Sykdomskarr - hva trenger vi?

Hei igjen!
Har en tråd ute fra før ang. guramiene mine
Vurderer nå å skille disse to for en periode ettersom hunn-guramien ser ut til å ha blitt noe værre. Vi startet med akvarium for knapt 2 mnd siden og er helt ferske i dette gamet. Har fulgt de rådene vi har fått herfra med flere vannbytter, sjekking av PH m.m. Nå lurer vi på hva vi trenger til "sykdomskarr". Antall liter? Trenger vi pumpe og varmekolbe? Skal vi ta vann fra akvariumet eller helt nytt? Hva annet bør vi tenke på?
Finnes det nødløsninger her eller må vi bare vente til butikkene åpner på mandag? Blir så utålmodig vettu..vil ordne opp med en gang

Dette er mulg å gjøre på flere måter. Jeg benyter en kombinasjon av karantene og sukdomskar. Som karantenekar må dette være fult oppsatt med filter varmekolbe osv. Husk på at også planter bør gå gjennom en karantenetid. Er også ganske lurt å la planter gå seg til i et karantenekar da man gjerne har mindre planter i dette og den man setter i får bedre tilgang på lys.

Som sykdomskar vil filter ofte bli overflødig da mange av medisinene som skal benyttes vil ta nekken på bakteriekulturen. Man er da avhengig av vannbytter for å holde vannkvaliteten oppe. Dette pleier ikke å bli noe problem da fremgangsmåten for å benytte medisinen ofte er slik at man ikke skal bytte vann for deretter ta et større vannbytte før man doserer igjen.

Jeg ville tatt utgangspunkt i de største fiskene dere holder og dimensjonert karret ut fra dette. Det har ingen hensikt å ha et alt for stort sykdomskar. Jo mindre vann i karrret jo mindre medisin går med til behandling.

Hvis man skal benytte kombinasjonskarret til sykdomsbehandling tar man filteret og lar dette gå i hovedkarret for å berge bakteriekulturen.

ppstartav et sykdom- og karantenekar er ikke noe forskjellig fra et vanlig akvarie.
Lille Rosin
Hei igjen! Har en tråd ute fra før ang. guramiene mine [URLBLOCK1] Vurderer nå å skille disse to for en periode ettersom hunn-guramien ser ut til å ha blitt noe værre. Vi startet med akvarium for knapt 2 mnd siden og er helt ferske i dette gamet. Har fulgt de rådene vi har fått herfra med flere vannbytter, sjekking av PH m.m. Nå lurer vi på hva vi trenger til "sykdomskarr". Antall liter? Trenger vi pumpe og varmekolbe? Skal vi ta vann fra akvariumet eller helt nytt? Hva annet bør vi tenke på? Finnes det nødløsninger her eller må vi bare vente til butikkene åpner på mandag? Blir så utålmodig vettu..vil ordne opp med en gang :-)


Det jeg mener er et bra karantene/sykdomskar er et lite kar fra 30L å oppover..(alt etter hvor stor fisken er) er det snall om gurami så skal det holde med ca 30L..Vanlig filtrering og varmekolbe. Småtterier som grus og planter velger du egentlig selv..Lys er ikke noe du MÅ ha om du ikke skal ha planter i det...Skal du ha fisken oppi med en gang så burde du fylle sykekaret halvfult med vann fra det vanlige akvariet og resten nytt vann..Har du ikke pumpe tilgjengelig så kan du bruke vanlig luftpumpe og luftstein..Men du må nok over til et lite filter på mandag..bare for å være sikker..Men husk viss det er sykdom ute å går så må hele karet medisineres

Lykke til Lille rosin
Det er flere måter man kan ha sykdomskar på.
De fleste velger nok å kjøre en løsning der de kan bruke dette karet til flere formål, som karantene og yngel-kar.
Selv liker jeg da at det er ett tynt lag med grus\ sand på bunnen, og noen få, hardføre planter. Gjerne planter som festes til stein eller røtter.
Hvorfor? I ett tykt gruslag, vil det bli store mengder bakterier, som vil redusere effekten av medisinen på lik linje med ett godt innkjørt filter.
Belysning bør det absolutt være, slik at man kan studere fiskene i karantene\ som er syke. For observasjoner er uhyre viktig med syk\ karantenefisk.
Varme trenger man selvsagt, og filtrering kan man lett fixe med ett lite powerhead, gjerne justerbar styrke på dette. Påmontert powerheadet er f.eks disse svampene helt greie.
Når man da må medisinere i dette sykdoms\ karantenekaret, tar man rett å slett svampen ut (er det brutt ut sykdom i karet, renser man svampen kraftig, slik at mest mulig bakterier vaskes ut, sett så tilbake svampen). Om det ikke er sykdom i sykdoms\ karantenekaret, kan man flytte filtersvampen til ett annet kar.
La imidlertid powerheadet gå hele tiden, medisiner fortrenger ganske mye surstoff fra vannet. Selvsagt settes risten til powerheadet på etter at svampen er fjernet Fisk i pumpa er ikke kult (har selv mosa en liten tetra på den måten, sytte..... for ett gris som kom ut i andre enden )

En annen måte å lage seg ett sykdomskar på, er å ha ett lite kar\ stor balje stående tomt, nettopp til dette formålet.
Ved behov tar man rett å slett å fyller dette karet med vann fra hovedkaret, og setter fisken over. Selvsagt trenges det varmekolbe og noe til å sirkulere\ lufte vannet her også.
Grunnen til at man bruker "gammelvann", er for å gi minst mulig stress med endrede vannverdier for fisken(e).

Gode tips ellers ved behandling:
- Lite for, rester\ avføring vil fort forpeste vannet. Bytt gjerne vann annen hver dag, om du er villig til å erstatte utbyttet medisin.
- Ro og hvile for fisken(e). Mørklegg gjerne karet deler av døgnet, slik at fisken får seg en god hvil.
- Stress fisken(e) så lite som overhodet mulig
Tilfeldig bekjentskap
© Bettina Fossen
Reklame for plussmedlemskap