Skal straks starte en hvitprikk-kur (esha exit)

Hei.

I forbindelse med hvitprikk på kardinaltetraene, planlegger vi å starte en esha exit kur. I den forbindelse har vi et par spørsmål (har egentlig 100-
vis av sprøsmål, men vi skal prøve å begrense oss ...)

I karet er det 10 kardinaler, 4 guppyer, 1 palettcicklide-par, og muligens 1 overlevende palettyngel (den kommer sjelden frem!).

Sp.mål 1: Ole (en vanlig ancistrus) er lagt i et lite plastkar og satt på magnesiumsulfat-kur (vi tror det er forstoppelse). Etter et døgn er han fortsatt slapp, magen fortsatt som en ballong, men vi hvirvlet opp en lang hvit avføringtråd i karet når vi ga han friskt vann. Bør vi fortsette MgSO4 kuren lenge, bør Ole oppi karet igjen før vi starter hvitprikk-kuren? Kanskje vi kan fortsette kuren i det store karet, parallelt med esha exit?

Sp.mål 2: Vi har anskaffet noen eplesnegler, bør vi vente til etter kuren med å innføre disse i karet? De er plassert i stor bøtte nå, med kranvann, grus, steiner, noen planter og litt salat.

Takker for all hjelp vi kan få!

Veronica og Ronny.
1. Iforhold til Ole, så er jeg jammen litt usikker...Hvis han ikke har hvitprikk-symptomer i det hele tatt, så kan det jo hende han burde skånes for kuren, og heller holdt i karantene i noen uker (hvis han har det greit der han er). ar han hvitprikk, så er det klart at han må behandles på et vis... Enten med varmekur eller medisin.

2. Jeg ville ha ventet med å putte sneglene oppi. Du risikerer døde sneler dersom du behandler dem med Exit. Vnt såpass lenge at medisinen er helt brudt ned, og du har tatt minst ett solid vannbytte...
Uten å utgi meg for ekspert: Hvis Ole har levd i det samme karet som de som er angrepet, må også han ansees for smittet og behandles sammen med de andre. Et annet spørsmål er om han overlever. Hadde selv mitt "hvitprikkhelvete" med diverse dødsfall, og palettdamen min endte opp med det vi trodde/håpet var forstoppelse, men sannsynligvis var bukvannsott. Endte desverre som "kok-fæsk".
Jepp, men slik jeg har forstått det, så kan parasitten bare drepes etter at den har kommet ut i vannet...., altså etter et utbrudd...
Ellers ville det jo være lett å utrydde hvitprikk, ved å medisinere alle nye fisker...
Jeg hadde en kur på mine fisker tidligere, men likevel fikk de hvitprikk seinere, uten å hatt kontakt med nye fisker eller annen smitte i mellomtiden. Så etter min mening, så ville jeg ha skånet mallen for behandling, men hatt den i karantene.
Ja dette er et infløkt tema. Parasitten kan kun drepes i sitt frittsvømmende stadium, enten ved varme eller med medisin. Det som er uvisst er hvor lenge fisk kan bære med seg parasittene uten at det synes. Selv fikk jeg "friske" fisk i karet som viste seg å være smittebærerne, uten de noen gang selv viste symptomer...
eSHa Exit skal være såpass skånsom at jeg uansett ville behandlet både karet og Ole, enten i sammen eller hver for seg.
Fikk selv hvitprikk på nytt etter 3-dagers Exit+2000 kur (etter avbrutt varmekur), men alt har vært bra etter en 5 dagers kur med de samme medisinene.
Får fremdeles lettere panikk når et sandkorn har festet seg på en eller annen fisk
Takker for svar! (Midt på natten, er ikke lyset i akvariene deres skrudd av??)
Siden Ole kommer fra hvitprikkakvariet, tror jeg vi legger han tilbake før kuren starter. Vannkvaliteten er vel også bedre i hovedakvariet enn i plastakvariet (med 1 liters vannskifte hver dag).
Eplesneglene er ikke så kravstore, så vidt jeg har skjønt, så de koser seg vel i 25-liters bøtta, da kan de likegodt bo der en ukes tid!
Mer om saken følger! Ronny.

Sneilene ville jeg garantert satt for seg selv, eller rettere sagt, latt dem være der de er Sneiler og medisin er ofte en dårlig kombinasjon, selv om det noen ganger går bærre lækkert. Men det er jo surt å sitte der å tenke, hva om...

Når det gjelder Ole, er dette en type maller som er meget hardføre med tanke på denne parasitten. Selv har jeg aldri, og mener aldri, opplevd at disse har fått utbrudd av hvitprikk når annen fisk har hatt dette.
Men nå er jo Ole noe svekket, siden han sliter med å få tarmsystemet i sving. Han kan derfor være mer utsatt enn sine artsfrender generelt er.
Det er derfor en tap\tap-situasjon dette.
Puttes han tilbake, vil eventuelle parasitter behadles. Forstoppelsen, den vil fortsatt være der.
Lar man denne være der den er, kan parasittene bryte ut, men forstoppelsen kureres.

Ikke lett dette. Selv ville jeg nok behandlet forstoppelsen, og deretter parasitter om de bryter ut.
Om dere gjør det motsatte; sørg for at Ole får i seg fiberrik kost. Dette kan hjelpe på. F.eks JBL Novo Pleco er ett fôr som inneholder en del trefiber, og kan være til god hjelp med å få systemet i gang igjen
Idag starter Exit kuren, det føles faktisk litt rart når ikke det er en eneste hvit prikk å se. Men det er vel naturen til denne parasitten å bølge frem og tilbake? Er det likegyldig når man starter denne kuren? Bør vi vente til hvitprikkene dukker opp igjen?
Igår ble karet slamsuget (første gang under røtten/steiner, du verden så mye drit!) og et 50% vannbytte gjennomført. Idag er temperaturen satt opp 1 grad til 26 grader. Føler meg klar for dosering!

Forresten, en god og en dårlig nyhet. Den dårlige er at våre 6 eplesnegler som skulle kose seg på baderommet i bøtta si, er døde. Det tok 2 dager, skjønner egentlig ikke hva det kan være, trodde de tålte det meste. Var ikke 15 liter vann nok? Ble det oksygen mangel? Jeg glemte å vaske og forvelle salatbladene ... (vestfoldsalat), kan det være årsaken?
Den gode nyheten er at Ole sin mage er borte! Ingen bedring var å spore i karantenekaret med MgSO4, men fiber skulle være tingen. De 2 røttene i hovedkaret innbiller jeg meg er av den "harde" sorten. Derfor hadde jeg kjøpt 2 nye, som føltes litt "mykere" eller morkne. De lå i bløt i en annen bøtte, og jeg fikk en ide. Hvorfor ikke kombinere Oles magekur med rotbløtleggingen, som tenkt, så gjort. Slappe Ole ble frivillig fanget, og sluppet oppi det relativt brune vannet. Etter en dag, og tilsetting av mer MgSO4, så var jaggu magen borte, og han SVØMTE faktisk igjen. Helt frisk er han nok ikke, han er nå tilbake i hovedkaret, og er usedvanlig rolig. En av de nye mye røttene er også på plass. Stå på Ole!
Hvis ingen av fiskene har hvitprikksymptomer nå, så ville ikke jeg ha behandlet i det hele tatt... Er du sikker på at det var hvitprikk, forresten?
Hvitprikk ligner på saltkorn som er strødd over fisken. Altså ikke watt-lignende prikker...
Ja, 95% sikker at det var hvitprikk. Både guppyene, SAEene og spesielt kardinaltetraene var angrepet. Guppyene hadde det mest på kroppen, mens på de andre så var det helst rygg- og halefinnen. Ca. 2 til 6-7 prikker på hver angrepet fisk.
Hvis jeg legger godviljen til nå, så ser jeg kanskje 2 prikker på kardinalene, men de holder seg jo ikke i ro et sekund! De utfordrer hverandre med å svømme gjennom boblestrømmen!
Hvitprikk.--- HJELP
Har oppdaget hvite prikker på hovedsakelig priapella intermediaene mine, startet på finnene og har nå kommet flere steder,det sprer seg raskt.. så ser egentlig veldig ut som parasitten hvitprikk.. Nå er all yngelen min også angrepet, så jeg trenger virkelig hjelp..

er det mulighet for at det er noeannet?

men lurer på denne eSHa Exit?? hvor får jeg tak i det?? Og er det mulig å redde de på mandag? får jo ikke tak i noe som helst innen den tid=( håper på raskt svar..

Så vidt jeg vet så finnes Ehsa produkter kun hos tropefisk.no
Ja, vi kjøpte vår eSHa Exit på tropefisk.no, ca. 50,- kr.
Er på dag 2 av kuren nå, fiskene virker friske, kun et par prikker på to kardinaler (det var en liten oppblomstring igår), og vi fullfører kuren (kanskje t.o.m. 1 dag eller 2 ekstra) for å ta parasitten i alle dens faser!
Tilfeldig bekjentskap
© Andreas Bjørvik
Reklame for plussmedlemskap