Hvordan fungerer et luftpumpefilter?

Som f.eks. dette: [External Image]

Altså, man kobler de til en luftpumpe som blåser luft ned i filteret. Lufta kommer opp igjen og lager bobler, men hvordan blir det noe sug ut av dette? Skjønner ikke det, jeg...
Disse filterne fungerer veldig bra til småkar/ yngelkar.
Lufta blåses inn nederst i plastrøret og drar med seg masse vann opp gjennom røret, som suges inn gjennom svampene.
Det kommer altså luft og en god del vann ut gjennom tuten.
Jo, men hvordan får det med seg vann opp? Og hvordan fører det evt. til sug i svampene?
Sterkt forenklet:

Luftboblene som stiger til værs i røret i midten, lager et undertrykk (er det ikke det det heter) som gjør at vann trekkes opp sammen med luften. Det blir jo ikke et tomt vakuum i midtrøret da, det er umulig, for mer vann trekkes med nedenfra. Dette vannet kommer fra svampene. Vannet ute i akvariet trekkes inn gjennom svampene (svampene er tredd på et opp-ned vendt T-formet hult rør) går inni midtrøret der luftboblene stiger opp, og trekkes med luften opp. Dette er en kontinuerlig prosess, hele tiden trekker luften vannet med seg opp i røret, og dette tvinger da altså vann inn gjennom svampene (det er ingen andre steder vannet kan komme inn i midtrøret fra).
Svampene har altså en jevn, rolig vannstrøm med oksygenrikt vann gjennom seg, og det er nettopp det de gode filterbakteriene trenger, slik at de kan kolonisere svampene og drive biologisk filtrering.

Klønete forklaring, jeg er ikke noe god på forklaringer av sånt

Disse filtrene er gode på biologisk filtrering i kar som ikke har sterk fiskebelastning, men de er ikke særlig gode på partikkelfiltrering. Det blir altså mer slamsugerjobb på akvaristen med slike filtere.
Joakim
Jo, men hvordan får det med seg vann opp? Og hvordan fører det evt. til sug i svampene?


Luftboblene vil jo opp(!), og når boblene er store nok til å fylle hele røret så vil de pushe opp vannet ovenfor. Det vil likevel ikke virke sånn uten videre, du må stille inn luftstrømmen til "passelig", eller så er effekten null. Ikke at det en veldig effektiv måte å løfte vann på uansett, men løsningen har sine fordeler for oss akvarister.
Tilfeldig bekjentskap
© Bjarne Sætrang
Reklame for plussmedlemskap