstrømsrøret så høyt at det pisker. Det samme med lufttilførsel med luftpumpe. Det fjerner også co2 fra vannet. Man skal vite hva man driver med når man tilfører co2. Blant annet kan man få kraftige ph fall om kh ikke er høy nok til å stabilisere ph-en. Greit om man har planter som ikke krever slikt altså.

Nitrat er også viktig for plantene selv om fiskene helst ikke vil ha for høye verdier. Nitrat på mellom 10-15 skulle tilfredstille både planter og fisk. Om det ikke er tilsatt nitrat i gjødselen og du skifter en del vann så kan det hende det blir i minste laget for plantene, vanligvis er det derimot det motsatte som er problemet. At det blir for høy nitrat for fiskene. Jeg anbefaler derfor ikke gjødsel tilsatt nitrat om du da ikke måler veldig lite nitrat i karet.

Får håpe du lykkes med planter etterhvert. Jeg har aldri hatt store problemer med plantene på tross av minimal belysning i mine kar. Hemmeligheten er å velge planter med omhu. Da går resten av seg selv
Hei! Masse gode råd her!

I tillegg ble jeg anbefalt et nytt produkt fra Easy Life "Easy Carbo" for noen måneder siden. Forstår det slik at dette er carbon som plantene kan nytte direkte til fotosyntesen. Det skal gis daglig.

Har aldri fått til plantene før til tross for bruk av næringskapsler/flytende næring, men hadde da kun et enkelt T8 lysrør. Nå har jeg to T5 rør, la inn næringsubstrat og bunnnæringskapsler og gir forsiktig ukentlig gjødsel i tillegg til daglig "Easy Carbo". Har liten bevegelse i overflaten og nitrat verdier over 10 og klipper bort alt som ser vissent ut. Og det gror helt fantastisk! Vet selvsagt ikke om det er "Easy Carbo" eller lyset eller annet som hjelper, men fortsetter gladelig med "Easy Carbo".

Tropica.no hadde en liste over planter som trives uten tilførsel av CO2.




Hei.
Må bare si takk for så mange svar.

Jeg har klippet unna etter hvert som bladene har blitt dårlige tidligere, men de blir dårlige raskere enn det vokser nye blader slik at det snart blir snakk om å klippe bort hele planten. Det bildet Linda og Ove viste til her er litt gammelt. Denne planten er nå helt borte. Det jeg ser i akvariet i dag er mye værre.

Skal se om jeg får ordnet med et bilde eller to, tekniske problemer.

Jeg har brukt ganske mange penger på forskjellige typer planter, både sakte og hurtigvoksende, men det blir aldri noe mer utav det. Fine når de kommer, men thats it.

Nå begynte jeg ikke med flytende næring før 20. mai i år. Husker ikke når jeg fikk de første næringskulene, men det er en god stund siden. Kjøpe to "pakker" med nye planter fra akvariekjellern samt næringskulene samtidig.

Jeg byttet også ut lysrørene 20. mai, samt monterte to til da det opprinnelig var bare to.

Når jeg skifter vann senkes tempen i akvariet til 21-22 grader en liten stund, fra normalt 25, men dette burde de vell tåle?

Ble ikke bedre av at jeg nylig ble "lurt" til å kjøpe 4 Sebraciklide :/ De har nå, etter en uke ikke bare skapt kaos i akvariet, også ynglet slik at jeg nå har 20.
Disse næringskulene blir jo borte, og må erstattes med mellomrom. Men den planten som nå er borte er en av dem som egentlig ikke bryr seg så mye om annet enn det den får snappet opp fra vannet. Og der er litt av greia, det fisken og bakteriene lager av NO3 er "ufullstendig kosthold", så uten flytende mikronæring blir det ikke bra. Men nå, med mye lys og riktig sammensatt kost burde stengelplantene og Javabrene/Anubias fornøyd i alle fall...

Rotmonstre som Cryptocoryne og særlig Echinodorus har jo hovedopptak fra røttene, og trenger jevt påfyll av disse kulene dine (i tillegg til alt som ramler ned i grusen av avføring og matrester), i tillegg til jern. En annen ting er at det fort blir skader på røttene, etter å ha dratt opp rota på bildet har jeg helt sluttet med å dytte denne klokka på slamsugeren til bunns. Har nok kuttet en del rottråder før jeg så hvordan røttene egentlig ser ut :o)

En bitteliten del av rotsystemet til en Echinodorus uruguayensis på lokket til en 450-liter. Som er 150 cm bred...
[External Image]
Hei.

Har forsket litt nå. De fleste sier at de nesten sliter med for mye plantevekst, så jeg tenke litt på hva som eventuelt kan skille mitt akvarium fra resten. Det eneste som slo meg var at jeg egentlig har saltvannsakvarium, og kjører med sumpen som følger med der fremfor "standard" filter. Dette har fungert utmerket mtp. fisken.

Jeg stoppet derfor sumpen for en liten uke siden og jeg må bare si at jeg allerede mener å merke forskjell på de fleste plantene. Spesielt en av de har tatt seg opp betraktelig. Nå kan jo dette være tilfeldig, at plantene allerede var på opptur.

Jeg har enkt litt på hva dette kan skyldes, og en av tingene jeg kan tenke meg er at sumpen, som involverer en del "røring" av vann også "slår" ut mye av CO2'en som befinner seg i vannet. Det jeg legger merke til når systemet ikke kjører er at det er betydelig mye mer luftbobler som slippes fra de forskjellige plantene. Men dette er kun en teori bassert på mitt ytterst begrensede kunnskapsnivå i dette emnet. Eventuelt kan det være noe med at sumpen konsumerer næring plantene ellers ville ha benyttet?

Noen som har noen meninger eller erfaringer om dette?
Planter
Nu ved jeg ikke lige hvor blødt/hårdt vand i har i Norge, men i København er ph på 8.3. Alle mine planter stortrives i alle 4 akvarier og det er planter som Vallesneria, Ludwigo, Hammerslået Cryptocyrone, Tropica Cryptocyrone, Wendtii & Undulata Cryptocyrone, Anubias og en del andre planter jeg ikke lige kan huske navnet på. De fleste planter kan ikke lide at stå i sand alene og det er på grund af rodnettet. Giver sjældent planterne flydende plantegødning og jeg skifter vand 1 gang ugenligt ( ca. 25 % ). Og hvis de er trængende får de Tropica Aquacare.
Tilfeldig bekjentskap
© Liv Hjelle
Reklame for plussmedlemskap