Avlivning av fisk - utdrag fra en bok
Fra boken "A common sense guide to fish health"
av Terry Fairfield
Om forfatteren:
Terry Fairfield har en Bachelor's degree in Aquatic Microbiology, og er "fish doctor" i The greater Chicago Cichlid Assosiation. I tillegg til å ha skrevet en rekke artikler og hatt en rekke forskningsprosjekter, har han forelesninger i akvarieforbund rundt om i USA.
Han skriver dette under kapitelet om avlivning av fisk, og jeg har uthevet den delen av det som jeg lurte på (nederst):
Euthanasia
The euthanization of a fish for dissection, or simply to put it out of its misery, can be done in a number of ways. If a fish needs to be put down and will not be dissected for disease identification, it can be put to sleep by placing it in a plastic bag with very little water and then placed in the freezer. Fish, being cold blooded, do not experience hypothermia, but simply slow down until the biological systems stop.
Proffesionals utilize an anesthetic compound called MS-222, but this is not generally available to the average hobbyist.
I recommend that a clear carbonated soda be used. The addition of the carbonated beverage releases a large volume of carbon dioxide in to the water that creates an effect similar to anesthesia."
Sitat slutt.
Spørsmålet, eller det jeg lurer på, er:
Betyr det at man rett og slett kan putte fisken i f.eks. Farris? Jeg tolker forfatteren slik at dette gir fisken en overdose bedøvelse (karbondioksyd) og den dør?
av Terry Fairfield
Om forfatteren:
Terry Fairfield har en Bachelor's degree in Aquatic Microbiology, og er "fish doctor" i The greater Chicago Cichlid Assosiation. I tillegg til å ha skrevet en rekke artikler og hatt en rekke forskningsprosjekter, har han forelesninger i akvarieforbund rundt om i USA.
Han skriver dette under kapitelet om avlivning av fisk, og jeg har uthevet den delen av det som jeg lurte på (nederst):
Euthanasia
The euthanization of a fish for dissection, or simply to put it out of its misery, can be done in a number of ways. If a fish needs to be put down and will not be dissected for disease identification, it can be put to sleep by placing it in a plastic bag with very little water and then placed in the freezer. Fish, being cold blooded, do not experience hypothermia, but simply slow down until the biological systems stop.
Proffesionals utilize an anesthetic compound called MS-222, but this is not generally available to the average hobbyist.
I recommend that a clear carbonated soda be used. The addition of the carbonated beverage releases a large volume of carbon dioxide in to the water that creates an effect similar to anesthesia."
Sitat slutt.
Spørsmålet, eller det jeg lurer på, er:
Betyr det at man rett og slett kan putte fisken i f.eks. Farris? Jeg tolker forfatteren slik at dette gir fisken en overdose bedøvelse (karbondioksyd) og den dør?
Postet 26.02.07 kl 09:05
Endret: 26.02.07 kl 09:13
Postet 26.02.07 kl 12:01
Man får vel heller kjøpe seg en slik maskin man lager brus hjemme med
Ærlig talt vet jeg ike hvor grensen med Co2 for de ulike artene går, så jeg syntes det er litt risky å skulle forsøke seg på dette. Men får man stor nok metting, er det ingen tvil om at fiskene himler med øya, og legger seg på rygg
Ergelig at MS-222 skal være så &¤#% vanskelig å få tak i.
Ærlig talt vet jeg ike hvor grensen med Co2 for de ulike artene går, så jeg syntes det er litt risky å skulle forsøke seg på dette. Men får man stor nok metting, er det ingen tvil om at fiskene himler med øya, og legger seg på rygg
Ergelig at MS-222 skal være så &¤#% vanskelig å få tak i.
Postet 26.02.07 kl 18:33
Jeg synes det var en ganske interessant variant, når man først skal til med avlivning av fisk. Å få den til å sovne inn av overdose høres jo egentlig ganske humant ut, ikke smertefullt på noe vis?
Det hadde jo vært helt supert om dette virkelig var noe. Og jeg tror kanskje det er mer brukt enn vi aner. Siden forfatteren har universitetsgrad i akvaristisk mikrobiologi, og holder foredrag og forelesninger om temaene i boken sin over hele USA, så tenkte jeg at han sikkert har spredd dette over hele det amerikanske kontinentet opp gjennom åra....? Mange akvarister som har hørt han snakke om det, og mange som har lest boka... det må vel bety at en del akvarister har brukt metoden?
Jeg tror ikke amerikanere har noe særlig mer karbondioksyd i sine typer mineralvann enn oss heller, og han skriver jo "kullsyrede drikkevarer".
(og jeg tror iallefall forfatteren "har litt mellom øra" og KAN dette her....mer enn undertegnede iallefall
Det hadde jo vært helt supert om dette virkelig var noe. Og jeg tror kanskje det er mer brukt enn vi aner. Siden forfatteren har universitetsgrad i akvaristisk mikrobiologi, og holder foredrag og forelesninger om temaene i boken sin over hele USA, så tenkte jeg at han sikkert har spredd dette over hele det amerikanske kontinentet opp gjennom åra....? Mange akvarister som har hørt han snakke om det, og mange som har lest boka... det må vel bety at en del akvarister har brukt metoden?
Jeg tror ikke amerikanere har noe særlig mer karbondioksyd i sine typer mineralvann enn oss heller, og han skriver jo "kullsyrede drikkevarer".
(og jeg tror iallefall forfatteren "har litt mellom øra" og KAN dette her....mer enn undertegnede iallefall
Postet 26.02.07 kl 19:01
Endret: 26.02.07 kl 19:03
Jeg opplevde at fisken hoppet ut av akvariet i vill panikk etter et uhell/mislykket forsøk med tilsats av CO2. Dette var ikke særlig humant.
Man bør nok vite hvor sterke doser man skal tilsette for at prosessen skal være kjapp og smertefri. Og ikke minst hvordan få CO2 inni vannet fort.
Hvis man skal fange fisken for så å flytte den over i farrisglasset, finnes det kjappere metoder når fisken først er stresset i dødsangst i hoven i lufta.
I stedet for farris vil jeg foreslå øl. Fisken blir forgiftet både med CO2 og alkohol
Man bør nok vite hvor sterke doser man skal tilsette for at prosessen skal være kjapp og smertefri. Og ikke minst hvordan få CO2 inni vannet fort.
Hvis man skal fange fisken for så å flytte den over i farrisglasset, finnes det kjappere metoder når fisken først er stresset i dødsangst i hoven i lufta.
I stedet for farris vil jeg foreslå øl. Fisken blir forgiftet både med CO2 og alkohol
Postet 26.02.07 kl 19:59
Postet 26.02.07 kl 20:01
Postet 26.02.07 kl 20:32
Huff, det har du rett i. Det hørtes ikke bra ut med Co2-overdose nei...
Nå har jeg klappet sammen boka og lagt den bort, men ang alkohol; mener det sto nevnt at man kunne bruke vodka til avliving også i boka
Det burde holde med et shotglass sprit i en halvliter vann kanskje?? Hvis noen er villige til å heller sløse alkohol fremfor å bruke kniven eller kokende vann
Nå har jeg klappet sammen boka og lagt den bort, men ang alkohol; mener det sto nevnt at man kunne bruke vodka til avliving også i boka
Det burde holde med et shotglass sprit i en halvliter vann kanskje?? Hvis noen er villige til å heller sløse alkohol fremfor å bruke kniven eller kokende vann
EbbetoJeg opplevde at fisken hoppet ut av akvariet i vill panikk etter et uhell/mislykket forsøk med tilsats av CO2. Dette var ikke særlig humant. Man bør nok vite hvor sterke doser man skal tilsette for at prosessen skal være kjapp og smertefri. Og ikke minst hvordan få CO2 inni vannet fort. Hvis man skal fange fisken for så å flytte den over i farrisglasset, finnes det kjappere metoder når fisken først er stresset i dødsangst i hoven i lufta. I stedet for farris vil jeg foreslå øl. Fisken blir forgiftet både med CO2 og alkohol :-)
Postet 26.02.07 kl 22:04
Endret: 26.02.07 kl 22:05