Oppdrett av de vanligste levendeføderne, guppy, platy, sverddrager og molly.

Det dukker nesten daglig opp spørsmål om gravide (les drektige) guppy, platy, molly og sverddragere i forumet så jeg klistrer inn informasjonen om oppdrett av guppy (Poecilia reticulata) kopiert fra fiskeprofilen her:

Guppy formerer seg lett og føder levende unger.
De kan føde ca hver 28 dag ved optimale forhold, og trenger ikke å bli befruktet hver gang, da de kan lagre sperm over lengre tid i magen. Drektighetstid kan vare helt opp til 72 dager dersom temperaturen på vannet er lav, eller dersom hunnen er stresset.

Man bør ha 2-3 jenter pr gutt for at jentene skal slippe å bli jaget rundt hele tiden og til slutt dø av utmattelse.

[External Image]
Tegn på at fødsel er nærstående:
1. Buken er stor, og virker nærmest som en firkant.
2. En frisk, drektig guppy har glupende appetitt, men siste døgnet før hun yngler, vil hun vanligvis ikke spise særlig.
3. Hun kan også begynne å oppføre seg unormalt, som f.eks svømme med hodet ned og halen opp, gjemme seg, elller bare hvile nede på bunnen.

Dersom punkt 2 eller 3 pågår over flere døgn, så er det mulig at det har oppstått komplikasjoner.

Hvis du har lav temperatur i karet, fødsel lar vente på seg, og hunnen nekter å spise i mer enn to døgn, så kan man gradvis øke temperaturen til 26 grader. Men ikke øk temperaturen mer enn én grad per døgn. Hunnen vil da mest sannsynlig føde i løpet av et par dager.

Når du har en gravid guppy, har du 3 muligheter:
1. La fisken være så den føder i akvariet, eller
2. Putte den i en flytende fødekasse/nett i akvariet, eller
3. Putte den i ett eget yngelakvarie.

De kan ikke leve for lenge i fødekassa, og ihvertfall ikke til de blir voksne! Selvfølgelig går det greit at de er i fødekassa en uke eller to, men etter det må de flyttes. Sørg også for å flytte moren når hun er ferdig med å føde, ellers kan hun spise opp sine egne unger. Husk også at det stresser fisken veldig å bli flyttet rundt fra akvarie til fødeboks for så å flytte tilbake til akvariet.

Hvis du følger alternativ 1, så må du sørge for å ha masse gjemmesteder for yngelen. Dette ordner du ved å ha masse planter, røtter og aller helst litt Javamose som de kan gjemme seg inne i.

Man kan begynne å fore yngelen med engang, enten med vanlig flakfor som man knuser til støv, bruke nyklekt artemia eller kjøpe yngelfor i en dyrebutikk.
Mates 1 til 2 ganger daglig.

Yngelen er fargeløs ved fødsel, men begynner å få farge fra 3-8 ukers alder.
Noen yngel kan være rød, andre kan være blå, mens noen er kanskje gule og grønne. Blir som regel en god miks

Å bytte vann når du har yngel er som regel ikke noe problem. Rent vann skader aldri fisken. Men om det er vesentlig forskjell i vannet i karet og byttevannet, er det klart at det kan bli ett sjokk for fiskene. Man bør alltid sørge for at vannet man bytter til ikke avviker så mye verken i Ph, Gh eller temperatur.

Yngelen kan flyttes tilbake til akvariet der foreldrene er når de er litt under halvparten av de voksnes størrelse

Yngelen kan spise vanlig fòr med en gang. Du kan gjerne knuse vanlig flakfòr slik at det blir så smått at yngelen kan ta det.


I denne artikkelen finner du enda mer informasjon om oppdrett av guppy.
En rettelse: Guppyer har den sorte flekken, uansett om de drektige eller ei. Det er en myte at den er knyttet til drektighet.
Den gravide fisken vil bli stresset når den blir flyttet over i fødekasse eller eget kar, som igjen kan føre til komplikasjoner. Jeg synes det beste er å bruke alternativ1. Jeg fanger heller yngel etter fødsel med en liten hov og flytter de over i et eget yngelkar, da er jeg sikker på at de får være i fred.

Som yngelfor passer det også bra med frossen cylops, litt enklere enn å klekke artemia egg.
Bilder av en sprekkferdig sverddrager, Xhiphophorus hellerii, som viser flekken det snakkes om. Denne er lys, så det mørke partiet er veldig tydelig.

På mørkere fisk som Black molly (Poecilia sphenops) og røde Platy (Xhiphophorus maculatus) er det lettest å se det på fasongen. Bildene viser tydelig den flate firkantede magen, som er et nokså sikkert tegn på at damen slipper yngel hvert øyeblikk.

[External Image]


[External Image]
Linda W
Bilder av en sprekkferdig sverddrager, [URLBLOCK1], som viser flekken det snakkes om. Denne er lys, så det mørke partiet er veldig tydelig. På mørkere fisk som Black molly ([URLBLOCK2]) og røde Platy ([URLBLOCK3]) er det lettest å se det på fasongen. Bildene viser tydelig den flate firkantede magen, som er et nokså sikkert tegn på at damen slipper yngel hvert øyeblikk. [IMG]https://lh5.googleusercontent.com/-W57oM9XPtng/TqLgSzEvk5I/AAAAAAAAA9Y/LhqCMNBe2pk/s500/Drektig%252520sverddrager%2525201.jpg[/IMG] [IMG]https://lh3.googleusercontent.com/-Kxg4msj8yKk/TqLgTPoAMKI/AAAAAAAAA9g/pc8QMyZ-w-c/s500/Drektig%252520sverddrager%2525202.jpg[/IMG]
Har en så stappfull sverddrager! Venter og venter i spenning om at den skal føde!
Inaktiv bruker
Kanskje det skulle blitt laget en artikkel om dette emnet inne på akvarieskolen eller en egen artikkelnside om drektige fisker, fisker med rogn eller noe lignene.
Så det hadde blitt lettere og finne for nybegynnere og folk som ønsker og lære dette. Ikke bare om levendeføde men også om andre fisker som er vanlig og uvanlig å holde i akvarium. Fra A til Å
Men det er bare en ide jeg føler kunne ha kommet til nytte.
Spock
Kanskje det skulle blitt laget en artikkel om dette emnet inne på akvarieskolen eller en egen artikkelnside om drektige fisker, fisker med rogn eller noe lignene. Så det hadde blitt lettere og finne for nybegynnere og folk som ønsker og lære dette. Ikke bare om levendeføde men også om andre fisker som er vanlig og uvanlig å holde i akvarium. Fra A til Å :) Men det er bare en ide jeg føler kunne ha kommet til nytte.


Ingen dum idè. går igjen mye av de samme spørsmålene ang. graviditet blant fisk
Hei!

Jeg er ny på dette forumet, og en nybegynner når det gjelder oppdrett.

På lørdag kjøpte jeg meg fire guppyer (to par). Den ene hunnen er gravid (minst like stor mage som den på det første bildet). De er de eneste fiskene som er i karet (60 liter).

Etter litt undersøkelse på nettet, fant jeg ut at den optimale temperaturen er rundt 20 grader. Jeg har to små planter i akvariumet og en trebit (?)... Jeg har ikke javamose eller noe der yngelet kan gjemme seg, men jeg har yngelboks liggende her!

Jeg har noen spørsmål:
1. Hva bør jeg gjøre nå? Når jeg kjøpte fisken fikk jeg beskjed om at den gravide fisken føder om ca. en uke.
2. Hvordan skal jeg bruke yngelboksen?

Beklager hvis det er ett uklart innlegg, jeg er litt stresset nå!!

- Takk!
Det står jo faktisk øverst da hva du bør gjøre ....
Ikke bruke fødekassen, iallefall ikke til moren. Mange tette planter er et must for at de små skal kunne gjemme seg.

Så skjer ting av seg selv. Ikke så mye å stresse med.
Jeg har lest det som står øverst, derfor jeg skrev innlegget her.

Men mitt eneste alternativ er yngelboksen... Hvor lenge bør jeg vente før jeg plasserer fisken i boksen? Jeg har lest på forskjellige forum, der de har hatt moren i yngelboksen.
Hvor lenge bør yngelen være i fødekassen?
Vi har molly-yngel som har vært i fødekassen to uker nå. De er fortsatt små. Er det noe i veien for at de får bli litt til?
Gravid sverddrager!
Kjøpte 2 hunn-sverdragara idag, og den eine er gravid! Har dei akkurat no i et 450 l akvarium ilag med 10 barber, 4 scalare og to hann-sverddragara. Har ikkje funne konkret svar her inne, på om d går greit å la ho føde der, eller om det kan vere lurt å flytte ho over i et 35 liters med biltemasand og planter eg har ordna til idag..Utifrå bildene lenger oppe trur eg ikkje ho skal føde på ei stund, men ho e tydelig rund og god! nåken som kan hjelpe meg?
Er redd ynglene vil bli scalaremat om du lar de bli i 450 literen, men om du har mye planter / flyteplanter vil gjerne noen av de overleve. Evt kan du fange de opp så fort de blir født om du ser det...
Det skulle vel gå fint å slippe hoa oppi 35 litern like før fødsel, men det er ikke alltid like lett og vite eksakt når det er... Men trur jeg ville flytta ho oppi der når ho er rund og god, se på bildene av sverddrager i begynnelsen av denne tråden!
MVH Pål
Ja, eg e litt skeptisk til dei scalarane! Går for å legge den over i 35'! Den har lngtfrå so "definert" buk som bildene over, men er som sagt stor og god, og en svak svartfarge på magen! Drøya det litt og følge med! Spennande!
Har no flytta sverddrageren over i 35'! Har fin sand, litt planta, pumpe og et skjulested! Bør en utstyre dette akvarie med varmekolbe?
Kristian 450 l
Har no flytta sverddrageren over i 35'! Har fin sand, litt planta, pumpe og et skjulested! Bør en utstyre dette akvarie med varmekolbe?

Ja, dersom du vil at temperaturen skal holde seg noenlunde stabil bør du ha en varmekolbe i. Kan nok kjøpe en av de billigste de har i nærmeste akvariebutikk. Lykke til
Syns sverdrageren i 35' virka "stressa"... Virka som ho streka og svømme konstant... Første som slo meg va at pumpa laga forsterk sterk strøm, men eg har jo pumpe som e for inntil 45 liter. Kan det vere mangel på skjulested?
Kristian 450 l
Syns sverdrageren i 35' virka "stressa"... Virka som ho streka og svømme konstant... Første som slo meg va at pumpa laga forsterk sterk strøm, men eg har jo pumpe som e for inntil 45 liter. Kan det vere mangel på skjulested?

Kan være strøm, kan være at fødsel er nær forestående (har det kommet noe yngel enda ?), kan være at hun føler seg eksponert Er ikke alltid lett å vite hva som gjør at fiskene stresser....

Har du sjekket vannkvaliteten ? Du kan jo også prøve å bytte en 10 liter med vann eller så og se om hun setter pris på det også....
Ho roa seg etterkvart, var kanskje litt for eksponert, men fant seg til slutt til rette i den hule steinen!

Er blitt stolt og lykkelig far til ca 30 yngel. Mor er flytta tilbake i 450', Ingen problem med sterk strøm/innsug i pumpa, ifht yngelen.
Gratulerer :)
Gratulerer med yngel

Tips:
Pass på å bytte litt vann ofte
Mat dem lite, men ofte (3-5 ganger om dagen, men bittelitt hver gang).

Så skal du se det blir fort en god gjeng av dem
Funket greitt med mine guppyer ihvertfall !
Tilfeldig bekjentskap
© Håvard Støre Andresen
Reklame for plussmedlemskap