Oppdrett på Keisertetra - ønsker å prøve meg og trenger tips:-)

Jeg har en liten stim på 9 Keisertetra, som jeg er sikker på faktisk har lekt i selskapskaret på 250 liter. Det blir selvsagt ikke noe av det i et kar stappfullt av sultne ciklider og annet, men det hadde vært moro å prøve det i et eget kar.
Hvor stort trenger dette karet å være? Holder det f.eks. med 60 x 30 cm?

Er det noen som har erfaring med lek og oppdrett på Keisertetra? Jeg har lest at det ikke skal være altfor vanskelig.
Skal vannstanden i lekskaret være normal, eller lavere enn vanlig? Hva med temperaturen, skal den skrus opp? Kan det være en trigger?

Jeg tenkte å dekke bunnen i karet med et løst dekke javamose, dersom det er tilstrekkelig "oppfanging" av eggene til at de voksne ikke spiser dem? Ingen sand på bunnen, bare javamose lagt løst på glassbunnen. Den burde jo da inneholde en del infusorier som livnærer yngelen de første dagene, kanskje?

Hvor gamle er yngelen når de tar nyklekt artemia? Er de vanskelige å få til å ta kunstig fôr fra boks, f.eks. yngel-fôr som er "pulverisert"?

Eventuelle tips om linker tas også i mot med takk
Jeg har lest litt rundt, men finner ikke ut om det er noe spesielt man skal gjøre med vannet som kan trigge leken. Det er vel ikke bare å sette dem i karet og tro at alt plutselig skjer av seg selv..?
Har ingen erfaring med dem selv, men har bladd litt i bøkene mine:
Ikke veldig produktiv, 26-28 grader. Leksparret settes i et lite, avskjermet kar med mykt vann. Foreldrene spiser egne egg. Klekkes etter 1-1.5 dager. Fores først med infusorier, etter noen dager med artemia.Vokser fort. Litt motstridende opplysninger i de forskjellige bøkene om den er lett eller ikke. Kan visstnok være litt vanskelig å finne et kompatibelt par.

Lykke til, regner med du holder oss oppdatert
mona o
....... Det er vel ikke bare å sette dem i karet og tro at alt plutselig skjer av seg selv..?


Omtrent slik har det tidligere vært hos meg, Mona.
Jeg har en 160 - liter som er full, og da mener jeg full fra bunn til topp, av javabregner. "God", gammeldags akvariegrus på bunnen, og flere røtter under javabregnene på bunnen. I dette karet hadde jeg endel keisertetra ( og noe annen småfisk som Boraras brigittae).
Det mates med artemia nesten daglig i det karet. Her dukket det i perioder opp en del yngel. Jeg så dem sjelden før de var ca. 1 cm, men da så jeg plutselig mange (10-15). Tydelig at de gjemte seg til de var store nok til ikke å bli spist. Totalt ble det vel 50 + stykker i året; ikke den helt store produksjon, men nok til å ha med en gjeng på de fleste auksjoner jeg var på.
pH lå på 6-tallet, bløtt vann. Jeg så ihvertfall mer leksatferd rett etter store vannbytter, men jeg vet jo ikke om det var den eneste "trigger" tilstede. Det ble uregelmessig også foret med sorte og røde mygg. Karet var normalt belyst; 11 timer med lys på.

Så det pussige: jeg byttet lysrør ( 2 x 30 w) over karet, det ble selvsagt mye lysere der, og siden så jeg aldri mer yngel. Lysmengden overskred nok da en grense for lysømfintligheten hos Tetra-eggene.

Keisertetra er, som du vel har funnet ut, det som kalles "continuous spawners", dvs at de legger noen egg hver dag i flere dager etter hverandre. Dette er jo viktig dersom man setter de i et eget kar til oppdrett.

Typisk for slekten er at hvis karet ikke er for tett "befolket", vil en hann stake seg ut et lite territorium og jage annen fisk vekk derfra.

Andre bruker med stort hell javamose som deg. Det som går igjen i disse rapportene, er at det bør være et godt lag javamose. I tillegg skriver noen at de lykkes mye bedre dersom det var noe høyt som reiste seg over javamosen; f.eks. en stor javabregne eller annen finbladet plante som reiste seg 10-15 cm over bunnen. Antakelig leker de inntil slike planter, og ikke egentlig på bunnplanter.

Jeg har også keisertetraens "fetter" Nematobrycon lacortei, der har jeg fått naturlig oppdrett i tette buskas med L. sessiflora.

Tetrayngel fødes med tenner, og noen påstår at de kan ta artemia som første fôr. Har imidlertid ikke sett noen bevise at dette går greit der de har "bare-bottom-tanks", kun i kar der det er grus eller annet på bunnen, og da finner selvsagt yngelen infusorier og annet der de aller første dagene.

Noen oppdrettere bruker litt metylenblått i yngelkaret for å hindre sopp/bakterieangrep på eggene, andre rapporterer at det går like fint uten dersom man vasker eventuelt oppdrettskar godt (i eddik) før bruk.

Kar-størrelsen du antyder på størrelse med det som brukes av oppdrettere av keisertetra.

Lykke til !
Tusen takk til dere begge to for supre svar, og spesielt til Tom C som skrev så utfyllende Ble litt klokere nå, og jeg skal se om jeg får satt opp et leks-kar i løpet av relativt kort tid.

Kanskje det ikke bare blir et rent leks-kar, men et kar der de kan være alene (Keisertetra-gruppen)...?
Så har de muligheten til å forøke seg uten innblanding. Jeg har en tom 98 liter som kan brukes, hadde egentlig tenkt å ha den til Corydoras.

Jeg leste litt rundt på nettet i går, og en ting som går igjen er at Keisertetra merkelig nok ikke ser ut til å bry seg om å spise yngelen sin. Så dersom eggene bare får klekke uten å bli spist, så ser det ut til at en god del overlever i samme kar som foreldrnee, tross alt.
En ting jeg glemte å spørre om:
går det greit med hele gruppen i 98 literen?
Noen steder på nettet står det at man skal plukke ut et par, og hvis det ikke går, bytter man ut hunnen med en annen.

Men jeg falt litt for Tom's oppsett; la alle gå sammen, la dem greie seg selv og formere seg på naturmåten. Dvs at gruppen lever sammen og formerer seg i et eget kar, der de bor på permanent basis (ikke et lekskar for noen dager, bare).

Tenkte å innrede 98 literen med noen hurtigvoksende planter, som har en voksemåte som lager tette buskas. Hygrophila, hornblad kanskje, og javamose spredd utover i en del av tanken på bunnen. Holde på plass javamosen med noen røtter og et par små steiner bare, så den ligger som et løst dekke. Der inne vil det bli gode skjulesteder for yngel, og en god del mikroorganismer (infusorier?) som de kan spise.

Her er en av mine hanner
Jeg synes dette er en av de flotteste tetra-artene som finnes
De er så flotte, med hannenes glitrende blå øyne og hunnenes glitrende grønne øyne. Jeg ser at de har lekstendenser "as we speak", med hannene som prøver å få med seg hunner inn i tette plantebuskas, og de står og "flikker" med finnene og gjør seg lekre


<IMG SRC="http://nettakvariet.no/galleri/data/500/Keisertetra_hann2.jpg"/IMG>
Utrolig flotte tetra, savner å ha slike. Når akvariet ikke er overbelyst blir de ubeskrivelige flotte!

Selv hadde jeg mye risting og iverige hanner, men det ble desverre aldri noen egg som jeg vet om.

Det jeg vet er at fisken liker seg i dunkle akvarier og i bløtt, surt vann.
Kan være lurt og ha flest hunner, hva jeg så var at hannene var alle sammen veldig klengete og "masete." Da er det sikkert lurt med god vegetasjon også, for hunnene trengte å hvile noen ganger.
Kanskje andre fisker som legger egg kan være en trigger? F. eks. noen Corydoraser. Hvem vet, kanskje det smitter? Men igjen så vil vel Corydoraser spise opp eventuelle egg fra Keisertetraene?
mona o
En ting jeg glemte å spørre om: går det greit med hele gruppen i 98 literen? ..........


Det var til tider betydelig fler i mitt kar enn det du tenker å ha i ditt. Det var så tett plantevekst der at jeg uansett ikke så mer enn noen få av gangen; de fleste holdt seg inne i og bak plantene i mer skyggefulle partier av karet.

En gang fanget jeg til 3 poser med 6-8 voksne keisertetra i hver til en auksjon ( 20-24 stk), og så ingen forskjell på hvor mange jeg til enhver tid kunne se i karet.

Så ja, hvis du ikke skal drive veldig intenst, "vitenskapelig" oppdrett ville jeg gått for alle i karet.
Kristian
Men igjen så vil vel Corydoraser spise opp eventuelle egg fra Keisertetraene?


Det vil de, om noen faller ned eller ligger på et nivå der Corydorasene "beiter". Jeg ser at mine Corydoras Adolfoi beiter etter mat helt oppe ved vannlinjen i blant, når det har vært fôret med noe spesielt godt. F.eks. tubifex, da flyter det alltid noen smårester opp, og da går de opp dit og spiser restene, når maten på bunnen er oppspist.

Men noen Corydoras ville vært både nyttig og fint i den 98 literen, da... Vi får se hva jeg ender opp med.

Fytterakker'n så sliten jeg er i dag. To dagers bursdagsfeiring, samt rydding og vasking, og de neste tre dagene blir likedan (eller verre), for da kommer takstmann, kontraktsmøte, profesjonell fotograf. Puh!
Tilfeldig bekjentskap
© Bettina
Reklame for plussmedlemskap