Bytte av lysrør i dobbel armatur

Inaktiv bruker
Må bytte to lysrør på grunn av algevekst, de rørene som står i har for lav fargetemperatur (3500K) og skal bytte til "dagslysrør" (6500K).
Her kommer utfordringen! Har hørt at man ikke skal bytte begge rørene samtidig, men la det gå noen dager (1 uke) mellom byttene.
Er det noe hold i dette, eller er det bare å skifte ut begge på en gang?
Vil ikke gjøre feil med dette også!
Inaktiv bruker
Takk! Da blir det nye rør i morgen formiddag!
Litt generelt om lysrør
Siden man er inne på dette så vet jeg ikke hvorfor det kommer opp at man skal skifte kun et av gangen. I naturen kan det være uker med dårligere lys og dårlig vær, for så og være knall sol,,, men lysrør. Det er i hovedsak to typer som de fleste kjenner. T8 og T5. Samt en masse andre typer lyskilder. Der T8 har vært brukt og brukes fortsatt mye. Fysisk leve tid opp mot 20000 timer, teknisk leve tid opp mot 16-18.000. T5 har en fysisk leve tid opp mot 240000 timer, og en teknsik levetid på 19000 timer. Dette forutsatt elektronisk forkobling på T5. De siste tusen timer leve tid vil lysutbytte være langt under nye rør. T5 armaturer har også normalt kortere levetid enn T8 armaturer. T5 har normalt en noe bratter fall kurve på slutten. Alt dette forutsatt driftsforhold en normalt kun har i labb. Så cluet er at lysrør bør skiftes etter eks 15000 timer for å gi det utbytte det skal og bør gi. Samtidig så lever armaturene lengre. Aramturer der drossler og forkoblingsutsyr må jobbe mer får å få tenning bruker mer strøm og utvilker mer varme. I et akvarium normalt vil temperaturen være høyere på både elektronikk, drossler og rør, og bør da skiftes litt tidligere enn om hadde stått luftig til i kjeller eller et kontor. Alt selvfølgelig avhenging av konstruksjon og hvordan det er plassert. Så regelmessig skifte av rør gir bedre lys og bedre forhold teknisk og biologisk i akvariet om man bruker rett rør, og mange bruker vel to farger på rørene sine. Det var litt teknisk info for de osm er interessert.
Bjørn Berntzen
Så cluet er at lysrør bør skiftes etter eks 15000 timer for å gi det utbytte det skal og bør gi.


Mitt planteakvarium på 325 l belyses 11 timer i døgnet. Med den normen du oppgir (skifte rør etter 15000 timer) skulle rørene gi tilfredsstillende lyskvalitet i nærmere 4 år. (3,7 år for å være nøyaktig.) Mener du virkelig det? Det avviker betydelig fra mine egne erfaringer.

Stephan
Lysrør
Som nevnt over er dette etter normen lysrør er godkjent for og testet for. Da med eks. 25 grader omgivelses tempratur. Nå alle de vanlige normer avvikes som det til eks gjøres i et akvarium normalt så er det helt sikkert riktig det du oppfatter. De varer ikke så lenge. Dette da antagelig omgivelses temperatur bla er mye høyere. Så vil jeg og tro at de fleste rør må skiftes oftere. Samt at effekten faller gradvis. Så for noen kanskje 8000 timer andre 12000. En skal og ta med at kvaliteten på lysrør varierer. Så holder man seg til anerkjent fabrikat vil det normalt være jevnere kvalitet. Kan til eks bruke vårt eget lager der aramturene henger i åpen industri armatur høyt i taket. Her har vi gruppe skift normalt hvert 4-5 år. Da har rørene virket i grovt sett 12-13000 timer. Det en ser er at ved skifte så virker lokalet nytt. Lysutbytte er drastisk bedret når nye rør er satt inn. Under er kopi av Osram standard rør T8. T5 ser litt annerledes ut. Så etter 12000 timer så begynner en å se slutten på rørets nominelle levetid, men ved gode forhold lenger levetid og visa versa. Så er det andre forhold som spenning etc som kan påvirke levetiden. Både på rør og armatur. Så er det tenner og forkoblingsutstyr, drossler som innvirker. Men optimalt driftet er det korrekt.

Lifespan
Service life 18000 h 1)
Lifespan 20000 h 1)
Rated lamp survival factor at 2,000 h 0.99
Rated lamp survival factor at 4,000 h 0.99
Rated lamp survival factor at 6,000 h 0.99
Rated lamp survival factor at 8,000 h 0.99
Rated lamp survival factor at 12,000 h 0.90
Operation mode LLMF/LSF 50 Hz
1) With preheat ECG
Product datasheet
__
March
Tilfeldig bekjentskap
© Bettina Fossen
Reklame for plussmedlemskap