Oppdrett av viftereke?

Leser meg frem til at ingen har klart å få til oppdrett av viftereke. Men når de gjør det "glatt" i vill tilstand må det jo være mulig å få det til i akvarie også? Kanskje vi medlemmer på akvaforum.no kan gjøre en liten revolusjon her om vi klarer å få det til.....

Tenker bare at om man hadde en haug viftereker i et eget artsakvarium på - la oss si - 90 liter. Gir de nok av føde og gjemmesteder.... burde det jo være mulig? Noen som har ideer på området?
Problemet med rekene som formerer seg etter den primitive modusen er at yngelen har et pelagisk larvestadium. Pelagisk larvestadium betyr at larvene er veldig små og lever som plankton i de frie vannmassene. Det som er typisk i dette stadiet er at de er utrolig sårbare. Enhver form for filtrering vil filtrere bort yngel. For små forpartikler vil føre til magebesvær med døden til følge. For store forpartikler vil føre til kvelning eller sult. Uansett vanskelighetene har det lykkes å produsere reker med denne formeringsmodusen i akvarier. Det som er felles for alle er ekstremt liten overlevelsesprosent. Det er altså mulig, men det krever ekstremt engasjement.

Artene som er mest interessante i oppdrettssammenheng for oss amatører bruker den spessialiserte modusen ved formering. Dette betyr i praksis at yngel er små kopier av de voksne rekene og har ingen særskilte krav til foring.
Oppdrett er mao. fullt mulig, man vanskelig og med små resultater, En svært god utfordring mao. Hvis du ønsker å prøve dette er det et must å lese artiklene til de få som har greid det.
Du gir alltid så informativt gode svar =)
Du har ikke en link noen slike artikler? Forstår det slik at vifterekene formerer seg i ferskvann, så om vannet inneholder tilstrekkelig dyreplankton av riktig art så burde det vel gå an å gi de et akseptabelt for i oppstartsfasen?
I Aqualog Special Shrimps, crayfishes and Crabs in the freshwatwer aquarium står det endel om andre sine forsøk på bla. viftereker.

Dette er en bok jeg anbefaler hvis du liker skalldyr. Flotte bilder og noe forvirrende tekst

Det står følgende om oppdrett av A moluccensis. Teksten er av Uwe Werner:

Gothel (1986)observed that the females of A mollucensis carried several hundred eggs, from which tiny larvae hatched after 22 days, their size ranging from 1.8-1.9 millimetres. They were translucent and swam head-down in the water, moving backwards. Unfortunately they all died, probably not only due to the wrong kind of food, but apparently alsp because they were unable to moult without difficulty. It may be that these problems resultet from too much nitrate in the water, which should therefore be changed as often as possible.

According to Ng and Chia (1994) the larvae develop in the estuaries of rivers and in the sea, but even under natural conditions only a few of the million of larvae hatched return to the rivers and highland brooks as fully developed shrimps.
Kanskje larvene må fores med infusorier eller noe lignende når de er på sitt minste, med litt strøm i vannet....?
Å drette skalldyr som har et pelagisk larvestadium i havet har vist seg å være uhyre vanskelig. Det er skrevet masse om forsøk på oppdrett av Caridina japonica(amanoreke). Det er sannsynligvis samme metode som må brukes for å drette viftereker. Etter å ha lest endel om det har jeg selv mistet lysten.

Ja, det høres komplisert ut. Går ikke an å overføre en viftereke med egg til et saltvannsakvarium og etterligne forholdene i det mest mulig - mens rekene er på egg- og larvestadiet?
Tilfeldig bekjentskap
© Tone Andreassen
Reklame for plussmedlemskap