Levendefødere dør, en etter en

Skriver dette innlegget i all hast før jobb.

Har hatt oppstart i 6 uker og vannverdier viser seg riktige ifølge testene jeg har. Akvariet består bare av molly og guppy. Det som skjer er at fisken som skal dø først virker veldig urolig. Svømmer raskt rundt i karet, kan pågå en stund. Den virker litt skvetten egentlig. Så kan den utsatte fisken gispe etter luft. Etterhvert vil jeg finne den på bunnen som om den sover (kan godt være de bare gjøre det og at dette ikke er et symptom). De mister balanseevne og sliter veldig med å svømme. Tilslutt ligger de på bakken til de dør og når de først dør... så blir det HELT hvite.

Har sjekket noen artikler på forumet om sykdom. Kunne kanskje vært Hvitprikk eller fløyelssyke men jeg finner ikke så mye hvitt på fisken før de først er død.

Ehh.. kjempe gravid guppy ho har nettopp død og nå forsyner Amanorekene seg...
Trenger raskt hjelp. Varmebehandling? Midler?

PS. Har forstått at de glitrene steinene (store) jeg fant i skogen kan inneholde kvikksølv. De skal ut så raskt jeg er hjemme fra jobb igjen, men kan dette være grunnen til fiskedøden?

Takker masse for hjelp, så snart som mulig helst!
Hva slags tester bruker du og hva ligger dem på? Har ikke nok erfaring til å si sikkert, men det høres ut som forgiftning.

Du bør belage deg på noen store vannbytter fremover, jeg personlig ville tatt 60-70% hver dag i minst 1 uke.
Bare pass på at ph/gh er ganske lik og det ikke er så stor forskjell på temperaturen i vannet(bruk ALDRI varmt vann fra springen, men kok vann i en ren kjele og bland med kaldt vann)
Skift 40 - 50% vann hver dag i en uke, og deretter 30% daglig.
I din første tråd beskrev du at du hadde hatt karet til "innkjøring" med noen amanoreker og deretter i løpet ev et par dager satt inn mange levendefødende.

Allerede da ble det stilt spørsmål om innkjøringens art og om vannverdier samt påpekt at det var for mye og til dels for sto fisk.

Kjøp dråpetester for ammoniakk, nitritt og nitrat samt pH og GH.

Høyst sannsynlig har dette med innkjøring å gjøre og du risikerer å miste mange flere fisk. Selv om de ikke dør med en gang nå, er de nok skadet slik at de ikke får et langt liv.
Hvis akvariet ikke er ordentlig innkjørt eller har for mange fisk så kan fiskene bli forgiftet av for mye avfallsstoffer i vannet. Da blir de sløve, mister balansen, ligger på bunnen, gisper etter luft... akkurat slik som du beskriver. Du har for mange fisk, men det vet du jo allerede.
Inaktiv bruker
Jørgen Lybeck Hansen
Har hatt oppstart i 6 uker og vannverdier viser seg riktige ifølge testene [B]jeg[/B] har.


Så var det dette med test, du sier i en annen tråd at du tester hos dyrebutikken, men nå gjør du meg forvirret, tester du vannet selv, eller stoler du blindt og helt på de som tjener penger på at du gjør feil?
Alle korta på bordet for fiskens skyld. Jeg hadde oppstart i ca. 5 og en halv uke. 5 amanoreker fra uke 2. Jeg kjøpte stripstest som nybegynner, fikk høre at det var langt fra nøyaktig så jeg tok med noe vann til dyrebutikken. Eieren er en seriøs akvarist og som Bollo nå i to tråder har foreslått blir jeg ikke lurt av han så fiskene mine skal dø... Verdiene jeg fikk av han stemmer også nok så godt med stripstestene.

Tenkte meg om og kom på at for ca. 5 dager siden tok jeg en magnesium/kalsium/vitamin D pille, åpnet den og blandet pulvet i vann. Lot det stå i 10 minutter før jeg blandet det med akvarievannet. Dette gjorde jeg i håp om høyne hardheten i vannet og kan ha vært utrolig dumt. Noen fisk hadde allerede dødd før jeg gjorde dette.

Andre årsaker kan være forgifting i vannet som dere sier. Det kan vel være kråkesølvet fra de veldig store steinene? Eller sykdom/stress?

Jeg vil skifte vann daglig men desto mer jeg vet om situasjonen, jo lettere er det å gjøre alt riktig. Takker for svar
Inaktiv bruker
Ja, hva er det denne serriøse akvarie butikken måler vannet med? Strips?
Jeg lurer på hva verdiene er? Hva måler han, hva måler du? Vil ha faktisk verdi ikke at det er ok eller mellom ditt og datt og ikke bare ph..
Det kan godt hende at vannprøven du tok med til butikken var ok, dvs. ikke viste verken ammoniakk eller nitritt.

Du skriver ikke noe om hva eller hvordan du foret rekene. Hvis de ikke fikk nevneverdig annet for enn eventuelle alger i karet, er årsaken, slik jeg ser det, at du ikke hadde fått ammoniakk eller nitritt i målbar mengde (ikke med de testene vi bruker i akvariehobbyen) fordi 5 reker ikke forurenser så mye. Altså viste prøven ok verdier fordi det ikke var noe. Hadde du bedt ham om å teste for nitrat også, burde det ringt en bjelle hos ham hvis han ikke fant spor av det heller. Nitrat er sluttproduktet i nitrifikasjonsprosessen, dvs. den nedbrytingen av avfallsstoffer som skjer i et innkjørt akvarium, og har man ikke nitrat, er heller ikke karet innkjørt.

Jeg ville satset på store vannbytter, daglige målinger av ammoniakk (NH3/4) og nitritt (NO2) og tatt ut de steinene du har. De inneholder nok ikke kvikksølv, men glimmer: (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fe/Mica-in-rock-from-alstead.jpg/220px-Mica-in-rock-from-alstead.jpg). Jeg har ikke hørt at dette skal være et giftig mineral (ble brukt i ovnsvinduer og som elektrisk isolasjon tidligere), men hvorfor ta sjansen. Det kan være at selve steinen er mer problematisk enn kråkesølvet.

Søk på hardhet eller GH her på AF så får du plenty info om hva du kan bruke for å høyne hardhet, om nødvendig.
Mye bra informasjon her ja. Er allerede på dag 2 med store vannbytter. Er bare redd for at det stresser fiskene til døde det også. Etter mitt nylige vannbytte ble fiskene utrolig stresset og svømmer enda febrilsk rundt. Har også fått en del guppy yngel i natt, så det kom ikke helt når jeg trengte det men sånn går det. Får fortsette med vannbyttene og steinene er nå ute.
Vanskelig å huske alt man bør informere om. Når du bytter så mye vann, er det viktig å "lufte" det nye vannet et døgn. Dvs. fyll helt rene bøtter (må ikke ha vært brukt til rengjøring, kjøpes kun for akvariebruk) og la dem stå til dagen etter. Grunnen er at vannet kommer fra springen under høyt trykk og dette trykket faller brått når vannet havner i bøtta. Dette vil frigjøre luft/gass i form av små bobler som blir synlig på f.eks. glasset i akvariet hvis du heller vannet i karet med en gang. Denne gassen er skadelig for fisk, omtrent som dykkersyke hos dykkere som stiger for fort opp gjennom vannet.

Ved å lagre vannet et døgn forsvinner gassen, det samme skjer med eventuelt klor i vannet og dessuten blir vannet temperert. Fiskene vi ikke bli stresset av dette, tvert om redder du livet deres med store vannbytter.
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap