Mange svarte "tråder" rundt bladene på planten..?

Hei. Hva er dette og hvordan kan jeg fjerne det (om det ikke skal være der) ?

Kan nesten ingenting om planter..

Takk for alle hjelp
Litt vanskelig å ta ut fra bildet...ser ut som det fins litt ymse alge-sorter oppi der. Svarte tråder langs kantene på blader, og på røtter, er gjerne penselager. Disse kan tyde på litt lite CO2 i vannet, så sørg for at overflaten settes i god bevegelse av filteret.

Hva slags lys har du, og lenge står lyset på hver dag ?
39w t5 high output actinic står det på det ene jeg har i reserve.

Har ett blått og to hvite lysrør på 39w på i 12t per dag. Er vel litt lenge det? Har tidsur på det.

Har tatt over for en kollega så jeg har ikke tenkt så mye på hvilket lys som står på.. kremt..

Filteret gir en del bevegelse i overflaten, men kan justeres opp. (Kjører ikke på fullt siden jeg har scalarer).

Kan det lønne seg å sette i en luftpumpe med tanke på co2?
Det sier lite når du sier "hvitt" lysrør. Hvilket merke er det, og hvilken fargetemperatur står det på dem ? Dette står på selve røret.
Aktiniske rør er sterkt blå og har altså høy Kelvin fargetemperatur. Dette kan være alt fra 10 000K oppover til over 20 000K. Slike rør er beregnet mest for saltvannskar. Ideell fargetemperatur for ferskvann ligger på rundt 6500K.

12 timer lys er ALT for mye, særlig når vi snakker om T5-rør og uten CO2-injeksjon. Denne tilstanden vil bare skape masse alger. 7-8 timer er mer enn nok.
Har googlet litt nå og det jeg finner ut er at det hvite lyset som jeg har er Sylvania Grolux T5 FHO39W/GRO, som ligger på 8800K. Dette har jeg to av.
Det blå lyset er Red Sea Max Reef Spec Actinic 39w T5 22,000K, som jeg bruker ett av, og ett i reserve..

Skal skru ned på lysetiden.

Nybegynner som jeg er så har jeg ikke hørt om CO2-injekson, men skal lese meg litt opp på det området. Har du noen kjappe tips og triks der?

Takk for gode svar
Det "hvite" Sylvania Grolux ligger på 8500K, tror jeg. Det har et greit spektrum Men det blå røret er ikke bra...som du ser på navnet er det et typisk saltvanns-rør for koraller. Ville være lurt å bytte ut dette mot et rør av typen "daylight" på ca. 6500 K, eller et mer rent planterør...f.eks Aqua Medic Aqualine PlantGrow. Og altså, kutt ned realt på lystiden

CO2-injeksjon betyr enkelt sagt at man installerer en trykkflaske med CO2-gass og et system som leverer en tilmålt mengde av dette til akvarievannet. karbon er det viktigste byggestoffet for alt levende, og uten dette kan ikke noe vokse. Akvarieplanter har ulike behov og krav, alt etter arten. Noen, de vi kaller "vanskelige", vil ikke trives ikke uten masse lys, og til bruker da tilsvarende karbon og annen gjødsel. Har man overskudd av 1 faktor, men underskudd av en annen, går det dårlig og plantene vokser ikke. Dette blir da tilfellet hvis man har masse lys uten ekstra CO2...plantene kan ikke nyttiggjøre seg lyset, siden de ikke har de byggesteinene de trenger for å vokse optimalt. Istedet er det algene som koser seg med alt lyset...de er mer allsidige og mindre kresne på næring, og trives flott der planter ikke gjør det. De utkonkurrerer plantene og stjeler næringen fra dem. Jo dårligere plantene gror, jo bedre gror algene. Det vi ønsker å oppnå er det omvendte : optimale forhold for plantene, slik at det er dem som utkonkurrerer algene Derfor pleier jeg å si at den beste algebekjempelse er å bli flinkere til å dyrke planter
Kunne ikke håpe på bedre svar. Supert.
Skal få tak i nytt lysrør til plantene da de ikke er så flott å se på sånn de er nå.

Heller prøve med co2 om algeveksten ikke roer seg.

Bør plantene uansett ha noe næringstilskudd? Så langt har de nok ikke fått helt den oppmerksomheten de trenger.
Å dyrke planter optimalt tar sin tid å lære, ingen grunn til å fortvile
Før jeg sier noe spesifikt om dine planter, må jeg nesten vite hvilke arter du har ? Ikke sikkert at løsningen er CO2, hvis du har enkle planter. Da kan lysreduksjon hjelpe en del. Og det går an å supplere med flytende karbon...som f.eks denne. Det er et stoff som heter glutaraldehyd, og er en juksemetode for å få litt ekstra karbon til plantene.

Gjødsel trenger alle planter, i større eller mindre grad. De viktigste stoffene er makronæring, N-P-K (nitrogen-fosfor-kalium). I tillegg trenger plantene mikronæring, det er sporstoffer som jern, kopper, molybden, mangan osv. Det enkleste er å bruke en ferdig næringsløsning...disse er i hovedsak av to slag : de som inneholder N-P-K pluss mikronæring, og de som ikke har nitrogen og fosfor men alt det andre. Som regel blir det nok nitrogen og fosfor i akvariet pga. nitrat og fosfat fra omsetningen i karet. Kan anbefale Tropica sin plantegjødsel, den grønne Tropica Premium Specialized (med nitrogen og fosfor), eller den orange Tropica Plant Growth Premium (uten nitrogen og fosfor). Så det er veldig greit å ha JBL dråpetester for fosfat og nitrat ! Saken er den, at hvis ett eneste næringsstoff mangler, stopper veksten...

Få orden på rør og lystid, klipp de verst angrepne delene av plantene, og begynn forsiktig med litt flytende karbon og gjødsel...det er mitt råd sånn i første omgang.
Tilfeldig bekjentskap
© Ariel Bornstein
Reklame for plussmedlemskap