Hva er optimal lystid?

Etter at jeg har satt inn sterkere lys i akvariet mitt gror plantene som bare det. Men ser også en god del økning i algeveksten. Ser at bl.a Silvershaded opererer med rimelig kort lystid for å holde algene nede. Selv har jeg lyset på fra 11 til 23 inkludert en times inn og utfading med sunriser i hver ende.

Vil det ha noe for seg å redusere belysningstiden om formiddagen med et par timer for å unngå alger? Tenker at det kanskje ikke hjelper siden det likevel er ganske lyst i rommet, særlig i sommerhalvåret, så algene får lys selv om ikke akvarielyset står på. Er også redd for at plantene ikke får nok lys om jeg reduserer lystiden.

Noen som har synspunkter/erfaringer?
Siden du nevner hva jeg gjør, får jeg vel melde meg på
Mange faktorer bestemmer algeveksten i akvariet, på samme som mange faktorer på planteveksten. Lyset er bare 1 faktor. Når det er sagt, har vi noen sammenhenger når det gjelder lys og lystid :
Der de aller fleste av våre akvarievekster forekommer i det fri, er dagslyslengden relativt stabil rundt 11-13 timer. MEN, dette vil ikke si at det er 12-13 timer daglig med full sol. Himmelen kan tidvis være sløret, og i regntiden er det periodevis vesentlig mindre sollys.

I akvariet, derimot, skinner solen hver eneste dag fra skyfri himmel. Å ha 12 timer lys i akvariet er dermed mer enn plantene kan håndtere på permanent basis...selv om alle næringsstoffene er til stede er det grenser for hvor hardt man kan drive plantene. Så når plantene ikke orker, blir det algene som nyter godt av lyset og næringen. En balansegang er derfor nødvendig, og ca. 8 timer er en mer hensiktsmessig grense. Det tåles av plantene, under de rette forhold. Høy vekstrate vil også føre til raskere nedbryting...blader lever ikke evig, de blir "utslitt". Slurver man med plantevedlikehold, vannbytter og slamsuging vil man få en opphopning av biologisk avfall, noe algene kan kose seg med.

Men trikset er å finne den rette balansen mellom næring, lysmengde og lystid for sitt eget kar. Det verste man kan finne på, er å tro at dårlig lys kan kompenseres med lengre lystid (eller mer næring/CO2). Hvis det står dårlig til med en av disse faktorene, må de andre reduseres tilsvarende. Jeg har ganske mye lys, passe med næring, men ikke CO2-injekson. Veksten blir dermed ikke maksimal, og lystiden må derfor reduseres slik at det hele balanserer. Plantene får det de kan bruke av makro- og mikro-næring, ikke mer. I tillegg skjermer jeg akvariene mine når dagslyslengden passerer 12 timer (vårsolhverv). Og plantene vinner fremdeles over algene, det er hele vitsen !
Takk for god info, SilverShaded. Jeg har nylig oppgradert både lys og kjøpt CO2 anlegg. I tillegg har jeg begynt å gjødsle og trikse med vannverdiene. Så her er det mange forandringer på en gang.

Ser at det begynner å komme litt trådalger som ikke har vært der før, samtidig som de mørkegrønne algene som legger seg over røtter og steiner som et fløyelsteppe også har litt for gode forhold. De er jo ikke så stygge bare de ikke tar helt overhånd. Dessuten gror glasset fortere til enn før.

Nå vil jeg være føre var så jeg ikke ender opp med ei grønn suppe av alger.

Skjønner at jeg kanskje må prøve meg litt fram, men er det en god plan å redusere lyset fra 12 til 10 timer, eller er det også for lenge?

Akvariet står midt i ei stue med mange vinduer og mye lys, dog ikke i direkte sollys. Må jeg rett og slett hive over et teppe eller noe før jeg går på jobb? Har ikke hatt noen store algeproblemer før. Store er de ikke nå heller...ennå...
Problemet er at alger kan utvise en spektakulært eksponentiell vekst. Man tror det er under kontroll...og så plutselig er det for sent. Du har forsåvidt gått den gale veien, startet med lang lystid. Det er tifold bedre å starte lavt og heller eksperimentere med gradvise økninger av lystid.

Jeg ville gått tibake til 7-8 timer i 2-3 uker, og evaluert resultatet etter det. Ser du da at plantene opprettholdes, men algene minsker, har du svaret. Hvis plantene faller av betraktelig, men ikke algene, har du ett problem ! Da må man se på andre faktorer i karet og revurdere.

Det er også et spørsmål om hva du måler, og hva/hvordan du gjødsler. Det jeg har gjort, er å finne hvor mye karet bruker av både N-P-K og mikronæring over en bestemt periode, f.eks mellom to vannbytter. Så tilpasser jeg gjødslingen deretter. Dette er ikke nødvendigvis konstant, men en meget god pekepinn for balansen i karet. Et lite eksempel : hos meg behøves ingen nitrogen-næring, karet holder et ca. konstant nitrat-nivå med det regimet jeg følger. Som regel følger fosfor samme kurve, slik at forholdet mellom nitrat og fosfat holder seg noenlunde konstant (10:1). Derimot forbruker karet mye mer kalium og jern enn det som tilføres naturlig utenfra, så kalium og mikronæring må jeg tilsette ved hvert vannbytte. Om jeg ikke måler alt hver uke (nitrat, fosfat, kalium og jern), så vet jeg likevel hva jeg trenger å tilsette. Og jeg gjødsler kun med enkelt-elementer (unntatt mikronæringen, da).

Jeg liker ikke den utrolig lange dagslystiden vi får her utover vår/sommer/høst. Det gir masse ambient lys som plantene ikke har noen nytte av, mens enkelte algeformer elsker det. Derfor har jeg "gardiner" på de akvariene som utsettes for dette, slik at de ikke skal ha lys fra kl. 04 til 23. Dette er etter mange års observasjon av økt algevekst i sommertids-perioden.

Jeg kan ikke si deg hva som er riktig driftsmåte for ditt kar...bare fortelle hva jeg gjør, og hvorfor. Mine metoder fungerer ikke nødvendigvis for alle, og noen syns det er "for mye jobb"
Oisann, dette ble avansert. Har aldri målt så mange vannverdier. Gjødselen jeg har begynt å bruke heter Happy-Life Ferro, som i tillegg til jern inneholder potassium og magnesium. Før i tiden brukte jeg bare jern, og hadde et ganske fint kar uten mye alger. Det er jo om å gjøre å få det i balanse, og da går mye av seg selv.

I tillegg til flytende, som jeg doserer litt mindre enn anbefalt på pakken har jeg stukket ned noen gjødselkapsler fra tropica i røttene på noen av plantene. Er åpen for råd og forslag om gjødsling. Synes ikke alltid jeg får de beste rådene i butikken.

Ser allerede etter fjorten dager en enorm endring på de hurtigvoksende plantene. Og det er jo morsomt! De Sentvoksende ser jeg ikke så mye annet en mere alger på.

Dette er jo ikke så lang tid å trekke for mange konklusjoner på. Men nå prøver jeg å korte ned litt på lystiden i første omgang. Det er også mulig å dimme lysene litt. Har tenkt at jo mer lys jo bedre, bare lyset ikke står for lenge på. Men å dimme dem litt vil bare se penere ut. Var det lurt, tro?

Tenker også å plante flere hurtigvoksende for å få høyere opptak av næringsstoffene i vannet. Tipper jeg tar bort en sverdplantene eller to for å gi plass.

Nå har jeg jo investert litt i LED lys og CO2 og det hele, så jeg er jo oppsatt på å lykkes, selv om jeg nok ikke er der akkurat nå at jeg vil bruke timesvis med hodet oppi akvariet hver dag. Litt innsats er jeg klar for, selvfølgelig, men målet er å få ting til å fungere på jevne rutiner. Det har jeg klart før.

Huff, dette ble langt, men som sagt, veldig glad for innspill om gjødsel. Din metode er nok den beste SilverShaded, men håper på å finne en alt-i-ett flaske som gjør susen før jeg prøver meg på såpass avanserte greier. Uansett er det gøy å høre på folk som vet hva de driver med, så har vi andre noe å strekke oss etter
Står det noen innholdsdeklarasjon på Happy_Ferro ?

Hvis du dimmer i stedet for å korte ned lystiden, gjør du det antagelig bare enklere for algene. Er litt om å gjøre å forstå prinsippene når det gjelder plantevekst. Uansett har jeg begrenset tillit til Aquatlantis-lyset...spektrumet er mindre bra, og erfaringsmessig har sammenlignbare LEDs lave PAR-verdier.

Legger ved to bilder...ett av spektrumet på lampene, ett av plantenes absobsjons-spektrum, så kan du selv sammenligne og se.

Lurer litt på hvorfor du vil sette inn flere hurtigvoksende planter nå ? Har du problemer med næringsoverskudd ? Syns hurtigvoksende planter er mye mer arbeid enn f.eks sverdplanter...om man ikke stadig klipper ned og re-planter, blir det ikke særlig pent. Det betyr masse roting i akvariet.

På Happy Ferroen står det at den inneholder jern, potassium og magnesium og mange andre andre næringstoffer. Disse står ikke spesifisert. Slett ikke sikker på om dette er den beste gjødslingen på markedet.

Aquatlantis lyset er kjøpt allerede, så det får jeg leve med. Det gir uansett flott lys og plantene gror bra, ser det ut til. Det gjorde de ikke med de to T5 rørene som stod originalt i akvariet, enda jeg byttet dem hver høst. Har foreløpig ingen grunn til å være misfornøyd med aquatlatis lyset. Med nå har jeg jo ikke hatt det så lenge, da.

Om jeg har for mye næringsstoffer vet jeg ikke. Det er vel en viss fare for det, siden det er en del alger. Dette er ting jeg ikke kan nok om. Sverdplantene, særlig en av dem, ser ikke særlig fin ut. Full av alger og passer uansett ikke der den står, så jeg har ingen problemer med å hive den ut. Anubiasene får nok for mye lys nå, og får alger av den grunn. Må nok gi dem mer skygge. Vil prøve å plante dem i sidene.

Tanken er at hurtigvoksende planter forbruker næringsstoffer, ja. I allefall gjør de ikke noen skade, og når jeg kniper toppene og planter på nytt rekker ikke algene å feste seg på samme måte som på de som har samme blader i måneder og år. Synes det går nokså greit å plante de nye skuddene når jeg bruker en plantepinsett. Synes ikke det blir så mye rot.

Men jeg vil også prøve meg på sentvoksende og mer spennende arter etterhvert. Her må jeg bare prøve meg litt fram og finne ut hva som fungerer hos meg.

Ellers så har jeg både dimmet og kortet ned på lystiden. Prøver noen uker, hadde jeg tenkt. Så må jeg bare justere etterhvert. Er også inne på tanken på å lage et forheng rundt glasset til bruk på dagtid om nødvendig. Det får bli neste tiltak.

Det er forøvrig ofte dårlig utvalg i planter i zooforretningene her i området, enda det er minst fem av dem i området jeg bor. Kjøper folk der ute planter på nett?
Trenger jeg planter, handler jeg nå fra Aquascaping Norge.
Da kommer plantene rett fra Tropica i originalpakning, friske og fine. Gode priser, og tilbud på flere arter hver uke. Butikken har utviklet seg raskt i det siste, og har etterhvert blitt en ganske rikholdig nettbutikk for akvarieutstyr. Så vidt jeg kan se kommer det stadig nye produkter. Og varene kommer adskillig raskere enn fra enkelte andre av de sammenlignbare.
Det var dagens reklame...men fortjent, faktisk.
Tilfeldig bekjentskap
© Yu-Chia Chang
Reklame for plussmedlemskap