Syk blå gurami, i lang tid

Jeg blir litt nervøs nå, og er redd for smitte.
Jeg har i veldig, veldig lang tid hatt en syk blå gurami. Så langt er det kun den som er syk (slet riktignok mye med sykdom i sommer), og det har den vært i flere måneder.

Det startet med et stort sår på haleroten. Etterhvert vokste det sakte, og det var skikkelig, skikkelig guffent. Ikke spor av sopp eller infeksjoner i såret (som jeg kunne se), bare sår, men det gikk ganske dypt etterhvert. Men det var fælt å se at det vokste. Så en dag begynte det å gro, til min store glede. Men, da såret nesten var grodd, ble halen veldig oppfliset, eller det var et stort hakk i den. Fargene på fisken ble blasse, mens fargen ved hodet ble mørk gråblå (jeg synes akkurat det har variert en del, alt ettersom tid på dagen, dagsform o.l.) Magen har hele tiden virket litt oppblåst. Ikke veldig, men litt. Dagsformen til fisken har variert en del. En stund så det ut til at hakket i halen også ville gro, men i dag (etter et større vannskift for 2 dager siden), fant jeg til min forundring ut at den plutselig var blitt mye sykere. Nå beveger den seg som om den forsøker å gni seg mot noe, men det uten at den er borti noe som helst. Den ser ganske døende ut. Jeg har dessverre ingen vannverdier tilgjengelig akkurat nå, har ikke fått testet, men dette akvariet har alltid vært stabilt når det gjelder vannkvaliteten (men det er en smule overbefolket). Dessuten er det altså gjort et større vannskifte for to dager siden. Det som også skal nevnes, er at hun er offer for en koneplager, og har nok levd under stress veldig mye (det er dette som er hovedårsaken til at jeg kaller blå gurami for blå monstre).

Jeg anser den syke fisken som fortapt, og det er greit nok. Men jeg har mye annen fisk i akvariet, og ønsker jo ikke å ha noen massedød der. Jeg hadde en runde med det i sommer, men det er over for lengst. Den stakkars blå guramien har vært syk helt siden i sommer, så det har vært skikkelig langvarig. Jeg må bare likevel forsikre meg om at det ikke er noe som kan smitte etter så lang tid. Er det noen fiskesykdommer som kan vare så lenge, og så smitte over på eksisterende og nye innbyggere i akvariet? Noen forslag til hva annet det kan være enn svekket immunforsvar pga. stress? I så fall synes jeg det er rart at såret som tidligere vokste, plutselig grodde etter så lang tid, men at fisken plutselig fikk andre symptomer. Har jo lest om enkelte sykdommer som gir oppblåst mage og fargeforandringer, og det er ikke oppmuntrende lesning. Jeg skal jo også sette opp nytt akvarium, og sette det i gang med fisk fra nettopp dette akvariet. Jeg ønsker *ikke* å ta med eventuell smitte over i nytt akvarium. Særlig siden det skal veldig dyr fisk dit når akvariet er innkjørt og stabilt.

Kan noen gi beroligende ord til en nervøs fiskeeier?
Spesielt beroligende ord kan jeg nok ikke gi deg. Trolig heller tvert imot.

For meg høres dette ut som du har fisketuberkulose i dette akvariet. Dette er en sykdom som har svært lang inkubasjonstid, på rundt ett halvår. Dvs at om dette karet faktisk er infisert med tuberkulose, vil det ikke kunne friskmeldes før etter 8-9 måneder etter at siste symptom er forsvunnet.

Jeg ville ikke flyttet så mye som et planteblad fra dette karet over til ett nytt kar. Utstyr bør desinfiseres etter bruk (slanger, bøtter, håver, hevert etc.)

Men det finnes behandling mot Fisketub. Sterke antibiotikakurer tar denne smitten, men dette koster en del. Lett å få tak i dette er det heller ikke alltid, veterinærene vet ikke alltid verken hva de skal skrive ut, eller hva dette egentlig er for smitte.
Det du trenger er en svært bredspektret antibiotika, som er bereget for gram+ bakterier. Det er ikke uvanlig at man må kombinere flere preparater på en og samme gang får å få den ønskede effekten

Det sies av mange at den eneste måten å gardere seg helt på at smitten er ute av karet, er å avlive alt av fisk, kaste grus, planter, røtter, filtermasse.
Glasset desinfiseres med sprit, over flere runder. Varmekolbe\ filter likeså. Desverre er det ikke all plast i filtre som tåler ren sprit like godt...
Bakteriene kan faktisk overleve desinfiseringen, og man burde derfor også behandle med både varme og kulde (steame glasset, deretter få det plassert ett par dager på ett fryselager med -30`C).

Selv ville jeg avlivet denne syke fisken, økt mengden med vannbytter til annen hver dag i en måned, deretter 2xpr uke.
Ville også skaffet ekstra utstyr, slik at du har ett eget sett med "karanteneutstyr". Mener her slamsuger, håv og slanger\ bøtter.
Jeg ville ikke hatt nye fisk i dette karet på 9 måneder, og heller ikke flyttet noen fra karet på like lang tid.
Ser jeg fisk med begynnende symptomer, er det avliving før dem vet ordet av det.

Håper at dette var til litt hjelp, selv om det trolig ikke var den store trøsten å få
Auauauauauauauauauauauauauauauauauauau!
DET var ikke hyggelig å høre!
Forresten avgikk fisken med døden i dag eller i går. Fant den nettopp halvspist ved pumpa. Et under at den har levd så lenge som dette. Hun har jo slitt så fryktelig lenge. Jeg har hele tiden regnet med at det var koneplageren som var den skyldige (og det kan jo hende at det er sant).

Må forresten nevne at sykdommen jeg hadde i sommer var parasitter, så det er ikke knyttet til dette (tror jeg da - ble "ferdig" med sykdommen da jeg fikk gitt dem riktig medisin. Trodde først det var bakteriesykdom, og medisinerte mot dette, uten at det hjalp). Håper jo i det lengste at det er stress kombinert med skader som har tatt livet av fisken min. Hun har jo hatt konstant problemer over veldig lang tid, og har aldri fått ro nok til å bli frisk. Var jeg grinete på de blå monstrene fra før, ble jeg ikke mildere stemt nå. For dersom det er det du tror det er (tør ikke ta ordet i munnen en gang), så kom det hit med de blå monstrene. Smitter fiskene først når de blir syke, eller fra de ankommer akvariet med smitte? Ingen av de andre fiskene har blitt syke på denne måten (selv om jeg nå i min overnervøsitet ser syke fisk), og de blå monstrene ankom akvariet i mars (tror jeg det var). Nei, vent litt. Jeg flytta i februar, og da var de blå monstrene med. Jeg må ha fått dem rundt nyttår. Det betyr at de har vært hos meg i nesten et år.

Har alltid brukt forskjellig slamsuger på akvariene, men samme bøtte Har likevel aldri skiftet vann på samme dag, nettopp med tanke på evt. overføring av smitte. Og har jeg hatt mistanke om noe galt med akvariene mine, har jeg alltid sørget for at det har gått tid mellom vannskiftene, slik at alt utstyr har vært tørt. Skjønner nå at dette ikke har vært tilstrekkelig.

TAKK OG PRIS, at jeg ikke satte i gang det nye akvariet i går. Tenkte at jeg skulle ta filterguffe fra det "syke" akvariet for å sette i gang den nye pumpa. Ventet med å gjøre det til i dag, og rakk å lese dette før jeg satte i gang. Puh! Heldigvis er jeg i ferd med å innarbeide nye vannskiftemetoder, og de gjør det mye enklere å unngå smitte. Der vil kun "utkanna" være den samme, og den skal jo aldri brukes til noe som skal inn i akvariene igjen. Kannene til vannet som skal inn i akvariene igjen, er helt rene, og brukes aldri til noe annet enn vann fra springen (og tilsetningsstoffer for å få det perfekt).

Jeg har mange fisker jeg ikke vil miste i dette karet. Mallene mine... sukk! Tror faktisk jeg skal ta kostnaden å gi medisin. Jeg har noen dyre maller der, og da kan det (kanskje) lønne seg. Bør jeg ta kontakt med veterinæren med en gang, eller bør jeg se det an? Vet jo fortsatt ingenting sikkert. Og jeg kan tenke meg at medisineringen i seg selv vil gi en del dødsfall. Bakteriekulturen i pumpa vil jo gå fløyten så det kviner etter...

For en vanvittig kjip greie
Leste nettopp artikkelen om sykdom her på akvaforum. Det er jo en nesten nøyaktig beskrivelse av symptomene hennes, med unntak av avmagring.
Begynner å demre litt for meg her. Jeg har tidligere hatt problemer med et annet akvarium, der jeg aldri greide å få helt frisk fisk. Jeg har ikke tenkt på det tidligere, ettersom jeg omsider faktisk *ble* kvitt sykdommen i akvariet. Trodde det var meg som ikke lyktes med kampfisk, samt at akvariet nok var såpass lite at det kunne være vanskeligere å få stabil vannkvaliet. De ble alltid syke for meg og døde, og jeg ga opp til sist. Men det merkelige her er at det var andre arter i det karet som ikke ble syke. Ancistrusen fra det akvariet lever i beste velgående. Det samme gjorde SAE-en min (som bikkja dessverre nettopp knerta) og en ekkel Flying Fox, som jeg ikke hadde vært lei meg for å miste. Men disse ble aldri syke! Men jeg mista en del stimfisk en periode, i tillegg til kampfiskene. Det eneste symptomet jeg kunne se på dem, var oppflisede finner (ihvertfall på stimfiskene), så jeg antok at det var en veldig hardnakket finne/haleråte, samt at jeg ikke hadde "våte fingre" og at fisken alltid blir kokt om sommeren (blir fryktelig varmt hjemme hos meg - og det er alltid om sommeren jeg får trøbbel med sykdom). Det snodige er altså at forskjellige arter har reagert veldig forskjellig. Hos kampfiskene var det til og med forskjell på kjønnene! Jeg fikk ikke til mannfolka, mens damene levde mye lengre (om enn ikke lenge). Mulig at det er jeg som er overnervøs nå, men tanken slo meg plutselig, og det var ingen hyggelig tanke. Det er nemlig det akvariet kula mi befinner seg i nå. 3 akvarier herved satt i karantene!

Jeg har takk og pris ett fullstendig urørt akvarium som ikke er satt opp ennå. Så de ventede sebraplecoene får tilholdssted der det neste året, selv om jeg hadde tiltenkt dem et større akvarium, helt for seg selv. Og det ligger an til ekstrem renslighet framover!

Men det er et par ting til som jeg da lurer på. Hvis man ikke en gang blir kvitt bakteriene med desinfeksjon, hva da med hendene? De må jo være rene bakterebombene når man jobber i akvariene. Og man får ikke gummihansker som er lange nok til at man kan fikle så veldig dypt ned i akvariet?

Kan veterinærhøgskolen være et sted å henvende seg for å få tak i riktig medisin? Eller holder de seg stort sett til hunder og katter. Har ikke tro på at de lokale veterinærene har peiling på akvariefisk. Har ikke forsøkt, riktignok, men greier ikke helt å forestille meg det.

Og hvordan reagerer maller på dette? Jeg har aldri sett en syk malle i hele mitt liv. Jeg har riktignok mistet noen maller, men det har *alltid* vært små maller som nettopp har ankommet meg. Maller som greier seg gjennom den første tiden, blir aldri syke her. Aldri! Den stakkars plecoen min levde først i lilleakvariet (der jeg først slet med sykdom), for så å få større plass i det nå sykmeldte akvariet. Men det er ganske lenge siden.

Sitter med masse spørsmål her, som du ser. Men jeg har litt panikk akkurat nå...
Det blei mye å lese på en gang her

Jeg ville avventet med å bruke sterke antibiotika, til du eventuelt ser symptomer. Siden det er høst usikkert om du får bukt med TB med antibiotikaen, er det jo heller ikke noen vits å bare kjøre ett ukontrollert forsøk.
Kan også nevne at mange fisk sliter stygt med antibiotikakurer, og filterbakteriene er en saga blott.
Man kan derfor risikere å ta livet av mange fisker i forsøket på å berge dem.

Det som jeg syntes var ekstra leit her er at fisken døde i karet, og ble til mat for de andre. Større smittefare enn dette skal en leite lenge etter Fisk man mistenker er syk, bør alltid fjernes fra karet, er min mening.

Slik jeg leser innleggene dine, kan ting tyde på at du har en eller annen form for smitte i karene, det er helt klart. At enkelte fisk tåler dette, og andre ikke, er meget vanlig. Sånn er det jo med det meste, enkelte er mer hardføre enn andre.
Tenker faktisk på at dette kan være noe annet enn TB også. Nylig ble det oppdaget ett virus, som gir svært like symptomer som bakteriell infeksjon. Og ikke noe hjelper mot dette.
Viruset kalles DGIV (Dwarf gourami iridovirus). Om dette kan smitte andre typer fisk er jeg usikker på, men ser slett ikke bort i fra det.
Selv ville jeg derfor vært forsiktig med å flytte ting fra ett kar til ett annet i laaaaang tid.

Når det gjelder mennesker og fisketub, er det lite å frykte. Denne kan smitte oss også, men da er det snakk om at vi får en hudinfeksjon, som kan være kjedelig nok i seg selv. Om denne ikke behandles, ja da kan det gå mer ille, med skader på muskler, lymfesystem og skjellett. Men det er her snakk om mange måneder med hudinfeksjon før dette er noe problem.

Men det er jo grunn til å vaske labbene ekstra godt etter at man har jobbet i karet. Dette er noe jeg selv er litt slurvete med, må jeg innrømme Har man åpne sår, bør man i alle fall holde dette unna vannet.
Åpne sår gjør forresten en tanke ekstra vondt i akvarievann.
Sku berge katta ut av karet en gang (jepp, hu tok seg en ufrivillig svømmetur). Resultatet var katteklor så det holdt. Å fullføre plantingen var en smertefull sak etterpå.
Men Tetraene var gærne, vet ikke om de reagerte på blodlukta :p

Så over til: hva nå?
Jeg ville tatt ett par ekstra vannbytter, siden en død fisk ble halvspist i dette karet.
Ut over dette ville jeg ikke gjort annet enn å følge nøye med på fiskene i månedene som kommer.
Kjøpt inn ekstra utstyr, om du ikke har det du trenger til dette karet.

Du kan sikkert prøve å få kontakt med en eller annen proffessor på veterinærhøyskolen, men jeg tror egentlig ikke at det er så mange der heller som har god peiling på fiskehelse.
Har selv forsøkt ett par ganger å komme i kontakt med veterinærhøyskolen via e-post, men svarene har uteblitt
Frank Angell
Tenker faktisk på at dette kan være noe annet enn TB også. Nylig ble det oppdaget ett virus, som gir svært like symptomer som bakteriell infeksjon. Og ikke noe hjelper mot dette. Viruset kalles DGIV (Dwarf gourami iridovirus). Om dette kan smitte andre typer fisk er jeg usikker på, men ser slett ikke bort i fra det.


Ble litt mye fra meg, ja. Men jeg fikk lettere panikk her (eller egentlig skikkelig panikk). Er veldig glad i flere av fiskene i det karet. Alle de kjæreste mallene mine befinner seg der... Og du har sikkert fått med deg mitt forhold til maller Panikken kostet meg noen timers nattesøvn, må jeg innrømme. Var ikke i seng før langt utpå natta.

Ser på det det engelske navnet på viruset du nevner, betyr dette at det er et virus som kan følge med dverggurami? Jeg *har* forsøkt meg med dverggurami i det lille akvariet (der jeg hadde sykdom først). Det var en annen fiskesort jeg ikke fikk til, og dermed ga opp. Kan det være at det er dvergguramiene som var den skyldige for så fryktelig lenge siden? Jeg husker dessverre ikke når jeg hadde dverggurami. Ikke snakk om at jeg husker når jeg hadde det, annet enn at det er lenge siden. Veldig pene fisker, men de ville ikke leve hos meg... Det er egentlig ikke så mange fisker jeg ikke har fått til, men kampfisk og dverggurami funket altså ikke. Kanskje også derfor jeg elsker maller? De har vist seg å være lette å få til Ihvertfall i mitt miljø. Det skal jo også nevnes at jeg har blitt mer seriøs med tiden også. Lært litt (eller egentlig veldig mye) av mine feil, for jeg har gjort alle nybegynnerfeil som finnes... Men 13 år med nybegynnerfeil gir etterhvert en smule erfaring Men fisketub var nytt for meg. Har aldri hørt det nevnt i noen dyrebutikk... Sånn går det når ens eneste kilde til akvariekunnskap har vært dyrebutikker!

Det jeg ikke liker å se, er at det andre blå monsteret også har fått en stripe med mørkere farge. Vurderer virkelig å avlive han. Han har stort sett vært en slemming likevel. Men jeg kvier meg for å avlive fisk, uansett hvor forhatt den er. Skjønner ikke helt det der. På fisketur har jeg ikke problemer med det! Får problemer med å isolere syk fisk, ettersom alle bortsett fra ett akvarium nå er i bruk, og det akvariet skal jeg *ikke* ha smitte i!!! Det skulle bli nytt akvarium til kula, men blir nå sebraplecohjem i stedet.
Kanskje dette er noe guramier er ekstra sårbare for?

Det med sår på fisken, har jeg kun opplevd 2 ganger (etter det jeg kan huske). Det er denne blå guramien som nå døde, samt en kampfisk for lenge siden (i det lille karet). Kampfisken hadde en soppinfeksjon i såret, og jeg er usikker på om det reelt var et sår der før infeksjonen. Så aldri noe sår før soppen kom.

Infeksjoner i egne sår har jeg aldri fått, uansett hvor mye gørr jeg har holdt på med. Skal likevel være forsiktig Eller ihvertfall litt mindre skjødesløs med meg selv. Men jeg har et immunforsvar som takler det meste, takk og pris. Unngår alt unntatt forkjølelser.

Jeg har vært litt sløv med å teste vannkvaliteten i det "syke" akvariet den siste tida. Skal ta en sjekk når jeg får sjansen (les: når jeg er hjemme lenge nok til å gjøre det). Med tanke på at det ble en del medisinering i sommer, kan det jo være at akvariet ikke har vært så stabilt som det normalt bruker å være.

Trøsten oppi det hele er at fiskene som har vært lengst i dette akvariet, ikke viser noen form for tegn på sykdom. Maller, selvsagt...

Puh! Fingrene mine skriver visst helt av seg selv. Det blir aldri korte meldinger fra meg.
Stemmer DGIV er noe som rammer dvergguramier, men om dette også kan ramme andre fisk, er jeg meget usikker på.
Den studien som var gjort på dette, viste at 22% av alle testede dvergguramier bar på viruset... Det er mye det!
Men som sagt, det er såvidt meg bekjent gjort noe forskning på dette med andre fisk sammen med dvergguramiene, om disse pådrar seg skade av dette.
Kastet egentlig en ball i luften her jeg kanskje skulle holdt på bakken
Men egentlig er en jo aldri helgardert mot syke dyr, så man bør vel egentlig være orientert om noen av de mange hundre sykdommene fiskene kan rammes av (jepp, det er maaange hundre ulike virus, bakterier, parasitter og sopp-typer m.fl kan infisere karene. Deprimerende? Ja....)

Når det gjelder det tilfellet av sopp du nevner: Sopp-sporer vil det alltid være en del av i ett akvariemiljø. Disse angriper stort sett kun skadet slim\ finnehud, og er en vanlig sekundær infeksjon etter parasittangrep. Det er også vanlig at dette oppstår i sår, dersom man ikke er flittig med vannbyttene. Har tilgode å måtte behandle mot sopp, etter at jeg begynte å forstå hva som skjer i ett akvarie (tok litt tid, og en hel del liv, men nå sitter det).

Når det gjelder å issolere en enkelt fisk;
Du trenger ikke ett eget kar til dette. F.eks en 30L satsbøtte (en hundrelapp på europris), med en liten varmekolbe, og en luftepumpe (eller noe annet som sirkulerer vannet), er tilstrekkelig. Strengt tatt trenger ikke blå monstre vannbevegelsen siden de er labyrintfisker, men det skader jo ikke. Ett slik "karantenesystem" er ikke noe som blakker noen som helst (du kommer ut av det for 2-300 kroner). Har selv slike dunker jeg bruker til vannbyttene, og har alltid en ren på lur, dersom jeg skulle måtte issolere en eller flere fisk.
PS: skal vi legge til i overskriften at innlegg med mindre enn 1500 tegn ikke er velkomne ?
Frank Angell
PS: skal vi legge til i overskriften at innlegg med mindre enn 1500 tegn ikke er velkomne ;)?


Hehehe!
Og dermed brøt Frank linjen av lange innlegg...

Den mørkeblå linja på det blå monsteret (ser jeg har påvirket deg allerede med mitt kallenavn på fisk) er faktisk lysere nå. Og den følger mønstreret på resten av fisken. Den ser heller ikke syk ut på noen måte. Kanskje den rett og slett savner mobbeofferet sitt?

Men jeg liker ikke helt det jeg ser i akvariet akkurat nå. Det er noen andre fisker som heller ikke har det helt bra. De ser ikke syke ut, men det ser ut som om noe er i ferd med å bryte ut. Men ingen av de fiskene jeg ser noe galt hos (bortsett fra monsteret mitt) har noen form for fargeforandring. Og det tar jeg som et godt tegn i forhold til fisketub. De har aldri hatt det heller og det er ikke antydning til det. Det er en av mine Flying Fox og mine killidamer. Akkurat dette tror jeg kanskje er utbrudd av noe annet, for noe er på gang i akvariet mitt akkurat nå Jeg har sett noen prikker på mine FF, og har egentlig trodd at det var skader (FF er ikke akkurat snille med hverandre, for å si det på en pen måte). Nå ser jeg at det ikke er det. Og det er ikke hvitprikk heller, ingen tvil om det. Liker det ikke, men trøsten er at dette ikke passer inn i symptomene for fisketub. Skal ta en titt inn på sykdomsartikkelen igjen, og se om jeg finner noe kjent der, og dessuten stikke en tur ned på dyrebutikken i morgen. Der er en fin plansje over fiskesykdommer (med bilder), og den har faktisk hjulpet meg tidligere. Hvem sa frisk som en fisk?

Men jeg tror jeg heller mer over til virusteorien. For noe dritt er det i akvariet mitt, det er ikke til å komme utenom. Skal få sjekket vannverdiene i morgen (kom hjem først nå, ett på natta).

For litt munterhet til slutt (må jo fylle ut 1500-ordsregelen ), skal du nå få en innføring i fiskenavn og fiskesorter på Inger Anne-vis:
Plecoer kan bare ha ett navn: Flode
-> noe som har medført kallenavnet Flodefisk
Ancistrus han: Bartesnopp eller Bartesam (her strides de lærde, ihvertfall strides jeg og venninna mi)
Sort molly: Ninjafisk (det skal kommenteres at en Ninjafisk i akvariet til venninna mi greide å skade et blått monster (herremann) nok til at den døde, og det var et stort monster! Tøff fisk!
Blå gurami: blått monster eller monsterfisk
Flying Fox: De fæle, stygge, ekle dyrene
Inger Anne: gal trønder

Krapylet - nei det var visst bikkja mi (for øvrig høyt elsket til tross for krapyltendenser i det siste).
Tro det eller ei, jeg fant oppmuntring i artikkelen om sykdom. Rett under fisketub stod dette:

"Ichthyosporidium hofferi:
Dette er en sopptype, som angriper fisken innvendig. Infeksjonen gir svært like symptomer som fisketuberkulose. Den kan også få fiskens buk til å svelle, med lett skjellreising, men kun på mer lokale områder. Sår er heller ikke uvanlig. Soppen smitter ved at døde fisker blir spist på av resten av flokken. Dette er en svært vanlig dødsårsak og smittede fisker bør derfor isoleres \ avlives."

Den nå avdøde fisken hadde en lettere oppblåst buk. Om skjellene hadde reist seg, vet jeg ikke.
Ulempen med dette var at hun var halvspist da jeg fikk fisket henne ut. Men dette er kanskje lettere å hanskes med enn det fryktede alternativet?


Dette står om tub:
"Etter hvert vil fisken kunne få åpne sår eller byller på kroppen, frynsete finner og problemer med likevekten. "

Den døde fisken startet sykdomshistorien med såret. Det var ikke noe som kom etterhvert. Hun hadde aldri problemer med likevekten (som beskrevet under tub), selv nå på det siste.

Tror jeg skal sette noen fisker i isolasjon, ja...
Tror også jeg skal google litt over denne soppinfeksjonen. Vet du noe mer enn det som står sitert over?
Måtte jo ha ett kort innlegg også

Du skal ikke se bort i fra at fargeendrigen på den gjennlevende guramien hadde noe med at du nettopp mistet en fisk fra karet. Har flere ganger opplevd at det blir litt sturing når noen mister sin artsfrende.

I.Hoferi er ganske uvanlig å oppdage, de fleste kjenner denne sykdommen dårlig. Desverre er denne ennå mer bedritten enn Tub. Smitter lettere, tar flere liv, og er værre å bli kvitt... Fisk som har symptomer bør fjernes omgående. Denne smitter fortrinnsvis med at svekket\ død fisk blir spist på av resten av karets innbyggere. Så om det er denne, må jeg få bruke ordene du tidligere brukte i tråden:
Auauauauauauauauauauauauauauauauauauau!

Altså er eneste måte å bli kvitt dette på å fjerne fiskene før de stryker med. Da bør man sitte med nesten foran karet både morgen og kveld, for å luke ut individer som bærer på smitten.

Fant ut at jeg skulle ta en runde med Google, for å se om det dukket opp noen nyheter om møkka etter at jeg skreiv artikkelen.
De fleste anbefaler avliving av infiserte fisk, mens andre foreslår medikamenter som Protozin (kjenner ikke denne eksakt, men den er mot parasitter\ sopp).
Andre anbefaler Kanamycin, ett sterkt, bredspektret antibiotikum, som kan ha effekt... Kan ha... Lovende, ikke sant?
Kanamycin brukes forøvrig til vanlig mot resistent tuberkulose (og så var vi tilbake på den teorien?)
Men den var dyr - jævli dyr. Fant den på ei sjappe som selger varer til skoler - 1 gram kosta 215 kroner - rene diamantprisen?
Det finnes sikkert synonymprepratet på apoteket, men du må nok i kontakt med veterinær på forhånd.
Dosseringen har jeg ikke greid å hoste opp, siden alle som selger dette til akvariebruk kun selger ferdige oppløsninger til f.eks 900L.
Men kanskje en ivrig veterinær kan finne ut av dette?
Jeg har også googlet litt, og har funnet navet på et preparat som kan fungrere: JBL Furanol. Jeg tar sjansen på å prøve denne.

Grublingen min har også ført til enda flere teorier:
Har lenge visst at jeg har for mange fisk i akvariet. Det er nok noe stress inkludert der.
Begynte nylig å fore med frossenfor i stedet for flakfor. Dette påvirker vannkvaliteten. Kjørte jo også en del tøffe kurer i sommer, som nok gjorde sitt med filterbakteriene.

Jeg får problemer med isoleringen, riktignok.
Jeg har 3 forksjellige arter jeg ønsker å isolere, og de kan jeg ikke ha for tett innpå hverandre, så jeg kan ikke putte dem i 25-literskanne sammen. Det betyr 3 slike kanner, og jeg MÅ ha noen av kannene ledige pga. karantenen her.

Jeg sjekket også plansjen med bilder av fiskesykdommer på dyrebutikken i dag, men fant ikke noe som lignet disse prikkene som har dukket opp. Finner ingenting som passer med det.

Planen min nå er som følger:
Streng karantene innføres (allerede gjort)
Isolere de fiskene jeg kan isolere (må gruble litt på en løsning) - får da også mindre fisk i karet, og både blå mostre og ekle FF er aggressive, så stresset vil minke for de resterende fiskene.
Teste vann (setter i gang nå)
Hyppige vannskift.
Gi fiskene vitaminer (for å styrke dem)
Ettersom ting ikke er avklart, setter jeg opp tempen og kjører saltkur
Bestiller den overnevnte medisinen
Bestiller også eSHa 2000 og Exit, for å ha dette i beredskap om det skulle være andre ting på gang (har tidligere brukt Seras produkter, og skjønner at dette kverker bakteriekulturen i filteret - nok en gang: ikke lett når dyrebutikk har vært kilden til kunnskap tidligere).

Høres dette ok ut?
Vet du om noen nettbutikk som fører både esha og JBL, og som har rask levering?
Vet du om noen butikk i oslo eller østfold som fører noen av disse medisinene? De lokale dyrebutikkene fører det definitivt ikke.

Jeg hater å bruke engelske uttrykk, men nå må jeg: it sucks! Det eneste positive her er at det er veldig lærerikt!
eSHa produktene føres såvidt meg bekjent bare av tropefisk og aquakarolin.
Begge sender både raskt og effektivt
Ingen av disse har JBL sine medisiner, så du må nok innom 2 butikker...

Husk bare å ikke blande eSHa og JBL samtidig i karet. Det er krise.
JBL Furanol tar også livet av filterbakteriene, vil bare nevne det

Jeg ville ikke satt opp tempen, økt temp=økt celledeling på organismene. Saltkur har tvilsomt noen som helst effekt i de doser som er akutelle.
Ellers ser det helt greit ut!
Frank Angell
I.Hoferi er ganske uvanlig å oppdage, de fleste kjenner denne sykdommen dårlig.


Hehehe. Denne gangen får du ihvertfall sjansen til å svare på litt mer utfordrende spørsmål enn standardspørsmålene om hvitprikk.

Artikkelen om sykdom her på akvaforum sier noe om at saltkuren hjelper fiskenes forsvar ved at de hjelper dem til å opprettholde riktig saltbalanse (bruker mindre krefter på dette selv), det var dette jeg tenkte på.

Temperatur, ja: hvis økt temperatur vil få organismene til å dele seg fortere, hvorfor anbefales det da stadig vekk å øke temperaturen når fiskene er syke eller har parasitter? Dette er faktisk noe jeg har grublet på lenge. For min opplevelse er nettopp dette: at for varmt vann gir mer sykdom. Om sommeren blir det fryktelig varmt i huset mitt, og da får jeg ofte sykdomsutbrudd i akvariene. Kanskje noe av hemmeligheten ligger her også. Den varme høsten har gjort at det fortsatt er fryktelig varmt inne hos meg. Nå som den felles oljefyren i huset er satt på, omkommer jeg nesten av varme, jeg har det like varmt som i sommer! Det er vanskelig å få kjølt ned et akvarium.

(se et nesten kort innlegg!)

Forresten: testglassene kan jo også overføre sykdom! Betyr det at jeg må kjøpe inn testere for hver eneste akvarium? Lommeboka mi grøsser...
Grunnen til at temperatur kan brukes som behandling mot noen få parasitter, er at parasittene rett å slett ikke tåler den høye tempen.

Etter at temperaturkuren ble kjent, er det vist mange som tror at dette er noe som vil bekjempe det meste... Men den gang ei. Greit nok kan temperatur alltid ta livet av ett smittestoff, men da snakker vi om u-fiskelige temperaturer
Er enig i at jo høyere temp i karet, jo lettere for at det bryter ut sykdom.
Dels er grunnen at smittestoffene har bedre levevilkår, dels at mange fisk ikke er happy for den høye tempen.
Og det er mange grunner til å sette ned tempen litt:
-Fiskene lever lengre, på grunn av nedsatt metabolisme.
-Du bruker mindre strøm
-Fiskene greier seg med mindre mat, på grunn av at metabolismen er justert ned
-Redusert foring, gjør at fiskene ikke blir så feite, og dermed unngår en del sykdommer.
-Redusert foring, fører til mindre belastning av vannet
- Var dette topic? Nei

Du trenger ikke testglass til hvert eneste kar. Bruk en 5ml sprøyte (koster 4-5 kroner stykket) til å måle opp vannet. Mye lettere enn å stå der å knote med testglasset er det også!
Sjekka tempen, og den er alt for høy nå. Alt for høy. Blæh! Hva gjør man når problemet er innetemperaturen? Jeg kan ikke lufte når jeg er på jobb, fordi bikkja er gal nok til å forsøke å hoppe ut av vinduet, og vi bor i 2. etasje.

Sjekka vannet. Alle tester kom fint ut, bortsett fra nitrat - den var høy! Det var forsåvidt ventet, men ikke ventet at den skulle være så høy. Jeg bruker å ha nitratsenkende materiale i bunnlaget (som funker som bare det!), og det er på tide å etterfylle. Heldigvis har jeg nettopp kjøpt en hel boks

Så da har vi flere sammenfallende ting i akvariet som nok har sitt bidrag her: høyt nitratinnhold, høy temperatur og stress pga. høy fisketetthet. begynner å få håp om at noe er mulig å gjøre her. Skal likevel holde meg til planen, med isolasjon, karantene osv. Varmekolbe er definitivt ikke nødvendig for fiskene i isolasjon her. Bare legger til tilførsel av dette NitratMinus og tapre forsøk på å få ned temperaturen (hvordan jeg nå skal greie dette). Og vannbytte, selvfølgelig!
Bra at nitrate- funker hos deg, det gjorde den ikke når jeg testa den (rett etter den kom på markedet).

Nitrat kan enkelt fjernes med vannbytter. Vannbytter er egentlig nøkkelen til det meste, etter min mening. Jo færre remedier dall jeg trenger å forholde meg til, jo bedre fungerer karene.
Men om du vil bruke disse ?plastkulene?, må du selvsagt gjøre det

Siden tempen er for høy: reduser lystiden. Svært mye av varmen i karene kommer fra nettopp lyset.
Sett også forlokkene litt på skakk, slik at du får større fordamping.

Surr fast bikkja, og luft som bare pokker Neida, bare fleipa. Men å redusere innetempen har sikkert både du, fiskene og hunden godt av. Åpne alle ventiler, ha vinduer i liten luftestilling osv er enkle grep for å senke tempen.

Mer akutte måter å senke tempen på er kaldvannsbytte, legge fryse-elementer i karene osv. Siden nitraten er høy, er det jo kanskje kjekt å få tatt ett kaldvannsbytte likavel
Frank Angell
Bra at nitrate- funker hos deg, det gjorde den ikke når jeg testa den (rett etter den kom på markedet).


Jeg har veldig god erfaring med det. Det funker som bare rakker'n. Jeg slet med konstant høyt innhold av nitrat i lille-akvariet en periode. Skifta vann og stod i, og ingenting hjalp.

Da jeg kjøpte store-akvariet, fikk jeg med en halv boks med disse kulene. Jeg fant ut at jeg skulle forsøke, og siden har nitrat aldri vært noe problem - fram til nå... Den eneste ulempen er at de på død og liv vil være med vannet når jeg slamsuger.

Ja, jeg må gjøre noe med innetemperaturen. Men, kan ikke lufte for hardt, fordi fuglene mine ikke tåler trekk (ikke trekkfugler ). Det er alltid noe som ikke passer alle innbyggerne i huset mitt... Fisk, fugl og bikkje, det kan by på problemer. Kanskje særlig når bikkja er en ellevill münsterlander (=fuglehundrase med ekstremt jaktinnstinkt. Bikkja mi liker til og med å jakte på snegler!).

Det med lyset høres ut som et godt tips, ja. Sjekka innetemperaturen, og akvariet er faktisk ganske flere grader høyere enn lufta er. Det har også vært noe jeg har tenkt på tidligere. Lysarmaturet inneholder jo også to lysrør, og jeg kan faktisk slukke dem uavhengig av hverandre. Kanskje jeg skal redusere lysmengden til ett lysrør i perioder i løpet av dagen, inntil vi får litt minusgrader i været. Det triste er at jeg gjerne vil se mallene mine om kvelden... Men, jeg kan jo begrense lyset om morgenen i stedet. For øvrig kommer jeg til å kjøpe inn aircondition til sommeren igjen. Jeg orker ikke en sommer til med badstuetemperaturer i huset. Jeg bruker å si at jeg har kokt fisk i akvariene.

Vel, takk for svarene dine Jeg finner god hjelp i dem, og har lært mye på veien. Takk og pris for at jeg fant dette forumet. Jeg får alltid skikkelige svar, og endelig har jeg en skikkelig kilde til kunnskap. Det har virkelig økt akvarieinteressen min mange hakk igjen Ulempen er at det har blitt mange seine netter foran pc-en (og veldig lite søvn), og at armene mine har funnet ut at akvaforum betyr senebetennelse... Au!

Jeg har en hel del å ta tak i for å forsøke å løse problemene mine. Kanskje det ender godt til slutt likevel? Jeg skal gi oppdatering når jeg ser om ting fungerer eller ikke.
Ser til min store glede at Tropefisk selger billige plastakvarier med lokk til karantenebruk. Det går nok en bestilling til Tropefisk over helga...
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap