Lumax led lys

Har fått problemer med alger etter å ha skiftet fra T5 lysrør til lumax led lys. Brukte først en stk lumax plant og en stk lumax hvit. Det hvite avgir veldig mye lys. Gikk deretter over til å bruke to stk lumax plant.

Akvariet er et Akvastabil fusion 250L med Eheim pro 4 600. Har Tropica soil som bunnlag. Har relativt mye grønnalger etter bytte av lyskilde. Har ikke hatt problemer med grønnalger tidligere. Noen som har erfaringer med å gå fra T5 til ledlys? Har hele tiden byttet 50% av vannet hver 14. dag.
Plussmedlem
Jeg har kun erfaring med led-lys fra ett lite akvarium, men jeg har en følelse av at grønnalgeveksten har vært stor i forhold til planteveksten. Det kan være innbilning, ettersom jeg i utgangspunktet var noe skeptisk etter å ha holdt meg til T8 i ti-tolv år :p

Men nå har jo du ordentlig plantelys. Hvor mange timer daglig har du på lyset, sånn omtrent?

Og hvordan ser plantene ut til å trives? Om de vokser trått kan det jo hende algene vinner konkurransen om næringsstoffene.
Belysningstiden er 9 timer. Plantene vokser fortiden kun sånn passe, så her er det sikkert litt å gå på med bedre plantevekst. Jeg synes å se oppblomstring av alger etter kun få dager etter algefjerning og vannskifte. Har ikke hatt dette problemet før med T5 rør og lite planter i akvariet.
LED gir veldig mye lys pr. Watt i forhold til lysrør, og 9 timer kan fort bli lenge.

Hvis du ser på hva proffe aquascapere gjør når de har helt vill lysstyrke, så starter de gjerne med kort lysperiode og bygger opp til vanligvis 6-8timer over flere uker.
I tillegg pleier de å ha høy plantemasse og bruker gjerne hurtigvoksende planter som hygrophila, 'gulrotgress', limnophila sessiliflora, hornblad, etc. i begynnelsen for å utkonkurere algene mens de mer saktevoksende plantene etablerer seg.

Sunn og god plantevekst er nøkkelen for å slå algene, så å fokusere på å gi dem det de vil ha er viktig, men samtidig må de ha fått etablert seg, eller tilpasset seg ved endring av forhold heller enn nyplanting, først. Selv om plantene kanskje vil sette pris på mye lys og lang lysperiode kan de være at de ikke rakk å tilpasse seg før algene tok over, og hvis algene først er godt etablert, og spesielt hvis de har begynt å gro over plantene, kan det være at algene kveler plantene.
Plussmedlem
Hei.

Plantene går også inn i en tilpasningsfase når man bytter lysene, særlig når man bytter såpass forskjellige lyskilder som lysrør og LED.
Gjør som Magnus sier og kutt ned på tiden. Mye. Om algeveksten er voldsom ville jeg vurdert mørklegging. Det fungerer veldig bra mot grønnalger.


Det er ikke alfa og omega, men jeg synes det er veldig greit å ha eksempelvis fosfat- og jerntest i tillegg til nitrattestene når man har kar med mye planter. Det er lett å få overskudd/underskudd i den ene eller andre retningen og da står algene klare til å ta over.
(Jeg vet, fordi jeg har vært gjennom en slik runde selv i jula... hos meg var det nitratunderskudd som var årsaken.)
Tilfeldig bekjentskap
© Rita Aspevik
Reklame for plussmedlemskap