Vil økt biologisk filterkapasitet hjelpe mot (brun-)svarte alger?

Jeg har et 190 liter Juwel Trigon akvarie som hittil kun har kjørt på det originale innvendige Juwel filteret. Til min store forargrelse har jeg over lengre tid hatt seriøse problemer med (brun-)svarte alger.

Den lyse og tidligere fine bakgrunnen min i akvariet blir nesten helt svart i løpet av bare ei uke og den må skrubbes ren med en børste omtrent ved hvert eneste vannbytte. Denne intense skrubbingen har ført til noe flassing på bakgrunnen, samt den konstante algeveksten har ført til at bakgrunnen slett ikke lenger er "cliff white"... Har skiftet vann (gjerne opptil 50%) omtrent én gang i uka. Vet jeg med fordel kunne skiftet oftere, men har ikke klart å prioritere dette og håper det er mulig å løse på andre måter. Hadde god plantevekst en stund, men algene tok overhånd og la seg som et tykt, sleipt lag på de fleste bladene, nesten umulig å skrape av uten at bladene går i stykker. Mange av plantene har takket for seg og det går veldig trått med planteveksten. Bladene blir raskt tildekket av det svarte algelaget. Jeg tilsetter litt flytende karbon jevnt og trutt (godt innenfor doseringsanvisningene) og har hatt ca 10-12 timer med akvariebelysning per døgn. Jeg kuttet ut karbonet og halverte belysningstiden en periode for å se om det ville hjelpe mot algene. Det gjorde det slett ikke, eneste resultat var vel at planteveksten ble enda dårligere og algene tok enda mer over. Når det gjelder mating av fiskene så får de mat en gang i døgnet, og ikke mer enn at de spiser opp alt som gis dem i løpet av noen få minutter. Jeg tror ikke karet mitt er spesielt tett befolket heller.

Om det skulle være noe som jeg selv mener jeg kanskje har gjort feil så er det at jeg nok har renset enkelte av svampene i filteret litt for ofte. Ref. Juwels egne websider som jeg kom over her i dag. Søren og... Samtidig har jeg hele tiden hatt helt minimale nitrittmålinger (bruker JBL NO2 dråpetestsett) så jeg har tenkt at filteret egentlig har fungert helt greit og gjort jobben sin med å bryte ned stoffer som er skadelige for fiskene. Men til tross for at jeg ikke har hatt noe nitritt i vannet så tror jeg det har vært mye generell mistrivsel "med noe" i akvariet og det har til tider vært ganske stor fiskedød.

Etter en god del research bl.a. på dette forumet så har jeg nå bestillt meg et Eheim Pro 3 2073 utvendig filter, som jeg planlegger å bruke i tillegg til det originale innvendige filteret. Håpet er at dette vil gi en bedre vannkvalitet for fiskene og at algeproblemet reduseres vesentlig. Men nå er jeg litt redd for at jeg kan komme til å oppleve at algeproblemene jeg har i akvariet ikke løser seg og i verste fall kan vel algeproblemet spre seg til det utvendige filteret og gri tilstopninger i filterslanger etc.? Jeg ser det er andre som skriver at de har den typen problemer, som igjen medfører at de omtrent ukentlig må rense filterslanger etc. Det ønsker jeg selvsagt ikke...

Kjernespørsmålet er vel egentlig: vil en økt biologisk filterkapasitet overhodet ha noen positiv innvirkning på algeproblemet? Eller er det bare tull å kjøpe seg et større filter med tanke på å løse algeproblemet?
Plussmedlem
Hei.
Ser at du nevner at du måler minimalt med nitritt, men måler du for nitrat? Penselalgene (svartalger som du kaller dem) hører inn under gruppen rødalger og er et sant mareritt for akvarister. Og dessverre er det ingen quick fix på problemet heller. Man må ganske enkelt mekanisk fjerne de algene man ser (skrubbe ting som kan skrubbes, klippe av algeangrepne blader o.l.). Redusert lystid, delvannsbytter og andre remedier man bruker på andre alger funker nesten ikke på penselalgene. De klarer seg på ekstremt lite lys og tar i bruk alt av næring de kan få av vannet.
De elsker høy sirkulasjon, så å innstallere en kraftigere pumpe vil ikke ha noen effekt. Derimot er det fornuftig med økt biologisk filterkapasitet, slik at filterbakteriene får bedre tid på å bryte ned næringsstoffene slik at plantene kan bedre nyttiggjøre seg de, før algene gjør det.
Hurtigvoksende flyteplanter er også et fint bidrag til å i hvert fall bremse veksten.

En løsning på problemet ditt finnes med andre ord ikke. Har du først fått de, vil de alltid være der, men man kan ikke gå feil med økt filterkapasitet uansett. Å holde veksten i sjakk faller til slutt på kun en faktor - DEG!
Sae
I kar med Siamesiske Algeetere som jeg har, er det helt minimalt med penselalger. Disse er helt rå på å beite de ned. Blandet med hurtigvoksende planter som kaikern nevner, skulle det gå fint å holde det i sjakk
Hei Viktor og tusen takk for rådene! Tror nok definitivt det er mer jeg selv kan gjøre for å begrense problemene. Det var bare det å finne ut av hvor jeg bør sette inn innsatsen...

Nitrat har jeg ikke målt nei. Det skal jeg få gjort. Samtidig vet jeg at pH i vannet stort sett ligger på 7,2-7,4 - denne verdien bør muligens senkes noe. KH ligger konstant på 3.

Etter å ha lest over denne artikkelen om alger her inne på Akvaforum så er jeg ganske sikker på at det er såkalte brunalger (kiselalger) det er snakk om. I den samme artikkelen er det også et bilde av slike penselalger som du nevner - denne typen tror jeg definitivt ikke det er i dette tilfellet.

Det står nevnt i artikkelen bl.a. at høye nitratverdier kan være en grunn til at det blir mye brunalger. Når du også nevner nitrat som en mulig grunn så tror jeg definitivt at mitt neste steg nå blir å få målt denne verdien! Hvilket område bør den ligge innenfor?
kaikern
Hvilket område bør den ligge innenfor?


Under 20mg/l er vel tommelfingerregelen for de fleste, da er det på høy tid med vannbytte. Men lavere verdier er bare bra.
Selv prøver jeg å holde den under 10, sdien jeg ser algeoppblomstringen komme så snart jeg kommer noe særlig høyere enn det. Kan jo være mye rart som gir meg algene annet en bare nitrat, men det har nå blitt slik
Et UV-C filter i serie med det utvendige filteret skulle også hjelpe på litt med algene. Da det tar knekken på de sporene som flyter rundt i vannet før de setter seg fast og begynner å vokse.

Her er en tidligere tråd om med mye info UV-C filter med mye info. spesielt post 6 og 9.
Tusen takk for alle de gode tipsene her, nå begynner jeg å få håp igjen for at dette kan berges!!
Tilfeldig bekjentskap
© Rita Aspevik
Reklame for plussmedlemskap