- Hjem
- Forum
- Off topic - diverse
- Julebakst
Julebakst
Dette passer vel bra under off-topic...
Jeg skal lage hjemmelaget marsipan og bl.a. gi bort i gave i år. Jeg har alltid pleid å oppbevare marsipanen i kjøleskap, men opplever som regel at den blir klissete etter noen dager... Syns det er litt dumt å gi gaver og opplyse om at den bør oppbevares kjølig. Noen som vet hvordan den vil klare seg over 2-7 dager i romtemperatur? Marsipan fra butikken oppbevares jo i romtemperatur, men det er jo proppa med all verdens konserveringsmidler og annen skit.....
Har strengt tatt ikke tiden på meg til å lage en klædd å teste med heller, så derfor jeg er nysgjerrig på andres erfaringer.
Ser med gru frem til å skolde, tørke og finkverne 3 KILO mandler....
Jeg skal lage hjemmelaget marsipan og bl.a. gi bort i gave i år. Jeg har alltid pleid å oppbevare marsipanen i kjøleskap, men opplever som regel at den blir klissete etter noen dager... Syns det er litt dumt å gi gaver og opplyse om at den bør oppbevares kjølig. Noen som vet hvordan den vil klare seg over 2-7 dager i romtemperatur? Marsipan fra butikken oppbevares jo i romtemperatur, men det er jo proppa med all verdens konserveringsmidler og annen skit.....
Har strengt tatt ikke tiden på meg til å lage en klædd å teste med heller, så derfor jeg er nysgjerrig på andres erfaringer.
Ser med gru frem til å skolde, tørke og finkverne 3 KILO mandler....
Postet 15.12.06 kl 00:28
Postet 15.12.06 kl 08:29
Postet 15.12.06 kl 08:36
Jeg lager også min egen marsipan. Jeg oppbeverer den i kakebokser i kjøkkenskapet og der holder den seg veldig bra over hele jul/nyttår (dersom den varer så lenge). Før hadde jeg den i plastboks i kjøleskapet, for noe kliss! Huff, ikke artig når man har jobbet i så mange timer med noe og det nesten blir ødelagt under oppbevaringen. Grovere marsipan er godt, men det er ikke lett å forme den dersom man ikke skolder mandlene før man maler dem.
Postet 15.12.06 kl 08:39
AggiTips: Helt unødvendig å skolde mandlene. Det blir ekstra god marshipan hvis den er litt grov, synes jeg :)
Skoldingen har med fargen på marsipanen å gjøre, konsistensen kommer an på hvor grovt du maler mandlene. Hvis du IKKE skolder mandlene, men bare maler alt slik det er så ender du opp med kransekakedeig. Så vet du det. ;o) Er blitt fortalt at de bør males i to omganger for å få det skikkelig finmalt. Jeg liker også litt grovere marsipan, så pleier å male alt en gang, og så halvparten to ganger. Det de selger i butikkene er jo bare altfor søtt, tørt og fullt av ymse E-stoffer....
Men godt å høre at det holder med å ha dem i kjøkkenskap, skal ikke være lett når det dreier seg om å lage nesten 6 kilo.... For å ikke snakke om annet julegodt som MÅ være i kjøleskap.
Har holdt på med forberedelsee til julebakst i 4 dager allerede, så da vil jeg være helt sikker i alt jeg gjør! :op Har ansvar for å stille opp med kaker og annet snacks til hele familien på julaften, så....
Postet 18.12.06 kl 13:46
Endret: 18.12.06 kl 13:46
Marsipan av uskoldede mandler er godt!!!
TerapitanktenkerSkoldingen har med fargen på marsipanen å gjøre, konsistensen kommer an på hvor grovt du maler mandlene. Hvis du IKKE skolder mandlene, men bare maler alt slik det er så ender du opp med kransekakedeig. Så vet du det. ;o)
Det kan jo diskuteres... Vi lager marsipan for smakens skyld, og ikke fargen... :P
Derfor skolder vi dem heller ikke. Synes ikke den er vanskelig å forme (vi lager kuler, ikke blomster og griser).
For dem som synes det blir sterkt å blande inn cognac, så kan man også blande inn litt nugatti, eller pakke inn en liten terning med Anton Berg sin nugat. Men noe marsipan må beholdes naturell
Når man har trillet kuler med eller uten nugat/nugatti eller cognac, så kan man presse en valnøttbit oppå kula...
Dette blir deilig assortert konfekt Faller i smak hos de fleste matvrak
Kransekakedeig? Det har jeg aldri smakt...
Postet 18.12.06 kl 14:10