Hva tåler hvitprikk?

Hei
Jeg sliter med hvitprikk i en del av akvariene og jeg synes det er litt uklar informasjon der ute om hva ichthyophthirius multifiliis tåler. Det er sjekt å vite når man skal bruke samme utstyr til forskjellige akvarier. Noen av tingene jeg lurer på er:

Dør de hvis de tørker ut helt en gang?
Dør de i fryseren?
Dør de hvis jeg vasker utstyr i det varmeste vannet i springen?
Dør de hvis de har gått i et fisketomt akvarium i en uke?to uker?osv

Og er det egentlig sånn at friske akvarier som aldri har hatt hvitprikk blir infisert hvis noen få hvitprikk-individer havner i akvariet, eller er det sånn som mange sier, at hvitprikk finnes i alle akvarier men at det kun er fisk med dårlig imunforsvar (pga feil vannverdier og annet stress) som blir infisert?
Hvis det siste er riktig så betyr vel det at jeg ikke trenger å bry meg om at hvitprikken smitter fra et kar til et annet?
Og da er det vel egentlig ikke så viktig å medisinere til absolutt alt er borte heller?

Hilsen en forvirret akvarist.
Det hele er enda mer komplisert enn "hva tåler hvitprikk", fordi parasitten eksisterer i akvariet i 3 ulike former/stadier.
Vekst og forberedelse til formering skjer på fisken. Så uten fisk vil parasitten ikke klare seg i noen lengre tid.

Så har vi cysten som er den modne parasitten etter at den slipper seg løs fra fisken. Den fester seg til et eller annet substrat og slipper etter hvert ut haugevis med frittsvømmende "yngel". Cysten er ganske godt beskyttet og kan egentlig kun fjernes ved at man slamsuger overalt....eller til den dør av naturlige årsaker. Hverken medisin eller varme tar knekken på den 100%. Den kan nok overleve ganske røff behandling en kortere tid siden den er så bra innkapslet. Det er vanskelig å si noe sikkert om eksakt hvor mye de tåler av tørke, kulde og varme.

Yngelstadiet er den eneste formen det er lett å drepe, enten med varme eller medisin. Men da må man få tatt dem FØR de finner en fisk å grave seg ned på. Ergo må behandling gjentas igjen og igjen til alle cystene er døde og ingen flere yngel slippes.

Når det gjelder rengjøring av utstyr, kan både yngel og cyster overføres med utstyr. Litt kokende vann burde desinfisere godt nok.

Og ja, noen få hvitprikk kan føre til et kjempeutbrudd. Husk på at en cyste kan produsere flere runder med hundrevis av yngel i hver ! Etter min mening er det ikke riktig at parasitten fins i alle akvarier og bare fører til utbrudd på svake fisk. Saken er nok mere den at det er de svake som tåler minst og dør først. Min personlige mening er at enkelte arter er mer følsomme for parasitten av rent fysiologiske årsaker...dvs. at fisker med høyere stoffskifte (ofte de med mindre størrelse og kortere liv) er mindre hardføre. De har for eksempel høyere pustefrekvens og vil fort ta skade av parasitter på gjellene.




Takk for svar.
Vel, da får jeg vel fortsette å koke alle bøtter og slamsugere
Jeg er egentlig ferdig å medisinere, det er bare at den ene crenicichlaen har fått to nye hvite prikker på den ene bukfinnen sånn at jeg må begynne med dyr medisin på nytt.
Som du ser av svaret mitt over, så er ikke parasitten borte selv om alle prikkene er borte. Cyster kan ligge rundt omkring i tanken og pumpe ut nye kopier. Etter en stund vil man da se nye prikker....når småttingene har satt seg på fisken og vokst litt vil man se irritasjonen de skaper, som er de hvite flekkene. Prikkene er ikke selve parasitten.
Til desinfisering av utstyr kan du kjøpe kaliumpermanganat på apoteket. Det er samme middel som brukes til bekjemping av gjellemark (Dactylogyrus) hos discus, men når det er utstyr som skal desinfiseres kan du bruke mye sterkere dose over mye kortere tid.

Kaliumpermanganat brukes visstnok også til desinfisering av fiskeutstyr og båter som har vært brukt i lakseparasitt (Gydoractylus)-smittede elver, slik at de ikke tar med seg parasitten til andre vassdrag.

Merk at dette er sterke saker, så hvis du skal bruke det bør du lese deg opp først og behandle kjemikaliet med forsiktighet.
Riktig som Kampfisk sier, KP er sterke saker. Men, det vesrste med KP er at det farger så sinnsykt...alt som kommer borti det får brunstensflekker. Hender, benker, utstyr, klær...huff. Jeg bruker det imidlertid som blodstopper når jeg klipper klørne på hundene.
Ang. medisineringen av hvitprikk som trådstarter sier han/hun må begynne på nytt med dyr medisin;

hva slags medisin har du brukt? Virkestoffet i de ulike medisinene er litt forskjellig, men det verste er vel at mye av det som finnes på markedet dessverre har vært utsatt for overforbruk og feilbruk i en årrekke, med det skrekkelige resultatet at vi har fått stammer av resistente hvitprikkparasitter i akvariehobbyen! Det KAN være årsaken til at du ikke synes medisinen virker som den skal. Les bakpå, sjekk hvilket virkestoff medisinen du brukte har, og kanskje benytte en annen medisin neste gang....? Vet ikke om det har noe for seg, men parasittene er gjerne resistente mot kanskje en av dem, ikke alle. Om mulig, velg gjerne en som er sterkere (har større prosent av virkestoffet i seg).

Jeg har hørt mye bra om Sera sin serie med nye medisiner (eller de er ikke så nye nå lenger da),og de har denne som er mot hvitprikk. Du kan jo prøve ut den?

Evt kan du droppe hele medisineringen, og gå for varmekuren istedet. Da anbefaler jeg at du kjøper deg minst to ulike termometere til akvariet ditt i tillegg til det du har. Akvarietermometere er notoriske for å vise feil temp., og de koster etter kvaliteten, så unn deg noen skikkelige saker som det er større mulighet for viser korrekt temperatur.
Når man driver med varmekuren er det nemlig av aller største viktighet at temperaturen ER nettopp 32°C, og ikke f.eks. 31°C. Med et par - tre termometere, er du sikker på å ha riktig temperatur.
Har du ikke fra før, kjøp deg en varmekolbe som går til 34°C. Det finnes. Evt 32°C, men det er kjipt om den da viser seg å ikke klare å varme til mer enn 31½°C...!

Jeg har opp gjennom årene hatt hvitprikk på nyinnkjøpte fisk noen ganger. Jeg har aldri brukt medisin, men kun kjørt varmekur. Det har funket hver gang, og jeg har aldri hatt tilbakefall.
Er du interessert i varmekuren, skal jeg leite opp en link til deg som beskriver fremgangsmetoden nøye. Ellers kan du velge som jeg gjorde, kjør 32 grader i fem dager, slamsug skikkelig nøye og bytt vann den sjette dagen, ha normal temp i et par dager, og hev så temperaturen igjen i nye tre dager. Nytt vannbytte og skikkelig slamsuging. Sånn har jeg gått frem, og som sagt; det har tatt kål på parasitten hver gang, og virker glimrende, så lenge man er pinlig nøye på at temperaturen faktisk er oppe i 32°C og ikke for lavt.

Skikkelig heftig lufting av vannet under temperaturkuren er et must, da så varmt vann (alt vann over 28°C) opptar oksygen dårlig og har derfor lavt oksygeninnhold. Mye bevegelse og lufting av vannet er med på å øke oksygenopptaket. En ekstra pumpe som står akkurat i overflaten og pisker vannet er bra, det gir bra med oksygenopptak.
Ikke glem det siste, for ellers kan fiskene dine få åndenød og vondt for å puste av varmekuren.
Jeg har fått beskjed om at crenicichla'ene mine muligens kan risikere å dø av 32 grader og den sjansen tør jeg ikke ta da de er selvfanget i Uruguay. Jeg har selfølgelig begynt å stille temperaturen oppover mot 27-28 for at det skal gå fortere da.

Hvitprikken fulgte med allt av fisk jeg hadde med hjem og infiserte alle 4 karene. Jeg medisinerte alt (alle hadde ca 25c) i tre dager med TWD unimed. Men etter medisineringen hadde den ene crenicichla'en et lite hvitt merke på den ene brystfinnen som ble seende mer og mer ut som to hvite prikker. De sitter der fortsatt forresten etter minst en uke. Er ikke det litt lenge til å være hvitprikk?
Hadde hvitprikk for en stund siden og brukte begge Esha sine sammen, 2000 og Exit. Etter 5 dager var det ingen prikker igjen og ingen har fått det igjen heller.
Har lest mye fint om varmekuren, men da man har fisker som ikke tåler så varmt så hjelper det lite. Ønsker deg lykke til iallefall.
mona o
hva slags medisin har du brukt? Virkestoffet i de ulike medisinene er litt forskjellig, men det verste er vel at mye av det som finnes på markedet dessverre har vært utsatt for overforbruk og feilbruk i en årrekke, med det skrekkelige resultatet at vi har fått stammer av resistente hvitprikkparasitter i akvariehobbyen!

Har ikke sett en eneste hvitprikk-medisin som ikke er basert på malakitt-grønt. I tillegg kan de inneholde methylenblått, krystallfiolett og/eller formaldehyd.
Nå er jeg ferdig med medisinering nummer to av crenicichla-karet og de to hvite prikkene sitter fortsatt på den ene. Kanskje det er noe annet?
Medisinen inneholder både malakittgrønt og methylenblått.
Kan være en soppinfeksjon, muligens...det blir jo et lite sår i skinnet når parasitten graver seg inn og ut. Umulig å si uten å ha sett fisken. Men det kan selvsagt også være at det sitter igjen noen parasitter. Er alle andre fisk fri for prikker ?
De er så aktive og sky at det er vanskelig å se, men jeg har ikke sett noen andre prikker verken på de andre fiskene i karet eller i de andre karene etter at jeg medisinerte første gang. Jeg har tenkt at det kan være sopp, men det burde vel medisinen ha tatt? Det skal vist være mot det meste av utvendige parasitter. Det ser ut som en flekk når jeg medisinerer,mens når det hadde gått et par uker etter første runden ser det veldig ut som to hvite prikker så da medisinerte jeg det karet andre gang.
Nå vet jeg jo ikke hvilken medisin du har brukt, men hvitprikk-medisin kurerer ikke nødvendigvis sopp- og bakterie-infeksjoner.
Medisinen heter TWD unimed og det skal fungere på de fleste utvendige parasitter. Og det tror jeg gjelder sopp også.
Javel...dette er Dahl's egenproduserte greier, og de oppgir ikke hva det inneholder.
Jo, det står at det inneholder malakittgrønt og methylenblått. Jeg vet ikke om det inneholder noe mer, jeg kan eventuellt ringe og spørre.
Da burde det virke mot sopp.
Kan det være arr ?
Kanskje. Det har jeg ikke tenkt på. Det er jo litt rart at det skulle være hvitprikk når det har vært på samme sted i ukesvis.
Tilfeldig bekjentskap
© Erlend D Bertelsen
Reklame for plussmedlemskap