Platy - sykdom?

Jeg har et 100L selskapsakvarium med Platy, Molly, Acistrus og Pakistan Botia.

De 5 Platyene har vært med helt fra starten og ser ut til å trives, men en av de virker tidvis syk. De 4 andre oppfører seg helt normalt og ser friske og fine ut. Den "syke" har fra tid til annen tatt seg et par dager oppe hjørnet, men bare for å kvikne til igjen og virke helt fin igjen etterpå. Dette har skjedd ved 2-3 tilfeller.

Etter nye dager i hjørnet denne uken har den imidlertid begynt å svømme rart, tidvis "rykkete" og skjevt. Den ser også tynn og syk ut, og blir også tidvis jaget og plaget litt av de andre. Den er fortsatt interessert i mat, men usikker på hvor mye en får i seg.
Alle vannverdier er fine, med KH tilpasset levendefødere.

Jeg har forsøkt et solid vannbytte, men virket som dette bare gjorde den svakere etterpå. Bør jeg avlive den? isolat? andre tips?
Dersom de svømmer på en unaturlig måte, enten skeivt, eller med "snuta" opp og det ser ut som de ikke klarer å holde seg selv flytende på en uanstrengt måte så kan det jo tyde på at det er noe med svømmeblæra. Jeg har hatt et par tilfeller av denne oppførselen på platy selv og det har endt med at de bare snurrer som en skrue til slutt, og da har jeg valgt å avlive de.
Men etter å ha gjort litt research på egenhånd og ikke bare hørt på hva de uerfarne ungene som jobber i den lokale dyrebutikken har å si så har jeg funnet ut av at det første man bør gjøre er å sette fisken i karantene uten mat i 2-3 dager for å se om det bedrer seg da en vanlig årsak til en forstyrret svømmeblære kan komme av trykk, som f.eks ved at fisken har fått for mye mat.
Du sier du har tilpasset kh for levendefødere? Kh bør vel ligge på mellom 5-7 for at du skal ha en stabil ph verdi i vannet. Gh bør ligge på mellom 10-15 for levendefødere.
Hvilken verdier har akvariet ditt?
Mener å ha lest en plass at for lav gh på sikt kan føre til at fisken blir mager og dør, men andre sier at det ikke er så viktig med hardhet igjen. Igjen så er jo platy en fisk som er dretta veldig mye på, som derfor kan være utsatt for veldig dårlige gener, så at enkelte individer dør må man vel bare regne med desverre.
Tilfeldig bekjentskap
© Luis Novella
Reklame for plussmedlemskap