Tynn scalare som gjemmer seg i plantene

Vi har et 360 liters akvarie med 4 scalarer, de to eldste er snart 7 år gamle, de yngste er rundt et år.
Den siste uken har en av de gamle oppført seg merkelig. Han har spist veldig lite, og ligget nede i plantene stort sett hele tiden. "Ligge nedi" som i at han stikker seg innimellom bladene og liksom lener seg inntil et blad. Men han kan svømme vanlig, første gangen jeg så ham slik var jeg sikker på at han var død og skulle fiske ham opp med håven, men da svømte han en runde fort rundt i akvariet før han fant seg en ny plante. Jeg har sett ham såvidt svømme rundt i akvariet er par andre ganger også.

Jeg har ikke sett noe bølling mellom scalarene, litt knuffing når de to yngste var små, men ellers virker de fredelige, så jeg tror ikke han blir skremt inn i plantene heller.

Bortsett fra at han er tynn ser han normal ut, finnene er fine, skjellene ser fine ut etc. Det eneste jeg har stusset over er at han har virket litt mørk på ryggen, men de varierer litt i farge etter humøret, så det er ikke sikkert dette er noe unormalt.
Men nå syntes jeg en av de yngre scalarene også ser litt tynnere ut enn vanlig, og når jeg skrur på hypokonder-modus syntes jeg han og er litt mørk over ryggen.

Er det noen av dere som har noen teorier på hva det kan være? Jeg syntes ikke dette passer inn i beskrivelsen av noen av sykdommene jeg har lest om, det eneste er fisketuberkulose som kan føre til mørke felter, men på bildene likner det ikke på dette.

Litt vanskelig å få gode bilder, men det øverste er den gamle scalaren på tur ute fra plantene, de to nederste er den som jeg syntes ser litt tynn ut og muligens har mørk rygg (men det kan godt hende det bare er fordi jeg leter etter "feil", han spiser og oppfører seg vanlig).

Edit: Det har ikke kommet noen nye fisker i akvariet det siste halvåret, og karet er er godt innkjørt. Ingen tidligere problemer med sykdom, det har hendt at fisk har dødd, men da har de plutselig vært døde uten at de har oppført seg merkelig, og det har kun vært enkelttilfeller.
Ikke lett å si noe ut fra disse bildene. Som du sier, bortsett fra at den er tynn ser den ganske normal ut. Men å være tynn, eller i hvert fall ha dårlig appetitt, er jo ikke normalt for en skalare.

Ved 7 år begynner den å bli godt voksen da. De kan vel bli noe eldre enn det, men jeg tipper immunforsvaret begynner å svekkes litt i den alderen. Har du vært nøye med filterrens og flittig med vannskifte? Kan hende at den i sine yngre år tålte forhold som den ikke lenger tåler like godt.
Jeg kan vel ikke akkurat si at vi har vært flinke med filterrens, men vannbytte har vi grei rutine på (rundt 20-30% ukentlig).
Etter å ha vurdert litt frem og tilbake angående medisinering endte jeg opp med å starte med Esha 2000/Esha exit.
Jeg liker ikke å medisinere på måfå, men det er ikke som om jeg kommer noe nærmere en diagnose av å se fisken bli tynnere og tynnere heller..
Den spiser fortsatt ikke av maten den får, men svømmer iallfall litt mer rundt i akvariet, og jeg har tatt den på fersken i å spise alger av glasset et par ganger i dag.
Gårsdagen tilbragte den stort sett liggende inne i en plante med halen ned og munnen opp, så dette er jo iallfall en forbedring..
Gradvis økning av temperaturen i vannet
Har du forsøkt en gradvis økning av temperaturen i vannet?
Nei, temperaturøkning har jeg ikke prøvd. Men kan man ikke risikere at det går begge veier å øke temperaturen? Enten dør eventuelle bakterier, eller man har en bakterie som stortrives i varmt vann slik at fisken blir mer syk?
Edit: dobbel
Sykdom i akvariet
Står en god del om forskjellig sykdommer og behandling for disse her:


http://akvaforum.no/text.cfm?id=1710
Han lever (merkelig nok) enda, men ingen av mine forsøk på å kurere har virket..

Etter iherdig googling begynner jeg å tro det kan være hexamita som forårsaker dette, vi flyttet ham over til et eget akvarium i helga, og da så jeg at det kom hvit/gjennomsiktig "bomullsaktig" avføring fra ham.

Jeg har prøvd en tredagers kur med esha exit + 2000, uten at det hjalp. Jeg har også prøvd 3 dager med Esha hexamita, det hjalp heller ikke, men jeg begynner å lure på om jeg ikke burde sluttet etter tre dager? (pakningsvedlegget sier at man kan fortsette lenger hvis fisken viser tegn på forbedring, så derfor sluttet jeg).

Jeg har også prøvd markkur (Esha ndx), det hjalp heller ikke.

Nå har jeg begynt med et nytt forsøk med salt i vannet + esha exit + 2000, men med 4x vanlig dose (har bløtt vann), dag 2 nå, og han spiser fortsatt ikke, så det virker ikke veldig lovende dette heller.

Noen tips? Burde jeg fortsette med esha exit + 2000, eller burde jeg prøve en hexamita-kur igjen? Eventuelt prøve å få resept på flagyl?
Uansett hva det er, virker det som det er seige saker som ikke er lett å bli kvitt.

Min erfaring er at denne type sykdom er utrolig vanskelige å identifisere bare utfra adferd og utseende, i hvert fall for amatører som oss. Og å kaste medisiner på fisken og håpe at noe treffer, er vanligvis håpløst. Jeg har i hvert fall aldri hatt noe særlig flaks med den fremgangsmåten.

Hvis du virkelig vil satse alt på å redde den, kanskje det er mulig å få en ordentlig diagnose. Kanskje har du en veterinær i nærheten som har erfaring med fisk (f.eks. fra oppdrett?). Jeg vet ikke hvor mye det koster å få en veterinær til å se på fisken og ta blodprøve og hva nå enn de gjør, men det er sikkert ikke helt billig. Eller kanskje du finner noen på nærmeste biologiske fakultet som er villig til å prøve.

Eller, og det er synd å si det, kanskje det nærmer seg det punktet der det beste er å takke fisken for lang og tro tjeneste, kvesse fiskekniven og gi den en rask og smertefri død.

Hvis man anstrenger seg for mye og for lenge for å holde en fisk i live, kan det ende med å bli unødvendig traumatisk, både for fisken og for akvaristen. Spesielt hvis man ikke vet helt hva man skal gjøre. Det blir fort en øvelse i håpløshet, og ikke noe jeg syns man burde dra ut for lenge.
Jeg er ikke helt klar for å gi ham opp enda iallfall.. Han er tydeligvis en seig fyr når han har overlevd alle forsøkene mine på å medisinere

Jeg prøver på nytt nå med varmekur + trippel dose esha hexamita.

Angående Flagyl er dette fascinerende vanskelig å få tak i til fisk. Den eneste vetrinæren som var villig til å skrive det ut ligger rundt 40 minutters kjøring herfra og de ville se fisken..
Flagyl
Mulig det har blitt vanskeligere å få kjøpt Flagyl. For noen år siden hadde jeg en Discus, som jeg ville prøve å kurere med Flagyl, og fikk denne "oppskriften" på bruken:


Kjør kur i eget kar.
Ta vann fra hovedkaret, men ta et vannbytte først.
Flytt fisken rett over i det nye karet sammen med en varmekolbe og en luftestein. Ingen filtrering.
Øk temperaturen fra "normalen" med 3 - 4 grader
og tilsett flagyl, 1000 mg pr 100 liter vann eller 200 mg pr 20 liter i ditt tilfelle.
Er du sikker på at dine tabletter er på 200 mg.
Før kom de i enten 250 eller 400 mg.
Uansett så kjører du kuren i 4 dager for så å redusere temperaturen og et vannbytte på 80 % med vann fra hovedkaret ditt for derefter å flytte fisken tilbake.


Mener å huske at jeg betalte ca.150,- for tablettene.
Kan dessverre ikke hjelpe her, men ville bare høre om du har vurdert å prøve annen medisin enn Esha? Ser Flagyl blir nevnt her. Mange som mener Esha-medisinene er lite virksomme. Uansett - vanskelig (kanskje nærmest håpløst) å medisinere når man ikke vet hva som er problemet :-/ Lykke til i alle fall, håper du finner en løsning.
I alt styret med scalaren kom jeg på at jeg hadde glemt å oppdatere tråden

Han ble flyttet over i en 40 liter og fikk først 3 dagers kur med maxdose esha exit + 2000 uten noe forbedring, så fikk han esha exit + litt over trippel dose esha hexamita, og det hjalp faktisk etter 3-4 dager, han begynte å spise igjen.
Fortsatt hvit avføring i rundt en uke, han fikk medisiner til et par dager til etter det.

Ca en uke senere ble han flyttet over i det store akvariet igjen. Problemet der nå var at den nest største scalaren tydeligvis hadde rykket opp på rangstigen og begynt å bølle med de andre, og når den syke scaleren ble flyttet tilbake ble han også bøllet med. Det gikk vel en dag, og så var han tilbake nede i plantene igjen (og ble angepet så fort han stakk nesa ut derfra).

Så nå er bølle-scalaren forvist til 40-literen inntil videre, og de tre andre lever lykkelig i det store akvariet...

Angående hvilke medisiner jeg valgte, Esha er det eneste de har i butikkene her, så det ble et relativt enkelt valg..
Jeg vurderte å kjøpe noe annet på nettet, men med unntak av litt tvilsom import av ting som inneholder antibiotika virket det ikke som om det var så mye å velge i. Men det virket som om Esha var effektivt nok så lenge jeg ga høye doser, den første kuren jeg ga hadde ingen effekt.
Tilfeldig bekjentskap
© MC Darup
Reklame for plussmedlemskap