Malle. hvilken type og hva slags sykdom?

Etter å ha vært akvariefri i snart 10 år var det på han igjen i februar, helt tilfeldig.
overtok et etablert akvarie på 200L med fisk, planter, grus og vann.
Bortsett fra en del alger så det greit ut i karet.
av fisker var det:
7stk Sverddraker hanner
3stk Palettciklider 2 hann 1 hunn
2stk Pakistanerbotia
2stk sebrabotia
2stk Delfinciklider

Vannkvalitet
GH 10-15
KH ca 3
PH ca 7


Flyttet fisk i beholder, tok med alt vannet og kun med lett skylling av grus var karet oppe og gikk igjen på under 2 timer.
Med litt høye Nitrat verdier, rundt 100 og mye alger, var vi forsiktig med mating i starten og hatt jevnlig kontroll av verdier og justert litt på hardhet og hyppig vannbytte.
Algene ble mindre da spesielt Sverddraker spiste av disse så vi trodde vi klarte flyttinga bra.
MEN så kom sykdommer på rekke og rad.
Finneråte 2 ganger 1 mnd. Fikk bukt med dette og mistet ingen fisk.
Antok dette var noe som lå i grusen og kom opp under "rotet" med flytting.
Karet var stabilt og fint ca 1 mnd før påske.
Foret litt opp før påske, ga de litt weekend for og tok noen dager påskeferie.
Når vi kom hjem var algeveksten blomstret, 3 sverdraker borte og vi frustrerte.
Delfinciklidene ser vi lager en del uro. Har blitt verre de 2 siste ukene etter påske. Den ene jager mye på den andre og innimellom på Palettciklider.
Og for 2 dager siden oppdaget vi at malla var svært urolig, klødde seg mye på steinene og hadde først hvitt på ene barten, skiftet umiddelbart 50%vann, sjekket verdier. Var blitt verre etter en dag og litt utslag på på Sverddraker så startet medisinering med Omnipure.
I dag har den mistet en del av barten og resten har blitt rødt.
skiftet 25% vann, flyttet Delfinciklidene i et annet kar og håper det beste.
Så umiddelbart mer ro i karet og den både beskjedne og nysgjerrige malla titter mer frem fra skjulested.

Om medisinen er rett vet vi ikke, men er helg og turte ikke å ikke gjøre noe.
Er det stressrelatert sykdom og vi har handlet rett?
Kan vi gjøre noe annet og kan Delfinciklidene være med disde andre fiskene?

Fant også ut at det er heeeelt feil lysrør som sto i. Hadde ikke sjekket dette da Forige eier nettopp hadde byttet og "ikke" hatt problemer med karet.
skjønner da bedre dette med algene, men kan dette også påvirke fisken?
tør nesten ikke si hvilket rør som står i, men tipper det er kjøpt i dagligvarehandelen ??
Plussmedlem
Hei, Skybertn!

Vi tar det enkleste først. Jeg vet ikke hvilken malle det er bilde av.

Så det litt vanskeligere - sykdommen.
Her er det flere ting som kan være galt, men jeg skal prøve meg på en spekulasjon.

Jeg mistenker at flyttingen forstyrret en kanskje allerede skjør balanse i akvariet, slik som du resonnerer selv. Slike sykdommer kan være latente i både fisk og akvarium i lang tid, og venter egentlig bare på at miljøet skal bli slik at de kan blomstre.
Det er primært bakterier eller sopp som forårsaker råten. Selv om forrige eier meldte at akvariet var stabilt, indikerer nitratverdier på rundt 100 at denne nok ikke hadde vært spesielt nøye med å skifte vann med jevne mellomrom. Så høye nitratverdier over tid vil til slutt bli en belastning på fiskene, selv om de kan tåle det ganske lenge.

Så skriver du at ting stabiliserte seg. Det er bra.
Men et vennlig råd i fremtiden - unngå Weekend-fór. Dette er et unødvendig produkt som skaper langt flere problemer enn det løser og burde strengt tatt bli fjernet fra markedet, etter min mening.
Det blir som oftest liggende uspist og gir stort sett (som du selv indikerer) algevekst som følge av nitrittoppblomstring.
Hos allerede svekket fisk kan dette være dråpen som dytter dem over toleransegrensen. Og begynner først fisk å dø, så faller de andre fort fra også.
Heldigvis fikk dere berget de gjenværende.

Mallens kløe er nok relatert til mye av den samme problematikken. Hvis den ikke har flere utvendige symptomer (hvite prikker eller fløyelsaktig belegg etc.) er det nok bakterieinfeksjon som følge av "nitrittforbrenning" (ammonia burn, nitrite burn som det ofte kalles på engelsk).

Å flytte delfinciklidene var helt rett, etter min mening.
De er ganske malplasserte i dette karet. Akvariet er for lite for fisk som blir så store som disse, og selv om de er tilpasningsdyktige så trives de langt bedre i mye hardere vann enn det dere har.
De resterende fiskene passer fint i de vannverdiene du lister, selv om det ikke er det eneste målet for godt fiskehold.

Omnipur er et fint produkt og dere gjør helt rett i å medisinere. Fortsett å skift vann og veldig gjerne hyppigere og i enda litt større mengder til dette roer seg.

Vedrørende lysrør så spiller ikke lyset noen nevneverdig rolle for fiskene.
Men det kan som du sier si noe om algeveksten, selv om tilgangen på store mengder næring nok har større skyld i dette tilfellet. Ut i fra bildet ser det ut til å være en stor andel skjeggalger/svarte penselalger, og disse kommer oftest som følge av vedvarende stor tilgang på næring, særlig i akvarier der plantemengden er liten. De kan også dukke opp i akvarier med store mengder planter, men da er det oftere en næringsubalanse som er årsak.

Hvis man tenker på å bytte lys så kan man koke det ned til to spørsmål.
- Synes du fisk og planter ser fine ut under dette lyset?
- Er det synlig vekst hos plantene?
Er svaret nei på en av disse, ville jeg vurdert å bytte.

Vær dog obs på at et hvert bytte av lyskilde vil få plantene til å måtte venne seg på det nye lyset. Dette er øyeblikk som alger vet å utnytte om vi ikke står parat for å ta dem. Men i så fall vil du nok få grønnalger og trådalger som hovedfiende, ikke svarte penselalger.
Flytende karbontilsetninger (som eks. Happy-Life Carbo, Easy Carbo osv.) er forresten fine måter å bidra i algebekjempelsen på, særlig på så tøffe alger som penselalger. Fungerer ikke like bra på grønne alger.
Disse tilsetningene inneholder ikke karbon, som man lett kan tro ut i fra navnene, men har oftest et virkestoff som heter glutaraldehyd. Dette hindrer næringsopptak hos algene og tar slik livet av dem. Men det er bare et hjelpemiddel, ikke en 100% løsning.
Takk for svar Viktor.

Vi ser en helt annen ro i karet etter fjerning av Delfinciklidene, faktisk la alle fiskene seg og slappet av etterpå. Kun sverddrakene som var i bevegelse, men mye roligere de også.
Så tror vi har løst problemet

Sugemalla sum var nysgjerrig da vi fikk karet men ble mer sky etterhvert har nå kommet litt mer frem igjen, ligger der å titter på oss. Da vi fikk karet kom den gjerne bort til fingrene eller om vi stakknoe oppi karet for å sjekke hva det var med følehornet. Så litt trist om den mister det ene nå.
Kan disse vokse ut igjen?

Ang karet når vi overtok.
Var mye alger og mye, MYE smuss i grusen. Så der var store mengder avfall som lå på lur.
Vi tror det høye nitratverdiene og sykdommene i starten kom av at dette ble forstyrret. Skulke nok ha skylt grusen meget grundig,
Algeveksten tiltok da vi hadde hyppige støvsuging, vannbytte og medisinering og lite mating i starten.
Spesielt Sverddrakene beitet ivrig på disse.

Men mindre for førte antagelig til økt stress da Delfinciklidene økte på med jagingen. Tror vi.
Derfor matet vi på litt mer, weekendfor var kun for å holde gemyttene mens vi var borte. Har aldri brukt weekendfor før.
Men det hjalp ikke da vi er bra sikker på at Delfinciklidene var skyld i forsvinningen av 3stk Sverdraker.
I det karet de er i nå er det enda verre med jaging grunnet mindre gjemmeplasser.
Den ene er helt ekstrem, kan det være 2 hanner?
Den ene er mindre og blir lysere hver gang den jages. Ellers er de rimelig lik av farve.

Lysrør, takk for råd. Venter med bytte her til vi har kontroll på resten.
Ser bra ut og plantene vokser greit. Så bare at feil rør kunne være årsak til algevekst.


Plussmedlem
Skybertn
Takk for svar Viktor. Vi ser en helt annen ro i karet etter fjerning av Delfinciklidene, faktisk la alle fiskene seg og slappet av etterpå. Kun sverddrakene som var i bevegelse, men mye roligere de også. Så tror vi har løst problemet Sugemalla sum var nysgjerrig da vi fikk karet men ble mer sky etterhvert har nå kommet litt mer frem igjen, ligger der å titter på oss. Da vi fikk karet kom den gjerne bort til fingrene eller om vi stakknoe oppi karet for å sjekke hva det var med følehornet. Så litt trist om den mister det ene nå. Kan disse vokse ut igjen?

Ja, de gjør som oftest det så lenge infeksjonen er kurert. Men det er ikke sikkert de får tilbake sin fordums prakt.

Skybertn
Men mindre for førte antagelig til økt stress da Delfinciklidene økte på med jagingen. Tror vi. Derfor matet vi på litt mer, weekendfor var kun for å holde gemyttene mens vi var borte. Har aldri brukt weekendfor før. Men det hjalp ikke da vi er bra sikker på at Delfinciklidene var skyld i forsvinningen av 3stk Sverdraker.

Kan hende det ja. Det var ikke ment som en anklage av dere for å bruke weekendforet altså. Det er helt logisk for oss mennesker å bruke slike produkter for vi vil jo ikke gå uten mat, men det er altså ikke nødvendig. Og har nok tatt livet av langt flere fisk enn det har mettet. Skal man bort på lengre reiser så må man enten få hjelp til å mate fiskene, eller bruke en automatisk mater. For kortere fravær er det ikke nødvendig å gjøre noe.

Skybertn
I det karet de er i nå er det enda verre med jaging grunnet mindre gjemmeplasser. Den ene er helt ekstrem, kan det være 2 hanner? Den ene er mindre og blir lysere hver gang den jages. Ellers er de rimelig lik av farve.

Jeg har veldig lite greie på afrikanske ciklider så jeg kan ikke si noe spesifikt om delfinciklider sånn sett. Men ut i fra hvordan andre ciklider er så trenger det ikke ha noen sammenheng med kjønn. De kan godt være aggressive mot begge kjønn.
Fargeforskjellene er nok et dominanssignal, men kan også være en kjønnsforskjell. "Kongen på haugen" er gjerne den som har de sterkeste og klareste fargene. De underdanige blir langt svakere i fargene. Av og til fargeløse, men det avhenger av art.
Det står om delfinciklider at de bør holdes i gruppe, en hann til flere hunner. Det er nok derfor aggresjonen er så hard da den dominante bare har en å sjefe rundt. Og det er nok samme grunnen til at minimumsakvariet bør være 350 liter.
Det er nok ikke en holdbar situasjon i lengden. Jeg tror jeg ville vurdert å gi de til noen som har mer plass og delfinciklider fra før. Mulig de kan gå sammen med andre afrikanske fisk uten at det blir aggresjonsproblemer, men det vet jeg ikke.

Skybertn
Lysrør, takk for råd. Venter med bytte her til vi har kontroll på resten. Ser bra ut og plantene vokser greit. Så bare at feil rør kunne være årsak til algevekst.

Feil lys kan være årsak ja, men da snakker vi som oftest veldig feil. Som flombelysning eller andre lyskilder som åpenbart ikke egner seg for ferskvannsakvarium. Alger er såpass tilpasningsdyktige at de ofte kan vokse i nær sagt alle lysforhold, så alle lys og lyskilder vil kunne gro alger.

Oftere er det likevel snakk om at man har lyset på for lenge. Er akvariet nytt og man har nye planter, eller man har nettopp skiftet til et helt ny type lys så vil jeg anbefale at man ikke har lyset på lengre enn 6-7 timer de første par ukene. Ellers er det lett at man får voldsom algevekst i stedet for plantevekst.
Så øker man lystiden etter hvert som plantene vokser og etablerer seg. Maksimalt 12-14 timer, men 8-10 er vel det vanligste. Ut over maksgrensen så greier ikke plantene nyttiggjøre seg lyset da de må ha pause og gå inn i en fase som kalles fotorespirasjon - grovt forenklet det motsatte av fotosyntese.

Tilfeldig bekjentskap
© Jeff Rapps