Hjelp! sykdom hos sarasagullfisk/fisk dør og forsvinner

Hei! Er helt fersk på dette med hagedam, men har gravd ut en dam på ca 4x2m, 45 cm dybde, innredet med steiner og ymse planter. Anskaffet 10 stk sarasa gullfisk for ca. 1mnd siden, men nå er det bare 4 stk igjen, og jeg skjønner ikke hva som har skjedd... Noen her som vet noe?

-3 av fiskene er sporløst forsvunnet. Jeg bor midt i byen, så det er ikke hegre/store fiskeglade fugler her, med unntak av måker. Kan disse ha vært i dammen og forsynt seg?

-I dag fant jeg to av fiskene døde - den ene lå oppi en planteskål, den andre var det bare skjelettet igjen av, denne ble funnet bak en brett i damduken. Kan det være at disse to har satt seg fast og dødd av det, eller er det mer sannsynlig at det er sykdom/noe annet?

-Nå er det 4 stk igjen, jeg fikk fanget to av dem og satte dem i saltvannsløsning etter tips fra dyrebutikken. De to har også sår, den ene har sår på ryggen (bilde 1), den andre ser ut som den har fått bitt av leppene... Hva kan forårsake dette? Hvordan hjelper jeg fiskene så de ikke blir skadet?

-Den ene fisken døde mens jeg var på dyrebutikken for å spørre om råd. Da jeg dro svømte den i overflaten av vannet og gapte veldig, den brukte bare finnen på en side av kroppen til å svømme, og den var såpass sløv at jeg kunne plukke den opp med hånda (veldig uvanlig, da alle har vært ganske skye). Da jeg kom tilbake hadde den dødd... Denne hadde et sår på ryggen ved halen (bilde 2)

-Fant en larve/et insekt i dammen på ca. 5 cm lengde (bilde 3), men vet ikke hva det er for noe, kan det ha vært denne som skader fiskene?

Jeg har vært på dyrebutikken for å spørre om råd, fikk med "sterazin for gill and body flukes" og har hatt dette i vannet nå, håper det er det som skal til, men vil heller være på den sikre siden og spørre her også om noen vet hva som kan gjøres!

Setter pris på all hjelp og tips, er som sagt helt ny på dette med hagedam og fisk, men vil jo at fisken skal ha et godt liv i dammen!
Tilfeldig bekjentskap
© Lene H
Reklame for plussmedlemskap